:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRANSFORMERS 4 - AGE OF EXTINCTION
TRANSFORMERS 4 - AGE OF EXTINCTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-11-17
FILM
Drie jaar na het epische gevecht waarbij Chicago zowat met de grond gelijk werd gemaakt heeft is nogal wat veranderd. Op enkele uitzonderingen na worden alle Transformers gezien als een gevaar voor de veiligheid en de CIA heeft onder leiding van Harold Attinger een eliteteam opgezet met als enige doel de Transformers op te sporen en te neutraliseren. Attinger heeft echter een eigen agenda en in samenwerking met de geheimzinnige Lockdown levert hij alle gevangengenomen Transformers uit aan het technologiebedrijf KSI dat er "transformium" van maakt om er eigen Transformers mee te maken.

Ondertussen heeft in Texas uitvinder Cade Yeager samen met zijn partner Lucas Flannery in een vervallen bioscoop wat oude spullen opgekocht waaronder een stoffige truck om die uiteen te halen en in onderdelen te verkopen. Echter, eens terug thuis blijkt dat de oude vrachtwagen niemand minder is dan Optimus Prime die na een aanval zwaargehavend onderdak heeft gezocht in de bioscoop. Yeager besluit om Optimus weer op te lappen, maar dat is niet echt naar de zin van Lucas die eerder zijn zinnen gezet heeft op de beloning die mensen krijgen als ze Transformers aangeven bij de overheid. Als de CIA reageert op Lucas' telefoontje en arriveert met een heel peloton gewapende mannen, wordt het snel duidelijk dat er van beloning geen sprake zal zijn en dat de mannen weinig goeds in gedachten hebben...

Een buitenaardse premiejager, een bedrijf dat zijn eigen transformers hoopt te maken, en een mislukte uitvinder die zijn gezin wil beschermen... je zou toch denken dat men hier wel wat interessants mee kan doen? Niet Michael Bay dus! In de bijna drie uur dat de film duurt word je van de ene achtervolging naar de andere gekatapulteerd, zie je het ene gevecht na het andere en tussendoor worden er nog wat flauwe grapjes verteld waarmee alleen de meest infantiele pubers kunnen lachen. Qua verhaal wordt er weinig opgebouwd, inhoudelijk klopt het langs geen kanten en de vele vragen die je jezelf kan stellen worden geen van alle beantwoord. Age of Extinction is zo mogelijk nog dommer dan Dark of the Moon.

Dat een Transformers-film geen prijzen zal winnen voor z'n hoogstaand intellectueel peil is iets wat we bij voorbaat weten, maar op zijn minst zouden we hopen dat er sprake is van een min of meer samenhangend verhaa, personages die iets toevoegen aan de film en dialogen die meer zijn dan enkelvoudige zinnen die uitgeroepen worden in het heetst van de strijd. Die hoop kan je echter laten varen want behalve een ton (schitterend in beeld gebrachte) actie is er werkelijk niets dat Age of Extinction de moeite waard maakt om te bekijken.

BEELD EN GELUID
Waar deze Transformers in uitblinkt is zonder twijfel de beeld- en geluidskwaliteit. Als je nog eens op zoek bent naar een disk om je installatie te showen, dan is dit zonder twijfel de aanrader van het moment. Het beeld komt in aspect ratio 2.40:1 en is een visueel festijn met volle warme kleuren die van het scherm spatten, zwartwaarden waarin je kan verdrinken, een fantastisch niveau van detail dat je de Transformers tot op de kleinste boutjes laat bewonderen en huidtinten die misschien een beetje té warm zijn, maar wel perfect passen in het algemene plaatje. Compressiefouten zijn compleet afwezig. Paramount levert Transformers: Age Of Extinction als eerste release met een Dolby Atmos geluidsspoor maar geen paniek, als je geen Atmos setup hebt wordt die automatisch gedowngrade naar TrueHD 7.1, of TrueHD 5.1 als je geen 7.1-speakerset hebt. Onafhankelijk van de hardware die je in je bezit hebt blijft het geluid van referentiekwaliteit met kristalheldere dialogen die op geen enkel moment door de actie overstemd worden. Dit terwijl de surroundspeakers en subwoofer je bijna constant omarmen met een gedetailleerde geluidsmix waarin enorm veel precisie gebruikt wordt en je bijna constant langs alle kanten effecten of achtergrondgeluiden op je oren hoort afschieten. Net zoals op het vlak van beeld kan er gewoon geen slecht woord over het geluid gezegd worden. Excellent!

EXTRA'S
De extra's beginnen met Evolution within Extinction, een goede 2 uur durende documentaire die zowat alle aspecten van het maken van Transformers 4 de revue laat passeren. Je kan kiezen om de acht delen apart te bekijken of via de Play All optie als 1 geheel. Onafhankelijke hoofdstukken zijn Generation 2 (waar zitten we na het gevecht om Chicago), Drive Like Hell (over enkele van de nieuwe auto's), Small Town, Big Movie (de locaties), Shadow Protocol Activated (nog meer locaties), The Last Stand (hoe men Detroit omtovert tot Hong Kong), The People’s Republic (over de Chinese locaties en acteurs), Rise of the DINOBOTS (het maken van de Dinobots) en The Finishing Touch (Michael Bay wordt gevolgd, wat info omtrent de muziek en een bezoek aan de première van de film). In Bay on Action geeft regisseur Michael Bay wat achtergrondinformatie over sommige scènes, terwijl Just Another Giant Effin' Movie ons laat kennismaken met de moeder van de regisseur die koekjes komt brengen waarna we nog wat meer behind-the-scenesbeelden te verorberen krijgen. A Spark of Design is een bezoekje aan het hoofdkwartier van Hasbro en in T.J. Miller: Farm Hippie probeert T.J. Miller iedereen te bedanken omdat hij ùmocht meedoen in de film. De extra's worden afgesloten met nog wat trailers.

CONCLUSIE
Je kan je afvragen waarom we de film alsnog een 5/10 score even en dat is eenvoudig te verklaren: als je enkel hersenloos vertier wil en uitkijkt naar bijna 3 uur actiespektakel, dan is Transformers: Age Of Extinction zowat het summum dat je je kan bedenken en dus zonder twijfel een 10/10 waard. Wil je echter ook nog dat er op inhoudelijk vlak wat te beleven valt, dan krijgt deze Transformers 4 gewoon een dikke nul. Tel beide scores bij elkaar, deel door 2, et voilà, onze score!coverStudio: Paramount

Regie: Michael Bay
Met: Kelsey Grammer, Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Titus Welliver

Film:
5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582968378


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Noors, Spaans, Zweeds
Extra's:
• A Spark of Design
• Bay On Action
• Evolution Within Extinction
• T. J. Miller: Farm Hippie
• Just Another Giant Effin’ Movie

Andere recente releases van deze maatschappij