:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNFORGIVEN
UNFORGIVEN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-01-02
FILM
Premiejagers William Munny (Clint Eastwood) en Ted Logan (Morgan Freeman) leven teruggetrokken na jaren van grof geld te hebben verdiend. Munny, een gewezen moordenaar en dief, tracht na de dood van zijn vrouw samen met zijn twee kinderen te overleven op hun boerderij. Hun financiële situatie gaat er echter zienderogen op achteruit. Via Schofield Kid (Jaimz Woolvett) gaan ze noodgedwongen in op een aanbod van enkele op wraak beluste prostituees uit het stadje Big Whiskey, dat onder strenge leiding staat van sheriff Little Bill Daggett (Gene Hackman). Daggett lap de wet aan zijn laars en interpreteert ze op gevoel. Een vrouw werd in haar gezicht lelijk toegetakeld door dronken cowboys en Daggett wil de zaak snel afgehandeld zien en eist ter compensatie enkele paarden van de daders. Haar vrouwelijke collega’s zijn niet van plan om dit voorval zomaar in de doofpot te stoppen en loven een fikse beloning uit voor diegenen die de daders een lesje wil leren. De beruchte English Bob (Richard Harris) en zijn biograaf Beauchamp hebben geld geroken en begeven zich naar Big Whiskey. Daggett heeft met hem echter nog een eitje te pellen en laat English Bob - na een stevig pak slaag - opsluiten. Ook Munny en Logan arriveren in het stadje, maar worden geconfronteerd met de sluwe en brutale sheriff die vreemdelingen bijzonder hard aanpakt, vooral als ze gewapend zijn, want wapens dragen is verboden. Wanneer de ware identiteit van Munny bekend raakt, wordt de spanning tussen hem en Daggett opgedreven en drijft de film langzaam maar zeker naar een spannende en nagelbijtende finale.


Toen Clint Eastwood begin jaren negentig met de western Unforgiven op de proppen kwam, waren critici van oordeel dat de film het niet meer zou halen van het met special effects volgestouwde boxoffice-geweld dat toen in opmars kwam. Niets bleek minder waar. Na het onverwachte succes en de impact van Dances With Wolves, van en met Kevin Costner, kende ook Unforgiven een groot succes. De film is een boeiende eigentijdse klassieker die in 1992 vier oscars in de wacht sleepte. Eastwood mocht zowel als regisseur en als producent een beeldje in ontvangst nemen. Eastwood speelt zijn rol zeer ingetogen en zijn karakter kijkt met een kritische blik terug op de misdaden die hij begaan heeft. Zijn karakter echter staat haaks tegenover de authoritaire sheriff Daggett die geen gelijke kan verdragen en geweld gebruikt om zijn wil door te drukken en iedereen in toom te houden. "De moraal zit in de bezorgdheid om het gebruik van vuurwapens", aldus Eastwood in een interview met de Los Angeles Times.


BEELD EN GELUID
Bij de eerste release van enkele jaren geleden was de technische kwaliteit niet heel denderend. Dit euvel wordt hier ruimschoots goedgemaakt. Het 2.35:1 anamorfisch beeldformaat heeft een zeer goede kwaliteit, bevat voldoende detail en scherpte, en het contrast is optimaal geregeld. Zwarttinten ogen meer dan voldoende diep en solide. Af en toe merk je wel wat grain en een trillend beeldlijntje, maar dat is zeker niet storend. De Engelse Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt voortreffelijk zonder te overdonderen. Unforgiven is voornamelijk een dialoogfilm zonder langdurige actiescènes waarbij de beschikbare kanalen correct worden aangesproken waar nodig.


EXTRA’S
Deze special edition van dit meesterlijke Unforgiven wordt gelukkig wel vergezeld van de nodige extra’s, wat bij de eerste release enkele jaren terug aardig tegenviel. Richard Schickel, filmcriticus bij Time Magazine en tevens officiële biograaf van Eastwood, verschaft tijdens het audiocommentar redelijk wat interessante en boeiende weetjes. De track bevat echter iets teveel pauzes om geheel te kunnen boeien en sommige commentaar is vrij overbodig en oninteressant. Voorts kan je op disc 1 ook nog een lijstje met de taak- en rolverdeling van cast en crew terugvinden, alsook de gewonnen awards en een bioscooptrailer.

Op het tweede schijfje worden de overige extra’s geplaatst. De tiende verjaardag van de film wordt toepasselijk gevierd met een nieuwe featurette (22 min. 30) waarin leden van de cast en crew terugblikken op de samenwerking, de opnames en het succes van de film.

Hoe het er tijdens de opnames op de set aan toeging, wordt kort uit de doeken gedaan in de featurette Achter De Schermen (22 min.). Leuk om eens te bekijken zonder meer, maar een tweede kijkbeurt zal er voor ons niet inzitten.

De Making Of (16 min.) is eerder een promotionele featurette waarin men terugblikt op Clint Eastwood en zijn films en hoe Unforgiven daarin past. Eastwood zelf geeft woord en uitleg bij zijn vroegere films en we krijgen dan ook fragmenten uit zijn vroegere werk te zien.


Eastwood On Easwtood (65 min.) is een bijzonder boeiende documentaire over de vijftigjarige carrière van Clint Eastwood. Het geheel wordt netjes aan elkaar gepraat door acteur John Cusack, die zelf acteerde in Midnight In The Garden Of Good And Evil, een film geregisseerd door Eastwood. Deze documentaire werd trouwens door diezelfde Richard Schickel geproduceerd.

Als toemaatje wordt eveneens de aflevering Duel At Sundown (47 min. 30) uit de televisiserie Maverick toegevoegd, een serie die liep van 1957 tot 1962 en zich afspeelt in het Wilde Westen. Deze aflevering werd op 1 februari 1959 uitgezonden. Centraal in deze serie staat Bret Maverick, een gokker en kaartspeler die de wet een handje toesteekt als het hem ook goed uitkomt. Maverick werd al gauw een veel bekeken held op de Amerikaanse televisies en één aflevering (met een jonge Clint Eastwood) is nu dus te bewonderen op dit tweede schijfje.


CONCLUSIE
Western-fans mogen deze release zeker niet links laten liggen. Eastwood zordge met Unforgiven voor een uitstekende prent én met een moraal erin vervat. De technische presentatie is heel goed en ook de extra’s weten grotendeels te bekoren. Deze dvd wordt ongetwijfeld een mooie aanvulling in je collectie.


cover
Studio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackmann, Richard Harris, Jaimz Woolvett

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931234573


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar van Richard Schickel
• Cast en crew info
• Awards
• Bioscooptrailer
Disc 2:
• Featurette: 10e verjaardag
• Featurette: Achter de schermen
• Featurette: Making Unforgiven
• Documentaire: Eastwood On Eastwood
• Maverick televisie-episode

Andere recente releases van deze maatschappij