:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HINTERLAND - SEIZOEN 1
HINTERLAND - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-12-30
TV-SERIE
De 64-jarige gepensioneerde directrice van een kindertehuis wordt dood teruggevonden aan de voet van een waterval; in de keuken van z’n boerderij vindt men het lichaam van de vermoorde Idris Williams; het levenloze lichaam van een Engelse student drijft al een paar dagen in de diepe waterplas op het terrein van een sinds jaren gesloten steengroeve en op een ochtend stoten twee jongetjes op het in kleermakerszit neergezette lijk van een jonge vrouw in het moerengebied achter het treinstation: er is genoeg te doen voor politie-inspecteur Tom Mathias die na tien hectische jaren bij de politie in Londen is overgeplaatste naar het universiteitsstadje Aberysthwyth aan de westkust van Wales. Wat er in Londen is gebeurd, dat verneemt u in dit eerste seizoen niet, maar wellicht heeft het te maken met de grote vasthoudendheid van de jonge inspecteur en met z’n onorthodoxe aanpak bij het oplossen van misdrijven. Ondertussen mist hij wel z’n beide dochtertjes, want die zijn in Londen achtergebleven bij z’n ex-vrouw Meg, die z’n brieven terugstuurt en de telefoon weigert op te nemen.

 

In Aberystwyth probeert Tom Mathias (spreek uit: məthaai-as) een nieuwe start te maken en af te rekenen met de duistere en trieste herinneringen die hij meesleept. Hij neemt z’n intrek in een oude caravan in de buurt van een bouwvallige boerderij, tussen het glooiende berglandschap aan de ene kant en de woeste zee aan de andere. Buren heeft hij er niet en zowel ’s ochtends als ’s avonds moet hij een heel eind joggen om op z’n werk te geraken en weer terug, want van een bereidbare weg is geen sprake. Maar de fysieke inspanning doet hem goed na een helse dagtaak in de stad, want aan zoveel misdaden had Tom zich duidelijk niet verwacht in het volgens de buitenwereld immer rustige en gemoedelijke Wales.

 

Al op de tweede dag van z’n aanstelling in Aberystwyth wordt Tom Mathias geconfronteerd met een gewelddadige dood: de bejaarde Mrs. Jenkins is zwaar mishandeld en het bewijsmateriaal wijst in de richting van een aantal volwassen die ooit als kind in het kindertehuis hebben gewoond waar zij destijds directrice was, en die nu schijnbaar wraak willen nemen voor de fysieke en mentale mishandeling waarvan ze het slachtoffer zijn geweest. De Londense politie-inspecteur probeert zich een beeld te vormen van hoe het er aan toe ging in het kindertehuis aan Devil’s Bridge en dat is een goed voorbereiding op z’n volgende zaak, want de dood van boerenzoon Idris Williams in aflevering 2 blijkt verband te houden met een conflict tussen diens vader en een naburige boer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Politiechef Bran Posser is niet opgetogen over Toms interesse in Duitse soldaten die al in de jaren 70 doodverklaard zijn, maar hij zal uiteindelijk toe moeten geven dat de pientere Londenaar het bij het rechte eind heeft.

 

Hinterland – Seizoen 1 bevat vier afleveringen van elk ruim 95 minuten waarin politie-inspecteur Tom Mathias en z’n team vier heel verschillende moordzaken oplossen. Hebben we nog behoefte aan een nieuwe detectiveserie? Nee, natuurlijk niet, tenzij om ons ervan te vergewissen dat er na de Scandinavische invasie nog andere spelers op de markt zijn. En met Hinterland bewijst BBC Wales in elk geval dat dat het geval is, want minstens drie van de vier detectiveverhalen op deze dvd zijn beresterk en worden gesitueerd in een landschap dat zelden is getoond, nl. het prachtige groene heuvellandschap van Wales, aan de oostkant van het Verenigd Koninkrijk. Als we één aflevering wat minder konden appreciëren komt dat door de moeilijkheidsgraad van de vertelling, maar inhoudelijk is op peil en Tom Mathias en z’n driekoppig team hebben in elk geval geen moeite met de eerder ingewikkelde intriges die de oplossing van de moordzaak bemoeilijken.

 

Het zwakke punt van deze release is het feit dat de afleveringen grotendeels los van elkaar staan, terwijl er wel degelijk aanwijzingen zijn dat de hoofdfiguur geplaagd wordt door duistere en trieste herinneringen en dat zijn chef Bran Posser een geheimzinnig verleden heeft of minstens een aantal dubieuze geheimen meesleept. Maar verder dan het signaleren van die omstandigheden komen de makers van Hinterland in deze vier afleveringen niet. Misschien is het een bewuste keuze om niet vanaf het prille begin alle troeven uit handen te geven, maar wellicht is het de bedoeling om meerdere series te maken en wil men de privéproblemen van de hoofdpersonages tegen een rustige vaart ontsluieren om in cadans te blijven met het eerder andante tempo van de afleveringen zelf, want met ruim 95 minuten hebben de makers alle tijd om de verhaallijnen af te wikkelen. Dat heeft als voordeel dat de behandelde materie grondig kan worden uitgespit en dat gebeurt ook zonder dat een gevoel van langdradigheid optreedt of de indruk ontstaat dat de actie uitgemolken wordt.

 

Richard Harrington (Tom Mathias) kennen we bij Dvd Info voorlopig alleen van zijn rol in de BBC-series Land Girls (2009-2011) en Lark Rise To Candleford (2008-2011), maar hij had ook kleinere rolletjes in bijv. Silent Witness (2004) en Spooks (2004) en heel lang geleden in Coronation Street (1999). Je zou hem een typische serie-acteur kunnen noemen, zij het dat hij ook regelmatig in Britse tv-films te zien was. Dat hij niet vaker op onze radar terecht is gekomen is een beetje verrassend, want in Hinterland maakt hij een uitstekende indrukje als de wat teruggetrokken en lijdende eenzaat Tom Mathias, die pas goed op dreef komt als de uitdaging groot genoeg is en die dan als een perfecte, zij het wat eigenzinnige teamleider aan de slag gaat. Z’n sidekick politievrouw Mard Rhys (Mali Harries) is zo mogelijk een compleet tegengesteld karakter, want zij is als inwoonster van Aberystwyth niet alleen perfect op de hoogte van de situatie ter plekke, zij staat ook haar mannetje inzake het speurwerk waarbij ze betrokken wordt en heeft voor de rest de handen vol met een opgroeiende en niet altijd meegaande tienerdochter en een inwonende moeder. Harrington en Rhys zijn uitstekend gecast, want samen vormen ze een sterk en geloofwaardig team. U kon Mali Harries eerder aan het werk zien in The Indian Doctor (2010) en volgend jaar in de nieuwe tv-serie Critical (2015).

 

De rest van het team, de blonde researcher Sian Owens (Hannah Daniel) en haar bebrilde collega Lloyd Ellis (Alex Harries; Torchwood, 2008), komen minder aan bod en leveren in dit eerste seizoen voornamelijk de informatie waarmee Tom Mathias en Mard Rhys aan de slag gaan, terwijl hoofdinspecteur Bran Prosser (Aneirin Hughes; EastEnders, 2009)) voorlopig een ondoorgrondelijk personage blijft, want hij is weliswaar opgetogen over de successen van zijn kersverse inspecteur Tom Mathias, anderzijds blijkt hij het niet altijd eens te zijn met Toms methodes. Maar hij houdt voorshands de lippen stijf op elkaar.

 
BEELD EN GELUID
Het regent veel in Wales, of althans in de vier afleveringen van Hinterland – Seizoen 1 en dat heeft gevolgen voor het kleurenpalet dat wordt gedomineerd door veel grijze en grauwe tinten. Als de zon doorbreekt wordt u geconfronteerd met het felle groen van het Welshe landschap, waarin vooral boerderijen staan en weinig bomen en dat z’n charme voor de rest dankt aan leegte en rust. De serie is vrij van ongerechtigheden, de details zijn altijd goed zichtbaar en het zwartniveau is in orde. De soundtrack van John E.R. Hardy klinkt goed en ondersteunt de scènes op een uitstekende manier.

 
EXTRA’S
De Welshe versie van de serie krijgt u erbij op twee aparte dvd's.
 
CONCLUSIE
De Britse detectiveserie Hinterland gaat uitstekend van start met vier spannende moordverhalen in het prachtig groene en glooiende landschap van Wales. Maar als u wilt weten met welke demonen inspecteur Tom Mathias af te rekenen heeft en waarom z’n chef Bran Prosser hem vaak met vreemde ogen bekijkt, dan raden we u aan om straks ook seizoen 2 in huis te halen.cover
Studio: JustBridge

Regie: Gareth Bryn, Marc Evans, Rhys Powys, Ed Thomas
Met: Richard Harrington, Mali Harries, Hannah Daniel, Alex Harries, Aneirin Hughes

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
388 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344755146


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels / Welsh Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Welshe versie van de serie

Andere recente releases van deze maatschappij