:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NID DE GUÊPES (THE NEST)
NID DE GUÊPES (THE NEST)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-01-09
FILM
Abendin Nexhep (Angelo Infanti), een supergevaarlijke maffiabaas, wordt overgebracht naar de gevangenis in Straatsburg. Het is de bedoeling dat Nexhep in Straatsburg berecht wordt. In een gepantserd voertuig en onder begeleiding van enkele van de best getrainde agenten wordt hij weggebracht. Alles lijkt gesmeerd te verlopen totdat er plots een spectaculair ongeval op hun weg plaatsvindt. Nietsvermoedend nemen ze een alternatieve route, maar al snel blijkt dit een verkeerde keuze te zijn. Want voor de agenten het goed en wel beseffen, worden ze zwaar onder vuur genomen door een leger handlangers van Nexhep. Door de extreme overmacht zijn de agenten gedwongen om op een dichtbij gelegen, maar totaal verlaten magazijn te schuilen. Nu wil het toeval dat daar net enkele boefjes, onder leiding van de sympathieke Nasser (Samy Naceri), hun slag aan het slaan zijn. Eerst zijn er een boel conflicten. Maar hoe harder de tegenwind van de mannen van Nexhep, hoe sneller het bonte gezelschap doorheeft dat ze de handen in elkaar moeten slagen om deze ‘wespennest’ te overleven...


The Nest is een puike Franse actiefilm in de stijl van Assault On Precinct 13. De cast bestaat uit een groep jonge en talentvolle acteurs, waarvan Sami Bouajila (The Siege) en vooral Samy Naceri (Taxi 1 & 2) de bekendste zijn. De film is geregisseerd door de nog redelijk onervaren regisseur Florent Emilio Siri (Une Minute De Silence), maar hij brengt het er verbazingwekkend goed van af. Hij slaagt er in de film een lekker claustrofobisch sfeertje à la Die Hard mee te geven. Tevens bevat de film véél spanning en een hels tempo. Met The Nest wordt nogmaals aangetoond dat de betere (lees: peperdure) spektakelfilm niet direct uit Hollywood hoeft te komen. Integendeel. Met deze knaller wordt zelfs bewezen dat als de Franse commerciële filmindustrie zo blijft evolueren dat ze in Amerika vroeger gaan moeten opstaan om hun filmmonopolie te behouden. Maar alle lof ten spijt, in thuisland Frankrijk lag men op zijn zachtst gezegd niet direct wakker van The Nest. Zo kr eeg deze ongeveer 56 miljoen Franse frank kostende film amper 362.876 bezoekers over de vloer. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, want deze film is een aanrader met de hoofdletter A!


BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfisch uitgevoerde beeld is scherp en bevat goed wat diepte en detail. De gebruikte kleuren zijn mooi en ogen natuurlijk. We hebben niet direct vuil of printbeschadigingen bemerkt, maar wel wat minieme filmgrain. Ook zijn er hier en daar kleine compressiefoutjes te zien, maar deze zijn voorbij voor je er erg in hebt. Een meer dan goede beeldkwaliteit. Qua geluid hebben we de keuze uit twee geluidstracks. De eerste track (Franse Dolby Digital 5.1) klinkt warm met een voldoende spreiding. De gesproken dialogen zijn goed te verstaan en de geluidseffecten komen goed tot hun recht. Een goede geluidstrack, maar als je even vergelijkt met de Franse DTS-track, dan komt deze laatste toch weer wat voller en gedetailleerder over! Wederom een DVD met een goede beeld- en geluidskwaliteit uit de A-Film stal.


EXTRA’S
De schijf bevat spijtig genoeg maar enkele minieme (en weinig toevoegende) extra’s zoals daar zijn de originele bioscooptrailer, enkele pagina’s filmografieën voor de belangrijkste castleden (Samy Naceri, Benoît Magimel en Sami Bouajila) en nog wat promotrailers voor Avalon, Donnie Darko en Ben It Like Beckham. Beter dan niks, maar een making of-documentaire had hier zeker op zijn plaats geweest!

CONCLUSIE
The Nest is een stevige en spectaculaire Franse actiefilm van de hand van Florent Emilio Siri. Filmmaatschappij A-Film geeft de film een kwalitatieve DVD-release mee, alleen spijtig dat het op gebied van features wat tegenvalt. Niet tegenstaande is de film een dikke aanrader voor iedere zichzelf respecterende actiefanaat en liefhebbers van de Franse Cinema.


cover
Studio: A-Film

Regie: Florent Emilio Siri
Met: Samy Naceri, Benoît Magimel, Nadia Farès, Pascal Greggory, Sami Bouajila, Anisia Uzeyman, Angelo Infanti, Alexandre Hamidi, Martin Amic, Martial Odone, Richard Sammel, Valerio Mastandrea

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003657


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Filmografieën
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij