:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHILE YOU WERE SLEEPING
WHILE YOU WERE SLEEPING (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-26
FILM
Het leven is niet mals geweest voor Lucy Moderatz (Sandra Bullock). Ze heeft haar studies moeten afbreken om haar terminale vader mee aan zijn einde te helpen, en doordat ze geen familie meer heeft is ze jaar op jaar de pineut om in haar job als loketbediende de kerstshift te mogen kloppen. Het enige lichtpuntje in haar strontvervelende dag is het moment waarop een knappe jongeling, Peter Callaghan (Peter Gallagher), dagelijks een ticketje koopt. Wanneer haar droomprins op de sporen door een paar schoftjes in elkaar wordt geslagen en Peter op de rails belandt, redt Lucy zijn leven door hem voor een voorbijrijdende trein weg te trekken. De man ligt echter in coma; door een paar misverstanden in het ziekenhuis meent het personeel dat Lucy Peters verloofde is, wat Lucy ook niet ontkent, omdat ze anders niet binnen mag op de afdeling intensieve zorgen. Wat begint als een leugentje om bestwil gaat al vlug een eigen leven leiden: Peters familie is overtuigd dat hun vervreemde zoon eindelijk een lief meisje heeft gevonden. Omdat Lucy wegkwijnt van eenzaamheid stemt ze toe om kerstavond met uitstel bij de hartelijke familie Callaghan te vieren.

 


Maar er is één persoon die niet gelooft dat Lucy Peters nieuwe vriendin is, en dat is Peters broer Jack (Bill Pullman), die zijn broer beter kent dan wie ook. Lucy wil de waarheid opbiechten, maar een vriend van de familie, Saul (Jack Warden), die toevallig de waarheid heeft vernomen, raadt Lucy dat ten stelligste af, omdat Peters grootmoeder Elsie (Glynis Johns) hartpatiënte is, en waarschijnlijk zoveel stress niet aankan. Saul belooft dat hij als vriend van de familie en peetoom van Peter het best geplaatst is om de waarheid te vertellen, maar de brave man krijgt hiet niet over zijn hart. De poppen gaan echter pas volledig aan het dansen wanneer Peter kort na nieuwjaar uit zijn coma ontwaakt en uiteraard geen enkele herinnering aan Lucy heeft (waarom zou hij?) De familie denkt dat dat Peter aan posttraumatische amnesie lijdt, en gaat daar zover in dat Peter het op de duur zelf begint te geloven. Maar dat is buiten Jack gerekend: er is intussen iets moois gebloeid tussen hemzelf en Lucy, maar hun liefde maakt geen kans zo lang iedereen gelooft dat zij Peters verloofde is...

 


Van de zeldzame romantische komedies waar overacting eens niét het ordewoord van de dag is, is Jon Turteltaub's While You Were Sleeping een pareltje dat het genre overstijgt, al is het alleen maar omdat de film op een zeer delicate manier het probleem van vereenzaming rond de feestdagen durft aanraken. De film weet een gevoelige snaar te raken op exact het goede ogenblik, en is rond deze feestdagen een ideale prent om onder de kerstboom van te genieten met een beker glühwein. Sandra Bullock, die in deze romcom trachtte haar succes in Speed te verzilveren, is in deze film op haar schattigst en we vergeven het haar bijna dat ze in een latere fase haar carrière ei zo na om zeep heeft geholpen met drollen als Miss Congeniality, The Heat en het terecht voor een hele vrachtwagen Razzies genomineerde All About Steve. Ze vormt met Bill Pullman een mooi koppel, en alhoewel de rest van de familie een paar excentrieke trekjes vertoont, worden de rollen door Peter Boyle en de zijnen charmant vertolkt. In de nevenplot vinden we de man overigens geweldig acteren als de vader die, nadat zijn eerste zoon rechten is gaan studeren, ook lijdzaam moet toekijken dat ook zijn tweede zoon niet in de familiezaak wil stappen - Callaghan and Sons, pardon, Son, koopt inboedels op - en zich eerder wil toeleggen op meubelmakerij. Kortom, de film slaagt erin om de kleffe clichés achter zich te laten ondanks de redelijk rare premisse. Turteltaub geraakt ermee weg, en hij heeft van de film een gezellige prent gemaakt die rond deze koude dagen toch nog een beetje aandacht verdient.
BEELD EN GELUID

Na de bespreking van de oude dvd kan ik u nu de bespreking presenteren van de enige HD-versie op de markt, namelijk die uit Australië, niet dadelijk het goedkoopste land om uit te importeren. De transfer oogt in elk geval een stuk scherper dan de dvd. De kleurtinten in de film zijn zacht en sober; afgezien van de heloranje flashbackscènes waarin Lucy mijmert over haar overleden vader speelt de film zich af in Chicago tussen Kerstmis en nieuwjaar, en maken tinten sneeuwwit en kerstboomgroen de dienst uit. Er is redelijk wat detaillering aanwezig zoals op het gezicht van de comateuze Peter of de nerven in het houtwerk van Jacks meubelen. Vooral de geluidstrack heeft een flinke upgrade gekregen tegenover de 2.0-track op de dvd-release: fijne surroundeffecten zoals de aanstormende trein waarvòòr Lucy Peter net kan wegrekken of de door de ruiten van de onderburen vallende kerstboom maken de film net dat tikkeltje sfeervoller. En u bent van de rotte PAL-speedup verlost.


Kissie kissie

EXTRA'S
Een trailer (2:37).
 
CONCLUSIE
Wie While You Were Sleeping graag in HD ziet, voldoende heeft aan Engelse CC-ondertitels én kapitaalkrachtig genoeg is verwijzen we bij deze graag naar Australië, het enige land waar je deze schijf totnogtoe kan vinden.coverStudio: Buena Vista

Regie: Jon Turteltaub
Met: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher, Peter Boyle, Glynis Johns, Jack Warden

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
1995

Leeftijd:
PG

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9398587443077


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Surround 2.0
Chinees Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees, Chinees. Thais
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij