:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERRE BATTUE
TERRE BATTUE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-11
FILM
Er gaat geen week voorbij zonder dat de roddelbladen ons eraan herinneren dat Hollywood zijn rode loper voor Matthias Schoenaerts heeft uitgerold, maar er is meer dan dat. Zo is er bijv. Sam Louwyck (onlangs nog te zien in het Italiaanse meesterwerk La Meraviglie en niet toevallig ook van de partij in deze film). Er is Benoit Poelvoorde die onlangs nog naast Charlotte Gainsbourg in 3 Coeurs schitterde, en er is ook nog Jérémie Renier die geen meter op de Champs-Elyssées kan afleggen zonder door een horde fans te worden aangeklampt. En dan is er ook nog Olivier Gourmet. Wie zeg je? Bij het horen van zijn naam zullen de meeste mensen wellicht niet meteen naar hun fototoestel grijpen, maar wie een beetje van film houdt zal deze karakterkop uit de vele Dardenne-klassiekers zonder twijfel kennen. Ook Frankrijk heeft zijn talent allang ontdekt en sinds jaren heeft Gourmet met de grootsten van deze aarde mogen samenwerken (van Marion Hänsel tot Michael Haneke).
 
 
Terre Battue is zijn nieuwste film en wellicht het beste drama van dit jaar dat je nog niet hebt gezien. Cinema die uit het leven is gegrepen, en het is dan ook niet zo maar dat de prent door de gebroeders Dardenne is geproduceerd, want hun stijl zit in bijna iedere scène verwerkt. Gourmet vertolkt de rol van Jérome. De film begint wanneer hij als directeur van een warenhuis wordt ontslagen. De vijftiger gaat nogal licht met het ontslag om, voor hem is het gewoon een teken voor een nieuwe start. Hij heeft besloten dat hij zich niet langer meer wil uitsloven voor anderen maar gewoon zijn eigen zaak wil. De man reist heel Frankrijk af om te zien waar hij een nieuwe schoenwinkel zou kunnen starten, maar hij verliest wel zijn gezinssituatie uit het oog. Hij stort dan ook volledig in als zijn vrouw hem meldt dat ze voor een ander heeft gekozen.
 
Dit debuut van Stéphane Demoustier (broer van actrice Anaïs Demoustier) is op het lijf van Gourmet geschreven, het is dan ook een beetje zijn film geworden. Demoustier creëert wel niks nieuws, maar hij doet het verdomd goed waardoor Terre Battue een sociaal drama is waar je als arthouseliefhebber niet omheen kan. Jammer genoeg volgde het publiek niet, tijd voor een grondige herkansing op dvd dus!
 

BEELD EN GELUID
Het is misschien wel jammer dat Lumière slechts sporadisch z'n releases op Blu-ray uitbrengt, desalniettemin siert het de Bruggelingen dat hun dvd’s altijd uiterst verzorgd zijn. Dat is ook het geval met deze Franse productie. De kleuren zijn levensecht met een scherpe aflijning. Nergens is er een moment dat je hoopt dat je liever een Blu-ray in je lader zou hebben zitten en dat zegt meer dan genoeg. Terre Battue bestaat bijna helemaal uit dialogen.

EXTRA'S
In tijd uitgerekend staat er wel heel wat bonusmateriaal op deze disk, maar wellicht zullen maar weinig filmfans er echt tevreden mee zijn. Er zijn de obligate verwijderde scènes met audiocommentaar, maar wat moet je met Les Petits Joueurs aanvangen? In deze kortfilm krijg je een impressie over enkele jongetjes die tennis leren en luidop dromen van het grasveld van Roland Garros. Dit onderwerp zit ook wel in het scenario van Terre Battue verwerkt, maar dat is dan ook het enige waarmee deze extra iets met de film te maken heeft.
 

CONCLUSIE
De Fransen doen het weer. Tere Battue is sociaal realisme zoals alleen de Dardennes het kunnen en het is dan ook geen wonder dat het duo deze aanrader heeft geproduceerd. Een release die het opschrift “in huis halen” ruimschoots verdient.cover
Studio: Lumière

Regie: Stéphane Demoustier
Met: Olivier Gourmet, Valeria Bruni Tedeschi, Charles Mérienne

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019008147


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
FranS Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Deleted Scenes
• Les Petits Joueurs

Andere recente releases van deze maatschappij