:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARNE DAHL VOLUME 3
ARNE DAHL VOLUME 3
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-08-26
FILM
In principe zou deze serie eigenlijk The A-Team moeten heten, maar omdat er in de jaren 80 al een groepje huurlingen onder leiding van Kolonel John “Hannibal” Smith met zijn zwarte bestelwagen onder dezelfde naam door Amerika trok, besloot men om deze flikkenreeks simpelweg tot Arne Dahl om te dopen. Fervente lezers van crimeverhalen weten natuurlijk dat dit het pseudoniem is van Jan Arnald. Deze medewerker van de Zweedse Academie heeft vanaf 1997 als Arne Dahl een hele resem boeken over een superteam uit Stockholm geschreven dat dagelijks de strijd aanbindt met internationale bendes. Bijna iedere Scandinavische misdaadroman is voorbestemd om als televisieserie te eindigen, en dat is met deze Zweed niet anders.

Serie is misschien niet het juiste woord, wel gaat het om lange televisiefilms van ruim twee uur, die in twee delen zijn opgesplitst. Net zoals dat bij de twee vorige delen het geval was, vind je in deze nieuwe box vijf films, wat dus overeenstemt met tien uur misdaadplezier! Het team is samengesteld uit de allerbeste flikken van het land, het zijn agenten die perfect zijn opgeleid om zware criminelen in de boeien te slaan. Ook al heeft iedereen in het team een gelijke rol, is het toch Kerstin Holm (Malin Arvidsson) die de meeste aandacht naar zich toetrekt. Deze mooie volwassen dame valt goed in de smaak bij haar mannelijke collega’s en als gescheiden vrouw is ze een te nemen prooi. Tot groot ongenoegen van Paul (Shanti Roney) lijkt ze voor de charmes van Bengt Åkesson (Alexander Karim) te vallen en dat veroorzaakt natuurlijk geregeld onaangename spanningen in het groepje. Nieuw in het team is Ida Jankowicz (Natalie Minnevik). De andere inspecteurs hebben zo hun twijfels over haar speurtalent, maar vanaf de eerste aflevering (het oprollen van een bende die vrouwen uitschakelt zodat ze niet tegen de Poolse maffia kunnen getuigen) bijt de Poolse inspectrice zich in de zaak vast waardoor ze vlug het vertrouwen van de rest krijgt. Zeker als blijkt dat ze bereid is om haar eigen leven in de schaal te leggen om een zaak op te lossen. Door haar afkomst spreekt Ida vloeiend Slavische talen en dat is altijd handig als je Oost-Europese misdadigers tegen het lijf loopt. Gunnar Nyberg (Magnus Samuelsson) is dan weer eerder de man die men inschakelt als men brute kracht nodig heeft. Ook Sara Svenhagen (Vera Vitelli) is weer van de partij, ook al moet ze dit seizoen extra voorzichtig zijn, want de blonde inspectrice is zwanger.

Zoals gezegd bevat deze box vijf films. In En Midsommarnattsdröm (A Midsummer Night's Dream) moet het team op zoek gaan naar een Poolse bende die vrouwen uitschakelt omdat zij tegen de maffia kunnen getuigen. Dödsmässa (Requiem) is wat ongeloofwaardig, maar desalniettemin spannend. Een bank wordt brutaal overvallen, maar het is niet meer dan een dekmantel omdat de boeven de oude plannen van een Duitse geleerde in handen willen krijgen waarmee de wereld van goedkope energie kan worden voorzien. In Mörkertal (Hidden Numbers) zien we alweer een minder mooie kant van de mensheid wanneer men in de Zweedse bossen op zoek gaat naar een verdwenen meisje dat het slachtoffer is geworden van een pervers netwerk. In Efterskalv (Afterquake) geraakt Zweden overstuur wanneer in Stockholm een metrotrein ontspoort. De daad wordt opgeëist door de Holy Riders of Siffin en hiermee weet het A-Team meteen wat te doen de komende minuten. Ten slotte is er nog Himmelsöga (Eye In The Sky). In deze laatste afleveringen zijn de agenten op zoek naar een internationale organisatie die verboden medicijnen smokkelt en hiermee talloze levens in gevaar brengt.

De concurrentie is keihard en om het maar meteen te zeggen: deze televisiefilms hebben zeker niet de kwaliteit van The Killing of The Bridge. Wie echter vrede neemt met wat minder, zal zich ongetwijfeld amuseren met deze vijf misdaadverhalen waarin het speurteam het tegen een Russische bende of zelfs Belgische terroristen moet opnemen. De scenario’s zijn soms wat vergezocht, en zelfs een tikkeltje ongeloofwaardig, gelukkig zijn ze spannend genoeg om deze box te bekijken zonder dat hij halverwege ergens op een stapel van releases belandt die je later wel eens zal bekijken. Naar Scandinavische gewoonte zijn de vertolkingen van een zeer hoog niveau. Origineel is Arne Dahl zeker niet, maar dat betekent niet dat hij geen plaats in je crimecollectie verdient.

BEELD EN GELUID
Een Scandinavische misdaadserie betekent bijna automatisch dat die op Lumière is uitgebracht. Het is misschien wel jammer dat dit Belgische filmhuis alleen maar de grote namen op Blu-ray uitbrengt, wel moet je daar onmiddellijk aan toevoegen dat de dvd’s steeds van hoogstaande kwaliteit zijn. Dat is bij deze derde Arne Dahl niet anders. De kleuren zien er steeds ontzettend mooi en realistisch uit en zo wat alle scènes zijn haarscherp. Mooie woorden die bijna synoniem zijn voor een Lumière-release. Het geluid is technisch meer dan degelijk, natuurlijk moeten je speakers vrede nemen met hoofdzakelijk Zweedse dialogen.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze box, maar dat is bij dit soort releases niet meer dan normaal.

CONCLUSIE
Arne Dahl behoort misschien niet tot de top van de Scandinavische misdaadreeksen, maar fervente fans van het genre kunnen deze release zonder aarzelen uit de winkelrekken mee naar huis nemen. Kwaliteitsvolle spanning, ook al lijken de scenario’s iets te veel van de pot gerukt!cover
Studio: Lumière

Regie: Trygve Allister Diesen, Lisa Farzaneh, Caroline Cowan, Pontus Klänge
Met: Malin Arvidsson, Irene Lindh, Claes Ljungmark

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
54250190058970


Beeldformaat:
1.85:1 a PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij