:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVENGERS 2, THE - AGE OF ULTRON
AVENGERS 2, THE - AGE OF ULTRON (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-11-23
FILM
In het fictieve Oostblokland Sokovia maken de Avengers jacht op baron Wolfgang von Strucker (Thomas Kretschmann), een leider van het misdaadsyndicaat Hydra, die experimenteert met zowat alles waarmee hij de mensheid de duivel kan aandoen, zoals kunstmatige intelligentie, het kweken van twee mensen met superkrachten én de staf van Loki. De tweeling Pietro (Aaron Taylor-Johnson) en Wanda (Elisabeth Olsen) Maximoff  zijn menselijke proefkonijnen, heeft nog een appeltje te schillen met Tony Stark (Robert Downey jr.), want tijdens een burgeroorlog hebben ze uren vastgezeten vlakbij een niet ontplofte granaat waarop duidelijk in grote letters "Stark Industries" stond. Pietro noemt zich Quicksilver en kan zich voortbewegen tegen een hallucinante snelheid, terwijl Wanda als de Scarlet Witch mensen kan beïnvloeden. De actie tegen Hydra is een succes: de staf van Loki wordt gerecupereerd en Stark kan de hand leggen op het vergevorderde onderzoek van Strucker; alleen weten de Maximoffs te ontsnappen. Collateral damage heet zoiets.

 


Tony Stark kan het echter niet laten om de technologie van Strucker aan te wenden om zijn pet project Ultron nieuw leven in te blazen. Iron Man heeft namelijk al een tijdje zin om zijn harnas aan de haak te hangen, en om de bevolking permanent te kunnen beschermen rekent hij naast zijn leger volautomatische robots op de creatie van een artificiële intelligentie die proactief de mensheid kan beschermen. Het computerprogramma, Ultron (James Spader), meent echter dat de beste manier om ervoor te zorgen dat de mensheid zichzelf niet vernietigt, erin bestaat dat hij zélf die klus klaart. In een robotlichaam, bestaande uit een amalgaam van robotharnassen van Starks schroothoop, brengt hij de Avengers flink wat schade toe, en hij weet te ontsnappen. Hij recruteert de Maximoffs voor zijn zaak, die maar wat gretig elke gelegenheid te baat nemen om Tony Stark te grazen te nemen. Het drietal reist af naar Zuid-Afrika, op zoek naar vibranium, een zeldzaam metaal waarmee Ultron een steviger lichaam wil bouwen. De Avengers kunnen hem tegenhouden, maar er ontstaan duidelijk barsten in het front: de andere Avengers verwijten Stark zijn eigengereidheid, en Wanda neemt het lichaam van de Hulk (Mark Ruffalo) aan, die zodanig veel vernieling aanricht dat de Avengers ook uit de gratie van de publieke opinie vallen. Een collega van Bruce Banner, Helen Cho (Claudia Kim), werkt in Seoul aan een volledig synthetisch lichaam, wat voor Ultron de gedroomde opportuniteit is om nóg machtiger te worden. De Maximoffs zijn intussen niet langer overtuigd van Ultrons altruïstische motieven, en ze keren zich tegen hem. Tony Stark zet bovendien nog een nieuw wapen in tegen Ultron: hij downloadt het overschot van de door Ultron vernietigde virtuele butler Jarvis in een nieuw lichaam, en creëert zo met behulp van één van de zes Infinity Stones Vision (Paul Bettany), de voorbode van een nieuwe generatie Avengers.
 
 


Technisch is er uiteraard niets mis met The Avengers: Age Of Ultron, na de eerste Avengers-film een tweede mêlée-film waarin de protagonisten uit Iron Man, Thor, Captain America, Hulk en een schier oneindig kluwen van nog op stapel staande films alsook televisieseries als Agent Carter en Agents Of S.H.I.EL.D. op één hoopje worden gegooid. Sinds Guardians Of The Galaxy aan het lijstje werd samengevoegd in de zogenaamde Phase Two, hangen al deze films ook nog eens min of meer samen door één of andere metaplot waarin een intergalactische schurk, Thanos (Josh Brolin), probeert zes artefacten, de Infinity Stones, te verzamelen, wellicht niét om als versiering in zijn kerstboom te dienen. Dit levert onder meer een ingewikkelde rechtenkwestie op, die deels is opgelost nu Disney bijna op het hele Marvel-canon de rechten heeft verworven; soms duikt er echter nog een anomalie op. In deze film is dat Quicksilver, een personage dat ook te zien is in X-Men: Days Of Future Past, zij het gespeeld door een andere acteur en met compleet gescheiden magisteria - er bestaat een akkoord tussen Fox en Marvel dat Quicksilver in de beide franchises mag opduiken, maar de films mogen niet naar elkaar refereren.
 
 


Nochtans treedt zelfs bij mij na een tiental van dergelijke films een beetje Marvelmoeheid op. Ondanks een poging om in deze film de Black Widow (Scarlett Johansson) een romance te laten beginnen met Bruce Banner, en ondanks de introductie van het gezinnetje van Hawkeye (Jeremy Renner), het ondergeschoven kindje uit het universum, is het qua karakterontwikkeling met sommige personages over en uit. Robert Downey jr. verschijnt nu al voor de vijfde keer als Iron Man op het witte doek, de acteur heeft herhaaldelijk laten uitschemeren dat hij Iron Man zo beu is als koude pap, en alhoewel zijn eigen franchise feitelijk is afgelopen - Downey tekende niet meer voor een vierde film - hangt de man contractueel nog vast aan de Avengers-franchise. Met het einde van de film in ogenschouw, lijkt het wel dat enkele van de acteurs hun exoskelet/hamer/pijlkoker/schild/zwart latexkostuum aan de haak hangen, en afgezien van nog op stapel staande soloprojecten als Thor 3: Ragnarok en Captain America 3: Civil War voor hetzelfde geld in de Avengers-serie nog hoogstens een cameo zullen plegen. Niet alleen de acteurs lijken wat uitgekeken op hun rol, de zoveelste film waarin nog maar eens een Infinity Stone opduikt en de helden van dienst het moeten opnemen tegen een superschurk die het ding wil gebruiken om minstens een half universum van de kaart te vegen, biedt absoluut geen verrassingen meer voor de kijker. Alhoewel een Marvelfilm altijd een beetje thuiskomen is en garant staat voor formulair entertainment, technisch gesproken van de bovenste plank, heeft Disney gedaan wat iedereen een beetje vreesde, namelijk de formule uitgemolken dat het geen naam meer heeft. De doorgewinterde fans zullen allicht snoepen van elke nieuwe episode in het Marvel Cinematic Universe, en wellicht worden ze zelfs wild van een film waarin Tony Stark twee uur lang ononderbroken op de plee zit, maar de gemiddelde bioscoopbezoeker snapt al lang al de tie-ins niet meer. Er zijn echter nog twee Infinity Stones te gaan, en Phase Three met Captain America 3: Civil War, Doctor Strange, Guardians Of The Galaxy 2, Thor 3: Ragnarok, Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, zelfs een nieuwe Spiderman-reboot en het tweedelige Avengers 3: Infinity War staan nog op stapel. De koe van dienst kiest gezien de omstandigheden best preventief voor een uiertransplantatie.
BEELD EN GELUID

De technische kwaliteit van deze Blu-ray staat buiten kijf. Zoals alle blockbusters werd ook Avengers: Age Of Ultron digitaal geschoten, en vervolgens werd zowat de helft van het schermtijd opgewaardeerd met allerlei visuele computerhoogstandjes. De makers hebben zodanig veel knowhow ontwikkeld, dat het zelfs voor geoefende filmkijkers bijzonder moeilijk wordt om de CGI-shots van de rest te onderscheiden. Avengers: Age Of Ultron ziet er dan ook erg organisch uit, waarbij zelfs robots als Ultron gerenderd worden met krassen en oneffenheden, zodat je gaat denken dat het om een animatronic gaat. Vooral als je de Hulk tegen het licht houdt en vergelijkt met het personage zoals het in de vorige drie films te zien was, merk je ditmaal een enorm gevoel voor nuancering, compleet met eelt- en leverplekken. Avengers: Age Of Ultron is een erg donkere film, maar dit gaat niet ten koste van het detail. De DTS-HD 7.1-track klinkt krachtig maar redelijk bombastisch en onevenwichtig, en opvallend genoeg redelijk stil in vergelijking met vergelijkbare films. Om volledig meegezogen te worden in onder meer de battle royale aan het begin van de film, moet u de volumeknop een flinke ruk naar rechts geven, waardoor het geluid soms wat vervormd klinkt en zeker niet zo fijn gescheiden als anders.

 EXTRA'S
Het gehalte aan extra's op releases uit de Disney-stal is tegenwoordig in sneltempo aan het kelderen. Met het aanwezige audiocommentaar bewijst regisseur Joss Whedon dat hijzelf de onbetwiste nummer één-fanboy van zijn eigen franchise is, en de man komt een klein beetje dolgedraaid over - mocht hij die positieve energie nu aanwenden om bij de studio's op tafel te kloppen en een vervolg op Firefly te eisen, zou het helemaal mooi zijn, maar ik vrees ervoor. Whedon praat honderduit over het mogen samenwerken met zijn acteurs én over de technische aspecten van de film. From the Inside Out: Making of Avengers: Age of Ultron (20:54) is een promofeaturette die goed is in zijn soort maar die diepgang mist. Wie compleet door het bos de bomen niet meer ziet, krijgt in The Infinite Six (7:28) een paar kleine hints hoe het Marvel Universe met Infinity Stones aan elkaar hangt. Global Adventure (3:01) leert ons dan weer dat de franchise intussen genoeg heeft opgebracht om op enkele niet voor de hand liggende locaties te kunnen schieten. Tot slot krijgt u 4 verwijderde en uitgebreide scènes (12:04) met optioneel commentaar van Joss Whedon als u dat wenst, een een gag reel (3:37), zelfs als u dat niet wenst. En uiteraard is een Disneydisk zonder cross-promotionele trailers als Bobbejaan Schoepens vermaarde café zonder bier.

 

 
CONCLUSIE
The Avengers: Age Of Ultron is voornamelijk méér van wat u al gewoon bent. Waar is de tijd dat Thor nog tevreden was met een paard?coverStudio: Disney

Regie: Joss Whedon
Met: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Aaron Taylor Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Hayley Atwell, Idris Elba, Stellan Skarsgård, James Spader, Samuel L. Jackson

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
141 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418468927


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Joss Whedon
• Documentaire "From the Inside Out: Making of Avengers: Age of Ultron"
• Documentaire "The Infinite Six"
• Documentaire "Global Adventure"
• 4 verwijderde en uitgebreide scènes met optioneel commentaar
• Gag reel
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij