:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NACHT VAN DE WANSMAAK, DE - THE VERY BEST OF
NACHT VAN DE WANSMAAK, DE - THE VERY BEST OF
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-02-22
FILM
"Een fascinerende ontdekkingstocht door de riolen van de wereldcinema!"


Vele jaren geleden kregen de populaire regisseur Jan Verheyen (Boys, Alias) en diens partner in crime Jan Doense (producent State Of Mind en regisseur van R.I.P.) het lumineuze idee om eens grondig de nationale en internationale filmarchieven uit te pluizen. Toen ze lange tijd later met een stoppelbaard en wallen onder hun ogen uit deze stoffige archieven buitenkwamen, bleek toch dat hun lijden niet voor niets was geweest. Want het bleek dat ze tijdens hun ontdekkingstocht door deze filmbibliotheken een goudmijn aan bizar en vergeten filmmateriaal aangeboord hadden. Samen stelden ze uit al deze van de pot gerukte trailers en fragmenten een programma samen en noemden hun ‘geesteskindje’ Nacht Van De Wansmaak. De heren lieten het geheel van rottende zombies, blote borsten, exploderende hoofden en tirolerseks aan elkaar praten door hun alter ego’s respectievelijk Mr. Horror (Doense) en Max Rockatansky (Verheyen). De opzet bleek een immens succes te zijn en de naam Nacht Van De Wansmaak is sindsdien een begrip bij de liefhebbers van trash-cinema. Het evenement is binnenkort al aan zijn vierde editie toe (Nacht Van De Wansmaak: Reloaded) en heeft er tevens ook al twee TV-edities opzitten. Nu wordt het geheel aangevuld met de Nacht Van De Wansmaak DVD-editie! Max Rockatansky loodst u met zijn dikwijls scherpe en satirische commentaar door het geheel dat is opgedeeld in de volgende blokjes:

Sukkelachtige Science-Fiction:
- The Brain From Planet Arous
- Inframan
- Starcrash

Kruisbestuivingen:
- Naked Fist
- Flesh Gordon
- Angel Above & The Devil Below

Tiroler seks:
- Oh Schreck mei Hos’ Is Weg
- Beim Jodeln Juckt Die Lederhose

Rariteiten:
- Je Brûle De Partout
- Gold Raiders
- Anatomie Des Orgasmus

Sterke vrouwen:
- Katharina Die Nackte Zarin
- Messalina, Keizerin En Hoer
- The Amazones

Goor, goorder, goorst:
- Zombi Holocaust
- Alien 2
- Shocking Africa

Ongenaakbare helden:
- The Crippled Masters
- Supersonic Man
- Hercules

Import/export:
- Wenn Die Tollen Tanten Kommen
- Heintje: Ein Herz Geht Auf Reizen

Harige wezens:
- The Mighty Peking Man
- The Werewolf And The Yeti

De DVD wordt op de gepaste manier afgesloten met enkele sleutelscènes uit de eerste twee films die zijn opgenomen in de Nacht Van De Wansmaak "Hall Of Fame", namelijk: Intensive Care (de mislukte Nederlandse horrorfilm met onze eigenste Koen Wauters) en Jaani Dushman (een tenenkrommend slechte horrormusical (!) uit India). Eindconclusie: deze amusante DVD is een aanrader voor de fans van het evenement en voor de mensen die het fenomeen niet kennen een uitgelezen kans om dit te leren kennen. Topamusement!

BEELD EN GELUID
Het beeld en geluid is niet veel bijzonder, dit omdat het hier gaat om onopgekuist en dikwijls half beschadigd filmmateriaal uit vervlogen tijden. Maar neem van ons aan dat het gekraak in het (mono)geluid en de beschadigingen in het beeld u nog meer in de jolige sfeer van Nacht Van De Wansmaak brengen.

EXTRA’S
Dat een compilatie-DVD als deze zich niet gemakkelijk leent tot extra materiaal zoals een uitgebreide Making of-documentaire of iets dergelijks is een feit. Tot ons groot jolijt vonden we toch een kleine, doch leuke feature op deze DVD, namelijk een 5 minuten durend clipje getiteld "De Nacht Van Wansmaak: Live At The Bellevue Cinerama" (Amsterdam 2001). Dit stukje geeft ons een perfecte kijk van hoe het er op zo een "nacht" aan toe gaat.

CONCLUSIE
De Nacht Van De Wansmaak is een populair en geliefd evenement dat de Belgische en Nederlandse bioscopen onveilig maakt. Nu is er ook de DVD en het moet gezegd dat het een leuk schijfje is geworden dat dezelfde olijke gevoelens bij ons oproept als zijn bioscooptegenhanger. Een must voor de liefhebbers van campy- en trashy-cinema!


coverStudio: Extreme

Regie: diversen
Met: Danny Lee, Christopher Plummer, Joe Spinell, Caroline Munro, David Hasselhoff, Robert Ginty, Anneka Di Lorenzo, Ian McCulloch, Jackie Conn, Frankie Shum, Cameron Mitchell, Lou Ferrigno, Brad Harris, Sybil Danning, Heintje Simons, Paul Naschy

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
-

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664013175


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0
Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Nacht Van De Wansmaak Live-clipje

Andere recente releases van deze maatschappij