:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.T.
E.T.
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-02-23
FILM
Onder een brandende Tunesische zon, tijdens de opnames van Raiders Of The Lost Ark in de zomer van 1980, bespreekt Steven Spielberg een project met scenarioschrijfster Melissa Mathison, de toenmalige vriendin van Harrison Ford. Eind jaren zeventig kreeg hij van scenarist John Sayles het verhaal Night Skies onder ogen, een horrorverhaal over de invasie van buitenaardse wezens op aarde. Spielberg vond het uitgangspunt ideaal, maar de uitwerking ervan een beetje te gruwelijk. Mathison kreeg de opdracht om het te herschrijven, de rest is geschiedenis. E.T. brak werkelijk alle records, sprokkelde indertijd een aantal kleinere Oscars bijeen en behoort na 20 jaar nog steeds tot de vijftien meest succesvolle films aller tijden.


Spielberg had na het succes van Close Encounters of the Third Kind uit 1977 nochtans ideeën te over voor een vervolg. Nadat hij het verhaal Night Skies onder de neus geduwd kreeg, veranderde hij enigszins van inzicht. Het scenario werd door Mathison ontdaan van alle horrorelementen en de buitenaardse wezens bleven beperkt tot één alien. De invasie belandde in de prullenbak en in plaats daarvan werd de extra-terrestrial door zijn soortgenoten per ongeluk achtergelaten op aarde en ontdekt door Elliot, een jongetje uit de buurt. Samen beleven ze allerlei leuke, grappige en ontroerende avonturen, doch loert een speciale interventie-eenheid om de hoek. Zij willen het buitenaardse wezen voor andere doeleinden gebruiken. E.T. is dus wat verhaal en opbouw betreft een heel rechtlijnige en eenvoudige film waarin de karakters centraal staan. De emotionele band tussen het kleine bruine wezen en Elliot groeit gestaag en de magic touch van grootmeester Spielberg zorgt er alweer voor dat de zakdoeken bovengehaald worden, een emotie die Spielberg als geen ander op het witte doek kan overbrengen. E.T. is tot op heden zijn meest persoonlijke film, waarin hij opnieuw enkele thema’s aanraakt die geregeld in zijn films terugkomen.


Niet alleen om de twintigste verjaardag te herdenken werd de film digitaal onder handen genomen, Spielberg was tevens van oordeel dat er een aantal elementen voor verbetering vatbaar waren. De soundtrack werd opnieuw opgenomen, een aantal shots is digitaal bewerkt en een handvol scènes die in 1982 in de montagekamer sneuvelden, zijn nu wel in de film verwerkt. Twee opmerkelijke veranderingen springen meteen in het oog: de wapens van de agenten zijn vervangen door walkie-talkies en E.T.’s handelingen en gelaatsuitdrukkingen zijn bijgewerkt. Deze 20th Anniversary Enhanced Version is het (her)bekijken meer dan waard en zal ongetwijfeld opnieuw tranen doen vloeien bij jong en oud.


BEELD EN GELUID
De soundtrack van John Williams heeft nog nooit zo goed geklonken als op deze release. Dat is mede te danken aan de remastering van de geluidstrack. Zowel de Engelse als Nederlandse Dolby Digital 5.1 EX (384 kbps) én Engelse DTS 5.1 ES (754 kbps) klinken voortreffelijk en maken optimaal gebruik van de beschikbare kanalen. Er is zelfs sprake van split-surround. Dialogen klinken voldoende helder en verstaanbaar, doch komen net zoals de geluidseffecten soms wat gedateerd over. Dat is tevens het enige minpuntje. Onze voorkeur gaat bovendien naar de DTS-track die iets gedetailleerder en subtieler klinkt. De Nederlandse gedubte track is leuk voor kinderen, volwassenen liggen gegarandeerd in een deuk van het lachen. Het originele 1.85:1-beeldformaat blijft behouden en staat anamorfisch op dvd. De beeldkwaliteit scoort vrij goed tot goed, bevat voldoende detail en scherpte, al moet wel gezegd dat er in donkere scènes wat filmgrain optreedt en af en toe trillende beeldlijntjes zichtbaar zijn. Het contrast is voorts prima geregeld.


EXTRA’S
E.T.: The Extra-Terrestrial 20th Anniversary Edition komt in twee versies: enerzijds een Special Edition (2-disc) met de aangepaste versie van de film en een heleboel bijkomende extra’s, en anderzijds deze Collector’s Edition (3-disc) die tevens de originele versie uit 1982 bevat. Als je de film op het eerste schijfje opstart, dan geeft regisseur Steven Spielberg onmiddellijk een korte inleiding waarin hij de redenen toelicht die geleid hebben tot de vernieuwde 20th Anniversary Edition die vorig jaar in de bioscopen verscheen. Dan krijg je de optie om de geïsoleerde soundtrack van John Williams afzonderlijk te beluisteren. Die opnames zijn met een 100-koppig orkest live uitgevoerd in het beroemde Shrine Auditorium tijdens de première van deze 20th Anniversary Edition.


Het tweede schijfje bevat allerlei achtergronddocumentaires, interviews met cast en crew, fotogalerijen, enz. Eerst is er een verkenningsreis in de ruimte (Space Explorations), waarin E.T. de kijker door ons zonnenstelsel begeleidt en we meer te weten komen over de planeten, hun manen en de atmosferen. Een leuke feature voor de jongsten onder ons. In de Making Of: The Evolution and Creation of E.T. (50 min.) duiken we achter de schermen en worden allerlei weetjes en achtergrondinformatie omtrent het tot stand komen van de film en de productie uit de doeken gedaan. Cast en crew hebben voor de lancering van de nieuwe digitaal bijgewerkte versie een reünie (18 min.) georganiseerd waarop ze hun gedachten en meningen delen en discussiëren over de impact van de film. De Première van de 20e verjaardag (18 min.) bevat beelden achter de schermen bij de voorbereidingen die getroffen werden om de aangepaste versie te voorzien van een liveorkest. Tevens krijgen we de intro van de film, enkele fragmenten en de end credits te zien en Spielberg die iedereen op het podium roept. John Williams Dirigeert het Orkest (10 min.) is een heel interessante en exclusieve blik achter de schermen bij John Williams en zijn orkest tijdens de voorbereidingen en oefensessies die het liveconcert in het beroemde Shrine Auditorium tijdens de première van deze nieuwe versie voorafgaan. Een uitgebreid interview met John Williams die vertelt hoe de muziek voor E.T. tot stand kwam. Hij vertelt ook waar de accenten werden gelegd en welke problemen de kop opstaken.


De uitgebreide E.T.-archieven bevatten tientallen foto’s, schetsen, productietekeningen en publiciteitsmateriaal. Het boekje met productieaantekeningen bevat achtergrondinformatie bij het maken van de film. Trailers (bioscooptrailer, game trailer, Back to the Future dvd-trailer); dvd-romextra’s waaronder enkele leuke games voor de allerkleinsten en Universal’s Total Axess online feature die wij niet aan de praat kregen.

Het derde schijfje is enkel bij de Collector’s Edition gevoegd en bevat de originele versie van E.T. uit 1982, de originele bioscooptrailer, hetzelfde dvd-rommateriaal dat je op het tweede schijfje terugvindt en “A Look Back” (37 min.), een documentaire van enkele jaren geleden waarin cast en crew terugblikken op de productie, de impact en succes van de film.


CONCLUSIE
E.T.: The Extra-Terrestrial is een warme, ontroerende en grappige film die na 20 jaar nog steeds niets aan impact heeft ingeboet. Spielberg levert hier een tijdloze en sterke prent af begeleid door een onvergetelijke soundtrack en intense acteerprestaties. Deze fantastische dvd-release doet de film alle eer aan en mag absoluut niet ontbreken in eenieders collectie.


coverStudio: Universal

Regie: Steven Spielberg
Met: Drew Barrymore, Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Peter Coyote

Film:
10/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3259190342996


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Film: E.T. (2002)
• Inleiding door Steven Spielberg
• Isolated John Williams Live Music
• Boekje met info
Disc 2:
• Making of: de evolutie en creatie van E.T.
• John Williams leidt het orkest
• De reünie
• Première van de 20e verjaardag
• E.T. fotogalerijen
• Een verkenningsreis in de ruimte
• Trailers
• DVD-Rom
Disc 3:
• Film: E.T. (1982)
• Making of: A Look Back
• Originele bioscooptrailer
• DVD-Rom

Andere recente releases van deze maatschappij