:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARVINGERNE (THE LEGACY) - SEIZOEN 3
ARVINGERNE (THE LEGACY) - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-05-04
SERIE
Drie jaar zijn verstreken sinds op het einde van seizoen 2 Gro's (Tryne Dirholm) vader is overleden; echter niet vooraleer hij de familie heeft bedacht met een afscheidscadeautje dat naar de naam Melody (Smilla My Dahl Hougaard) luistert. Om een lang verhaal kort te maken: Gro, die bijna de leeftijd van een oma heeft, heeft er een zusje bij! Aangezien de moeder wegens haar emotionele labiliteit afstand heeft gedaan van haar dochter, wordt het meisje opgevoed door grote broer Emil (Mikkel Boe Følsgaard) en zus Signe (Marie Bach Hansen). Het vierde Grønnegaard-kind, Frederik (Carsten Bjørnlund), is naar de Verenigde Staten geëmigreerd, voornamelijk om zijn ex Solveig (Lene Maria Christensen) niet nodeloos voor de voeten te lopen.

 


Maar Frederik keert terug! Gro heeft in het kader van haar kunstproject een groep jonge kunstenaars, waaronder Frederiks dochter Hannah (Karla Løkke), de kans gegeven om zich te bewijzen. Met Grønnegaard als uitvalsbasis hebben ze een kunstcollectief opgericht waarin het natuurbehoud van Groenland centraal staat, maar hun 'kunstwerken' balanceren vaak op het randje van ecoterrorisme. Eén van die acties, gericht tegen de multinational Argus, loopt fataal af voor Hannah, en het bedrijf verplicht de Grønnegaards, alsook de 'kunstenaars' van het collectief, een geheimhoudingsclausule te tekenen in ruil voor het niet indienen van een klacht wegens braak en vandalisme. Doen ze dat niet, dan belooft Argus de tegenpartij de broek af te procederen. Frederik en Solveig hebben elk op hun eigen manier enorm veel moeite om in het reine te komen met de dood van hun dochter: Solveig grijpt naar de fles, en Frederik ontwikkelt een ziekelijke obsessie om alsnog een proces te voeren tegen Argus. Want de gretigheid waarmee ze de Grønnegaards de clausule onder de neus schoven, betekent geheid dat het bedrijf iets te verbergen heeft. Ook geraakt hij gevaarlijk dicht betrokken bij de 'acties' van het kunstencollectief, en sleurt daar Emil in mee.
 
 


Aangezien de hennepkweek niet het nodige geld binnenbrengt, heeft Signe op een ander paard gewed. Of meer specifiek, op een varken. Samen met een lokale boerin, Karin (Pernilla August), wil ze biologisch gekweekte varkens aan de man brengen, en ze heeft alvast een vaste afzetmarkt in de kantine van haar pleegouders. Intussen probeert ze haar relatie met Aksel (Mikkel Arendt) niet op de klippen laten lopen, wat danig bemoeilijkt wordt door hun onvervulde kinderwens én door het feit dat Aksel een lucratieve aanbieding krijgt om drie jaar voor de universiteit van Wageningen te gaan werken. Signe heeft bovendien flink mot met haar buurman Jensen (Peter Gantzler), onder wiens neus ze een schuur heeft gekocht waar hij ook op aasde, en de gezondheidsobsessie van de nurkse Karin neemt stilaan sociopathische vormen aan...
 
 

 
Kan kunst de wereld redden? Als je het aan auteur Maya Ilsøe vraagt, zal haar antwoord waarschijnlijk een volmondig ja zijn. Het derde seizoen van het familiedrama Arvingerne is meteen ook het laatste, waarin nog eens een laatste keer met een dikke rode stift onderstreept wordt dat familiebanden uiteindelijk het belangrijkste goed zijn, meer nog dan een op instorten staande villa of prestige in de kunstwereld. Het seizoen is een klein beetje donkerder door de dood van één van de belangrijke nevenpersonages in de tweede aflevering - Thomas, die in de vorige twee seizoenen vertolkt werd door Jesper Christensen, rekenen we even niet mee. De balans van het leven wordt overigens netjes in evenwicht gehouden door de manier waarop de kleine Melody een centrale plaats in de plot begint in te nemen. De familie-intriges zijn iets minder bits geworden; in tegenstelling tot het vorige seizoen verkopen de broers en zussen Grønnegaard elkaar geen peut op de kweek, en proberen ze niet langer elkaar de strot dicht te knijpen. Nochtans lopen er nog genoeg hatelijke personages door het scherm waarvan je hoopt dat ze ook eens flink door elkaar gerammeld worden; regisseuse Pernilla August, bekend van haar rol in Star Wars Episode I, is geweldig op dreef als de nurkse en betweterige boerin Karin (waarschijnlijk is het feit dat ze de moeder van Darth Vader is, nog niet verteerd; wie zal het zeggen?) en ook Peter Gantzler als volksmenner annex neighbour from hell Jensen.
 
 

 
Maar gek genoeg zijn er in Arvingerne niet alleen duidelijk afgelijnde antagonisten; de veelal complexe personages zijn mensen van vlees en bloed, met hun eigen deugden en onhebbelijkheden, die zo goed mogelijk proberen de alledaagse uitdagingen het hoofd te bieden, of dat nu het kweken van varkens is, of een prestigieuze kunsttentoonstelling op poten zetten. Ondanks het feit dat de plot voornamelijk om de dagelijkse struggle for life draait, overstijgt Arvingerne de krijtlijnen van de doordeweekse soap. Het milieu van de verlopen soixante-huitards van Grønnegaard tegenover het moderne Deense forenzenstadje waar de lokale economie draait rond het lokale handbalteam; het is niet moeilijk om daar de clash der generaties in te ontwaren. De Deense openbare omroep DR heeft bovendien de nodige expertise in huis om qua cameravoering, regie en aankleding iets te bieden waar de meeste soortgelijke reeksen niet aan kunnen tippen. Diep beschadigde personages als Frederik, vertolkt door een uitstekende Carsten Bjørnlund, lopen over van talent, en contrasteren met de rust van het idyllische Deense platteland. Laten we alleen hopen dat de Yankees weer niet op het briljante idee te komen om van deze reeks een remake te draaien, want Arvingerne is onlosmakelijk geworteld in de Deense klei.

 

 
BEELD EN GELUID
Lumière zag geen brood meer in een Blu-rayrelease van dit derde seizoen - zelfs al was het het laatste - dus als u de reeks compleet wil hebben, dan zit u met twee Blu-rayversies en één dvd-versie aan uw been. Op gebied van beeld betekent dat dat er enorm aan scherpte wordt ingeboet, en dat het donkere kleurpalet hier en daar nuance verliest. Links en rechts is er een klein beetje banding te zien. De Dolby Digital 5.1-track volstaat voor deze dialooggedreven serie, en de surrounds, vooral in de scènes waarin het buiten regent - en in Denemarken gebeurt dat wel eens - hebben me toch een keer op het verkeerde been gezet, want ik ben buiten gaan kijken of de hemelsluizen open stonden.

 

 
EXTRA'S
Enkel wat cross-promotionele trailers. Weer!
 
CONCLUSIE
Met het laatste seizoen van Arvingerne nemen we op waardige manier afscheid en met een happy end van de kunstminnende familie Grønnegaard, maar we hadden dit liever in HD gedaan. Welkom in 2017!cover
Studio: Lumière

Regie: Heidi Maria Faisst, May el-Toukhy, Trine Dyrholm, Pernilla August
Met: Trine Dyrholm, Marie Bach Hansen, Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Lene Maria Christensen, Pernilla August, Kirsten Helfeldt, Peter Hesse Overgaard, Peter Gantzler, Trond Espen Seim, Mikkel Arndt

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
513 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5407003480870


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Deens Dolby Surround 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij