:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOCTOR STRANGE
DOCTOR STRANGE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-08-30
FILM
De briljante maar arrogante neurochirurg Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) verliest in één klap (en dat mag u letterlijk interpreteren) zijn vaardigheid en vaste hand wanneer hij met zijn peperdure sportwagen in een ravijn crasht. Snelheidsduivels hebben echter een heilige apart, en de dokter overleeft de klap, maar heeft zodanig de bibber in zijn vingers dat hij nooit meer zal opereren. Waar hij eerst nog onder meer graag koketteerde met zijn collectie peperdure horloges, draait de dokter er in geen tijd zijn fortuin door, op zoek naar een experimentele behandeling, terwijl hij intussen zijn knipperlichtrelatie met dokter Christine Palmer (Rachel McAdams) opblaast. Zijn kinesitherapeut licht hem in over een geval waarbij een zekere Jonathan Pangborn (Benjamin Bratt) klaarblijkelijk is genezen van een volledige doorsnijding van de ruggenwervel, iets wat met de huidige medische wetenschap als onmogelijk wordt geacht. Pangborn vertelt Strange dat hij in het klooster van Kamar-Taj in Kathmandu zichzelf heeft leren helen met de kracht van zijn geest.
Aanvankelijk staat de dokter sceptisch tegenover de behandeling, maar zijn wanhoop drijft hem toch naar Nepal, waar de hogepriesteres van de orde, bekend als de Ancient One (Tilda Swinton) hem onder haar hoede neemt en leert manoeuvreren door de meerdimensionale plooien van het tijd-ruimtecontinuüm. Er pakken zich echter donkere wolken samen boven de kloostergemeenschap: een afvallige meester die Kaecilius (Mads Mikkelsen) heet, wil de drie bakens die de aarde beschermen van de galactische bedreiging Dormammu (ook Benedict Cumberbatch), opblazen en de mensheid aan de zogenaamde Dark Dimension overleveren. Dormammu heeft Kaecilius in ruil het geheim van het eeuwige leven beloofd, zij het dat het leven wellicht niet hetzelfde is als wat Kaecilius er zelf van had voorgesteld. Doctor Strange moet intussen kiezen of hij zijn nieuw verworven gaven zal inzetten om zijn oude leven weer op te pikken, of mee de strijd aangaat tegen de duistere krachten die de wereld bedreigen.
Doctor Strange is een beetje een buitenbeentje in het Marvel-universum, in die zin dat hij zijn strijd in de spirituele wereld voert, waar de rest van het Avengers-gezelschap eerder heil ziet in de living shit uit de tegenstanders te meppen. Qua narratief is het eerste halfuur van de film ronduit briljant: Benedict Cumberbatch portretteert genadeloos de hautaine chirurg, vervuld van zichzelf, die ten onder gaat aan zijn eigen pretentie, en in geen tijd transformeert hij in een menselijk wrak. Na deze inleiding vervalt de film - wat een beetje spijtig is - in een standaard origin story van alweer een superheld die met alweer een Infinity Stone het pantheon superhelden van het Marvel-universum moet komen vervolledigen, en waarbij de scenaristen de neiging hebben om de pedalen kwijt te raken - hoe is het anders te verklaren dat het hoofdpersonage zo snel meester wordt van zijn nieuw ontdekte talenten terwijl hij nog grotendeels dezelfde cynische jerk is gebleven?
Doctor Strange mist een beetje de vrolijke schwung van Guardians Of The Galaxy: de (poging tot) humor waarbij de dokter zijn gave gebruikt om boeken uit de verboden sectie van de bibliotheek te pikken, staat haaks op de bloedernstige toon van het begin van de film. De speciale effecten die gepaard gaan met het ombuigen van de realiteit en het reizen tussen verschillende dimensies zijn de grote publiekstrekker voor het vervolg van de film, alhoewel de eerlijkheid ons gebiedt te stellen dat deze vondsten niet origineel zijn en dergelijke visuele trucjes al eerder vertoond werden in Christopher Nolan's Inception. Op technisch vlak beheerst regisseur Scott Derrickson de knepen van het vak, en atypisch voor moderne blockbusters werkt hij zijn narratief af op minder dan twee uur tijd, waar in andere films de plot nodeloos gerokken wordt als platte commerciële truc om duurde bioscoopkaartjes te kunnen slijten. Qua acteerspel is Doctor Strange voornamelijk een onemanshow van Benedict Cumberbatch, die naast de progatonist ook de antagonist Dormammu voor zijn rekening neemt; met The Desolation Of Smaug heeft de man de nodige ervaring opgedaan om CGI-personages te spelen.
BEELD EN GELUID
Vooral de speciale effecten waarbij de dokter zich van de éne in de andere dimensie begeeft, zijn instanties waarop de beeldkwaliteit niet mag teleurstellen. De HD-transfer doet dat ook niet, zij het dat de neonachtige kleuren die onder meer terug te vinden zijn in de lichtgevende artefacts die worden opgeroepen, de Dark Dimension waarin Dormmamu resideert en de scènes in Hong Kong wat pijn aan de ogen doen. De scherpte is optimaal, de zwarttinten zijn aangenaam maar laten voldoende ruimte voor detail en textuurvariaties zijn overal goed zichtbaar. De DTS-HD MA 7.1-track knalt luid door de speakers, onderstreept de bombastische actie met een dikke viltstift, maar het contrast met de dialogen is soms net iets te groot naar mijn smaak.
EXTRA'S
Tegenwoordig vallen de Disney-releases tegen op gebied van extra's, maar deze Doctor Strange haalt op dat vlak toch een voldoende. De dag voor de filmpremière heeft regisseur Scott Derrickson een audiocommentaar ingesproken, waarin hij zijn visie op het Marvel Cinematic Universe uitgebreid uit de doeken kan doen. Ook bij de film zelf kan je een inleiding (1:06) bekijken, die feitelijk niet veel aan het geheel toevoegt.
De documentaire A Strange Transformation (9:42) begint met een overzicht van het verhaal, de sets en de cast, en vertelt hoe Benedict Cumberbatch's personage verandert na het auto-ongeval, waarvan we de realisatie te zien krijgen. Strange Company (12:37) geeft ons een overzicht van de nevenrollen, en The Fabric of Reality (12:32) een overzicht van kostuums en aankleding van de set. In Across Time and Space (13:21) krijgen we naast de vechtchoreografieën nog een woordje uitleg over de speciale effecten, en in The Score-Cerer Supreme (9:51) wordt het werk van componist Michael Giacchino besproken. In Marvel Studios Phase 3 Exclusive Look (7:28) wordt de plaats van deze film in het alsmaar uitdijende Marvel-universum geduid, en Team Thor: Part 2 (4:38) is overduidelijk een poging om u warm te maken voor de volgende film in de niet aflatende saga, Thor: Ragnarok. Als opwarmertje ziet u Chris Hemsworth een faux inteview afleggen waarin Thor aan house sharing doet in Australië en zich onledig houdt koters te amuseren in een kinderdagverblijf. DE schijf bevat nog vijf verwijderde en uitgebeide scènes (7:52), een matig grappige gag reel (4:12) en een cross-promotionele trailer voor Guardians Of The Galaxy vol. 2. Ooga-chakka-ooga-ooga - Hooked on a feeliiiiiiiing...
CONCLUSIE
Doctor Strange kan uitpakken met een uitstekende vertolking van Benedict Cumberbatch en visuele effecten waar uw mond van openvalt; verhaalsmatig is Doctor Strange echter de zoveelste variatie op hetzelfde thema, braaf maar weinig verrassend.


coverStudio: Disney

Regie: Scott Derrickson
Met: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418497125


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Russisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Scott Derrickson
• Inleiding door Scott Derrickson
• Documentaire "A Strange Transformation"
• Documentaire "Strange Company"
• Documentaire "The Fabric of Reality"
• Documentaire "Across Time and Space"
• Documentaire "The Score-Cerer Supreme"
• Documentaire "Marvel Studios Phase 3 Exclusive Look"
• Documentaire "Team Thor: Part 2"
• 5 verwijderde en uitgebreide scènes
• Gag reel
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij