:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LANGS DE KADE - SEIZOEN 3 & 4
LANGS DE KADE - SEIZOEN 3 & 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-05-15
SERIE
De mannen van den 170 zijn terug! Ik heb u in mijn bespreking van seizoenen 1 en 2 al duidelijk laten voelen dat ik erg in mijn nopjes ben over het feit dat dvd-maatschappij Segunda ook het laatste seizoen van de moeder aller Vlaamse policiers op dvd heeft uitgebracht. Weliswaar is de indeling een beetje anders geworden; de drie afleveringen van seizoen 3 waren eerder al terug te vinden op de box van JustBridge. Wil u het laatste, langere (want 6 afleveringen tellende) seizoen ook nog hebben, dan hebt u dus een halve double dip aan uw been, maar het is in elk geval de moeite.

 
     


We volgen nog steeds de onderzoeken van politiecommissaris Paul Crets (Karel Vingerhoets) die niet vies is van af en toe een lepe truc om zijn slag thuis te halen. Crets is getrouwd met zijn werk, en zijn vrouw Laura (An Nelissen) en vooral zijn onuitstaanbare schoonmoeder Gaby (Dora Van der Groen) zijn daar minder gelukkig mee. Pauls vaste partner Jos Smeets (Arnold Willems), de typisch oudere nonkel polies, is bij aanvang van dit derde seizoen nog maar net bekomen van het feit dat zijn dochter Maria (Eva De Wel) is moéten trouwen met haar half crimineel vriendje, dat gelukkig tegenwoordig het rechte pad schijnt te bewandelen. Jos wordt in het derde seizoen opa, en probeert samen met zijn vrouw Magda (Emmy Leemans) een nieuw evenwicht te vinden nu zijn enige dochter het huis uit is. Bij Magda kriebelt het bovendien om op haar leeftijd terug op de arbeidsmarkt te komen, iets waar Jos niet zo scheutig op is. Jos zelf probeert met de moed der wanhoop op zijn leeftijd nog te studeren voor een bevordering.

 
     


Paul verdeelt het werk met zijn collega, syndicalist Wim Steurs (Hans De Munter), en samen proberen ze de nukken van de chagrijnige hoofdcommissaris (Walter Claessens) te counteren. De street cops Bernard (Luk Wyns) en Albert (Oswald Versyp) proberen intussen het leven van de zonnige kant te nemen, maar ze lopen telkens met hun kop tegen de muur door hun eigen grove incompetentie; vooral Bernard schijnt niet te weten wanneer hij zijn grote mond moet houden. Wanneer ze een kleine (?) crimineel als Bastens (Marcel Hertogs) niet in toom kunnen houden, halen ze er in het vierde seizoen Cyriel (Chris Cauwenberghs) bij, die tenminste over hetzelfde postuur beschikt om de eeuwige relschopper tot de orde te roepen. Een volks personage als Bastens geeft de reeks een typische couleur locale; de kijkers dachten er blijkbaar ook zo over, want in het laatste seizoen wordt de man als regular gecast.

 
     


In het derde seizoen krijgt de crew de versterking: de havendienst 170 mag zich verheugen op de komst van agente Fleur Petit (Ingrid De Vos), een ijzeren tante die haar mutatie van de mobiele eenheid naar de havendiensten heeft aangevraagd en die wordt ingeschakeld als kwartieragente. Fleur houdt het welgeteld één seizoen uit, en wordt in het vierde seizoen vervangen door Nellie Vogels (Katelijne Verbeke), die het sociale uithangbord van de politie moet vormgeven. Het noodlot slaat echter toe in het vierde seizoen: Laura geraakt haar job kwijt, en gaat in op een aanbod om enkele maanden les te gaan geven in Canada. Ze besluit hun zoontje mee te nemen op het grote avontuur; waar Paul eerst nog kan aarden in zijn nieuwgevonden pseudo-vrijgezellenbestaan, begint de eenzaamheid zodanig aan hem te knagen dat hij professionele fouten begint te maken. Als zijn schoonmoeder dan ook nog eens roddels begint te verspreiden over een vermeende relatie tussen hemzelf en Nellie, is het hek helemaal van de dam.

 
     


Wijlen ex-rivierloods Libera Carlier stond in deze seizoenen niet meer alleen in voor de scenario's, alhoewel anekdotes zoals de plot van aflevering Diamant ontegensprekelijk van zijn hand zijn - de clou is té goed gevonden om niet authentiek te zijn. Daarnaast sprong onder meer Ward Hulselmans op de kar voor het scenario, de man die later successen als Niet Voor Publikatie, Heterdaad en Stille Waters op zijn conto zou schrijven. Langs De Kade is een vriendelijke reeks waarin de politie niet als schietgrage macho's wordt afgeschilderd, maar als mensen van vlees en bloed, met een hoog realiteitsgehalte en zin voor nuance. De personages spreken ook geen bekakt pseudo-Hollands zoals in Flikken. De sfeer van eind jaren '80, begin jaren '90 in en om Antwerpen geeft bovendien een mooi tijdsbeeld van hoe bijvoorbeeld de guerre des policiers werd uitgevochten, met allemaal concurrerende ordehandhavingsdiensten die niets liever deden dan het gras voor elkaars voeten weg te maaien.

Liefhebbers van oudere Vlaamse series herkennen in bijrollen acteurs als Nolle Versyp, Mandus De Vos, Lea Couzin, Katrien De Vos, Donald Madder, Janine Bisschops, Filip Peeters, Jaak Van Assche, Warre Borgmans en nog veel meer.

 
     


AFLEVERINGEN
Disk 1:
7. De rodeoman
Op 170 krijgen ze een aangifte van twee Nederlanders (Henk Molenberg en Sylvia De Leur) die op de snelweg zijn aangereden door een automobilist (Jakob Beks) met een Amerikaanse wagen met een bullbar op. Zijn kompaan (Aimé Anthoni) is met de gestolen wagen doorgereden, en het is maar toevallig dat een doopkleedje uit de bagage net in de handen van Jos' dochter aanbelandt. Albert heeft een deuk in de wagen van Crets gereden, en wanneer die op het autokerkhof op zoek gaat naar een nieuwe deur, kruist zijn pad dat van de gezochte "rodeoman". Een caféruzie loopt uit de hand wanneer Bastens een wagentje van een gehandicapte (Max Schnur) pikt en ermee in het dok rijdt; om Bastens te kunnen arresteren vragen de manschappen bijstand, en zo leert het korps Fleur Petit ook al weer kennen. Laura krijgt intussen te horen dat er op haar school een leerkracht zal moeten afvloeien.

8. De gluurder

Jozef Severen, alias Jef De Pieper, een gluurder met een strafblad voor zedenfeiten, wordt met een ingeslagen schedel op straat gevonden. Alles wijst er in eerste instantie op dat een buurman, Ducas (Hubert Damen), hem een bloempot op het hoofd heeft gegooid, en hem daarna een paar deuren verder op het trottoir heeft gelegd om lastige vragen van de politie te voorkomen. Crets en Fleur Petit onderzoeken echter in hoeverre er geen sprake is van uitlokking, want Ducas' vrouw (Nora Tilley) heeft de onhebbelijke gewoonte om 's avonds met niet te veel kleren aan achter een openstaand rolluik te gaan zitten. Crets, Albert en Bernard moeten een reeks diefstallen van lasmateriaal oplossen, en ze stuiten op een zonderling typetje (Tone Brulin) dat in zijn vrije tijd een boot in elkaar aan het knutselen is. Alleen is zijn woonst vergeven van de vlooien.

 
     


9. De hormonendealer
Wanneer een buitenlandse arbeider dreigt om van de mast van een schip te springen, moet Crets interveniëren. De bemanning van het schip schopt een relletje, en ene Leyers (Bart Slegers) maakt van de verwarring gebruik om een verdacht pakje van het schip te smokkelen. Hij verkoopt het spul aan een veearts, Cnops (Bert Van den Dool), die nogal eens hormonen durft spuiten, maar wanneer Leyers te inhalig wordt, vindt de politie zijn lijk. Paul geraakt op het spoor van de daders dankzij een tip van Laura, die in het fitnesscentrum twee mannen heeft horen spreken over spierversterkende middelen. Cnops woont echter in Zundert, dus de truc is om hem over de grens te lokken. Toevallig staat er echter in een manège die hij frequenteert een gestolen paard. Fleur probeert een Marokkaans meisje te helpen dat door haar vader (Amid Chakir) zal worden uitgehuwelijkt, en ze gaat met de hoed rond om de bruidsschat te kunnen terugbetalen. Haar goedheid wordt echter misbruikt. Jos probeert via een examen bevorderd te worden, maar hij is te oud om nog lange avonden achter de boeken te zitten.

10. Canada

Laura krijgt een kans om drie maanden in Canada te gaan lesgeven. Mammie is echter danig overstuur wanneer er op het nieuws wordt bericht over een neergestort vliegtuig. In een havenbedrijf wordt er een brandkast gestolen. De dader laat een jas achter, met daarin een klantenkaart op naam. De eigenaar van de kaart is Steven (Donald Madder), een jongen die tot op de rand van het dramatische wordt gepest op school. Steven heeft geen vrienden, en het mag duidelijk zijn dat hij met zijn schlemiel persoontje onmogelijk alleen een loodzware brandkast kan achterover gedrukt hebben. Wanneer er een tekort aan wijkagenten dreigt, vaardigt de commissaris het bevel uit dat de jongste in rang moeten inspringen. Dit betekent dat Bernard het aan zijn rekker heeft.

 
     


Disk 2:
11. Alles Tegen
De 170 is in staking om te protesteren tegen het feit dat Bernard de taak van wijkagent moet uitoefenen. Nochtans heeft de havenpolitie alle mankracht nodig die ze kan monsteren: een bende breekt in in de cabines van vrachtwagens, en wisselt qua actieterrein af tussen Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. Crets kan één van de daders, Colin (Filip Peeters), die 's nachts langs de kaaien loopt met een lege sporttas inrekenen, maar hij moet hem weer laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Nu Laura in Canada zit, draait de roddelmolen op Pauls werk op volle toeren, en kwatongen suggereren dat hij een relatie heeft met de nieuwe kwartieragente Nellie Vogels. Maar wie verspreidt toch zulke roddels?

12. Diamant

De douane (Jaak en Johan Van Assche) onderschept een wagen met in de koffer een hoop gesmokkelde diamanten. In het onderstel van de wagen vinden ze echter ook nog voor 15.000 karaat aan ruwe diamanten. Ze besluiten de wagen aan te bieden bij de verkoop van de in beslag genomen goederen, in de hoop dat de smokkelaars van de diamanten zich aanbieden om de wagen te kopen. Ze worden op de veiling echter overboden, en Crets, die op zoek is naar een goedkope videorecorder, krijgt een mes in zijn hand van een gangster die de bieder trachtte te imiteren. 's Anderendaags al wordt de wagen van de nieuwe eigenaar gepikt... en de douane houdt de lippen stijf op elkaar. De commissaris is intussen zo chagrijnig als wat, want zijn vrouw heeft hem op dieet gezet. Hij schakelt Nellie in om af en toe in het geniep een afhaalpizza te bestellen. Maar ook hier zijn grote gevolgen aan verbonden...

 
     


13. De Terrorist
Lisa Hendrickx (Lea Couzin) meent dat een hotelgast die ze net naar zijn schip heeft teruggebracht, vermoord is en in het dok gegooid. Op hetzelfde dok staat bovendien een vrachtwagen die klaarblijkelijk gestolen is. Crets laat alvast de vrachtwagen verzegelen, en ondanks de wielklem wil op gegeven moment iemand er mee vandoor. De politie wordt bovendien in hoogste staat van paraatheid gebracht na een tip dat het IRA een aanslag wil plegen op een schip vol Engelse militairen.

14. Omtrent Suiker

Er verdwijnen tientallen zakken suiker van de kaaien, en dat werkt de hoofdcommissaris op zijn zenuwen. De douane vermoedt dat er ergens een sluikstoker aan het werk is; Bernard en Albert betrappen een man met een jerrycan half afgewerkte methanol in zijn koffer. Die beweert dat hij het spul van een Nederlandse boot heeft gekocht, maar die boot schijnt niet te bestaan. Nellie wordt geïntimideerd door een man die nog voor enkele duizenden franken boetes heeft openstaan; Paul besluit dat het welletjes is geweest, en grijpt in. Er loopt bovendien een raar mannetje rond in Antwerpen dat een slag van de molen heeft gehad en van zichzelf meent dat hij politieinspecteur is. Nadat Bastens hem een pint bier over het hoofd heeft gekapt, besluit hij wraak te nemen en hij schuift hem een moord op een homo in Rotterdam in de schoenen... Magda heeft zich intussen een oor laten aannaaien: omdat de muren op haar afkwamen, wilde ze per se uit werken, en ze heeft zich een job als Tupperwareverkoopster aan laten smeren.

 
     


15. Het Afscheid
De afwezigheid van Laura en Bertje begint zwaar te wegen op Paul, in die zin dat hij professionele fouten begint te maken. De haven wordt geplaagd door diefstallen, klaarblijkelijk uit verzegelde containers. Nellie verjaagt enkele hangjongeren van een speelplaats en ontmoet daar Els, de dochter van een vriendin, die duidelijk op het slechte pad is. Els hokt samen met Joris, een vergane boksglorie die een frietkraam tracht uit te baten en die door het spilfiguur achter de diefstallen ingezet wordt als drugskoerier. Bovendien wordt Paul overstelpt met klachten van een paranoïde zonderling, Van Steen (Nolle Versyp), die beweert burgerlijk ingenieur electronica te zijn en die meent dat de Russen / de Chinezen / de marsmannetjes (schrappen naar eigen goeddunken) de Antwerpse haven gaan platleggen met laserstralen.

BEELD EN GELUID

Het laatste van de twee hier gepresenteerde seizoenen is misschien marginaal beter dan de seizoenen ervoor, in die zin dat het beeld een ietsiepietsie scherper is, en de kleuren er iets minder afgewassen uitzien. Desondanks is deze dvd afkomstig van een VHS-bron, wat betekent dat er af en toe een lijn over het beeld rolt. Tussen seizoenen 3 en 4 is een kwaliteitsverschil merkbaar. De Vlaamse 2.0-track volstaat, maar opnieuw zouden mensen die het Antwerps dialect niet gewoon zijn, gebaat geweest zijn met een ondertitelingstrack die er niet is.

EXTRA'S

Een retrospectieve terugblik op de reeks had mooi geweest, maar het zal voor een andere keer zijn.

CONCLUSIE

Segunda verdient alle lof voor het feit dat ze deze oude reeks tenminste volledig op dvd hebben uitgebracht. Nu ze toch bezig zijn, en als ze dit mochten lezen, kunnen we hen misschien een paar suggesties aan de hand doen. Merlina seizoen 4? Heterdaad seizoen 4? Recht Op Recht? Ik zeg maar wat...
 coverStudio: Segunda

Regie: Peter Simons, Patrick Lebon, Raf Verpooten
Met: Karel Vingerhoets, An Nelissen, Hans De Munter, Luk Wijns, Arnold Willems, Walter Cornelis, Oswald Versyp, Emmy Leemans, Walter Claessens, Dora Van Der Groen, Ingrid De Vos, Katelijne Verbeke, Chris Cauwenberghs, Marcel Hertogs

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
475 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5413952193327


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij