:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GAME OF THRONES - SEIZOEN 7
GAME OF THRONES - SEIZOEN 7 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-06-29
SERIE
Leave one wolf alive, and the sheep are never safe.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) is eindelijk geland in Westeros, en ze heeft haar intrek genomen in Drakensteen, dat leeg staat sinds de dood van Stannis. Met haar draken zou het een koud kunstje zijn om binnen een dag Koningslanding in te nemen. Zou, want haar Hand des Konings, Tyrion Lannister (Peter Dinklage), adviseert haar om dat niet te doen, want dat zou als collateral damage honderdduizenden burgerslachtoffers maken. Daenerys moet dus subtieler te werk gaan. Alleen zit het haar al van het begin niet mee: koningin Cersei (Lena Headey) heeft een nieuw bondgenootschap gesloten met de usurpator Euron Grauwvreugd (Pilou Asbæk), die de IJzervloot aanbiedt aan de koningin, in de hoop haar gemaal te worden. Als zoenoffer hakt Euron alvast twee bondgenoten van Daenerys in de pan: de Martels van Dorne, die verantwoordelijk zijn voor de dood van Cerseis dochter Myrcella, sleurt hij geboeid voor de troon, zodat Cersei met hen kan doen wat ze wil, en als persoonlijke trofee neemt hij zijn nicht Yara (Gemma Whelan) gevangen, terwijl Theon (Alfie Allen) het in zijn broek doet (wat voor een man zonder dinges niet makkelijk is). Jamie (Nikolaj Coster-Waldau) rekent intussen af met Olenna Tyrel (Diana Rigg), en neemt de rijkdommen van Hooggaarde in beslag; vooraleer ze haar laatste adem uitblaast, heeft Olenna echter nog een verrassing voor Jamie in petto.

 


Wie echter welwillend staat tegenover Daenerys, is Jon Sneeuw (Kit Harington). Alhoewel hij weigert om als Koning van het Noorden de knie te buigen voor de vorstin, roept hij toch haar hulp in om tenminste onder de fundamenten van Drakensteen het daar aanwezige drakenglas te mogen ontginnen. Het blijkt namelijk één van de zeldzame effectieve wapens tegen de Witte Dolers die naarstig op zoek zijn om een manier om de landen ten zuiden van de Muur binnen te vallen. Tussen het tweetal groeit een vorm van wederzijds respect; Daenerys heeft echter moeite om te geloven in de bakerpraatjes over levende doden. Tyrion stelt daarom voor dat er een expeditie ten noorden van de Muur moet reizen om zo'n Witte Doler levend (nu ja...) gevangen te nemen; de bedoeling is dat daarna op een vredesconferentie alle aspirant-vorsten van Westeros samen gaan zitten en, althans voorlopig, een wapenstilstand sluiten zo lang de dreiging van het noorden hen boven het hoofd hangt. In het onwaarschijnlijk gezelschap dat zijn leven in de waagschaal gooit om deze expeditie tot een goed einde te brengen, bevinden zich onder meer The Hound (Rory McCann), de rest van het Broederschap zonder Banieren, koning Roberts bastaardzoon Gendry (Joe Dempsie) en ook Jorah Mormont (Iain Glen), die na een omstreden en pijnlijke procedure door Samwel Tarling (John Bradley) genezen is van grauwschub.

 


In Winterfel regeert intussen bij afwezigheid van Jon Sansa (Sophie Turner) over het noorden, waar ze wordt herenigd met haar overlevende broer en zus: Bran (Isaac Hempstead Wright) is nu de nieuwe Drieogige Raaf geworden, en kreupel als hij is, verzaakt hij als laatste mannelijke opvolger van Ned Stark aan de troon van Winterfel. Wel heeft hij in zijn visioenen intussen alle puzzelstukjes bij elkaar die voor eens en altijd de ware afkomst van Jon Sneeuw bewijzen. Ook Arya (Maisie Williams) keert terug, nadat ze eerst een klein akkefietje heeft geregeld ten huize Frey, en Sansa is geschokt dat haar zuster een Moordenaar Zonder Gezicht is geworden. Petyr Baelish (Aidan Gillen) gooit nog wat olie op het vuur, en dankzij een briefje dat Sansa eertijds heeft geschreven toen ze gegijzeld werd door de Lannisters, waarin ze Robb opriep om de knie te buigen voor koning Joffrey, weet hij de twee zussen tegen elkaar op te zetten. Maar zoiets heet verraad, en daar staat een zware straf op.

 


Het voorlaatste seizoen van Game Of Thrones brengt enkele verhaalbogen samen, en de ontmoeting tussen diverse personages die elkaar al ettelijke seizoenen naar het leven staan, zorgt voor vuurwerk, niet in het minst in de slotaflevering, The Dragon And The Wolf, waarin voornoemde ontmoeting tussen de machthebbers in Westeros eindelijk plaatsvindt. De reeks telt slechts 7 afleveringen in plaats van de gebruikelijke 10 - het aantal vermindert, maar de afleveringen zelf worden van de weeromstuit langer - en het verteltempo gaat dan ook een stuk de hoogte in. Dit is niet altijd een even geslaagde zet, want de chronologie van de voorlaatste aflevering, Beyond The Wall, klopt voor geen meter: waar het vroeger weken duurde om van de éne kant van Westeros naar de andere te reizen, ligt er nu blijkbaar van noord naar zuid een TGV-lijn. Game Of Thrones blijft echter een karaktergedreven show, en alhoewel het geheel doorspekt is met vette actie, zijn het vooral de persoonlijke conflicten die het scenario vooruit drijven. Met het afscheid van Rammert Bolten in het vorige seizoen moest de plek van sociopathische tegenstander opnieuw worden ingevuld, en de Deense acteur Pilou Asbæk kwijt zich duidelijk met veel plezier van die taak als Euron Grauwvreugd, het volgende in een reeks ongeleide projectielen, die in dienst van Cersei tegelijkertijd zowel een aanwinst als een serieus risico vormt. Evenwel trek ik voor de inhoud een punt af voor de als een tang op een varken staande cameo van zingende tuinkabouter Ed Sheeran, blijkbaar een folieke van actrice Maisie Williams.

 


BEELD EN GELUID
De Dolby Atmos 7.1.4-soundtrack is opnieuw van absolute referentiekwaliteit. Vooral in de aflevering The Spoils Of War, waarin Daenerys voor het eerst haar draken effectief in de strijd inzet, is hierbij een hoogtepunt, maar dit verkorte seizoen bevat nog meer hoogtepunten, zoals een zeeslag in de tweede aflevering Stormborn en natuurlijk de cliffhanger waar het seizoen mee eindigt. Ik heb bovendien de eer en het genoegen gehad om een maand of wat geleden componist Ramin Djawidi live aan het werk te zien, en het staat buiten kijf dat deze man best de soundtrack van deze reeks als koninginnenstuk op zijn palmares zet. De beeldkwaliteit is puntgaaf, alhoewel er dit seizoen meer gekozen wordt voor koelere thema's, niet alleen omdat de felgeroemde winter eindelijk is gearriveerd, maar ook omdat dit zevende seizoen geen scènes meer bevat in Essos. Hierdoor lijkt het diepzwart af en toe een klein beetje een blauwe schijn hebben, bijvoorbeeld in scènes waarin we Jon in de sneeuw zien.

 


EXTRA'S
Naast de gebruikelijke in-episode guides, previews en recaps krijgen we voor de zeven afleveringen tien audiocommentaartracks - afleveringen 2, 4 en 7 hebben er twee - met de regisseurs van de respectievelijke afleveringen, en castleden als Gwendoline Christie, John Bradley, Gemma Whelan, Jacob Anderson, Nathalie Emmanuel, Pilou Asbæk , Liam Cunningham, Iain Glen, Lena Headey en Kit Harington.

Op de derde schijf krijgt u de tweedelige documentaire From Imagination to Reality: Inside the Art Department (46:25) waarin we productiedesigner Deborah Riley aan het werk zien. De tweede documentaire Fire and Steel: Creating the Invasion of Westeros (30:02) geeft een overzicht van de voornaamste conflicten die in dit zevende seizoen worden beslecht, en dit aan de hand van de diverse locaties waar de voornaamste veldslagen worden gevoerd. Zo vernemen we onder meer dat de locatie voor de Rots van Casterling feitelijk dezelfde is als die voor Stroomvliet een paar seizoenen geleden, maar met een andere aankleding. Dan zijn er nog acht mini-documentaires "Histories & Lore" waarin door middel van kleine animatiefilmpjes enkele achtergronden worden geschetst over de geschiedenis van Westeros. We krijgen zo informatie over The Dragonpit (3:08), The Citadel (2:38), Casterly Rock (3:39), Highgarden (3:24), The Golden Company (2:55), Prophecies of the Known World (4:08), The Hand of the King (4:01) en The Rains of Castamere (5:40).

 


Bij de schijf zit een bonusschijf in een apart doosje met daarop de documentaire Conquest and Rebellion (44:45) waarin de voorgeschiedenis van de nobele families van Westeros worden verteld. Dit is op zich een leuke feature, maar na zeven seizoenen bieden ze niet echt veel nieuwe informatie meer.

Wie de schijven koopt bij de bekende Amerikaanse retailer van de heer Bezos krijgt echter daar bovenop nóg een bonusdisk cadeau met twee extra documentaires. Ice, Fire and Dragons: Creating the Frozen Lake (27:23) biedt ons een technische inkijk in het filmen van de zesde aflevering waarin een handjevol hoofdrolspeler het opneemt tegen het leger van de ondoden, en Building the Unimaginable: Inside the VFX Department (29:37) laat de computerwizards aan het woord die draken, zeeslagen en ijslegers op het scherm toveren.

 


CONCLUSIE
Het voorlaatste seizoen van Game Of Thrones brengt enkele verhaallijnen en fantheorieën samen, en vemengt die tot een explosieve cocktail van visueel entertainment en opgeklopte frustraties van de hoofdrolspelers. Boeiend van de eerste tot de laatste seconde.coverStudio: Warner

Regie: Jeremy Podeswa, Mark Mylod, Matt Shakman, Alan Taylor
Met: Peter Dinklage, Emilia Clarke, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Alfie Allen, Iain Glen, Aidan Gillen, Carice Van Houten, Liam Cunningham, Rory McCann, Pilou AsbŠk, Isaac Hempstead Wright, Ellie Kendrick, John Bradley, Conleth Hill, Hannah Murray, Indira Varma, Daniel Portman, Nathalie Emmanuel, Jacob Anderson, Keisha Castle-Hughes, Rosabell Laurenti Sellers, Jessica Henwick, Kristofer Hivju, Jerome Flynn, Diana Rigg, Ben Crompton, Haf■ˇr J˙lÝus Bj÷rnsson, Joseph Mawle, Jim Broadbent

Film:
9/10

Extra's:
10/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2017

Leeftijd:
15

Speelduur:
437 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892208635


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• In-episode guide
• Previews
• Recaps
• 10 audiocommentaartracks
• 2 documentaires "From Imagination to Reality: Inside the Art Department"
• documentaire "Fire & Steel: Creating the Invasion of Westeros"
• 8 documentaires "Histories & Lore":
- The Dragonpit
- The Citadel
- Casterly Rock
- Highgarden
- The Golden Company
- Prophecies of the Known World
- The Hand of the King
- The Rains of Castamere
• Documentaire "Conquest & Rebellion: An Animated History of the Seven Kingdoms"
• Documentaire "Ice, Fire and Dragons: Creating the Frozen Lake"
• Documentaire "Building the Unimaginable: Inside the VFX Department"

Andere recente releases van deze maatschappij