:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMANT DOUBLE, L'
AMANT DOUBLE, L' (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-08
FILM 
Sinds François Ozon in 1998 debuteerde met Sitcom wordt de ondertussen 51-jarige Fransman als één van de belangrijkste figuren uit de hedendaagse auteurscinema beschouwd. Opmerkelijk, en toch vrij uniek, is dat Ozon met iedere film een andere pad wil bewandelen. Inhoudelijk, maar ook op het randje van het moreel aanvaardbare. Was 8 Femmes een bijna onschuldig sprookje, dan was Jeune Et Jolie een bikkelhard beeld van tienerprostitutie. Ozon, die Marine Vacth had ontdekt en van haar via Jeune Et Jolie een ster maakte, schonk haar ook in deze psychologische thriller een hoofdrol. Vacth vertolkt de rol van de 25-jarige getormenteerde Chloé. Ze leeft alleen, werd na een kortstondige carrière als fotomodel werkloos, ze slaagt erin om steeds maar de verkeerde dingen te zeggen, ze voelt zich leeg en klaagt over een niet te stoppen buikpijn. De artsen vinden niets en besluiten dat het probleem tussen de oren zit en ze sturen de jonge vrouw naar een psychiater. Ze komt bij de jonge Paul (Jérémie Renier) terecht en meteen wordt één van de hoofdregels van de psychiatrie overtreden: de arts wordt verliefd op zijn patiënte. 

Nadat de sessies worden stopgezet besluiten de twee om samen te hokken, maar het is pas dan dat de echte problemen zich opstapelen. Wat nadien volgt, valt moeilijk in woorden te vatten omdat Ozon de kijker meesleurt in een psychologisch (vaak ingewikkeld) spelletje. De psychiater blijkt een tweelingsbroer te hebben die op de koop toe ook een psychiater is en die ook Chloé over de vloer krijgt. Om het allemaal nog wat gecompliceerder te maken begint Chloé ook met hem een relatie. Beetje per beetje ontleedt de jonge vrouw het verleden van haar minnaars en bij ieder detail wordt de waarheid alsmaar gruwelijker. 

Ozon houdt zich geen seconde in. Het eerste beeld dat we te zien krijgen in deze erotische thriller is een close-up van een clitoris. De expliciete beelden die later in de film verwerkt worden doen ons wat denken aan Paul Verhoeven en zijn zeker niet geschikt voor preutse oogjes. Bezint eer ge begint, en dat zeggen we niet alleen wegens de erotische beelden, maar ook omdat L'Amant Double weliswaar een geniaal meesterwerk is, maar ook een kluwen waar menig kijker zich wel eens in zou kunnen verslikken. 

De film staat mijlenver af van wat Ozon vroeger deed en voor de cinefiel is het smullen geblazen, want heel wat dieptebeelden en split-screens zijn regelrechte odes aan de groten uit de cinema (Orson Welles, Alfred Hitchcock, David Cronenberg en niet in het minst de beginwerken van Brian De Palma). Hoewel het verhaal allesbehalve simpel is, verliest Ozon geen seconde de pedalen. Aan het roer dus een regisseur op wie je kan steunen en ook Marine Vacth en de Dardenne-ontdekking Jérémie Renier blinken uit in deze gedurfde thriller die inhoudelijk doet denken aan Dead Ringers van Cronenberg en het zeer onderschatte Sisters en Obsession van Brian De Palma want dan weer liefdesbetuigingen zijn aan the master of suspense, Hitchcock himself. 
 
BEELD EN GELUID
Geen extra's op deze schijf, maar gelukkig is dit een Blu-ray die je omwille van haar technische kwaliteiten in je collectie wil, ten minste als de film je aanspreekt. De realistische kleuren zijn loepzuiver en ofschoon deze psychologische thriller het qua geluid meer moet hebben van de Franstalige dialogen in plaats van de special effects, valt ook de donkere soundtrack van Philippe Rombi op waarmee Ozon al op Potiche, Angel, Swimming Pool en Sous Le Sable samenwerkte. 

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze uitgave.

CONCLUSIE
L'Amant Double is een zeer gedurfde en vaak ingewikkelde film van een groot genie, ook al liggen de knipogen naar Cronenberg en De Palma er vingerdik op.coverStudio: Septemberfilm

Regie: François Ozon
Met: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset |

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8718836863790


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij