:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - SEIZOEN 1
POLDARK - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-05-01
SERIE
Cornwall, 1783. Ross Poldark (Aidan Turner) keert terug van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, die de Britten feestelijk verloren hebben. De oorlog heeft van hem een ander mens gemaakt, en hij is niet meer de losbol van weleer. Spijtig genoeg heeft zijn pas overleden vader Joshua er het familiefortuin doorgejaagd, en op Trenwith, het landgoed van zijn oom Charles (Warren Clarke), blijkt zijn jeugdliefde Elizabeth (Heida Reed) verloofd te zijn met zijn neef Francis (Kyle Soller). Noodgedwongen ontfermt hij zich dan maar over hetgeen wat nog rest van zijn erfenis, het landgoed Nampara, en daar treft hij de twee voormalige bedienden van zijn vader aan die zich onledig houden met het leegzuipen van zijn wijnkelder. Ross besluit orde op zaken te stellen. Wannee rij op de markt een straatmeisje ontmoet, Demelza (Eleanor Tomlinson), dat duidelijk door haar vader (Harry Richardson) mishandeld wordt, neemt hij haar onder zijn hoede als nieuwe keukenhulp.

 

 
Om terug geld in het laatje te krijgen, zoekt Ross geldschieters om de kopermijn op zijn landgoed nieuw leven in te blazen. Het is evenwel een slechte tijd voor mijnwerkers: overal in Cornwall sluiten de mijnen, en worden voor een habbekrats opgekocht door het bankconsortium rond George Warleggan (Jack Farthing), een hautaine snob die neerkijkt op het werkend plebs. Evenwel is Francis een drinkebroer van George, en met Francis' voorliefde voor drank en gokken is het maar een kwestie van tijd vooraleer Francis zijn mijnrechten aan George verliest en zijn mijnen aan het quasi-monopolie van de Warleggans worden toegevoegd. Ross wil evenwel zijn winsten veilig stellen, en met enkele geestesgenoten probeert hij een compagnie uit de grond te stampen die de kopererts ook verwerkt, tegen een faire prijs in plaats van tegen de habbekrats die de Warleggans bereid zijn te betalen. Ross wint er in elk geval de harten van het gewone volk mee. Francis is niet mee in Ross' project gestapt, en betaalt daar de prijs voor.

 

 
De high society verklaart Ross echter voor stapelgek wanneer hij besluit met zijn keukenmeid Demelza te trouwen, nadat haar vader, die blijkbaar het ware geloof heeft gevonden, zijn dochter komt terugeisen. Op feestjes, sowieso gelegenheden waar Ross geen al te hoge dunk van heeft, wordt ze bekeken als een muis op een kattenfestival, en de roddelmachine draait overuren. Bij zo'n feestje ontmoet Ross' nicht Verity (Ruby Bentall) de charmante kapitein Blamey (Richard Harrington). De man heeft echter een veroordeling opgelopen voor de gewelddadige dood van zijn vorige vrouw, alhoewel die haar noodlot meer dan waarschijnlijk aan zichzelf had te danken, en omdat Francis het zo nodig vindt om de eer van zijn zuster te verdedigen, gaan de twee een duel aan. Elizabeth is intussen zwanger, en de wilde strapatsen van haar echtgenoot maken dat het koppel vervreemd geraakt. Als één van Ross' jongste bedienden, Jim Carter (Alexander Arnold), betrapt wordt bij het stropen van fazanten, moet hij voor de rechter verschijnen. Ross komt in zijn voordeel pleiten, waardoor de rechter hem 'maar' tot twee jaar cel veroordeelt, tot groot ongenoegen van Ross, die zijn mening over de rechtspraak niet onder stoelen of banken steelt. De omstandigheden in de gevangenis zijn hard, en Jim overlijdt, weduwe en pasgeboren kind achterlated. Demelza neemt het meisje aan als nieuwe keukenhulp. Oom Charles overlijdt en Verity probeert Demelza zo goed als mogelijk is op te leiden in de wereld van de upper class. Ook zij is intussen zwanger.

 

 
Terwijl de mijn van Ross goed boert, en er een aanzienlijke ader koper wordt gevonden, moet die van Francis sluiten. Wat hij nog overheeft, verliest Francis bovendien in een kaartspel met Matthew Sanson (Jason Thorpe), een neef van George Warleggan, die kennelijk nog een paar extra azen in zijn mouw heeft zitten. Francis verraadt aan George de namen van de vennoten die samen met Ross het koper omsmelten, en de Warleggans overbieden, zodanig dat de smelterij droog komt te staan. Dan slaat het noodlot toe, en een difterie-epidemie slaat om zich heen. Demelza doet al het mogelijke om Francis, Elizabeth en hun zoon door de ziekte te slepen, maar daarmee geraakt ze zelf besmet en moet daardoor de hoge prijs van het leven van haar dochter betalen. Als de schepen van de Warleggans schipbreuk lijden voor de kust van Poldarks landerijen, maant hij de bevolking aan om zo veel mogelijk van de aangespoelde voorraden aan te slaan. Het lijk van Matthew Sanson spoelt echter ook aan, en dit is de gedroomde kans voor George Warleggan om Poldark schaakmat te zetten: hij schuift hem een moord in de schoenen...

 

 
Poldark is een prestigieus Victoriaans BBC-drama, gebaseerd op de boeken van Winston Graham, gefilmd met de steun van de Amerikaanse publieke omroep PBS, die ook reeksen als Inspector Morse en Lewis heeft weten te exporteren. De BBC wilde duidelijk een tegengewicht bieden aan het succes van Downton Abbey van het commeriële broertje ITV. Daarmee is het niet de eerste verfilming van Poldark: de BBC maakte reeds tussen 1975 en 1977 een verfilming met Robin Ellis in de titelrol. Er werd op geen pond gekeken, en het kostuumdrama heeft wat weg van Outlander, minus het sciencefiction-element. Liefhebbers van mooie Cornishe landschappen komen ruim aan hun trekken, en de reeks heeft een zweem van Dickens over zich, zij het dan de plattelandsversie. Er wordt meer dan behoorlijk geacteerd, zo goed zelfs dat, mocht ik de acteur die nemesis George Warleggan speelt in levenden lijve tegenkomen, ik problemen zou hebben om mijn vuist niet in zijn smoel te planten. Aidan Turner, in een vorig leven een dwerg in The Hobbit, beschikt over fantastisch charisma om de volksheld neer te zetten, en ook de nevenrollen zijn zeer goed gecast. De decors, de kostuums, alles klopt gewoon aan deze reeks.

 

 
Het verteltempo ligt wat aan de hoge kant; je kan de makers niet verwijten dat ze de boel nodeloos uitspinnen om meer afleveringen te maken. Soms lijkt het wel alsof ze dat beter wél gedaan zouden hebben, want dat zou de karakteruitwerking nóg beter ten goede komen. Van de boeken van Graham worden er met gemak twee doorgejaagd per seizoen van acht afleveringen, een tempo dat vergelijkbaar is met The Saxon Stories, de reeks van Bernard Cornwell waarop The Last Kingdom is gebaseerd. Een weetje is overigens dat Chavenage House in Tetbury, Gloucestershire een populaire filmplek is, want die is naast Trenwith in deze reeks ook gebruikt geweest in de verfilming van The Mysterious Affair At Styles in Agatha Christie's Poirot, alsook in Lark Rise To Candleford.

BEELD EN GELUID

Enerzijds is het een beetje spijtig dat een maatschappij als Just Entertainment de Blu-rayboot volledig laat voorbijvaren. De eerlijkheid gebiedt ons echter om te stellen dat deze DVD vooral qua beeldkwaliteit uiterst netjes is, met mooie detaillering en meer dan voldoende scherpte om het Cornishe landschap in al haar pracht weer te geven. Ook de texturen van de kostuums zien er piekfijn uit, en het kleurpalet is meer dan verzadigd. Ook de meer donkere scènes bevatten nog voldoende detail; een Blu-raypresentatie had misschien nét iets donkerdere zwarttinten kunnen bevatten. Klagen hoort u me evenwel niet. De Dolby Digital 5.1-track is voldoende om de redelijk op dialogen gebaseerde reeks goed weer te geven. De muziek is overigens van de hand van muzikale duizendpote Anne Dudley, ooit nog drijvende kracht achter de avantgarde-popgroep The Art Of Noise.

 

 
Een dikke rode streep krijgt Just Entertainment voor de klote-verpakking, waarin de disks op één spindle zitten. Kennelijk mocht het weer niets kosten. Amateurisme ten top!

EXTRA'S

Kapitein Poldark laat weten dat, als u extra's wil hebben, u ze in zijn mijn mag komen opgraven op eigen risico.

CONCLUSIE

Poldark is een kwaliteits-kostuumdrama met het keurmerk van de BBC. Daarmee is eigenlijk alles gezegd wat u moet weten. Voor een dvd is dit een meer dan behoorlijke presentatie er bovenop.cover
Studio: JustBridge

Regie: Edward Bazalgette, William McGregor
Met: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Ruby Bentall, Jack Farthing, Luke Norris, Beatie Edney, Caroline Blakistonn, Kyle Soller, Phil Davis, Warren Clarke

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
441 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344759014


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij