:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - GÜNTHER STRACK-EDITION 1-60
FALL FÜR ZWEI, EIN - GÜNTHER STRACK-EDITION 1-60
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-05-28
SERIE
2013 betekende na 300 afleveringen het einde voor de Duitse krimireeks Ein Fall Für Zwei, een serie die zich afspeelt in de kosmopolitische stad Frankfurt, waarin zowel de haute finance van Duitsland huist als waar de onderwereld welig tiert, met alle sociale lagen daartussen. De reeks beschrijft de zakelijke en vriendschappelijke samenwerking tussen topadvocaat Dieter Renz (Günter Strack) en zijn poulain, de onconventionele privédetective Josef Matula (Claus Theo Gärtner), een geroyeerde politieagent die voor eigen rekening is begonnen. In de reeks werden in totaal vier advocaten versleten, maar ancien Matula was er bij vanaf de eerste aflevering, en heeft er met 32 jaar en 300 afleveringen een staat van dienst opzitten waarmee hij moeiteloos krimilegende Derrick het nakijken geeft. Kenners aanzien de eerste acht jaargangen, waarin de advocaat wordt vertolkt door Günter Strack, nog steeds als de beste. Zijn Renz is niet alleen een briljante strafpleiter, maar in de eerste plaats een geweldige bon vivant die houdt van lekker eten en een goed glas wijn. Matula daarentegen is een roekeloze avonturier, een snuffelhond die zich speels bedient van een resem valse identiteiten om de waarheid aan het licht te brengen, en die steevast elke aflevering zijn gesnuffel moet bekopen met een flink pak slaag. En dat alles voor zijn vaste tarief - 500 Mark pro Tag plus Späsen, 500 Duitse mark plus onkosten; Matula is niet de goedkoopste, maar hij boekt steevast resultaten.

 


Alhoewel heel wat afleveringen verlopen volgens een vast stramien - Renz neemt de verdediging op zich van iemand die er klaarblijkelijk is ingeluisd, en Matula mag het veld in om sporen te zoeken en zijn gepatenteerd pak slaag in ontvangst te nemen - zit er nogal wat variatie in de kringen waarin advocaat en detective zich moeten mengen. Het is echter vooral Matula die de show steelt met de manier waarop hij vlotjes iedereen om de tuin leidt, meestal door zich voor iemand anders uit te geven. Anders dan de ascetische Derrick zijn de personages in Ein Fall Für Zwei mensen van vlees (in het geval van Günter Strack behoorlijk wat vlees) en bloed. Matula voert een voortdurend gevecht met onbetaalde rekeningen en huisbazen bij wie hij ettelijke maanden huur achterstaat, Renz' voornaamste besognes zijn typisch vragen of hij Pauillac dan wel Margaux neemt bij zijn parelhoen in truffelsaus. Renz heeft een vaste secretaresse rondlopen, Helga (Renate Kohn) zonder achternaam, en voor de rest wordt de reeks bevolkt door politieagenten en onderzoeksrechters die eerder van de domme soort zijn, want zij hebben het zowat altijd bij het verkeerde eind en Renz bij het juiste.

Voor wie de Duitse taal geen belemmering vormt, biedt deze verzamelbox alle afleveringen uit het Renz-Matulatijdperk, waarbij in de laatste aflevering Rainer Hunold wordt geïntroduceerd als de advocaat die de daarop volgende negentig (!) afleveringen voor zijn rekening zou nemen. Wie heimwee heeft naar de reeks met het typische beginwijsje van Klaus Doldinger, kan zich verkneukelen met deze mega-boxset!

AFLEVERINGEN

De afleveringen staan bijna in chronologische volgorde verspreid over 23 disks, met een paar uitzonderingen: om bijvoorbeeld de driedubbelaflevering Morgengrauen op één schijf te krijgen, is daar een beetje creatief met de volgorde omgesprongen. Ook aflevering 13 is om een onbekende reden verkast naar een latere release; maar met deze box hebt u alvast de eerste acht jaargangen compleet. Op de 23 disks staan 60 afleveringen van een uur, met uitzondering van de openingsaflevering Die große Schwester die afklokt op vijf kwartier en van de slotaflevering Caesars Beute die anderhalf uur duurt.

Disk 1:
1. Die große Schwester
Agent Hermann Josef Matula moet komen getuigen tegen autoinbreker Paul Schneider (Michael Drescher-Stierhofer), die hij heeft gearresteerd. Zijn getuigenis wordt echter compleet de grond ingeboord door de gewiekste advocaat Dieter Renz, die ervoor zorgt dat Schneider er maar met een voorwaardelijke straf vanaf komt. Een tijdje later leert Matula de attractieve Laura (Daniela Ziegler) kennen, die als puntje bij paaltje komt de oudere zus van Paul blijkt te zijn. De twee mannen leggen omwille van haar hun geschillen bij. Wanneer Paul echter op sleeptouw wordt genomen door zijn criminiele vriendjes van weleer, die hem verleiden om toch nog mee te gaan inbreken, en Matula probeert om hem tot rede te brengen, compromitteert hij zichzelf, wat niet in goede aarde valt bij zijn overste, Wunderlich (Ludwig Haas). Matula wordt ervan beschuldigd Paul te hebben geholpen met ontsnappen. Matula wendt zich tot dr. Renz, maar die kan hem niet verdedigen omdat hij al de advocaat is van Paul. Matula besluit daarom maar om zijn verdediging zelf te voeren; hij komt er met een relatief goedkope geldboete af, maar wordt wel definitief geschorst. Dr. Renz is zodanig onder de indruk van zijn verdediging dat hij Matula aanbiedt om als privédetective te komen weken voor zijn kantoor.

 


2. Fuchsjagd
Renz' oude vriend Claus Brinkstedt (Dietmar Schönherr), een voormalige military-ruiter, heeft zijn job bij de bank opgezegd en wil naar Andalusië verhuizen om er paarden te fokken. Hij heeft de indruk dat zijn vrouw Charlotte (Hannelore Cremer) het daar niet mee eens is, en hij wil zich daarom van haar laten scheiden. Omdat beide echtelieden nauwe vrienden zijn van Renz, kan hij in de zaak niet bemiddelen. Kort daarop verongelukt Claus bij een jachtpartij. Verzekeraar dr. Rasch (Joachim Wichmann), bij wie Claus een levensverzekering heeft afgesloten, neemt Josef Matula onder de arm om te trachten te bewijzen dat het zelfmoord was, met andere woorden dat de ervaren ruiter Claus zijn paard opzettelijk heeft laten struikelen, want in dat geval moet zijn maatschappij niets uitkeren. Matula gaat snuffelen terwijl hij zich uitgeeft voor paardenjournalist. Na een ontmoeting met Claus' rijinstructeur, de lichtjes gestoorde Roemeen Gigi Dinica (Albert Kitzel), blijkt dat de zaak ingewikkelder is dan ze lijkt.

Disk 2:

3. Das Haus in Frankreich
Na 27 jaar staat Renz' oude vlam Birgit Weißenborn (Barbara Rütting) voor de deur. Ze wil het oude familielandgoed L'Acardie in Frankrijk voor zes miljoen mark ten gelde maken, om zich met het geld te kunnen inkopen in GAFAL, een verffabriek. De transactie moet bovendien in cash verlopen. Renz vertrouwt het zaakje niet en laat Matula onderzoek doen naar de financiële (on)gezondheid van de fabriek. GAFAL blijkt op de rand van het faillissement te staan. Birgit is hiervan blijkbaar op de hoogte; ze heeft samen met haar schoonbroer Alf (Erik Schumann) een kopie van een document waaruit moet blijken dat GAFAL binnenkort een overheidsopdracht zal toegewezen krijgen van het ministerie van defensie. Waar Birgit het document echter vandaan heeft, wil ze niet zeggen.

 


4. Todfreunde
Wanneer dr. Renz 's avonds voor enkele vrienden een dineetje organiseert, staat plots de verwarde Armin Fest (Alexander Radszun) voor de deur. Hij beweert dat hij zijn vriendin Carola Senftleben éénmaal met de vlakke hand in het gezicht geeft geslagen toen ze het met hem wilde uitmaken, en dat ze vervolgens dodelijk ten val is gekomen tegen de radiator. Renz raadt hem aan om zich vrijwillig aan te geven bij de politie. Hij krijgt nogal een voortvarende openbare aanklaagster (Brigitte Grothum) tegenover hem, die pleit om de beschuldiging te verzwaren van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg naar doodslag. Wanneer blijkt dat Carola 116.000 mark bij zich had afkomstig van de verkoop van een partij bontjassen, en de aanklaagster probeert de beschuldiging verder op te trekken naar roofmoord, trekt Armin Fest zijn bekentenis plots in: hij beweert dat hij Carola van haar noch pluim kent, en de schuld op zich heeft willen nemen om zijn kameraad, rechtenstudent Lutz Hegart (Siemen Rühaak), in bescherming te nemen. Matula gaat op zoek naar het verdwenen geld, en richt zijn pijlen op boekhoudster Iris Berns (Liane Hielscher)

Disk 3:
5. Der Erbe
Wanneer Sophie Franke (Ida Ehre), hoofd van een groot farmacieconcern, 75 jaar wordt, duikt op haar verjaardag plots haar kleinzoon Jason (Christian Quadflieg) op, die als tiener 15 jaar geleden met slaande deuren het huis heeft verlaten. Al die tijd is hij duiker geweest in de Caraïbische zee. Sophie Franke wil dadelijk het dagelijks bestuur van het bedrijf op de enige mannelijke telg van de familie overdragen, maar haar nicht Irene (Herlinde Latzko) is niet dadelijk opgezet met de indringer die met haar erfenis aan de haal gaat. Irene neemt op aanraden van dr. Renz Matula onder de arm, en belooft hem 20.000 mark als hij kan bewijzen dat de persoon die zich voor Jason uitgeeft, een bedrieger is. Renz zelf gelooft dat Irene ze ziet vliegen omdat de erfenis haar door de neus geboord is. Alle getuigenissen kloppen echter, maar Matula graaft behoorlijk wat vuiligheid op wanneer hij Otto Czerni (Hans Brenner), het criminele boezemvriendje van Jason, op de rooster legt.

 


6. Brandstiftung
Truckchauffeur Hans Hohmann (Dieter Hufschmidt) zit op een avond in het café zijn gal te spuwen over zijn oude baas Ellerwein (Karl-Heinz von Hassel) die hem - niet geheel onterecht - heeft ontslagen wegens voortdurende staat van alcoholische intoxicatie. Diezelfde avond komt het nog ei zo na tot een handgemeen wanneer Ellerwein in het café sigaretten komt kopen. De dronken Hohmann druipt af, en koopt nog een fles schnaps. Diezelfde nacht gaat het autobedrijf van Ellerwein in vlammen op. Politiecommissaris Bender (Dieter Prochnow) verdenkt Hohmann, omdat zijn aansteker en de scherven van een schnapsfles zijn teruggevonden op de plaats van het delict. Hohmann kan echter zijn aansteker en de nog half gevulde fles tonen, waardoor hij onschuldig verklaard wordt. Ellerwein neemt Matula onder de arm, en vraagt hem om de schuldige te zoeken. Al snel komt hij te weten dat Hans' vrouw Margot (Ilse Neubauer) een nieuwe aansteker en een nieuwe fles gaan kopen is. Dit brengt de zaak in een compleet ander perspectief: Hans wordt veroordeeld en pleit schuldig, alhoewel hij zo zat als een zalm was en zich de feiten niet kan herinneren, maar kan dankzij Dr. Renz' bemiddeling en doordat hij erkent dat zijn alcoholisme een ziekte is, het bij twee jaar houden, die hij deemoedig zal uitzitten, terwijl hij probeert de drankduivel te verslaan. En als dit nu een ander feuilleton dan Ein Fall Für Zwei was, was de zaak hiermee afgelopen. Matula en Renz hebben nog maar het tipje van de ijsberg bloot weten leggen.

Disk 4:
7. Tollwut
Erika Togan (Renate Schroeter) is razend op jager Johannes Straub (Walter Buschhoff), die haar twee honden heeft doodgeschoten in de veronderstelling dat ze verwilderd waren. Dr. Renz geeft haar niet veel kans bij een eventueel proces, behalve misschien een halfzachte boete voor vernieling van eigendom. Daarom neemt zij Matula onder de arm, die zoveel mogelijk details over het leven van Straub en zijn vrouw Elfriede (Lis Verhoeven) moet verzamelen. Wanneer echter achtereenvolgens de auto en de jachthut van Straub afbranden, maar weduwe Togan een alibi schijnt te hebben, wisselt Matula van kamp: hij vermoedt dat de nieuwe vriend van de weduwe, Ulf Becker (Gerhard Dressel) er voor iets tussenzit. Wanneer er een aanslag op Elfriende Straub plaatsvindt op een bouwwerf waarvan de bouwheer Becker is, en deze bovendien er net een ultramodernere slagerij in wil vestigen die mogelijk het einde zou kunnen betekenen van de ambachtelijke slagerij van Straub, spant Matula een val om Becker op heterdaad te betrappen. Maar de zaak neemt een compleet andere wending.

 


8. Der Jäger als Hase
Met Dr. Renz wordt tijdens een proces danig de vloer aangeveegd door de geslepen procureur Robert Weiermuller (Gerd Böckmann). Nog geen dag later staat Weiermuller bij Renz, ditmaal in de hoedanigheid van cliënt. Hij heeft namelijk een boete voor te snel rijden aan zijn broek gesmeerd gekregen, terwijl hij bij hoog en bij laag beweert dat hij op het bewuste ogenblik niet op de plaats van het delict was. Renz' verdediging helpt niet en de procureur wordt veroordeeld tot een boete van 150 Mark. Renz adviseert hem om zijn nummerplaat te laten veranderen. Prompt echter maakt iemand met hetzelfde merk auto én de nieuwe nummerplaat een dollemansrit door de stad. En wanneer Weiermuller opnieuw een nieuwe nummerplaat aanvraagt, gaat het van kwaad naar erger, want ditmaal wordt er iemand doodgereden en pleegt de chauffeur vluchtsmisdrijf. Aangenomen dat Weiermullers versie van de feiten juist is, weet zijn belager bovendien exact díe momenten uit te kiezen waarop de arme man geen alibi heeft. Tijd om Matula in het milieu te sturen met een duidelijke vraag: hoe kan je het makkelijkst aan een valse nummerplaat geraken?

Disk 5:
9. Kratzer im Lack
Herbert Schlichting (Wilfried Klaus) neemt na een avondje drinken met werkrelaties een scharrel, Rita Kopezki (Angelika Bender) mee, en brengt haar thuis. Bij het parkeren rijdt hij per ongeluk tegen het achterlicht van een geparkeerde wagen. Omdat hij behoorlijk gedronken heeft pleegt hij vluchtsmisdrijf; hij laat wel zijn kaartje achter bij het beschadigde voertuig, in de hoop dat de eigenaar van de wagen de zaak in der minne wil regelen. Schichtlings huwelijk heeft namelijk lange tijd onder spanning gestaan, en zijn vrouw Doris (Astrid Meyer-Gossler) mag niet weten dat hij "op stap" was. Omdat hij toch angst heeft dat de eigenaar naar de politie stapt, schakelt hij dr. Renz in. Wanneer die Matula navraag laat doen bij zijn oude collega's of er aangifte van een vluchtsmisdrijf werd gedaan, blijkt dat niet zo te zijn, maar in diezelfde nacht is er in hetzelfde appartementsblok wel een moord op een jong meisje, Inge Weber, gepleegd. Wanneer de eigenaar van de beschadigde wagen, Brenneisen (Charles Brauer) vervolgens wordt afgeperst omdat hij op het moment van de moord in het flatgebouw was, komt het tot een rechtstreekse aanvaring tussen de twee verdachten. En het is duidelijk dat één van de twee aan het liegen is dat hij zwart ziet.

 


10. Überstunden
Matula wordt uit zijn huis gezet: onder het motto 'stadsvernieuwing' wordt zijn woning tegen de vlakte gegooid. Hij verblijft tijdelijk in een pension en zit op zwart zaad. Eerder om den brode neemt hij een zaak aan om een 14-jarig meisje, Gabi Berg (Julia Biedermann), die van thuis weggelopen is, te zoeken, alhoewel dat normaal een zaak voor de politie is. De steenrijke ouders zijn in een vechtscheiding verwikkeld en vader noch moeder kunnen zich negatieve publiciteit veroorloven. Hij kan ternauwernood Gabi uit de klauwen van vier drugdealers redden die in haar een nieuwe klant zagen, maar het viertal takelt hem behoorlijk toe. Het meisje naar huis nemen is geen optie, want Matula heeft geen huis meer, remember? Door een reeks misverstanden krijgt Matula ook nog de politie op de hielen, die denkt dat hij Gabi ontvoerd heeft. Het is echter vooral zijn oude baas Wunderlich die Matula graag een peer zou stoven.

Disk 6:
11. Alte Pistolen
Dr. Renz leert op een vernissage de levenslustige Helen Riemann (Judy Winter) kennen. De vlam slaat over, maar helaas: Helen is getrouwd met Paul (Peer Augustinski), alhoewel het echtpaar feitelijk gescheiden leeft. Wanneer ze 's avonds naar huis rijdt, blijkt het voorwiel van haar wagen gesaboteerd. Ze vreest dat Paul hiervoor verantwoordelijk is. Renz stuurt Matula op Helen af, die als bediende in Helens antiquariaat een wakend oog op Paul moet gericht houden. Ondanks het feit dat er nog een paar "ongelukjes" gebeuren, en Paul duidelijk in geldnood zit om zijn gokverslaving te kunnen financieren, krijgt Matula de indruk dat Renz' ideeën over Helen niet helemaal objectief zijn, en dat Pauls rol in de aanslagen miniem, zo niet onbestaande is.

 


12. Nervenkrieg
Eduard Seifert (Ulrich Matschoß), eigenaar van een hoop louche bars, meent dat er op hem geschoten is, en dat zijn schoonzoon Otto Cassner (Sigmar Solbach) achter de aanslag zit, met de bedoeling Seifert uit de weg te ruimen om zijn imperium van nightclubs over te nemen. Seifert beweert dat hij een geheim kent waarmee hij Otto voor lange tijd de doos kan laten indraaien, echter niet zonder zichzelf hierbij ook impliciet te beschuldigen. Seifert maakt echter een verwarde indruk, en aangezien de politie geen sporen vindt, menen ze dat Seifert aan achtervolgingswaanzin leidt. Desondanks neemt hij Matula onder de arm voor zijn persoonlijke bescherming. Wanneer hij na een avondje stappen wéér wordt beschoten, zijn er alweer geen kogelinslagen te vinden, maar Matula heeft de schoten gehoord. Seiferts familie probeert uit alle macht om hem het gekkenhuis in te draaien. Een mysterieuze Japanner (Ronald Beer) zet Renz en Matula op het goede spoor. En het gaat inderdaad om véél meer dan een paar afgeleefde bars...

Disk 7:
14. Zwielicht
De poetsvrouw van dr. Renz, Frau Schreber (Liesl Christ), zorgt voor haar kleinzoon Jörg (Gerhard Theisen), een jongen van twaalf stielen en dertien ongelukken, die een job meestal niet langer mag uitoefenen dan een dag. Hij heeft zijn oma wijsgemaakt dat hij kapotte auto's gaat opkopen en repareren, en hij heeft haar 11.000 Mark afgetroggeld. In werkelijkheid is hij er in Amsterdam heroïne mee gaan kopen, om door te geven aan zijn handelaar Erich Drigalski (Peter Sattman), tevens de dealer van zijn vriendin Sigrid (Barbara Rudnik). In zijn naïviteit hoopte Jörg dat hij met een substantiële voorraad drugs genoeg in huis zou hebben gehad om Sigrid geleidelijk af te laten kicken. Het lijkt er sterker en sterker op dat Drigalski zélf Jörg heeft verlinkt bji de politie om hem uit de buurt van Sigrid te houden. Wanneer Matula de bewijzen aandraagt bij Herbert Grewe (Horst Bergman), hoofd van de narcoticabrigade, lijkt het dat de politie net alles in het werk stelt om Drigalski buiten schot te houden.

 


15. Das Opfer
Op Almut Nolde (Cornelia Froboess) wordt 's nachts geschoten. Haar man Harald (Bernd Ripken) moet dringend naar een congres in Londen, en hij durft zijn vrouw niet alleen achterlaten. Daarom neemt hij op aanraden van dr. Renz Matula onder de arm om zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid te beschermen. Almut bekent aan Matula dat ze een vermoeden heeft wie de aanslag op haar leven heeft gepleegd: haar ex-geliefde Georg Wilke (Claus Ebert), de het land al een paar jaar is uitgevlucht wegens problemen met de fiscus, maar nu blijkbaar teruggekeerd is en ondergedoken leeft. Er worden echter nog twee aanslagen op Almuts leven gepleegd, en bij telefonische navraag blijkt dat haar man nooit in Londen is aangekomen.

Disk 8:
16. Herr Pankraz, bitte
Dr. Renz neemt de verdediging op zich van de clochard Pankraz (Wolfgang Bathke) - de man staat erop met Herr Pankraz aangesproken te worden - die ervan verdacht wordt een oude schooldirecteur, Wieling, die hem regelmatig onderdak gaf, vermoord te hebben. Matula spit de zaak uit en komt tot de conclusie dat het huis waar Wieling in woonde een gegeerd eigendom was voor bouwondernemer Matthies (Horst Niendorf), die het huis wilde kopen om het plat te gooien en er vervolgens een moderne nieuwbouw op te zetten. Renz baseert zijn verdediging dan ook op het feit dat de politie liever een weerloze clochard als Pankraz aanpakt dan een respectabele burger dan Matthies. Matula komt bovendien te weten dat Matthies er een knokploeg op nahoudt. Wielings huishoudster, Frau Hipp (Erica Schramm), had al op een deel van de erfenis gekoopt, en moest lijdzaam toezien hoe Wieling zijn kostbare klokkenverzameling aan Pankraz schonk. En ook voor de dochter (Dagmar Biener) en schoonzoon (Michael Hanemann) Rutkowsky van Wieling kwam zijn overlijden eigenlijk mooi uit, omdat ze tot over hun oren in de schulden zitten. Genoeg redenen dus om Pankraz niet als enige verdachte te beschouwen. Voor ons dynamisch duo volgt er echter een zéér onprettige verrassing...

 


17. Der Zeuge
Bij het echtpaar Krüger zit het er weer bovenarms op: Erich (Rick Parsé) en Janine (Hannelore Elsner) hebben een geschiedenis van ontrouw tegenover elkaar dat het geen naam meer heeft. Op een avond neemt Erich een overdosis slaapmiddelen. De nieuwsgierige buurvrouw Jutta Seigen (Anke Engelmann) beweert dat ze naast Erich nog iemand anders op het luidrichtige appartement heeft gehoord. Wanneer er ook nog een brief bij Erichs moeder arriveert waaruit blijkt dat het echtpaar een zelfmoordpact had gesloten, wordt Janine van moord beschuldigd. Zij beweert echter dat ze die nacht een one night stand heeft gehad met een zekere Harry. Getuigen zijn daar echter niet voor te vinden, en als dr. Renz een poging doet om een oproep naar die mysterieuze Harry in de krant te laten verschijnen, vindt de krant de zaak niet sensationeel genoeg. Janine meent dat als de kranten sensatie willen, ze sensatie kunnen krijgen, en ze dreigt ermee van het dak van een appartementsgebouw te springen. Plots meldt de mysterieuze Harry zich tóch bij dr. Renz. Alleen heet hij niet Harry maar Kurt Weber (Heinz Werner Kraehkamp). Vooral Matula twijfelt over de geloofwaardigheid van de man, alhoewel die voor dr. Renz als een geschenk uit de hemel komt.

Disk 9:
18. Tödliches Viereck
Uitgeefster Susanne Krüger (Claudia Wedekind) heeft een verhouding met haar werknemer, dr.Werner (Peter Arens). De respectievelijke echtgenten, Harald Krüger (Arthur Brauss) en Karin Werner (Monika Lundi) zijn daar uiteraard niet mee opgezet. Naarmate de relatie ernstiger wordt, rijpt bij Susanne het idee om zich van haar man te laten scheiden. Het enige wat haar weerhoudt is dat Harald, die de uitgeverij groot heeft gemaakt, voor een belangrijk bedrag aandelen in de uitgeverij bezit. Daarom neemt ze dr. Renz onder de arm. Susanne wordt echter in haar eigen huis neergeschoten, en Harald Krüger heeft een absoluut waterdicht alibi: op het ogenblik van de moord was hij bij niemand minder dan Matula. De verdenking valt dan ook snel op Karin Werner, die haar rivale uit jaloezie zou hebben geëlimineerd. Haar alibi komt bovendien nogal snel op losse schroeven te staan. Maar de zaak hangt te veel aan elkaar van de toevalligheden...

 


19. Strich durch die Rechnung
Dr. Renz verdedigt de belangen van de Franse industrieel Claude Beaufort (Harald Leipnitz), die getrouwd is met Renz' jeugdliefde Agnes (Edda Dohrman-Pastor). Tijdens een zakenbespreking wordt Beaufort weggeroepen naar de telefoon. Zijn vrouw is ontvoerd en de kidnappers eisen 3 miljoen Mark losgeld. De ontvoerders hebben nadrukkelijk gesteld dat ze geen politie willen, maar Renz kan Beaufort overtuigen om dat toch te doen. Beaufort reist over en weer naar Frankrijk om het geld af te halen en er wordt een vliegtuig ingehuurd om het geld boven een wei te droppen. Na de overdracht van het losgeld blijft het echter aan de kant van de ontvoerders angstvallig stil: Agnes is in geen velden of wegen te bespeuren...

Disk 10:

20. Die grosse Wut des kleinen Paschirbe
Hans-Joachim Rimbach (Harald Kuhlmann) heeft de bank van zijn vader geërfd, maar de bank zit in slechte papieren en tenzij Rimbach junior nieuwe geldschieters kan vinden die een 10 à 15 miljoen Mark willen investeren, dreigt er voor meer dan 100 werknemers het ontslag. Als tuinman Paschirbe (Heinz Schubert) een nieuw tuinhuis komt plaatsen in de tuin van de familie Rimbach, vindt hij menselijke resten begraven. Half de jaren 40 heeft de oude Rimbach ruzie gemaakt met zijn neef Alfred Rohloff, die kort daarna spoorloos is verdwenen. Paschirbe meent dat de menselijke resten van Rohloff zijn, en dat de oude Paschirbe 35 jaar geleden zijn neef heeft vermoord. De moord is natuurlijk al lang verjaard, maar het gegeven zou voor Paschirbe dé opportuniteit bij uitstek zijn om de bank Rimbach een dodelijke klap toe te brengen. Paschirbe heeft namelijk nog een eitje te pellen met de Rimbachs: hij werd namelijk ooit ontslagen nadat hij van een bedrijfsfeestje kwam met 1,8 promille alcohol in zijn bloed; vervolgens is het met hem alleen maar bergaf gegaan, en is hij zelfs in de gevangenis beland. Renz probeert de man te paaien met geld, maar Paschirbe heeft de ondergang van de bank Rimbach gezworen.

 


21. Totes Kapital
Schrijnwerker Willi Kunze (Bruno Dallansky), een cafékennis van Matula, schrikt zich een hoedje wanneer hij bij zijn vertrouwde bank geen lening kan krijgen. Volgens de bankbediende heeft hij bij een andere bank, die van Klaus Altmann (Karl Michael Vogler) al een lening van 50.000 Mark lopen, iets waar hij zelf geen weet van heeft. Dr. Renz vergezelt Kunze naar de bank, waar men hem weet te vertellen dat Kunze het krediet via een makelaar, Doris Zenger (Loni von Friedl) heeft afgesloten. Mevrouw Zenger herkent Kunze en bovendien bestaat er een document waarop Kunzes handtekening staat. Dr. Renz kan niets meer voor de arme man doen, maar dat is uiteraard buiten Matula gerekend, die op het spoor komt van een miljoenenfraude.

22. Auf eigene Gefahr
Matula's vroegere vriendin Gerti Breuer (Gila von Weitershausen) neemt contact op met onze detective. Ze heeft in de jas van haar man Lothar (Hartmut Solinger) een hotelrekening voor een hotel in Frankfurt gevonden, terwijl hij op dat moment zogezegd in Düsseldorf was voor zaken. Ze meent dat haar man haar bedriegt en ze verzoekt Josef om de man tijdens zijn volgende dienstreis te schaduwen. Lothar reist inderdaad niet af en neemt zijn intrek in een lokaal hotel, maar in plaats van het gezelschap op te zoeken van een andere dame zit hij gewoon de hele avond bier te dringen en de krant te lezen. 's Anderendaags wordt Matula gearresteerd: in het bewuste hotel heeft iemand alle kluisjes leeggemaakt, en een deel van de buit werd in zijn auto teruggevonden. Zowel de hotelreceptioniste (Ute Christensen) als een juwelier die een deel van de buit heeft herkend (Ulrich Beiger) leggen bij een confrontatie zeer zware getuigenissen af tegen Matula. De detective vliegt de gevangenis in, wat betekent dat dr. Renz ditmaal zelf het speurwerk op zich zal moeten nemen.

Disk 11:
23. Elf Jahre danach
Elf jaar geleden heeft de eerste man van Frauke Kuiper (Ursula Heyer), Udo Lemke (Rolf Becker) haar tweede man Helmut Kuiper (Stephan Orlac) doodgeschoten. Lemke is veroordeeld na de belastende getuigenis van de toen zevenjarige dochter van Frauke, Ann (Judith Brandt), die hem de kamer heeft zien verlaten met een wapen in de hand. Ann is nu 18, Lemke komt voorwaardelijk vrij, en Frauke vreest dat hij zich op haar dochter zal willen wreken. Samen met haar schoonbroer Bernd (Horst Naumann) en haar schoonmoeder Sofie (Ellen Frank) bedenkt ze het lumineuze plan om Ann naar een oom in Amerika te sturen tot het stof is gaan liggen, zodat Matula intussen de levenswandel van Lemke kan nagaan. Ann zal echter nooit in Amerika aankomen want ze wil liever met haar vriendje, de nozem Zombie (Michael Roll) gaan samenwonen. Als Renz daarop zijn cliënte, Frauke wil gaan opzoeken, blijkt die te zijn opgenomen in een sanatorium.

 


24. Chemie eines Mordes
Prostituée Ilona Faber (Heidi Brühl) ziet hoe kort voor middernacht een Jaguar een voetganger van de weg maait. Ze kan nog net de nummerplaat noteren; die blijkt toe te behoren aan een zekere dr. Alexander Markus (Hansjörg Felmy, ook bekend als commissaris Haferkamp uit Tatort). Markus beweert echter dat hij de avond heeft doorgebracht bij zijn schoonbroer en vennoot, dr. Klaus Danzer (Hans Clarin). Hij heeft daar bovendien effectief enkele whisky's genuttigd, maar omdat hij al een veroordeling op zijn strafblad heeft staan wegens dronken rijden heeft hij het zekere voor het onzekere genomen en is met de tram naar huis gereden. Naast het feit dat hij zich zal moeten verantwoorden voor de rechtbank, moet hij dat ook nog doen tegenover zijn stiefvader, dr. Markus senior (Fanz Kutschera), die heeft gezworen hem buiten te flikkeren bij het chemiefabriek waar hij werkt als hij zijn onschuld niet kan bewijzen. Vraag is hoe zijn wagen überhaupt uit zijn afgesloten garage is geraakt: zijn ex (Celi Barbler) had een sleutelbos, én een half jaar geleden heeft Markus al zijn sleutels moeten laten bijmaken nadat hij ze verloren had.

25. Die verlorene Nacht

Een man (Christoph M. Ohrt) wordt wakker in een voor hem volslagen onbekend bed. Hij is doordrenkt met bloed en op de vloer ligt een oudere man met ingeslagen schedel. In zijn binnenzak vindt hij enkele duizenden Mark aan contant geld. Alleen... hij is zijn geheugen kwijt en weet zelfs zijn naam niet meer. Toevallig strompelt hij voorbij de deur van Josef Matula, die hem belooft dat hij zal helpen uitvogelen wie hij is. Dr. Renz laat de man onderzoeken door een bevriende neuroloog om te zien of de man zijn geheugenverlies veinst of niet, en doet intussen navraag bij de politie of er aangifte is gedaan van een slachtoffer met een ingeslagen hoofd. Dat blijkt het geval te zijn: een loodgieter, Heinrich Deubel (Hans Helmut Dickow) is kennelijk het slachtoffer geworden van een roofmoord, en de man met het geheugenverlies zou wel eens zijn hulpje Uli Grass kunnen zijn. Uli herinnert zich nog dat hij met Heinrichs zoon Willi (Maximilian Wigger) in een café ruzie heeft gemaakt met een bende Hell's Angels, Willi beweert echter dat hij bij zijn vriendin Elke Kirsch (Maja Maranow) was. Matula raadt Uli aan om zichzelf aan te geven bij de politie, maar uiteraard heeft Uli de schijn tegen en kiest hij het hazenpad.

Disk 12:
26. Zuckerbrot und Peitsche
Belastingcontroleur Bertram (Towje Kleiner) is bezig met de boekhouding van de firma Hufschmid, een importeur-exporeur van tropisch fruit, onder de loep te nemen. Hij is daarbij op enkele vreemde onregelmatigheden gestoten. Op een avond wordt hij voor de deur van zjin huis in elkaar geslagen en zijn auto wordt in de prak gereden, maar anderzijds krijgt zijn vrouw een dure ring cadeau. Wil men hem intimideren of omkopen? Hij gaat te rade bij dr. Renz, die zélf undercover - het moet niet altijd Matula zijn - als zogenaamde collega van Bertram de boeken bij Hufschmid ondersteboven komt keren. De zaakvoerster, mevrouw Hufschmid (Kathrin Ackermann) trakteert de beide heren op een chique diner, blijkbaar hopende dat ze de boeken niet té streng controleren... zelf blijkt ze niet het minste kennis over boekhouden te hebben. Matula probeert intussen als dagloonarbeider eens bij het personeel te polsen hoe men aankijkt tegen de bazen.

 


30. Immer Ärger mit Ado
Met zijn 52 jaar heeft de sjofele Ado Tschibula (Wolfgang Reichmann) al ongeveer de helft van die tijd in de gevangenis doorgebracht door een reeks kleine vergrijpen zoals diefstal, inbraak, uitgave van ongedekte cheques en huwelijkszwendel. Omdat hij de zoon is van een oude familievriendin van dr. Renz heeft de advocaat hem de laatste twee jaar uit de gevangenis weten te houden, en heeft Ado een vaste job als metser op de werf van aannemer Kluge (Heiner Lauterbach). Op een dag benadert Ado dr. Renz met de vraag wat de maximale gevangenisstraf is die hij kan krijgen voor het plegen van een misdaad waar eigenlijk niemand slechter van wordt. Renz kan buiten deze cryptische omschrijving niet veel met de verklaring van Ado doen. Hij neemt Matula onder de arm om, incognito als bouwvakker op de werf van Kluge, het doen en laten van Ado te bespioneren. Ado is met zijn Poolse afkomst vaak het mikpunt van spot en het lijkt ernaar dat de man zijn tijd afwacht om zijn grote slag te kunnen slaan. Matula meent dat Kluge, die zoals elk zichzelf betamende aannemer wel wat miljoentjes zwart geld in zijn kluis heeft liggen, Ado's doelwit is. Matula probeert Ado uit zijn tent te lokken om te zien hoe ver de man durft gaan om een misdaad te plegen...

31. Der Versager

Klaus Hassler (Helmut Winkelmann) wordt in het magazijn van zijn broer Werner (Michael Hinz) doodgeschoten. De twee konden het al niet te best met elkaar vinden: Klaus was zijn geluk gaan beproeven in Canada maar is ongeveer een jaar geleden terug komen aanwaaien. Werner beweert dat hij - na sluitingstijd - de winkel nog even openhield om een klant, Lobschatz (Klaus Münster) te voorzien van badkamermeubilair. Zijn getuige à décharge is echter met de noorderzon vertrokken. Matula kan de man opsporen, maar hij wil niets met de zaak te maken hebben omdat de autoriteiten dan te weten komen dat hij in het zwart bijklust. Werners vrouw Claudia (Christine Wodetzky) uit tegenover Matula echter belastende verklaringen over haar man. Om te beginnen laat ze Matula een wonde zien waaruit moet blijken dat hij haar mishandelt; ze had immers een verhouding met Klaus. Matula ziet echter niet dat de vrouw verwoede pogingen doet om hem om haar vinger te winden.

Disk 13:
27. Morgengrauen Teil 1
Op zwart zaad zittend heeft Matula de opdracht aanvaard om als conciërge het huis van professor Winzer (Armin Mueller-Stahl) te bewaken, een expert in raketten en wapensystemen. Matula wordt op een morgen wakker op de vloer van de villa, met niet ver van hem het lijk van een onbekende, duidelijk iemand die het op de inhoud van de kluis van Winzer had voorzien. Matula wil de politie verwittigen maar de telefoon blijkt niet aangesloten. Op weg naar een telefooncel wordt hij tegengehouden door een patrouille die hem ervan beschuldigt te willen vluchten. Bij een huiszoeking worden in het appartement van Matula papieren uit de kluis van Winzer teruggevonden. Commissaris Urban (Jürgen Schmidt), die het onderzoek leidt, staat erop dat Matula tijdens het onderzoek in voorlopige hechtenis blijft: mogelijk is Matula een spion die een concurrent uit de weg heeft geruimd. Dr. Renz komt compleet uit de lucht vallen als hij hoort wat Matula zou hebben uitgevreten. Matula wil bovendien zijn opdrachtgever niet noemen, ook niet tegenover Renz, want zijn opdrachtgever heeft hem daar uitdrukkelijk om verzocht. Een journalist, Kirsch (Herbert Stass) beweert intussen in de krant dat hij het slachtoffer, Pablo Delgado (alhoewel dat denkelijk een valse naam is), heeft herkend als een malafide wapenhandelaar die in oorlogsgebied al eens in hetzelfde hotel als de journalisten verblijft. De rechter stelt een zodanig hoge borgsom in dat Matula geen andere mogelijkheid meer ziet dan op spectaculaire wijze uit het gerechtsgebouw te ontsnappen.

 


28. Morgengrauen Teil 2
Het vertrouwen in het politieonderzoek verloren voert Matula zijn eigen onderzoek; eerst en vooral bezoekt hij dr. Ottokar Peters (Wolf-Dietrich Berg), de man die hem had aangenomen om Winzer tegen zijn eigen zin te beschermen, maar die ontkent dat hij Matula ooit gezien heeft. Ook Winzers vrouw Helga (Heidelinde Weis) is niet dadelijk bereid om in Matula's voordeel te getuigen. De vorige conciërge, Sommer (Hans Berhenke), beweert echter dat Delgado een amoureuze relatie had met Winzers dochter Nathalie (Désirée Nosbusch). Matula vertrekt naar Bretagne om Winzer op te zoeken. De politie zit hem echter op de hielen, alsook veiligheidsagent François Leblanc (Pierre Londiche), de veiligheidschef van de Société Aeronautique Française, in opdracht van wie Winzer werkt. Matula komt in contact met Claudine (Yolande Gilot), een voormalige minnares van Winzer, die hem naar een jacht stuurt dat Winzer in de haven heeft liggen. Daar treft Matula een compleet hysterische Nathalie aan. Die bedreigt Matula met een alarmpistool; Matula moet vluchten en wordt bij Claudine opgewacht door Leblanc, die hem aan de Duitse politie overdraagt.

29. Morgengrauen Teil 3

Het moordproces tegen Matula begint in de grootste verwarring. Dr. Winzer weigert te getuigen omdat hij een waterdicht alibi heeft, en Nathalie omdat ze door de dokters ziek wordt verklaard. Dr. Renz ontdekt echter, zodra hij Helga Winzer onder druk zet, dat de zaak helemaal niet draait om de diefstal van de raketontwerpen en dat dr. Winzer niet Nathalies vader is. Als het proces wordt onderbroken tot de volgende dag krijgt Renz thuis het bezoek van Leblanc, die hem voorstelt ervoor te zorgen dat Matula vrijuit gaat als Renz als tegenprestatie stopt met in het mierennest te poken dat hij bij Winzer heeft blootgelegd. 's Anderendaags is dr. Winzer plots wél bereid om te getuigen en hij verklaart dat hij 's nachts uit Brussel is teruggekeerd en de inbreker Delgado uit noodweer heeft neergeschoten. Alhoewel die verklaring Matula compleet vrijpleit, is die laatste niet bereid om de getuigenis zomaar te aanvaarden en te accepteren dat de grote vissen in deze zaak vrijuit gaan...

Disk 14:
32. Sechs Richtige
Martin Krafft (Hans Brenner) verneemt op een avond in zijn stamcafé dat hij zes juiste cijfers heeft met de lotto, en dit met de combinatie waar hij al jaren mee speelt. Hij biedt zich aan bij het hoofdkantoor om zijn winst, zo'n 1,2 miljoen Mark, op te strijken, maar doet alsof er op zijn lottoformulier een verkeerde naam is ingevuld: er staat namelijk als begunstigde Maria Berngiesser, en hij beweert dat dat te wijten is aan een onduidelijk handschrift en dat er feitelijk Mario Berngiesser moet staan. Zijn vrouw, Hildegard Krafft (Donata Höffner), van wie hij al vier jaar gescheiden leeft, neemt contact op met dr. Renz, want ze kent de cijfers waarmee haar man speelt van buiten, en meent recht te hebben op de helft van de winst, al was het maar om hun gemeenschappelijke schulden te delgen. Haar man beweert echter dat hij, omdat hij zich al blauw betaalt aan alimentatie, al sinds tijden niet meer op de lotto speelt. Hildegard voelt aan dat hij liegt en op aanraden van Renz schakelt ze Matula in. Die komt te weten dat Maria Berngiesser (Renate Schauss) wel degelijk de minnares is van Martin, en dat Martin het lottoformulier op haar naam had ingevuld om niet met zijn vrouw te moeten delen. Maria Berngiesser weet echter ook niet waar haar minnaar uithangt: het lijkt wel alsof hij met de noorderzon én met het geld verdwenen is. Nochtans heeft hij de lotto de opdracht gegeven om de winst uit te betalen op een Zwitserse rekening, nota bene bij een bank waar hij geen klant is...

 


33. Fluchtgeld
Gevangene Ewald Kurr (Claude-Oliver Rudolph) moet voor de rechter verschijnen omdat hij een kom hete soep over een cipier heeft uitgegoten. Samen met een getuige, zijn medegevangene Hans Beckers (Gottfried John), vlucht hij uit de rechtbank. Hans schiet daarbij een politieagent neer, maar ook Ewald krijgt een kogel in het been. Kort daarop wordt dr. Renz verzocht om de verdediging van Ellen Schweppe (Pola Kinski) op zich te nemen. De vrouw probeerde op zéér amateuristische wijze een bankoverval te plegen; tegenover de politie wil ze echter zelfs haar naam niet prijsgeven. En met reden: de twee ontsnapten hebben zich in haar huis verschanst en houden haar zoontje Andi gegijzeld - Ewald was namelijk celgenoot van Karl (Ronald Nitschke), de man van Ellen. Renz beroept zich op zijn zwijgplicht om Ellens naam niet te noemen tegenover de politie, maar hij stuurt Matula, zogezegd als "vriend des huizes", het hol van de leeuw in: hij moet in het huis van de familie Schweppe proberen het zoontje te beschermen en de overvallers uit te schakelen. Met Ewald gaat het intussen van kwaad naar erger, want zijn wonde begint te ontsteken.

34. Schwarze Zahlen

Werner Eschholz (Udo Vioff) krijgt van zijn vrouw Vera (Anaid Iplicjian) de niet zo leuke mededeling dat ze zich van hem wil laten scheiden. Het echtpaar is met scheiding van goederen getrouwd en buiten een bonus van 300.000 Mark - een peulschil in verhouding tot wat het bedrijf waard is - krijgt Werner niks. Een paar dagen later wordt zijn vrouw echter ontvoerd, en net op het ogenblik dat dr. Renz bij hem op bezoek is, nemen een paar Italiaanssprekende gangsters, die beweren de ontvoerders van zijn vrouw te zijn, hem onder schot en dwingen hem de kluis van de firma leeg te maken, waarin 3,2 miljoen Mark aan waardepapieren zitten. Vlak daarna wordt zijn vrouw opnieuw vrijgelaten. Tot overmaat van brutaliteit belt iemand in naam van de gangsters een paar dagen later Werner Eschholz op: de waardepapieren blijken onverkoopbaar, en de gangster biedt aan om ze tegen een vriendenprijsje terug te verkopen aan de oorspronkelijke eigenaars... dit alles onder het motto "je moet maar durven".

Disk 15:
35. Rotkäppchen
Alice Abel (Katharina Abt-Meyer) staat op een dag voor de deur bij Matula, vers aangekomen uit Denemarken. Haar moeder is overleden en na een telefoontje van haar vader, Gerd Hufschmidt, is ze naar Frankfurt gekomen om hem op te zoeken. Ze heeft echter geen enkel aanknopingspunt waar hij zou kunnen zijn, en heeft alleen het adres van de villa op zak waar hij vroeger woonde. Woonde, want Hufschmidt is al een tijdje spoorloos voor het gerecht, dat hem wil oppakken in een grootschalige fraudezaak met immobiliën. De villa wordt intussen bewoond door Gerds nieuwe vriendin, een Nigeriaanse dame, Sheila Nkrunga (Karin Boyd). Matula probeert zich toegang tot de villa te verschaffen door zich uit te geven voor iemand van de gasmaatschappij, maar de politie kan daar niet mee lachen. Blijkbaar kan Sheila het zich permitteren om grote sier te maken met het geld van Hufschmidt.

 


36. Blutsbande
Heeft Bernd Brauer (Michael Roll) zijn vriendin Elvira vermoord op de avond van haar verjaardag? Zij had het uitgemaakt, en was een nieuwe relatie begonnen met Alf (Christoph Waltz), en Bernd heeft herhaaldelijk verklaard dat hij haar zou kapot maken en vervolgens de hand aan zichzelf slaan. Dat laatste heeft hij niet gedaan, naar eigen zeggen omdat hij onschuldig is. Dr. Renz adviseert hem om te bekennen, maar wanneer vijf maanden later op hetzelfde braakliggend terrein een tweede moord met dezelfde modus operandi gebeurt, lijkt het dat de Frankfurtse politie ofwel met een seriemoordenaar, ofwel met een copycat zit. Ene enige getuigen zijn een bende punkers die liefst niets te maken krijgen met de politie; Matula moet al zijn acteertalent aanwenden om zichzelf ook als punker voor te doen, in de hoop dat ze tegen hem wel praten. Dr. Renz houdt echter met een derde mogelijkheid rekening, namelijk dat Bernds broer Pit (Martin May) of zijn beste vriend Rolf de moord hebben gepleegd, om de verdenking van Bernd af te wenden.

37. Scheidung in Weiß

Irene Sievers (Eleonore Weisgerber) heeft het telefoonnummer van dr. Renz gewoon at random uit het telefoonboek geplukt. Ze wil graag dat ze voor hem haar echtscheiding in orde maakt: tijdens een reis in Brazilië is ze namelijk de liefde van haar leven tegen het lijf gelopen, en al wat ze nu nog wil is zo vlug mogelijk van haar man Helmut (Nicolas Brieger) scheiden. Ze moet zelfs geen geld van hem, als ze maar zo snel mogelijk definitief naar Rio kan vertrekken om nooit meer terug te keren. Wanneer ze het advocatenkantoor verlaat, is Matula er echter toevallig getuige van dat ze een heftige woordenwisseling heeft met een onbekende man. De pientere detective heeft natuurlijk door dat er iets onfris aan de hele zaak is.

Disk 16:
38. Erben und Sterben (1)
Na enkele jaren afwezigheid duikt Maria Angelika Keppler, bijgenaamd Trixie (Brigitte Karner) weer op in Duitsland. Ze wil komaf maken met haar verleden, waarin ze door haar vader en twee broers voortdurend werd gekleineerd en mishandeld, en ze vraagt aan dr. Renz haar te begeleiden terwijl ze in het ouderlijk huis haar spullen ophaalt. Dr. Renz doet zulke dingen niet, maar raadt haar aan Matula onder de arm te nemen. In het huis treffen ze echter het lijk van Trixies vader aan, die met rolstoel en al van de keldertrap is geduwd. Trixies broer Axel (Heiner Lauterbach), zelf ook geen onbesproken onderwereldfiguur, beschuldigt haar zus van de moord, maar ook de andere broer, Jochen (Roger Fritz), een jurist, blijkt een flinke gokverslaving te hebben.

 


39. Erben und Sterben (2)
Jochen is voor zijn deur neergeschoten. Trixies zorgen lijken voorbij wanneer haar oom Otto in Brazilië omkomt bij een duikongeval, en hij haar zijn hele vermogen nalaat, tot ergernis van Axel. Wanneer Matula en Trixie de goede afloop met champagne aan het vieren zijn, wordt de detective met een smoes uit de kamer gelokt, en Trixie verdwijnt van de aardbol. Matula, die verliefd is geworden op zijn cliënte, besluit samen te spannen met een onderwereldfiguur die Trixie schijnt te kennen, actie te ondernemen tegen Axel. Intussen duiken er evenwel verontrustende aanwijzingen op dat Trixie drugsverslaafde is.

40
. Todestag
Ternauwernood kan Karl Willibrand (Walter Buschhoff), de eigenaar van een goeddraaiend tuincentrum, uit zijn garage bevrijd worden, waar iemand hem heeft neergeslagen en vervolgens de motor heeft laten draaien. Dr. Renz raadt hem aan aangifte te doen bij de politie wegens moordpoging. Na 23 jaar huwelijk heeft Karl zich zes jaar geleden laten scheiden van zijn vrouw Anne (Regine Lutz) om vervolgens te hertrouwen met de veel jongere Karin (Iris Berben). Het personeel van het tuincentrum, met personeelschef Paul Lüdke (Hans Helmut Dickow) op kop, steekt zijn minachting voor de nieuwe mevrouw Willibrand niet onder tuinstoelen of -banken, en Lüdke onderhoudt nog vlijtig contact met de oude mevrouw Willibrand, op wiens kapitaal Karl al jaren teert.
 
Disk 17:
41. Schwind paßt auf
De bejaarde mevrouw Keller (Ilsemarie Schnering) krijgt te horen dat haar verleden week aan een hartaanval gestorven dochter haar appartement heeft opgezegd en er zelf één van 200.000 Mark heeft gekocht, waar de huurder uit moet. De dame snapt niet hoe haar dochter, een eenvoudige tandartssecretaresse, aan al dat geld kwam, want als een call-girl zag ze er niet bepaald uit. Mevrouw Keller heeft nog precies genoeg geld om Matula drie dagen aan de zaak te laten werken. Die ontdekt dat dochter Julia er een minnaar op na hield, een eigenaar van een elektrozaak, Bäcker (Dieter Traier). Maar ook haar vorige baas, tandarts Heumann (Christian Quadflieg), heeft iets te verbergen.

 


42. T.O.D.
Journaliste Therese Dorn (Beate Finckh) maakt een reportage over het dagelijkse leven van een privédetective wanneer ze er samen met Matula getuige van is hoe drugsverslaafde Peter Poland van een flatgebouw valt. Kort daarop wordt de moord in een brief opgeëist door iemand die zich T.O.D. noemt en zich presenteert als wraakengel. Als volgende opdracht wordt Matula door Ferdi Straub (Stephan Schwartz) verzocht om uit te vissen wie zijn overspelige vrouw Marlene heeft omgebracht: hij heeft zelf een motief maar geen alibi, en wil graag dat Matula de dader zoekt vooraleer de politie hem in het vizier krijgt. Maar ook die tweede moord wordt opgeëist door T.O.D., en de opeisingsbrief is op dezelfde typmachine getypt. Therese kan de zaak niet uit de krant houden, maar die wordt grimmiger als T.O.D. een derde keer toeslaat en het vijfjarige dochtertje van een abortusdokter in een zwembad verdrinkt. Matula is op het spoor gekomen van Veith Körner (Hannes Jaenecke), een zonderling die de hele dag niets anders doet dan lezersbrieven waar in de woorden 'moreel' en 'verval' frequent gebruikt worden, naar kranten te sturen. Voor de derde moord heeft Körner echter een alibi: hij was bij Matula zelf.

43. Todsicherer Tip

Kruimeldief Edgar Woller (Tilo Prückner) heeft een waterdichte tip gekregen over een safe met juwelen die hij zonder probleem kan kraken. Van het geld koopt hij een bontjas om zijn vriendin Margot (Margit Geissler) weer voor zich trachten te winnen. Margot laat hem een krantenartikel zien, en tot zijn grote verbazing leest hij dat de eigenares van de juwelen door de inbreker vermoord werd. Woller heeft wel degelijk de diefstal gepleegd, maar van de moord weet hij niets af. Hij wendt zich dan maar tot dr. Renz, die hem vier jaar geleden verdedigde. Matula komt echter te weten dat het slachtoffer, mevrouw Droysen, een chauffeur in dienst had, Raimund Seelke (Hanno Pöschl), die als twee druppels water lijkt op de persoon die Woller zijn 'gouden tip' had gegeven.

Disk 18:

13. Partner
Klaus Sperber (Matthias Ponnier) is er stellig van overtuigd dat zijn vrouw hem bedriegt met zijn zakenpartner Jochen Esswein (Robert Atzorn),  met wie hij samen een kledingzaak uitbaat. Hij gelast Matula om een reeks foto's te schieten waarop zijn vrouw zich in een compromitterende positie met zijn partner wordt afgebeeld, en wanneer Matula met zijn opdracht klaar is, vraagt hij alle afdrukken en alle negatieven op. Op de negatieven staat echter een foto die Matula in opdracht van dr. Renz in een banale verzekeringszaak heeft gemaakt. Als Matula de bewuste foto gaat terugvragen bij zijn opdrachtgever, blijkt die zijn getrouwd met een heel andere vrouw als die hij heeft geschaduwd. Sperber beweert bovendien dat hij het bijgelegd heeft met zijn vrouw, en dat hij zijn huwelijk een tweede kans wil geven. Matula is echter fameus bij de neus genomen...

 


44. Blinder Haß
Döring (Imo Heite), Althoff (Michael Gordon) en Hagenfeld (Sky Dumont) pokeren voor geld. Voor véél geld: Hagenfeld is op een avond een paar honderdduizend Mark kwijt aan Döring. Die valt echter diezelfde avond nog ongelukkigerwijs in het zwembad en verdrinkt. Alhoewel Hagenfeld geen enkele schuld treft - hij is zo rijk dat 264.000 Mark voor hem peanuts is - nagelt de aan een rolstoel gekluisterde Althoff hem aan de schandpaal en beweert dat Hagenfeld zijn kaartmaatje heeft vermoord om aan de schuld te ontsnappen. Wanneer een paar weken voor zijn proces zijn advocaat, dr. Buschhoff, om het leven komt bij een auto-ongeval, moet dr. Renz inspringen voor Hagenfeld. Althoff weert zich echter als een duivel in een wijwatervat om niet te moeten getuigen op het proces. Op Renz wordt intussen een reeks aanslagen gepleegd, waaronder een molotov-cocktail in zijn living...

45. Countdown

Jochen Hartwig (Heiner Lauterbach) smeekt zijn golfbuddy, dr. Renz, om hulp. Alhoewel hij zielsveel van zijn vrouw Gudrun (Carola von Seherr) houdt, heeft hij haar niet alleen bedrogen met een Aziatische prostituée, maar in een dronken bui het illegaal in Duitsland verblijvende meisje gewurgd. Iemand is hem aan het afdreigen en eist 250.000 Mark; Hartwig heeft al 40.000 betaald, maar hij heeft niet meer. Alhoewel dr. Renz hem aanraadt om zich bij de politie aan te geven, is er een dringender probleem: elke dag vindt Hartwig een cijfer in zijn brievenbus die het aantal dagen aftelt dat hij nog te leven heeft. Matula begeeft zich daarom in zijn favoriete biotoop om na te gaan wie Hartwig naar het leven staat. Bij zijn ex-collega's bij de politie is er echter geen geval van een vermoorde Aziatische prostituée bekend.

Disk 19:

46. Fasolds Traum
Rainer Fasold (Manfred Zapatka) is tot zes jaar veroordeeld wegens zijn betrokkenheid in een overval, maar dr. Renz heeft hem na twee jaar vrijgekregen. Hij heeft zijn vroegere medeplichtigen niet verraden, en wil nog altijd de 100.000 Mark, zijn aandeel in de buit, als aanbedaling om een café te openen. Zijn vrouw, de prostituée Anke Fasold (Barbara Fenner) heeft echter het benodigde talent voor de aanbetaling bij elkaar gesprokkeld, zodat Rainer zijn oude vriend Gretzki (Raphael Wilczek) kan zeggen dat hij zijn rug op kan. Commissaris Schmidtke (Gerhard Olschewski) wil echter nog steeds dat Fasold getuigt tegen zijn oude maten, en dreigt ermee dat, tenzij Fasold meewerkt, hij de tapvergunning op naam van Anke zal laten intrekken... Fasold is daar zodanig door gedesillusioneerd dat hij opnieuw hand-en spandiensten verleent aan zijn maten, die van plan zijn een miljoenenroof te plegen op een luchthaven.

 


47. Zorek muß schießen
Nadat dr. Renz hem uit de gevangenis heeft gekregen, is Hans Zorek (Rüdiger Kirschstein) weer op het slechte pad. Hij heeft een paar mottige maten geholpen de alarminstallatie van een supermarkt onklaar te maken. Iemand heeft daar blijkbaar lucht van gekregen, en chanteert Zorek: hij moet het oude besje Thea Bork (Xenia Pörtner) neerschieten. Zorek krijgt op het cruciale moment de trekker echter niet overgehaald. Om de druk op hem op te voeren, gijzelen de ontvoerders zijn zoontje. Mevrouw Bork is kroongetuige in een zaak waarbij een man het huis heeft proberen in brand te steken waar zijn vriendin nog in zat, en de vader van de dader, de schlemielige garagist Ewald Henning (Hans Heinz Moser), sluipt geregeld rond het huis van Bork.

48. Zahltag

Bernhard (Zacharias Preen), Michael (Oliver Nitsche) en Klaus (Birol Ünel), drie achttienjarige scholieren, doen een amateuristische poging om een bank te overvallen, en ze willen precies 17.000 Mark en geen Pfennig méér. Bij hun ontsnapping gijzelen ze het meisje Madeleine (Katharina Köhntopp), maar één van hen krijgt een kogel in het lijf tijdens de vlucht. Als blijkt dat de vader van Madeleine dokter is, verschanst het drietal zich in zijn huis, met de dochter als gijzelaar. De vader is op conferentie en is niet te bereiken, terwijl de éne misdadiger dood aan het bloeden is; de klok tikt dus. De wanhopige moeder vraagt aan de familieadvocaat, dr. Renz, om te bemiddelen. Renz biedt zich aan om de plaats van het gegijzelde meisje in te nemen. Eén van de gijzelnemers schijnt hem echter te kennen...

Disk 20:
49. Tatzeit
Als secretaresse Angelika Curtius (Angelika Bender) van een driedaagse zakenreis naar Parijs terugkeert met haar baas, Peter Freese (Bernd Fischerauer), is haar vriend Robert Schuster (Gunter Berger) ziekelijk jaloers, en dreigt ermee Freese de kop af te knallen. 's Anderendaags wordt Schuster van zijn bed gelicht, want dat laatste is nu toch precies wat iemand gedaan heeft. Schuster beweert echter dat hij de nacht heeft doorgebracht met Angelika, met wie hij zich weer verzoend heeft. En zijn alibi klopt, alleen is hij heel even de deur uit geweest om sigaretten te kopen bij een automaat. Maar was dat genoeg tijd om Freese dood te schieten? Het voorval komt Freese vennoot in het softwarebedrijf, Siegfried Heym (Arthur Brauss), goed uit, want hij erft al de aandelen, en kan nu eindelijk de zaak verkopen en gaan rentenieren, iets wat Freese altijd heeft tegengehouden.

 


50. Irgendwann...
Herbert Wiesner (Bernd Tauber) overhandigt dr. Renz een sleutel van een kluis. Als hij binnen twee weken niét zou komen opdagen om de sleutel op te halen, moet Renz de sleutel overhandigen aan journalist Branss (Hans-Eckart Eckardt). In de kluis bevinden zich bewijzen dat schlagerzanger Dennis Cramer (Volker Lechtenbrink) zijn vrouw Gisela dood heeft gestoken met een tuinschaar, op het moment dat ze bekend maakte hem te verlaten en met haar nieuwe vriendje naar India te trekken. Wiesner, een oud-roadie van Cramer, chanteert zijn vroegere werkgever voor een kwart miljoen, geld waarmee hij zijn oude moedertje (Eva Brumby) een menswaardige oude dag wil bezorgen. Op de vlucht voor twee ongure types belandt Wiesner in het water en verdrinkt. De man die echter de kluis komt leeghalen, blijkt niet Branss, maar iemand die zich zijn naam aanmeet (Wolfram Weniger). Prompt daarop herbegint de chantagepoging, alleen eist de onbekende nu geen kwart miljoen meer, maar een miljoen Mark.

51. Wertloses Alibi

Helen Burig wordt door een inbreker doodgeschoten, en de verzameling 18de-eeuwse zilveren dozen wordt ontvreemd. Vooraleer ze sterft, kan ze nog net zeggen: "Arnold... doodgeschoten", waarbij Arnold (Volker Brandt) haar man is. Arnold heeft echter voor het tijdstip van de moord een alibi: hij heeft schnapps zitten drinken met zijn vriend Karl-Heinz Groll (Diether Krebs), en op de avond van de moord is ook nog Heinz' vader (Paul Esser) voorbij gekomen om de hond uit te laten. Wanneer de politie ernaar vraagt, ontkennen de beiden staalhard dat Arnold die avond is langsgeweest. Mogelijk heeft het feit dat Arnold een buitenechtelijke relatie heeft met Heinz' vrouw Gundi (Loni von Friedl) iets met de zaak te maken. Maar er is voor Arnold ook veel aan gelegen verborgen te houden dat hij op een torenhoge berg zwart geld zit.

Disk 21:
52. Über den Tod hinaus...
Elise Simon (Gerlinde Simon) doet een beroep op dr. Renz om haar scheiding van haar man Helmuth (Karl Michael Vogler) in goede banen te leiden. Elise wil een tweede leven beginnen met een veel jongere minnaar, Karl Schäfer (August Zirner). Op een morgen krijgt ze een telefoontje van haar minnaar: diens oude vlam, Ilona Keller (Katja Flint), heeft zich bij hem aangeboden, en na een nachtje doorzakken heeft Karl het lijk van zijn ex-vriendin in de kamer gevonden. Zelf weet hij door de overmatige alcoholconsumptie niet meer wat er zich die avond heeft afgespeeld, maar Karl en Elise besluiten het lijk ergens te dumpen, zeker nadat Ilona's auto door een buurman voor Karls huis is aangetroffen. Ze zijn nog niet goed en wel terug thuis, of Karl krijgt een brief van een afperser, die een royale som geld eist voor zijn stilzwijgen én exact blijkt te weten waar het lijk van Ilona ligt.

 


53. ...zum Tode verurteilt
Toneelspeler Hannes Malzer (Matthias Ponnier) heeft op zijn minst gezegd een labiele persoonlijkheid. Op een avond na een voorstelling van Othello wordt hij door een studente, Silvia Kosinsky (Barbara Auer), benaderd voor een interviews. Malzer verkeert echter in de veronderstelling dat ze met hem een slippertje wil, en nadat hij haar heeft meegelokt naar de slaapkamer, komt ze ongelukkig ten val. Terwijl Malzer zijn buurman, dr. Renz, uit zijn huis gaat halen voor hulp, verdwijnt het lichaam van Silvia. Dr. Renz veronderstelt dat ze weer bij bewustzijn is gekomen en de plaat heeft gepoetst. Voor de grote première van het nieuwe toneelstuk waarin Malzer de hoofdrol speelt, stuurt echter iemand chrystanten naar hem, elke dag één minder, samen met het berichtje je leven was zoet, je dood zal bitter zijn. Malzer neemt Matula onder de arm als lijfwacht. Bovendien schijnt de vader van Silvia (Klaus Abramowsky) rondom het huis van de toneelspeler rond te neuzen, op zoek naar een spoor van zijn verdwenen dochter.

54. Lebenslänglich für einen Toten

Julia Winter (Vera Tschechowa) beweert dat ze, tijdens een shoppingnamiddag met haar vriendin Jeanette Eggers (Sabine Postel), haar ex-man Bernhard heeft gespot. Wat hoogst merkwaardig zou zijn, want haar man is vijf jaar geleden omgekomen bij een brand in zijn eigen auto, terwijl hij 3 promille in zijn bloed had. Dr. Renz heeft eertijds zélf de erfenis uit de voeten gedaan. De vreemde man zoekt echter ook toenadering tot Julia's kinderen, en vooral dringt hij er schriftelijk op aan dat Julia zou breken met haar nieuwe vriend, Daniel Klein (Ralf Richter), een surfleraar die ze een jaar na de dood van Bernhard heeft leren kennen op Sardinië.

Disk 22:
55. Ayla
Voor enkele jaren heeft dr. Renz de Turk Hikmet (Yaman Okay) geholpen in een conflict met zijn werkgever. Nu staat Hikmet terug voor zijn deur, in alle staten, want zijn dochter Ayla (Jale Arikan) is verdwenen. De politie wil niets doen, want Ayla is meerderjarig, en na veel sleurwerk komt dr. Renz te weten dat haar vader haar wilde uithuwelijken. Hij adviseert Hikmet om een privédetective te gelasten Ayla te vinden. Matula vindt haar in een mobilhome aan de kant van het water, waar ze al drie dagen wacht op haar vriendje Arno, met wie ze van plan was de plaat te poetsen. Arno moest het echter eerst nog uitmaken met zijn vorige vriendin, Irene (Lisa Fitz). Die beweert echter dat Arno het net met Ayla ging uitmaken. Samen met Matula doet Irene echter een gruwelijke ontdekking...

 


56. Kurz hinter Ankara
Matula heeft in opdracht van een zekere mevrouw Reimers (Pia Hänggi), een dame met een Zwitsers accent, de identiteit van twee heren achterhaald, sportleraar Fries en bankierszoon Rudi Theysen (Jacques Breuer), blijkbaar in één of andere verzekeringsaangelegenheid. Kort daarop wordt Fries neergeschoten, en het wapen blijkt eigendom geweest te zijn van een Zwitser die al jaren dood is. Met hetzelfde wapen werden pas in Amsterdam ook twee Nederlanders vermoord. De vader van Theysen, Horatio (Wolfgang Wahl), bekent tegen dr. Renz dat het viertal, waaronder zijn zoon, eertijds uit Ankara twee kilo heroïne heeft meegebracht, en hij vreest dat zijn zoon de volgende zal zijn die het loodje zal leggen bij een afrekening in het drugsmilieu. Hij huurt Matula in als lijfwacht voor zijn zoon.

57. Wer Gewalt sät

De zwarte mensenrechtenactivist Ulombe (Toki Adeyefa) benadert dr. Renz omdat hij een klacht wil indienen tegen de electronicafirma Remmler. Die zou namelijk geavanceerde technologie leveren aan dubieuze Afrikaanse regimes, waarmee raketten kunnen worden gefabriceerd. Op een avond wordt de directeur van Remmler Elektronik, Rüdiger Remmler (Friedhelm Ptok), neergeschoten, en Ulombe wordt door de frietkotuitbater aan de overkant tegengehouden terwijl hij wegvlucht. Ulombe wordt de moord op Remmler in de schoenen geschoven; zelf beweert hij tegenover dr. Renz dat iemand hem benaderd heeft voor een onderhoud met Rüdiger Remmler, op uitnodiging van die laatste. Zijn dood komt zijn weduwe Erika (Claudia Wedekind) bijzonder goed uit, want nu kan ze eindelijk de firma van de hand doen. Dat wil zeggen, zodra hun Zwitserse vennoot ook akkoord gaat.

Disk 23:
58. Tödliche Versöhnung
Acht jaar na de moord op haar dochter Uta wil Magda Hofheimer (Lola Müthel) vrede sluiten met Eberhard Buck (Claus Wilcke), de man die haar in een vlaag van passie heeft vermoord. Ze neemt het zichzelf namelijk kwalijk dat ze Uta min of meer gedwongen heeft te trouwen met Lorenz Vogt (Christian Doermer), een ingenieur die in haar bedrijf werkt. Tijdens het verzoeningsgesprek in de tuin van Hofheimer komt het echter tot een schietpartij, waarbij Buck wordt gedood. De man had echter in de gevangenis niet al te frisse vrienden gemaakt, en hij moest van een hormonendealende medegevangene zijn vennoot Ringo (Sascha Borysenko), die een fitnesszaal uitbaat, aansporen om zijn deel door te storten. Bovendien beschuldigt mevrouw Hofheimer plots Lorenz Vogt ervan de moordenaar te zijn.

 


59. Die einzige Chance
Henry Dannek (Henry van Lyck) staat op het punt van zijn vrouw Karla (Marita Breuer) te scheiden, en hij is van plan om hun dochtertje Miriam (Mirjam Abraham) mee te nemen naar zijn vader in Canada. Het komt Karla dan ook bijzonder goed uit dat de man blijkbaar van het dak van zijn bedrijf werd geduwd. Natuurlijk is zij verdachte nummer één, maar ze heeft ook een alibi: haar schoonbroer Olaf Wirth (Thomas Thieme), die een oogje op haar heeft, verklaart dat ze op het moment van de moord bij hem was. Uiteraard is dit niet waar, want hij wil haar hart voor zich winnen. Als blijkt dat Karla echter al een jaar een buitenechtelijke relatie heeft met een zekere Thomas Seltzer (Werner Stocker), heeft hij plots niet zo veel zin meer om haar te steunen.

60. Caesars Beute

Dr. Renz verdedigt Walter Schröder (Bernd Fischerauer), die in het milieu de bijnaam Caesar draagt, voor een overval op een casino in bende. Dr. Renz voert als verdediging aan dat commissaris Zander (Wolfgang Bathke), die undercover geïnfiltreerd was in de bende van Caesar, mogelijk de zaak heeft uitgelokt. Gevolg: Schröder krijgt "maar" zes jaar celstraf, ook al omdat de buit van pakweg 20 miljoen Mark nooit is teruggevonden. Schröder is echter niet blij met dat oordeel, en verwijt Renz een prutser te zijn. Renz droomt er intussen van om definitief te emigreren naar Toscane. Op een avond krijgt hij bezoek van een jong meisje, Julia (Svenja Pages), die beweert de dochter te zijn van Anna Suskowitsch (Louise Martini), een jeugdliefde van Renz die klaarblijkelijk zelfmoord heeft gepleegd. Anna vraagt of ze, terwijl ze naar een nieuwe woning zoekt, haar bagage tijdelijk bij dr. Renz mag parkeren. In de bagage zit echter een deel van de buit van de overval van de bende van Caesar, en Renz draait de gevangenis in voor medeplichtigheid. Er is ook een reeks belastende getuigenverklaringen van mensen die Renz met één van de handlangers van Caesar hebben zien onderhandelen in een café. Matula, die nog steeds op zoek is naar de vermiste 20 miljoen, omdat er een vindersloon van 10 % is uitgeloofd, kruist het pad van een jonge beloftevolle advocaat, Rainer Franck (Rainer Hunold), die net bij zijn advocatenbureau ontslag heeft genomen omdat het contract dat hem wordt opgelegd, te limitatief is. Matula introduceert Franck bij Renz om de verdediging van die laatste op zich te nemen.

BEELD EN GELUID

Deze box overspant een periode van acht jaar, en tussen de afleveringen uit de beginperiode en die uit de eindperiode zit behoorlijk wat verschil. De afleveringen zijn te bekijken in 1.33:1-formaat, en zijn kennelijk eertijds op video geschoten, getuige de artefacts die de transfer plagen en de onscherpte. Een aflevering zoals Zwielicht is bijna niet meer te bekijken door het voortdurende geflikker van het beeld en de overdadige aanwezigheid van ruis. Recentere afleveringen daarentegen, ongeveer vanaf schijf 10, zijn beter geconserveerd uit de archieven van de Duitse omroep ZDF gekomen. U moet de beeldkwaliteit maar voor lief nemen. Het geluid is uitgevoerd in Duitse Dolby Surround 2.0; de dialogen zijn over het algemeen goed verstaanbaar, maar sommige van de kleurrijke nevenfiguren, zoals daklozen of zware jongens, spreken al eens met een Frankfurt-accent.

EXTRA'S
Voor een schamele 500 Mark pro Tag plus Späsen kunnen er geen extra's af.

CONCLUSIE

Er was een tijd waarin ook de toenmalige BRTN wekelijks minstens een Duitse krimi of drie op de kijker losliet - en voor wie dat nog niet genoeg was, was er nog altijd de Nederlandse televisie. Die tijden zijn spijtig genoeg voorbij, de kans op een Nederlands ondertitelde versie is quasi nihil, dus als u nog eens van Ein Fall Für Zwei wil genieten, dan raden we u eerst een cursus Duits aan. Deze box bevat precies 1/5 van de afleveringen die ooit van de reeks gemaakt zijn. coverStudio: More Entertainment

Regie: Wolfgang Storch, Reinhard Schwabenitzky, Hans-Jürgen Tögel, Michael Braun, Ludwig Cremer, Peter Weck, Theo Mezger, Wolfgang Luderer, Eugen York, Michael Lähn, Michael Meyer, Michael Mackenroth, Kasper Heidelbach, Bernd Fischerauer, Ilse Hoffmann, ...
Met: Günter Strack, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1981-1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
3600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989603176


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij