:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 9
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 9
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-05-19
SERIE
Wat maakt Duitse krimi's zo aantrekkelijk? Ongetwijfeld heeft de nostalgiefactor hier een groot aandeel in. Neem nu Ein Fall Für Zwei: elke aflevering vormt, zeker in deze middenperiode, hetzelfde stramien: advocaat Rainer Franck (Rainer Hunold) verdedigt een van moord beschuldigde verdachte, en hij stuurt detective Josef Matula (Claus Theo Gärtner) uit om zijn of haar onschuld te bewijzen. Gaandeweg geeft Matula zich meer dan waarschijnlijk uit voor iemand anders en/of krijgt hij een flink pak slaag, waarbij het tweede meestal een gevolg is van het eerste. De kijkers verwachten op de duur dan ook dat dit patroon niet wordt onderbroken, en gaan zelfs op hun achterste poten staan als dat niet gebeurt, want de zeldzame afleveringen die van deze formule afwijken, worden vaak het slechtst gekwoteerd.
Desondanks is het een prestatie dat de makers het 300 afleveringen hebben uitgezongen, zij het dat ze vier verschillende advocaten hebben versleten; over de amechtige reboot wil ik het liever niet hebben. Enige variatie op het thema is het milieu waarin de moord in kwestie zich afspeelt: zowel de haute finance als de zelfkant van de maatschappij van Frankfurt doet vroeg of laat een beroep op dr. Franck, en de milieu's op deze negende box variëren van rijke industriëlen, het gokmilieu, prostititutie, neonazi's en als klap op de vuurpijl het kerkkoor! Op een uurtje is de titulaire Fall dan weer opgelost, en kunnen we voort naar de volgende aflevering. Sinds de eerste box zitten we intussen al wel een slordige 15 jaar verder, en deze afleveringen dateren uit de periode 1994-1996. Intussen is het ondenkbaar dat de politie op kantoor zit te paffen als een Turk, dat bellen nog in het dichtstbijzijnde café werd gedaan - dr. Franck is met zijn autotelefoon zeer avantgardistisch - en is het al helemaal ondenkbaar dat Matula nagenoeg overal in Frankfurt parkeerplaats vindt. De nostalgiefactor, weet u wel...

AFLEVERINGEN

Disk 1:
121. Ein todsicheres Geschäft
Arthur Deck (Heinz Reincke) komt op een avond verward in het kantoor van dr. Franck binnen om te zeggen dat hij zijn oude vennoot Erich Cramer, die hem destijds heeft laten opdraaien voor het faillissement van hun bouwfirma, heeft neergeschoten. Deck geeft zich aan bij de politie, en legt volledige bekentenissen af. Zijn vrouw Lisa (Barbara Dittus) krijgt echter 's anderendaags een dreigtelefoontje: na de moord op Cramer zou er namelijk ook een half miljoen aan contanten verdwenen zijn, en de man aan de lijn denkt dat mevrouw Deck dat geld heeft... Arthur weet echter van geen geld af.
122. Die letzte Präsentation
Bettina Ratschke (Claudia Lössl) werkt op een reclamebureau. Wanneer ze een belangrijke presentatie moet geven, blijken haar presentatiebladen vervangen te zijn door blanco exemplaren, waardoor de klant boos wegloopt. Bettina's collega Paul Gartz (Heinrich Schafmeister) wordt op staande voet ontslagen wanneer de gestolen ontwerpen in zijn lade worden teruggevonden. Wanneer kort daarop Paul betrapt wordt in het appartement van Bettina, waar deze laatste op de grond ligt, neergestoken met een mes, krijgt hij uiteraard de schuld. Grote baas Rolf Sontheim (Bernd Stephan) had echter een verhouding met Bettina, en wil niets kwijt over zijn alibi. En waarom bestellen alle betrokkenen alsmaar aan de lopende band pizza's?

123. Heißes Geld

Harry Ziegler (Raphael Wilczek) heeft zich laten ringeloren: hij heeft voor 250.000 Mark een koffer met 500.000 Mark aan "heet geld" gekocht, geld dat afkomstig is uit overvallen of dergelijke, waarvan de serienummers gemerkt zijn. Het blijkt echter dat het geld gewoon vals is. Dr. Franck raadt zijn cliënt aan om open kaart te spelen met de politie. Diegene van wie hij het geld heeft gekocht, Heinz König, wordt echter neergekogeld in een garage teruggevonden, en Ziegler is de eerste verdachte. Zijn ex Petra (Beatrice Kessler) betaalt Matula vorstelijk om bewijzen te vinden om de onschuld van haar ex aan te tonen, en Matula komt op het spoor van twee verdachte Oostenrijkers, Wolfgang Prokisch (William Mang) en Katja Lindenmeyer (Jenny Jürgens). Hij doet zich voor als een potentiële klant om een koffer heet geld over te nemen...
Disk 2:
124. Mordsfreunde
Ex-wielrenner Lucki Kämper (Max Tidof) heeft acht jaar in de gevangenis gezeten wegens de moord op zijn vriendin. Nadat hij wordt vrijgelaten, is het eerste wat hij doet dr. Franck opzoeken, want hij wil dat het onderzoek heropend wordt, want hij was onschuldig, en hij wil een torenhoge schadevergoeding voor de tijd dat hij onterecht heeft gezeten. Hij gaat bovendien verhaal halen bij Hasler (Werner Asam), de voormalige trainer van de ploeg, die eertijds de belastende getuigenis heeft gegeven die de doorslag heeft gegeven bij Lucki's veroordeling. Hij wil dat hij zijn getuigenis herroept, en maakt amok in zijn sportwinkel. Kort daarop wordt Haslers vrouw Winny (Janette Rauch) ontvoerd, en de ontvoerder eist in ruil voor de vrijlating dat Hasler zijn getuigenis intrekt. Lucki beweert echter bij hoog en bij laag niets met de ontvoering te maken te hebben.

125. Kleiner Bruder

De Russische buitenwipper Wassili Kurassow (Marek Wlodarczyk) slaat voor de deur van een discotheek rijkeluiszoontje Jörg Brohler (Marek Harloff) in het gezicht wanneer die dreigt naar de politie te stappen om de drughandel in de dancing aan te klagen. Wassili is illegaal in het land, en een dergelijk juridisch onderzoek zou voor hem gelijk staan aan een terugkeerticket richting Moskou. Wanneer Jörg twee uur later dood teruggevonden wordt, is hij natuurlijk verdachte nummer één, en zijn vriendin Vera Kosfeld (Marita Breuer) verzoekt dr. Franck om te bemiddelen. Die kan verhinderen dat Wassili nog langer aangehouden blijft, maar eens de man weer op vrije voeten is, slaat hij Michael Marten (Gedeon Burkhard), Jörgs beste vriend, kreupel. Wedemann (Alexander Hauff), de eigenaar van de discotheek, ontkent intussen in alle talen dat er in zijn etablissement drugs verhandeld worden.
126. Abgründe
Koordirigent Ludwig Zils (Tilo Prückner) heeft zijn vrouw bedrogen met koorlid Anna Golz. Wanneer Golz vermoord wordt, is hij verdachte nummer één omdat de moord plaatsvond vlakbij de kerk waar de dirigent aan het repeteren is, en omdat hij kort daarvoor kletterende ruzie met haar had. Wanneer Zils' vrouw (Marina Krogull), moeder van zes (!) kinderen, verneemt dat haar man is vreemdgegaan, gooit zij hem de deur uit. Zils is met de affaire overigens niet aan zijn proefstuk toe, maar ook Anna verslond mannen aan de lopende band. Anna's ex, garagist Heinz Lenhert (Claus-Dieter Reents), heeft bovendien een verhouding met Helga Peters (Silvia Reize), de vrouw die op de muziekschool de leerlingen van Golz moet overnemen.

Disk 3:

127. Weißes Land
Agent Holger Ebert (Christian Tasche) is razend dat zijn vriendin Barbara Wallner (Claudine Wilde) beroep doet op een zwarte callboy, Anthony Sono (Paul Outlaw). Wanneer ze vermoord op haar hotelkamer wordt teruggevonden, meent de politie dat Sono haar heeft verkracht en vervolgens gestikt in een kussen, maar Sono heeft uiteraard geen reden om zijn cliënte te doden. Dr. Franck neemt de zaak over van een collega die met zijn fiets in een bouwput is gereden, maar Sono beledigt de advocaat alvast door hem een racist te noemen. Dr. Franck wil de man dan ook niet verdedigen, totdat hij een telefoontje krijgt van de rechts-radicale groepering Aktion D, die wil dat Franck zijn verdediging opgeeft. Ebert heeft een oosterse gevechtssportschool waar er wel meer ongure typen rondhangen die al eens graag een neger in elkaar rammen...
128. Konkurs
Matula heeft de opdracht gekregen van computerhandelaar Guido Engelhart (Günther Maria Halmer) om uit te zoeken waarom de rekeningen van zijn firma leeg zijn en hij zijn schuldeisers niet meer kan betalen. Engelhart vermoedt dat zijn boekhouder, Volker Ritter (Wolfram Berger), geld naar een geheime rekening in Zwitserland versluist. Matula gaat undercover en sluit op de paardenrenbaan vriendschap met Volker en zijn vriendin Anke Freitag (Michaela Mazac), en Volker vertrouwt hem toe dat hij het geld naar Zürich brengt op Engelharts verzoek. Anke kan zelfs getuigen dat Engelhart Volker die opdracht heeft gegeven. Vooraleer Matula echter kan bewijzen dat zijn opdrachtgever zelf vuil is, wordt Anke vermoord.

129. Mordsgefühle

De 17-jarige Daniël Winter (Timmo Niesner) bekent de moord op Anna Henkel, een vrouw die hij compleet niet kent, maar hij beweert dat hij het eens wilde weten hoe het voelt om een mens om te brengen. Zijn moeder Evelyne (Viktoria Brams) meent dat de jongen gewoon dwars doet om zijn vader Ewald (Dietrich Mattausch), die net met zijn vrouw op scheiden staat. Daniëls verklaring komt Anna's vriend Horst Kramer (Uwe Fellensiek) goed uit, want hij is niet langer een verdachte, alhoewel hij de avond van de moord flink ruzie met Anna heeft gehad. Matula begint te spitten en vindt dat Horsts alibi op los zand is gebouwd.
Disk 4:
130. Eine offene Rechnung
Jürgen Hilgers (Udo Schenk) vindt zijn vrouw vermoord in haar slaapkamer terug. In het huis is een inbraak geënsceneerd, maar dat is zo amateuristisch gedaan dat de verdenking van de politie al gauw op hem valt. Hilgers had tot voor kort een affaire met Karen Lehnert (Susanne Lüning), en aangezien de vrouw hem recent nog met de dood bedreigd heeft, meent Jürgen dat ze op die manier wraak op hem heeft genomen. Karen heeft echter een alibi, maar zodra Matula begint te spitten, blijkt dat te rammelen.

131. Ein anständiger Mörder

Pooier Ringo Ritschel (Rolf Zacher) heeft een prostituée Anschie Paez (Alexa Wiegandt) uit  het milieu gehaald, en ze is als serveerster in een theatercafé begonnen. Ze heeft echter hiervoor nog een schuld van 20.000 Mark uitstaan, en op een avond komt Ritschel die opeisen. Wanneer hij bot vangt, dreigt hij ermee het lokaal in de fik te steken. Blijkbaar brengt dat iemand op ideeën, want drie dagen later brandt het theater af. Spijtig genoeg komt burlesque-zangeres Debbie Debakel (Kristiane Kupfer) om het leven in de brand. Ringo beweert dat hij diezelfde avond telefonisch met een vals voorwendsel naar het theater is gelokt, en de rechter laat hem vrij op borgtocht. Maar daarmee is de zaak nog niet uitgeklaard.
132. Tod im Motel
Theo Weißenburger (Jacques Breuer) bezoekt zonder medeweten van zijn vrouw Sophie (Saskia Vester) een prostituée, Mona. Kort daarop wordt in de vuilniscontainer van het motel het lijk van Theo's vader gevonden. Theo wordt gearresteerd omdat de politie denkt dat hij zijn vader heeft vermoord omdat die zijn liederlijke levenswandel afkeurde. Matula is er echter stellig van overtuigd dat Theo's broer Hans (Pascal Breuer) de gelegenheid te baat heeft genomen om zijn broer én zijn vader eruit te werken, zodat hij de controle over de zaak kan overnemen. Hans doet echter niets anders dan de godganse dag aan zijn motorfiets sleutelen. Wanneer hij echter een behoorlijk bedrag overhandigt aan Mona, opdat die ten gunste van Theo zou getuigen tegen de politie, komt het verhaal op losse schroeven te staan.

Disk 5:

133. Tödlicher Kaufrausch
Tatjana Lippens is koopverslaafd. Haar man Jan (Stefan Reck) heeft al alles geprobeerd: haar in de psychiatrie duwen, openlijk met haar ruzie maken, en als laatste zet heeft hij haar kredietkaarten geblokkeerd. Toch blijft Tatjana zich dure spullen aanschaffen, waarbij het niet duidelijk is waar ze het geld daarvoor vandaan haalt. Dan blijkt dat ze de "Nolde", een waardevol schilderij, uit het huis heeft gestolen, door een kunstvervalser heeft laten namaken, en het origineel heeft verkocht om in koophuis Lambert zich te buiten te gaan aan luxueuze lingerie. Maar diezelfde avond wordt ze in een kinderspeeltuin opgehangen...
134. Miese Tricks
Heiner Kühne (Volker Lechtenbrink) heeft een concessie gewonnen om van een wrakkig schip een luxueus casino te maken. Zijn geldschieter, Regelski, heeft hem echter na het voorschot laten zitten, met de bedoeling de concessie zelf in te pikken. Kühne krijgt een anonieme tip waar de sleutel van de kluis ligt, zodat hij kan inbreken om bezwarend materiaal te vinden. In het kantoor van Regelski ligt echter diens lijk, en uiteraard valt de verdenking op Kühne, zeker wanneer de inhoud van de kluis op zijn boot wordt teruggevonden. Regelski's lijfwacht, de ex-flik Clemens Hoschek (Manfred Zapatka), een oude bekende van Matula, heeft intussen zich in de gunst van de weduwe Dorothea Regelski (Daniela Ziegler) gewerkt, en Regelski's voormalige zakenpartner Günter Bremer (Friedrich-Karl Praetorius) aast op het overnemen van de concessie eens Kühne definitief in de gevangenis zit.

135. Todesengel

Babsi Dietrich (Tabea Tiesler), een bekende van Matula, heeft lange vingers, en verdient al eens wat bij als tasjesdief. In het stationsgebouw gaat ze aan de haal met een aktentas, waarin naast een hoop papieren een laptop met een geëncrypteerde floppy disk zit. Kennelijk is de inhoud belangrijk, want Babsi krijgt een patser aan de deur die met alle geweld de tas terug wil. Waar Babsi eerst tegen de politie beweert dat de man al dood in haar appartement lag, moet ze uiteindelijk toch toegeven dat ze hem heeft neergeschoten - uit zelfverdediging, beweert ze. Matula kan de koffer bij de gevonden voorwerpen terugvinden, en de papieren blijken toe te behoren aan de liefdadigheidsorganisatie Uno Mondo van filantroop H.J. Seliger (Karl-Heinz Gierke). De laptop is echter weg.
BEELD EN GELUID
Gaandeweg wordt stapje voor stapje de videokwaliteit van Ein Fall Für Zwei beter. Uiteraard is de reeks op video geschoten, maar de video-artefacts worden schaarser en schaarser, en More Entertainment doet behoorlijk zijn best om het patrimonium van de ZDF te bewaren voor het nageslacht. De beelden zijn soms nog wel redelijk grainy, maar de kleuren worden toch al iets geprononceerder en zijn minder afgewassen. Uiteraard werd Ein Fall Für Zwei op formaat 1.33:1 geschoten; heruitzendingen op ZDF zijn nogal eens langs boven en onder afgesneden, wat tot rare beeldcomposities leidt, en de afleveringen zijn stuk voor stuk ingekort, wat maakt dat deze dvd's de beste manier zijn om van de reeks te genieten zoals de makers het bedoeld hebben. Weliswaar is kennis van Duits geen overbodige luxe, want de Dolby Surround 2.0-track is niet voorzien van ondertitels, en zo lang er Hochdeutsch wordt gesproken is dat allemaal geen probleem, maar af en toe spreekt er al eens iemand plat Hessisch.

EXTRA'S

Kein Nagel, um sich am Arsch zu kratzen.
CONCLUSIE
De voorlaatste box van het Rainer Hunold-tijdperk ligt volledig in de lijn met de voorgaande delen, dus als u liefhebber bent van de betere Duitse krimi, dan weet u wat te doen.


coverStudio: More Entertainment

Regie: Bernhard Stephan, Peter Fratzscher, Peter Reichelt, Frank Strecker, Markus Bräutigam, Kai Borsche, Martin Gies, Martin Enlen
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1994-1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
870 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989603084


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij