:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN ANIMALS
AMERICAN ANIMALS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-11
FILM 
Films die bij het bekijken ervan aanvoelen als een gemiste kans? American Animals is er zo één. Niet dat we hier met een miskleun hebben te maken. Verre van, het laatste uur rolt als een tgv met aan boord een machinist op speed, maar daar dien, je wel eerst een uur inleiding voor te kauwen.

Het onderwerp? Een overval. Maar dan wel één gepleegd door miskleunen die in een situatie terecht komen waarbij alles, maar dan ook alles misloopt. Het staat haaks op wat we doorgaans te zien krijgen in heistmovies, en het is net daardoor dat deze film anders is dan de rest. Het onderwerp is ook niet verzonnen door een Hollywoodscenarist, maaris wel  gebaseerd op echte feiten. Een jeugdzonde waar de Amerikaanse rechtbank niet bepaald kon meelachen en de vier “criminelen” (die ook aan bod komen in de film) mochten er zeven jaar van hun leven voor in de bak gaan zitten.
Spencer Reinhard (Barry Keoghan), Warren Lipka (Evan Peters), Chas Allen (Blake Jenner) en Eric Borsuk (Jared Abrahamson) zijn niet bepaald uitblinkers in de klas. Reeds op jonge leeftijd hebben ze door dat ze niet op de hoogste trap van de maatschappelijke ladder zullen staan. Om te voorkomen dat ze door het leven als een grijze muis zullen moeten stappen, besluiten ze dat het beter is om zeker te spelen en dus beramen ze een kunstroof. Een overval op het Louvre is alleen maar voorbestemd voor de pientere kerels van Ocean’s Eleven, maar gelukkig biedt de lokale bibliotheek een meer dan aardig alternatief. In een apart zaaltje staan daar zeer zeldzame boeken van o.a. Charles Darwin en die zijn een flinke stuiver waard. En wat meer is, de pronkstukken worden eigenhandig bewaakt door een bibliothecaresse Betty Jean ‘BJ’ Gooch (Ann Dowd). Gemakkelijker kan niet, denken de vier en ze bedenken een ingenieus plan dat op papier onfeilbaar lijkt, maar vanaf het moment dat de kraak begonnen is loopt alles compleet fout en beseffen de jonge misdadigers dat ze hun jonge leven wel eens in andere oorden zouden kunnen doorbrengen.
Het enige wat je je als kijker gedurende twee uur afvraagt is hoe dom mensen of hun plannen wel kunnen zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met een uniek waardevol boek als leek? Zonder een spoiler vrij te geven, is de oplossing die de vier hebben ronduit ridicuul. Een verhaal dat geboren is voor het grote doek en toch doet regisseur Bart Layton die doorbrak met de documentaire The Imposter er veel te weinig mee. Het heeft misschien iets met zijn verleden te maken, maar je merkt dat hij zich te weinig op de fictie wil storten en er een docu-jasje aan wil geven, en dat werkt storend. Tussen de actiescènes of de voorbereidingen van de heist krijg je om de haverklap snippets van interviews met de echte “gangsters” te zien en daardoor word  je als kijker steeds maar uit het verhaal geslingerd. Ook de acteerprestaties zijn ok, maar veel te lauw. Dit was echt voer voor iets voor mannen als Jonah Hill of een Seth Rogen. Nu is het jammer genoeg middelmaat...
BEELD EN GELUID
Eigenlijk zouden Belgische film- en distributiemaatschappijen een standbeeld moeten krijgen dat ze dit soort films (lees moeilijk verkoopbare titels omdat ze in de bioscoop zijn weggeduwd) nog op blu-ray willen uitbrengen. Omdat we tot dusver nog geen steenhouwer hebben gevonden, moeten ze het maar met de support stelen. Er valt niks aan te merken op deze release. De kleuren zijn naturel en levendig, en ook de geluidsband met de leuke soundtrack doet behoorlijk zijn werk. 

EXTRA'S
De releases van The Searchers zijn meestal verzorgd, maar worden vaak zonder extra’s uitgebracht en dat geldt ook voor American Animals.

CONCLUSIE
American Animals is een genietbare heistfilm, maar met zo’n origineel verhaal had Bart Layton meer moeten doen. Wordt dit binnen tien jaar een remake?


coverStudio: The Searchers

Regie: Bart Layton
Met: Spencer Reinhard, Warren Lipka, Eric Borsuk

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461876102


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij