:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VÉLO DE GHISLAIN LAMBERT, LE
VÉLO DE GHISLAIN LAMBERT, LE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-04-22
FILM
In de jaren 70 was er Eddy Merckx en… Ghislain Lambert!

Als je Napoleon heet en je wil keizer worden, oké. Maar als je Ghislain Lambert heet en je wilt een groot wielerkampioen worden dan heb je toch een probleem. Deze film vertelt het verhaal van Ghislain Lambert, een simpele boerenzoon, die wil uitgroeien tot wielerkampioen. Jammer genoeg is wilskracht alleen niet voldoende om het te maken als wielrenner. Le Vélo de Ghislain Lambert is een leuke tragikomedie die ook de niet wielerliefhebbers zal aanspreken. Het thema ‘kleine man op weg naar de top’ is niet bijzonder, maar het geheel is leuk en overtuigend uitgewerkt. Benoit Poelvoorde, zowat de beste Belgische acteur van de laatste jaren, is erg leuk als de naïeve Ghislain, een wielrenner die er van overtuigd is dat er diep in hem een Eddy Merckx schuilt. Wij vonden hem nog iets beter als Ben in C’est Arrivé Près de Chez Vous en als Roger in Les Convoyeurs Attendent, maar ook deze acteerprestatie is weer dik in orde. Buiten de goede acteerprestaties kan de film ook bogen op leuke (opzwepende) muziek en een degelijke fotografie. Men waant zich zo weer in de jaren ’70. De bij momenten gebruikte voice over voegt ook iets extra’s toe aan de film. De veelal kleurrijke nevenpersonages blijven toch realistisch en nergens worden de mensen of het wielermilieu belachelijk gemaakt. Jammer genoeg duurt de film net iets te lang om de hele tijd te blijven boeien. Bepaalde delen voegen niets wezenlijk toe aan het verhaal en ze halen het tempo voor een deel uit de film. Dat de Waalse cinema in tegenstelling tot de Vlaamse al een aantal jaren in de lift zit is algemeen geweten en ook deze Belgisch/Franse lowbudget productie heeft de nodige merites om het ook over de landsgrenzen te maken.

BEELD EN GELUID
Over het beeld en geluid van deze film kunnen we kort zijn: beiden zijn goed te noemen. De print is vrij van fouten, het contrast is goed en de kleuren zijn levendig. Zowel de Dolby Digital 5.1 als de DTS 5.1-track zijn in orde. De achterste speakers worden bijna niet aangesproken.

EXTRA’S
Trailers voor Le Vélo de Ghislain Lambert, Gosford Park, Une Hirondelle a Fait Le Printemps, Jean de Florette; en wat cast & crew info.

CONCLUSIE
Een leuke tragikomedie krijgt een dvd release die redelijk goede punten scoort op gebied van beeld en geluid. Wat extra’s betreft blijven we jammer genoeg in de kou staan. Regisseur Harel liet Benoit Poelvoorde de nodige vrijheid om zijn rol in te kleuren en het minste dat we kunnen zeggen is dat het resultaat mag gezien worden. Misschien iets te lang maar toch een leuke film.


cover
Studio: A-Film

Regie: Philippe Harel
Met: Benoit Poelvoorde, Daniel Ceccaldi, José Garcia

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777038338


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Cast & crew

Andere recente releases van deze maatschappij