:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 100, THE - SEIZOEN 6
100, THE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-01-19
SERIE
Het einde van seizoen 5 van The 100 betekende ook het definitieve einde van het leven op Aarde; door het intern gebakkelei is de nucleaire holocaust, Praimfaya, alsnog gekomen, en heeft niemand het overleefd. De vooruitziendheid van Monty Green (Christopher Larkin) heeft echter het verschil gemaakt voor het leven van de laatste pakweg 500 aardbewoners. In cryogene slaap zijn ze 125 jaar lang geconserveerd geweest, totdat ze de maan Alpha hebben bereikt, waar de levenscondities vergelijkbaar zijn met die op Aarde. Het heeft echter wel een offer gekost: iemand is moeten wakker blijven, en Monty en Harper (Chelsey Reist) hebben zich opgeofferd. Niet dat het leven zo kwaad is geweest voor hen: ze hebben een lang en gelukkig leven geleid, en hebben zelfs een zoon, Jordan (Shannon Kook) gekregen, die als eerste uit cryogene slaap ontwaakt zodra het ruimteschip Alpha nadert. Monty's boodschap aan zijn vrienden is dan ook: do better! Hij maant hen aan om de vele geschillen opzij te zetten en om te werken aan een nieuwe, betere wereld.
Op Alpha is dat alvast niet dadelijk een succes. De planeet, waarop eertijds het overlevingsschip Eligius 3 geland is, kent een merkwaardige fauna en flora. Zodra er een eclips plaatsvindt, scheiden de planten een giftige stof af, die paranoïa aanwakkert, waardoor de mensen op de planeet zich moeten vastketenen om elkaar niet naar de keel te vliegen, zoals de eerste verkenningsexpeditie tot haar grote schande moet ondervinden. De nazaten van de opvarenden van de Eligius 3 kennen intussen het klappen van de zweep, en verschuilen zich bij elke eclips in een grottenstelsel. Toch heten ze de aardbewoners welkom in hun nederzetting, die ze Sanctum noemen.
Maar something is rotten in the city of Sanctum. De vier leidende families die de Eligius 3 bestuurden, hebben een systeem uitgedokterd waarbij ze zich als goden laten vereren. Het gewone volk dient daarbij als een soort van fokvee, want telkens iemand van de vier heilige families, die zichzelf de Primes noemen, sterft, kunnen ze door het overplanten van een geheugenchip in een ander lichaam hun leven hernemen. Dat de donor daarbij sterft, is een spijtige bijkomstigheid, maar de Primes hebben dit weten te verkopen als een voorrecht, waar de andere inwoners van Sanctum nog blij voor zijn ook.
Patriarch Russell Lightbourne (JR Bourne) is zo intussen al aan zijn zevende reïncarnatie toe. De Primes moeten echter hun beurt afwachten, want de transplantatie lukt enkel bij Nightbloods. Wanneer Clarke Griffin (Eliza Taylor) per ongeluk onthult dat ze zelf een Nightblood is, neemt Russell de gelegenheid te baat om haar te doden en in haar lichaam de chip van zijn astrante dochter Josephine (Sara Thompson) in te planten. De andere overlevende aardbewoners zijn razend, maar om de gemoederen te bedaren belooft Russell om voor hen ook een Sanctum te bouwen, waar ze gescheiden van de Primes kunnen leven, in ruil voor het feit dat ze geen wraak nemen voor de dood van Clarke. Tweezak John Murphy (Richard Harmon) is geneigd om het aanbod aan te nemen, en hij maakt gemene zaak met de Primes in ruil voor onsterfelijkheid voor zichzelf en zijn vriendin Emori (Luisa d'Oliveira).
Alleen is Clarke niet dood. Een deel van haar bewustzijn bewoont nog haar voormalige lichaam, waarbij ze een mentale strijd op leven en dood moet voeren tegen de oorspronkelijke Josephine. Octavia (Marie Avgeropoulos) heeft intussen samen met Charmaine Diyoza (Ivana Milicevic) kennis gemaakt met Xavier (Chuku Modu), die als leider van de Children of Gabriel de Primes bevecht in guerilla-stijl. Xavier is eigenlijk de gereïncarneerde Gabriel Santiago, de assistent en voormalige geliefde van Josephine, die vindt dat de waanzin van de Primes voor eens en altijd een halt moet worden toegeroepen. Ergens op de planeet is er ergens een soort van anomalie aanwezig, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op Octavia en de zwangere Diyoza. Wanneer Octavia gewond raakt, is de anomalie mogelijk haar enige genezingsmiddel.

Clarkes pleegdochter Madi (Lola Flanery) wordt bovendien de speelbal van het gekonkelfoes van de Primes, wanneer blijkt dat Abby (Paige Turco) uit haar bloed Nightblood kan distilleren, waardoor de Primes niet langer zouden moeten wachten op de natuurlijke geboorte van Nightbloods om hun lijn voort te zetten. Madi wordt echter in haar geest gemanipuleerd door de Dark Commander, die zich Sheidheda (Dakota Daulby) noemt, en die graag iedereen over de kling zou jagen om zelf de heerschappij over te nemen. Abby stemt in met het aftappen van beenmerg voor Madi in ruil voor medische hulp bij het weer tot leven wekken van haar minnaar Marcus Kane (Henry Ian Cusick). Daarvoor moet ze echter een pact met de duivel sluiten...
Een overvolle plot. Seizoen 6 van The 100 lijkt in alle opzichten op zijn voorgangers, maar door de gehele actie te verplaatsen naar een andere planeet, wordt er toch op zijn minst een begin van een nieuw verhaal geschreven. Seizoen 5 eindigde niet toevallig met de profetische woorden Einde van boek 1. Boek 2 zal dan wel een heel kort boek worden, want de network executives hebben laten verstaan dat het zevende seizoen, onvermijdelijk na de cliffhanger in de laatste aflevering, meteen het laatste wordt. De scenaristen kunnen het echter niet laten om eke aflevering opnieuw te refereren naar details uit de vorige seizoenen die je als gemiddelde kijker al lang vergeten bent. Op de koop toe maken personages uit vorige seizoenen zoals Pike (Michael Beach) een gastoptreden, zij het in iemands hallucinaties. The 100 volgen met een frisse kop is alleszins de boodschap.
The 100 zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als de space soap waar de lijken bij bosjes vallen. Ook dit seizoen zullen twee anciens uit de cast zich niet langer zorgen moeten maken of ze hun agenda moeten vrijhouden voor seizoen 7, want ze worden vakkundig uit de serie gewipt. Eliza Taylor zal er gelukkig volgend seizoen wel bij zijn; ze levert dit seizoen een sterke prestatie, onder meer door het feit dat ze twee verschillende persoonlijkheden moet spelen die in haar geest met elkaar in de clinch liggen. Dat je persoonlijkheden zomaar kan downloaden, hacken of diens meer, daar heeft u allicht wel een zeer rekbare suspension of disbelief voor nodig. Dat en het feit dat er op een kolonistenplaneet blijkbaar genoeg benzine aanwezig is om met coole brommertjes rond te crossen.

BEELD EN GELUID

Warner laat opnieuw een kans liggen door The 100 niet op Blu-ray uit te brengen, waar dit in de Verenigde Staten geen probleem is. Aangezien er nog reeksen zijn die in de VS wél van Nederlandse ondertiteling voorzien worden en hier niet eens op Blu-ray uitkomen (The Last Ship anyone?) lijkt dit moedwillige obstructie. De dvd is nochtans aanvaardbaar van kwaliteit. Vooral de kleurige nieuwe wereld van Alpha komt mooi uit de verf, en de beelden zijn scherp, bij momenten lekker gritty en contrastrijk. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is mooi ruimtelijk en evenwichtig, met de notoire uitzondering van aflevering 12, waarin de dialogen soms verloren gaan in een soep van achtergrondgeluiden. Sommige van onze klachten worden echter door Warner ernstig genomen, want van een schabouwelijk slechte vertaling zoals in seizoen 3 nog het geval was, blijven we gespaard. Integendeel zelfs, deze keer is het ondertitelingsspoor nagenoeg foutloos.
EXTRA'S
Releases als deze bevatten tegenwoordig alleen nog maar een doortocht op het panel van één of ander fanfest. Met The 100 season 6: Highlights from 2019 WonderCon (19:56) is dat niet anders.

CONCLUSIE

Het voorlaatste seizoen van The 100 gaat inhoudelijk weer de goeie richting uit, met een duidelijke antagonist, zodat je je niet meer moet afvragen voor wie je moet supporteren op dit WK Genocide voor gevorderden.cover
Studio: Warner

Regie: Ed Fraiman, Alex Kalymnios, Dean White, Tim Scanlan, Ian Samoil, P.J. Pesce, Michael Blundell, April Mullen, Marshall Virtue, Amanda Tapping, Bob Morley, Antonio Negret
Met: Eliza Taylor, Paige Turco, Bob Morley, Henry Ian Cusick, Marie Avgeropoulos, Lindsey Morgan, Richard Harmon, Tasya Teles, Shannon Kook, Adina Porter, Lola Flanery, Tati Gabrielle, Sachin Sahel, Ivana Milicevic, JR Bourne, Sara Thompson, Chuku Modu

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
529 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888250266


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The 100 season 6: Highlights from 2019 WonderCon"

Andere recente releases van deze maatschappij