:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUT JOB 2, THE - NUTTY BY NATURE
NUT JOB 2, THE - NUTTY BY NATURE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-22
FILM
Op het einde van de eerste film hebben Surly (Will Arnett) en zijn vriendjes hun intrek genomen in een leegstaande notenwinkel, waar de kelder uitpuilt van het lekkers. Ze houden hun dagen onledig met allerlei variaties op schranspartijen. Alleen Andie (Katherine Heigl) gelooft dat deze aanpak onnatuurlijk is en dat het instinct van de dieren om nootjes te verzamelen voor de winter hierdoor af aan het slijten is. Wanhopig probeert ze een paar jonkies te leren hun voedsel in de natuur bij elkaar te scharrelen, maar uiteindelijk kiest iedereen behalve zijzelf voor de weg van de minste weerstand.
En Andie krijgt sneller gelijk dan dat je met je ogen kan knipperen. Wanneer de mol (Jeff Dunham) per ongeluk de gastoevoer naar de boiler laat openstaan, vliegt de hele notenwinkel compleet met inhoud de lucht in, en zijn de dieren opnieuw aangewezen op een verhuis naar Liberty Park. De door en door corrupte burgemeester Muldoon (Bobby Moynihan) is echter tot de conclusie gekomen dat het park het enige plekje in de stad is waar hij nog geen geld aan verdient, en hij is van plan het park om te bouwen tot een pretpark, Libertyland, gevuld met attracties die hij laten we zeggen goedkoop op de kop heeft kunnen tikken omdat er hier en daar een ietsiepietsie schort aan de veiligheid, waarvoor het publiek royale toegangsprijzen mag betalen ook. De dieren komen met een plan voor de dag om de bulldozers te saboteren, maar de burgemeester heeft ondierverdelger Gunther (Peter Stormare) onder de arm genomen, die alle dieren weet te vangen, behalve Surly. Die dwaalt rond in de stad, en stoot daar op de muizenbende van Mr. Feng (Jackie Chan), die eerder hun park heeft moeten verlaten omdat de burgemeester er een golfterrein heeft neergepoot. Hond Precious (Matya Rudolph) is intussen meegenomen door Heather (Isabela Merced), het crapuleuze dochtertje van de burgemeester, die er een speelkameraadje in ziet voor haar hondje Frankie (Bobby Cannavale).

Drie jaar na de bioscooprelease komt het er dan toch nog eindelijk van dat The Nut Job 2: Nutty By Nature in onze streken op Blu-ray verschijnt, in een Nederlands ondertitelde versie nog wel. The Nut Job 2 is een film waarbij de antropomorfe diertjes niet nalaten de draak te steken met de concurrentie van Disney: wanneer Andie een lied wil aanheffen over hoe fijn het toch is om in het park te mogen leven, wordt ze door haar collega's prompt uitgejouwd omdat ze vals zingt, en van het muzikale nummer komt vervolgens niet veel meer in huis. Na Liam Neeson in de eerste film is het stemtalent van martial arts-acteur Jackie Chan aangetrokken voor een belangrijke nevenrol, en hij levert een mooie performance af. Anderzijds is het personage Grayson, dat in de eerste film meespeelde en gevoicet werd door Brendan Fraser, in de sequel spoorloos verdwenen zonder dat er ook maar enige verklaring wordt gegeven voor zijn afwezigheid.
Voor een keertje staat bovendien de sequel minstens op gelijke hoogte met de eerste film. De scenario-opbouw is erg logisch, de film bevat nauwelijks dode momenten, en de personages zijn innemend en grappig, waarbij de humor een behoorlijke slapstick-insteek heeft, maar zich niet verlaagt tot onderbroekenlol. Kortom, de scenaristen hebben uit de foutjes van de eerste film bijgeleerd. Er zit misschien een morele boodschap over het nut van samenwerken in, maar de moraal wordt er niet ingedrild zoals bij sommige andere films. De film krijgt zelfs een beetje een ernstige toon wanneer we door middel van een flashbackscène vernemen hoe het komt dat Surly zo intens bevriend is met de rat Buddy.

BEELD EN GELUID

Zoals de meeste computeranimatiefilms is de transfer hierbij zo goed als perfect, wat het feit dat de animatie an sich van topkwaliteit is, nog eens extra in de verf zet. Tenminste als u gelooft dat paars de natuurlijke kleur van een eekhoorn kan zijn. De beelden zijn rijk gedetailleerd, zowel de natuur in het park en de textuur van de pels van de dieren, als de vele, vele rommel die wordt aangesleurd bij de bouw van het attractiepark. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is lekker dynamisch, en zeker voor een film waarin de diertjes het opnemen tegen aanstormende bulldozers, de zich van dynamiet bedienende pest control en voortdurend auto's moeten ontwijken, is dat allemaal mooi meegenomen.
EXTRA'S
De bonussectie beperkt zich opnieuw tot enkel de trailer (2:25).

CONCLUSIE

Remain In Light doet er een goede zaak aan om ook deze sequel op Blu-ray uit te brengen, want de film heeft een iets te vrijblijvende bioscoopcarrière (if any) gekend. Voor bonusmateriaal moet u evenwel bij de US-versie zijn.

 
coverStudio: Remain In Light

Regie: Cal Brunker
Met: Will Arnett, Maya Rudolph, Jackie Chan, Katherine Heigl, Bobby Moynihan, Bobby Cannavale, Isabela Moner, Jeff Dunham, Gabriel Iglesias, Peter Stormare

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461876805


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij