:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 1
DEXTER - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-05-18
SERIE
Als kind heeft Dexter Morgan (Michael C. Hall) een trauma opgelopen waardoor hij is uitgegroeid tot een seriemoordenaar. Wijlen zijn adoptievader Harry (James Remar) heeft hem echter een code bijgebracht, zodanig dat hij zijn aandacht alleen maar richt op misdadigers die om de één of andere manier door de mazen van het wettelijke net glippen, en Dexter doodt alleen zijn slachtoffers als hun schuld onomwonden vaststaat. Zoals de meeste seriemoordenaars houdt hij een souvenir bij van zijn slachtoffers; in zijn geval een doos microscopische plaatjes waarop het bloed van zijn slachtoffers kleeft, die hij koestert als een waardevolle postzegelverzameling.
Dexter heeft bovendien een job waarbij hij het reilen en zeilen van de politie van op de eerste rij kan volgen: hij is forensisch patholoog bij de politie van Miami, en gespecialiseerd in bloedonderzoek. Hij lijkt nogal een koele kikker, en vooral mede-inspecteur James Doakes (Erik King) beseft dat er met Dexter iets psychologisch niet in de haak zit, alhoewel hij zijn vinger niet precies op de zere plek kan leggen. Dexters adoptiezuster Debra (Jennifer Carpenter) zit bij de Zedenbrigade, maar zou zich graag opwerken tot Moordzaken. Ze ondervindt echter tegenwind van de eigengereide Maria LaGuerta (Luna Lauren Velez), het hoofd van de eenheid. En het is niet dat Dexter helemaal zonder gevoelens leeft: hij heeft zowaar een vriendin, Rita Bennett (Julie Benz), een vrouw die in een ingewikkelde vechtscheiding zit met haar mishandelende ex Paul (Mark Pellegrino). De relatie tussen Dexter en Rita is echter seksloos, en voor Dexter is dat prima zo. Tegenover Rita's kinderen gedraagt Dexter zich bovendien als een voorbeeldige surrogaat-vader.

Naast Dexter dient nog een handjevol andere officieren in de eenheid. Dexters rechterhand is Vince Mazuka (C.S. Lee), een kerel die zijn mond niet kan opendoen of er komt schunnige taal uit. Dexter meer genegen is Angel Batista (David Zayas), een inspecteur met een Latino-achtergrond, het archetype van de good cop, die zich echter niet kan neerleggen bij zijn echtscheiding. En helemaal bovenaan de pikorde staat hoofdcommissaris Tom Matthews (Geoff Pierson), die vooral bekommerd is om zijn herverkiezing en de public relations, en op vinkenslag zit om een reden te vinden om Maria de laan uit te sturen.
In dit eerste seizoen, dat grofweg het eerste boek uit de reeks, Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay, volgt, wordt Miami geteisterd door een seriemoordenaar die het op prostituées gemunt heeft. Hij laat ze leegbloeden, vriest ze in en laat de lichamen vervolgens in stukken gesneden achter. Omdat de politie nogal snel te weten komt dat de man zich verplaatst in een koelwagen, krijgt hij in de media al gauw de naam Ice Truck Killer. De man heeft echter een bijzondere affectie voor Dexter: hij breekt in zijn huis binnen en laat enkele aanwijzingen achter die alleen voor hem bestemd zijn, en die Dexter onmogelijk als elementen aan het onderzoek kan toevoegen zonder zijn eigen seriemoordenaarshobby onder de aandacht te brengen.

Ondanks het controversiële gegeven is Dexter een vrij brave en klassieke politiereeks; in zekere mate zelfs voorspelbaar, want wie dit soort reeksen vaak bekijkt, heeft al snel door wie de werkelijke Ice Truck Killer is. Dat het hoofdpersonage tegelijkertijd zelf een collega-seriemoordenaar is maakt hem niet onsympathieker; integendeel, want al zijn slachtoffers zijn eigenlijk crapuul die van onze favoriete engel des wrakes precies datgene krijgen wat ze verdienen. Het bloederige element wordt bovendien flink afgezwakt door uitgekiend camerawerk, waarbij we de gruwel elke keer nét niet te zien krijgen, en er op het cruciale moment altijd wel net iemand voor de camera loopt. Het eerste seizoen is echter een stevig visitekaartje dat doet verlangen naar meer.

AFLEVERINGEN

1. Pilot
Dexter wordt opgeroepen om het lijk te onderzoeken van een prostituée die is leeggebloed en vervolgens in stukken gezaagd. Het is al de derde in vijf maanden tijd, dus het lijkt alsof er een seriemoordenaar aan het werk is. Wat nog meer is: de moordenaar dringt thuis bij Dexter binnen en laat een souvenirtje achter in zijn ijskast. Dexter vermoedt dat de dader zich verplaatst met een koelwagen, en dat stukje informatie meent Debra te kunnen gebruiken om haar overplaatsing naar Moordzaken te verantwoorden. Intussen zit Dexter op de hielen van Jamie Jaworski (Ethan Smith), een pervert die snuff-films maakt, en door een fout in een huiszoekingsbevel is vrijgelaten.
2. Crocodile
Matt Chambers (Sam Trammell) plengt een hoop krokodilletranen op een proces waarbij hij terecht staan omdat hij in een dronken bui een jongen zou hebben doodgereden. Hij kan voldoende twijfel zaaien opdat de jury hem vrijspreekt, maar dat is zonder Dexter gerekend. Die doet intussen onderzoek naar de moord op Jimmy Simmons, een undercoveragent die in de drugbende van Carlos Guerrero (Rudolf Martin) geïnfiltreerd was. De dader wordt al snel gevonden: het is Norberto Cervantes (Cristos), één van de hulpjes van Guerrero. Alhoewel het bloed bij de politie kookt omdat hij één van hen heeft vermoord, wil LaGuerta het met hem op een akkoordje gooien om de grotere vis Guerrero te vangen, maar niet iedereen is het daar mee eens.

3. Popping Cherry

Jeremy Downs (Mark L. Young) heeft op zijn vijftiende een jongen neergestoken, en komt na vier jaar uit het tuchthuis weer vrij. Dexter wil op radicale manier voorkomen dat de jongen opnieuw begint, want het ziet ernaar uit dat Jeremy's bloedlust nog niet gestild is. De zaak is echter complexer dan dat. De Ice Truck Killer laat één van zijn slachtoffers, een meisje uit Debra's dagen bij de zedensectie, achter in het doel van een ijshockey-arena. Er bestaat een video waarop nachtwaker Tony Tucci (Brad William Henke) het lijk tussen de doelpalen schikt. Debra meent echter dat hij daartoe gedwongen werd. Ricky (Tom Schanley), de voormalige drugdealer van Rita's ex, eist nog een betaling van de tegenwaarde van 50 gram cocaïne, en hij eist de auto van Rita op als schadevergoeding. Doakes probeert intussen Guerrero te intimideren door zijn dochter op haar plechtige communiefeest lastig te komen vallen.

Disk 2:

4. Let's Give The Boy A Hand
De Ice Truck Killer laat overal lichaamsdelen van Tucci achter. Wat de politie niet weet, is dat de locaties telkens zorgvuldig uitgekozen zijn als plaatsen die voor Dexter een betekenis hebben. Debra moet echter van LaGuerta uren aan bewakingsvideo's bekijken. Doakes wordt gestalkt door mannen van Guerrero, die hem willen afmaken voor wat hij met Guerrero's dochter heeft gedaan. Zijn collega's willen hem echter niet helpen omdat McNamara (Scott William Winters) hem het nog altijd kwalijk neemt dat hij met zijn zuster naar bed is geweest. Rita probeert intussen een buurvrouw te overtuigen haar hond binnen te houden, want haar kinderen zijn compleet overspannen omdat het beest de hele nacht ligt te blaffen.
5. Love American Style
Een kamermeid in het hotel waar Rita werkt is bang omdat haar man Ernesto, die met behulp van een mensensmokkelaar uit Cuba is gevlucht, niet komt opdagen. De smokkelaar staat bekend als de Coyote, en telkens hij erin slaagt illegalen de grens over te krijgen, perst hij de reeds in Amerika wonende familie af om nog meer te betalen, zo niet verdwijnen de immigranten spoorloos op zee. Wanneer Ernesto aanspoelt, gaat Dexter op onderzoek uit of tweedehands autohandelaar Jorge Castillo (Jose Zuniga) de Coyote is. Spijtig genoeg is iemand ongewenst getuige van zijn activiteiten. Door haar doorgedreven speurwerk vindt Debra als eerste een gedeeltelijke vingerafdruk van de Ice Truck Killer.

6. Return To Sender
Iemand heeft blijkbaar het lijk van Valerie Castillo (Valerie Dillman) opgevist en precies op de plek gelegd waar Dexter haar vermoord heeft. Bovendien zat op het autokerkhof een jongetje (Cesar Flores) in een kofferbak die de dader heeft gezien. Terwijl Dexter zijn sporen uitwist, tracht hij voor de politie vals bewijsmateriaal te fabriceren om te bewijzen dat Jorge Castillo zijn vrouw heeft vermoord. Rita krijgt een verontrustend telefoontje: haar man Paul is vroegtijdig vrijgelaten wegens cellentekort, en hij heeft zijn zinnen gezet op het bijwonen van het verjaardagsfeestje van Astor (Christina Robinson).

Disk 3:

7. Circle Of Friends
Door een gelukkige kruisvergelijking in de databank met verkeersovertredingen identificeert Debra Neil Perry (Sam Witwer) als de Ice Truck Killer. De hoeveelheid materieel bewijs in zijn stacaravan is overweldigend, én hij gaat tot bekentenissen over. Alleen komt zijn profiel niet overeen met wat Dexter vermoedt, én er is een welbepaald detail dat hij niet schijnt te weten en waarvan Dexter weet dat de échte Ice Truck Killer het wél zou moeten weten. Daarnaast is Jeremy Downs weer aan het moorden geslagen, en vooraleer Dexter zijn werk kan afmaken, wordt hij door de politie gearresteerd. Intussen staat Rita's ex voor de deur, en hij dringt zich op aan de kinderen. Hij heeft echter nog altijd niet de echtscheidingspapieren getekend, en Rita zet hem voor het blok.
8. Shrink Wrap
Op korte tijd plegen drie machtige vrouwen zelfmoord door eerst pillen te nemen en zich vervolgens in het bad door het hoofd te schieten. Dexter ontdekt dat de drie vrouwen dezelfde psychiater hadden, dokter Emmett Meridian (Tony Goldwyn). Zodra Dexter ontdekt dat de dokter de vrouwen heeft aangezet tot zelfmoord, is hij zijn volgende slachtoffer. Alleen wacht hij er nog even mee, want hij kan zelf nog wel wat therapie gebruiken nu Rita seks met hem wil. Paul meent echter intussen dat hij zijn kinderen kan zien zonder iemand van de sociale dienst erbij. Perry bekent intussen dat hij de schuld op de moorden alleen maar op zich nam om in de belangstelling te komen. Debra heeft intussen een relatie aangeknoopt met Rudy Cooper (Christian Camargo), de man die een prothese heeft gemaakt voor Tony Tucci.Rudy heeft echter een donker kantje...

9. Father Knows Best
Dexter krijgt het bericht van een notaris dat zijn biologische vader, een eenzaat die Joe Driscoll heette, is overleden, en dat hij zijn huis erft. Wanneer hij een weekeinde naar het huis trekt met Rita om het leeg te maken, staan plots Debra en Rudy voor de deur om te helpen. Driscoll heeft als 60-jarige een hartaanval gekregen zonder voorafgaande indicaties, en dat vindt Dexter verdacht. Angel (David Zayas) heeft tijdens een patrouille met Doakes gezien hoe die plots een verdachte begon te achtervolgen, en vervolgens heeft doodgeschoten. De invalshoek van het bloed en het feit dat Angel Doakes eerst heeft horen schieten, maken dat hij Doakes aangeeft bij het openbaar ministerie. De zaak wordt echter zonder gevolg geklasseerd. Doordat Rita een weekeindje weg is, kan ze Paul een weekeinde de kinderen niet laten zien. De bezopen Paul komt echter verhaal halen bij haar.

Disk 4:

10. Seeing Red
Dexter moet technische vaststellingen gaan doen in een hotelkamer die onder liters bloed zit. De Ice Truck Killer heeft er kennelijk al het bloed vergoten dat hij van zijn slachtoffers heeft afgetapt. Maar zelfs de onderkoelde Dexter kan zijn zenuwen deze keer niet in bedwang houden, omdat er allerlei traumatische ervaringen bovenkomen van vóór zijn adoptie. Angel komt in een club aan de praat met een prostituée die hem in de richting van de Ice Truck Killer kan wijzen. Rita wordt intussen door Paul aangeklaagd voor mishandeling. De smeerlap speelt een vuil spelletje met haar, en Dexter besluit hem lik op stuk te geven - zónder hem evenwel te doden.
11. Truth Be Told
De Ice Truck Killer slaat opnieuw toe, en vermoordt Angels getuige. Angel zelf ligt in het ziekenhuis met een steekwonde. Maar de moordenaar heeft dit keer een kapitale fout gemaakt. Zowel Masuka (C.S. Lee) als Dexter komen ongeveer tegelijkertijd op de ware identiteit van de moordenaar. Hoofdcommissaris Matthews (Geoff Pierson) neemt intussen drastische maatregelen omdat zijn departement een zooitje is, en hij zet Maria aan de deur. Dexter zit intussen zelf in een dip omdat de omstandigheden rond zijn traumatische herinneringen naar boven komen. Paul heeft intussen levenslang, en Rita gaat hem opnieuw de regels opleggen voor zijn omgang met de getraumatiseerde kinderen. Rudy wil intussen Debra ten huwelijk vragen.

12. Born Free

Nu Debra in de klauwen van de Ice Truck Killer is gevallen, mobiliseert de politie man en macht om haar terug te vinden. Dexter beschikt natuurlijk over meer informatie dan zijn collega's, en het duurt dan ook niet lang vooraleer hij de dader op de hielen zit. Alleen moet hij de confrontatie met zijn eigen verleden aangaan.
BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot de Amerikaanse release worden hier de twaalf afleveringen verspreid over vier disks in plaats van drie. We krijgen dus een betere beeldkwaliteit, dat zeer helder en stabiel overkomt, met veel details en een haarscherpe textuur - kijk maar eens naar Dexters stoppelbaard. In een reeks waar fysieke kenmerken van het menselijk lichaam een primordiale rol spelen zijn alle details belangrijk, en de transfer stelt niet teleur. De hele reeks is overigens in HD geschoten, en dat merk je; ondanks de donkere natuur van het onderwerp - Dexter staat zijn slachtoffers gewoonlijk niet te fileren in het zonnetje - blijven alle details goed zichtbaar in een donkere omgeving. Het zwart is overigens zeer diep en inktachtig. De scènes overdag zijn zeer uitbundig, want in Miami lijkt het wel alle dagen feest. Dat merken we overigens ook in de audiotrack, die is uitgevoerd in Dolby TrueHD 5.1: in de muziek zit enorm veel Latijns-Amerikaans ritme, en de Cubaanse gemeenschap laat het beste horen wat hun volk op muzikaal gebied te bieden heeft. In een dialooggedreven politieserie als Dexter is natuurlijk de verstaanbaarheid van het gesproken woord het belangrijkste, en daarin stelt de track allerminst teleur. De dialogen zijn scherp en afgemeten, goed gericht ook vanaf het moment dat er meer dan één spreker in beeld is, en waar nodig worden de surrounds opengetrokken; in Miami heeft iedereen blijkbaar een bootje waarmee hij of zij eens op tijd en stond door de mangroves gaat gieren.

EXTRA'S
De extra's vormen slechts een minderheid van wat er op de Amerikaanse versie te vinden is. De audiocommentaartracks van de dvd zijn alleszins verdwenen met de noorderzon. Witnessed in blood: a true murder investigation (12:27) beschrijft een misdaaddossier uit Anaheim, Californië waarin een echte bloedexpert aan te pas kwam, maar featurette heeft verder niks met Dexter te maken. Daarna volgen 8 filmpjes Blood splatter 101 (7:53) vertelt forensisch expert Steve Schliebe enkele details over hoe echt bloedonderzoek wordt gevoerd. Ook hier is de connectie met de televisiereeks minimaal, maar wordt elk van de acht filmpjes vergezeld van een fragmentje. Allemaal leuk maar we willen Dexter-gerelateerd bonusmateriaal; voor true crime zetten we Investigation Discovery wel op.
CONCLUSIE
Dexter is een politiereeks uit de golden age van televisie, met unique selling position dat de politieman door wiens ogen we de gebeurtenissen volgen, zelf na de uren bijklust als seriemoordenaar. De Blu-ray is van uitzonderlijk goede kwaliteit, maar het bonusmateriaal is schromelijk onvoldoende.

 
coverStudio: Paramount

Regie: Michael Cuesta, Robert Lieberman, Tony Goldwyn, Steve Shill, Adam Davidson, Keith Gordon
Met: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Erik King, Lauren Velez, David Zayas, James Remar, Geoff Pierson, C.S. Lee, Christina Robinson, Preston Bailey, Christian Camargo

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2006

Leeftijd:
18

Speelduur:
653 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368237336


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Chinees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (traditioneel), Chinees (simplified), Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Witnessed in blood: a true murder investigation"
• 8 documentaires "Blood splatter 101"

Andere recente releases van deze maatschappij