:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DERRICK BOX 05 - FOLGE 61-75
DERRICK BOX 05 - FOLGE 61-75
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-07-22

SERIE
Wo waren Sie gestern zwischen zwei und vier? Derrick (Horst Tappert) boert met Harry Klein (Fritz Wepper) aan zijn zij voort en voort met het inrekenen van criminelen, en is intussen in de jaren '80 beland. Langzaam wordt ook het format van de serie een beetje aangepast. In een aflevering als Karo As krijgen we als één van de eerste keren een aflevering in het open book format: we zien de moord - of in dit geval de moordaanslag - gebeuren, en we zijn vervolgens getuige hoe de dader zich weert als een duivel in een wijwatervat om uit de klauwen van de Münchener Kriminalpolizei te blijven. Vele vergelijkbare afleveringen zullen volgen.

Een tweede aspect is dat Derrick meer en meer de psychologische toer opgaat, hetgeen in de latere seizoenen hét handelsmerk van de reeks zou worden. De personages uit pakweg Unstillbarer Hunger zijn allemaal zonder uitzondering rijp voor de psychiater. Ook wordt hoe langer hoe meer de stempel van scenarist Herbert Reinecker, die alle afleveringen van Derrick heeft geschreven, duidelijk, en worden zijn favoriete thema's meer en meer in de scenario's duidelijk. Reinecker trekt bijvoorbeeld zeer scherp van leer tegen geweld op vrouwen, en is meedogenloos voor figuren die vrouwen lastigvallen, zoals in Ein Lied aus Theben. Voor een stoffige detective als Derrick staat relatief gesproken de onderhuidse seksuele spanning meer dan eens op overkoken; de meeste afgebeelde relaties zijn echter ongezond, er is sprake van machtsmisbruik, en áls er al eens een gelukkig koppeltje te zien is, wordt één van de twee nagenoeg altijd om zeep geholpen. Nee, om vrolijk te worden bent u bij Derrick aan het verkeerde adres. De box bevat met Ein Kongress in Berlin ook de eerste en enige buitengewoon lange aflevering van Derrick, waarin de inspecteur zijn natuurlijke biotoop München verlaat, om naar West-Berlijn te trekken, toen nog niet de hoofdstad van Duitsland.

AFLEVERINGEN

Disk 21:
61. Ein Kongress in Berlin
Bij een inbraak in een wetenschappelijk instituut wordt een nachtwaker neergestoken. Bovendien lijkt het dat een belangrijk dossier met de onderzoeksresultaten van de afgelopen drie jaar verdwenen is. Dr. Maria Meinrad (Judy Winter) blijkt het dossier echter veilig in een kluis te hebben opgeborgen. Desondanks vindt Derrick het vreemd dat de wetenschappers blijkbaar meer bekommerd zijn om het dossier dan om het lot van de arme nachtwaker. De wetenschappers beamen dat ze tijdens een kongres in Berlijn zijn benaderd geweest door een zekre Jurek (Ullrich Haupt), die voor een schandalig bedrag de onderzoeksresultaten wilde kopen. Jurek is een biochemist die na de dood van zijn vrouw zwaar aan de drank is geraakt. Wanneer hij op een bus in Berlijn op gelijkaardige wijze blijkt neergestoken te zijn, reizen Derrick en Harry naar Berlijn af om de twee dossiers naast elkaar te leggen. In Jureks appartement vinden ze een hoop cash geld, alsook Jureks dochter Pia (Claudia Demarmels) die zich met het gevonden geld eens goed laat gaan.

 62. Das dritte Opfer
Tijdens zijn vakantie in Wiesbaden maakt Derrick kennis met Albert Grosser (Lambert Hamel). De man is gefascineerd door Derricks beroep, en smijt voor de rest met geld in het casino rond alsof het confetti is. Hij heeft ook op de huishoudschool een meisje leren kennen, Gabriele Voss (Jutta Speidel), dat zijn dochter had kunnen zijn, die hij overlaadt met dure cadeaus. Die avond wordt hij echter op zijn hotel neergeschoten. De schoonfamilie van Grosser neemt Gabriele daarop onder de arm, in die mate zelfs dat het verdacht lijkt.

63. Die Versuchung

Rolf Sossner (Peter Fricke) en Walter Möbius (Klaus Wildbolz) hebben er door slechte investeringen 900.000 Mark doorgejaagd bij hun firma. Gaan aankloppen bij de vermogende schoonvader van Walter, Oswald Demmer (Heinz Moog), is alvast geen optie, want die is in staat de beiden in hun gezicht uit te lachen. Daarom heeft Walter een plannetje: hij doet alsof hij ontvoerd is, en alsof de ontvoerders een miljoen Mark eisen voor zijn vrijlating. Rolf moet bovendien het geld overhandigen, maar de zaak loopt volledig in het honderd.

Disk 22:

64. Ein Todesengel
Arthur Tobbe (Christian Quadflieg) ontmoet in zijn stamcafé een meisje (Sabine von Maydell) dat zomaar uit het niets bereid is om met hem mee naar huis te gaan. Voor de deur van het café wordt Arthur echter neergeschoten. Gelukkig voor hem is het maar een schampschot, maar het meisje, dat mogelijk een cruciale getuige kan zijn, is spoorloos verdwenen.

 

 65. Karo As
Bernhard Demmler (Klausjürgen Wussow) gaat in het park op zoek naar een dronkelap die voor hem een vuil karweitje kan opknappen. Hij vindt er Jochen Karo (Günther Maria Halmer), een gesjeesde student die leeft van de éne fles drank naar de andere, terwijl hij in de vuilnisbakken op zoek is naar flessen waar nog een klets inzit. Bernhard trakteert de dronkelap op een paar flessen, en belooft hem nog meer als hij zijn vrouw Agnes (Joana Maria Gorvin) wil neerschieten op het moment dat hij zelf een waterdicht alibi heeft. Hij en Agnes staan namelijk op scheiden, in welk geval hij geen rotte cent krijgt. Karo's schot is echter niet dodelijk, en de man wordt van de weeromstuit nuchter. Zo erg zelfs, dat hij besluit zijn slachtoffer, voor wie hij medelijden koestert, in het ziekenhuis gaat opzoeken.

66. Hanna, liebe Hanna

Magda Klein (Ute Christensen) had gedacht dat haar vader (Peter Gebhardt) haar van het station zou komen afhalen, maar hij blijkt spoorloos verdwenen. Ook in het hotel waar hij zijn intrek had genomen, is hij een nacht niet komen opdagen. Hij was naar München gereisd omdat hij geldproblemen had, en wilde bij zijn ex Hanna Windorf (Christine Wodetzky) gaan bedelen. De vrouw doet koel en afstandelijk tegen haar dochter, terwijl haar stiefvader Ernst (Herbert Fleischmann) de hartelijkheid zelve is. Dan wordt het lijk van Magda's vader teruggevonden; hij is vergiftigd met onkruidbestrijder.

Disk 23:

67. Unstillbarer Hunger
Helga Wichmann (Diana Körner) wacht in een bar op een date die maar niet komt opdagen. Als ze de bar verlaat, wordt ze door een onbekende voor een auto geduwd. Het blijkt dat Helga er een hele agenda vol met minnaars op nahield, en met reden, want haar man Eberhard (Peter Fricke) is een koele kikker, die Helga verstikt, maar door zijn oerconservativiteit haar niet toelaat te scheiden. Hij is dan ook de meest voor de hand liggende dader, zeker omdat hij ook oreert dat met de dood van zijn vrouw voor hem een 'probleem' is opgelost, maar spijtig genoeg voor Derrick is zijn alibi zo waterdicht als maar kan zijn.

 

 68. Ein Lied aus Theben
In een dansschool krijgt Ulrich Hemp (Werner Schulenberg) een peut op zijn kweek omdat hij heeft geprobeerd Inge Bruckmann (Mijou Kovacs), het liefje van Hans Machnow (Eckhard Heise), te versieren. Inge is niet gediend met de aandacht van Ulrich. Nadat Hans Inge thuis heeft afgezet, merkt zijn moeder (Edith Schneider) dat Hans' auto voor de garage staat met draaiende motor. In de garage doet ze een gruwelijke ontdekking: Hans is het hoofd ingeslagen. Inge wijst al dadelijk met de beschuldigende vinger naar Ulrich, maar de politie moet hem na een nachtje cel vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Vanaf dat moment begint Ulrich Inge pas écht te stalken.

69. Tödliche Sekunde

Wanneer Achim Rudolf (Uwe Ochsenknecht) na de basketbaltraining zijn vriendin Marianne Schieder (Irina Wanka) naar huis heeft gedaan, passeert hij voorbij een lottowinkel. De eigenaars roepen om help, en de eigenaar Johann Kahl (Kunibert Gensichen) blijkt neergestoken te zijn. Achim heeft echter voor de deur van de winkel de auto van zijn vader Albert (Werner Kreindl) gezien, en hij is ervan overtuigd dat zijn vader de dader is. Nochtans heeft die de hele avond in zijn stamkroeg gezeten, en een heel café kan dat getuigen.

Disk 24:

70. Ein tödlicher Preis
Wanneer de trein uit Istanbul arriveert, moet een drugdealer zo nodig van zijn valies vol heroïne verlost geraken. Hij dumpt de valies in de koffer van een taxichauffeur, Hugo Dornwall (Kurt Weinzierl). 's Anderendaags krijgt hij een passagier (Peter Eschberg) in zijn taxi die per se zijn koffer terugwil. Hugo heeft die al naar de verloren voorwerpen gebracht. De man biedt geldt voor het ontvangstticket, maar Hugo wil het geld niet. Bovendien blijkt de koffer leeg te zijn, en wordt Hugo neergestoken. Hugo's zoon Harald (Ekkehardt Belle) vindt de inhoud en de drugdealers willen de drugs van hem overkopen. De solidaire groep van taxichauffeurs vindt echter het bedrag dat ze willen bieden een aalmoes voor het leven van Hugo, en ze zetten Harald ertoe aan om de drugs op eigen houtje te verkopen.

 

 71. Die Entscheidung
Op de nachttrein van Wenen naar München wordt een man vermoord. Hij had net zijn slaapcompartiment geruild met Alf Hauff (Karl Heinz Vosgerau), dus het valt aan te nemen dat hij het beoogde slachtoffer was. Hij is net overgekomen uit de Oostenrijkse hoofdstad omdat zijn vader is overleden, en het bedrijf kennelijk testamentair aan hem is toegewezen, ten nadele van zijn broer Ulrich (Hannes Messemer). Die laatste lijkt wel vereerd dat Derrick hem in het vizier heeft als mogelijke dader. Ulrich is echter een fantast en een slappeling; van alle mensen die de moord kunnen gepleegd hebben, is hij wellicht de minst geschikte, alhoewel hij veel baat zou hebben bij de dood van zijn broer.

72. Der Tod sucht Abonnenten
Op een avond hoort Derrick vanuit zijn tuin een vrouw om hulp schreeuwen. Hij vindt op straat Lieselotte Schenke (Dinah Helal), die lastiggevallen wordt door twee mannen. Als Derrick arriveert, vluchten de twee mannen in een auto. De vrouw zit helemaal onder de drugs; Derrick neemt haar naar huis en belt een arts. Tegen de tijd dat die arriveert, is de vrouw weggelopen naar Derricks stamcafé, waar ze zich in de damestoiletten ophangt. De broer van Liselotte, Rudolf (Mandred Zapatka), is in alle staten. Bovendien is Liselotte's huisgenote, Marga Menda (Verena Peter), zo stoned als een garnaal. Mogelijk kan zij de politie naar de daders leiden...

Disk 25:

73. Auf einem Gutshof
Marlene Schulte (Ellen Schwiers) wordt ei zo na door het raam neergeschoten. Ze heeft bovendien de dader herkend: het is haa man Richard (Horst Buchholz). Die komt echter even later thuis en valt volledig uit de lucht. Derrick wordt erbij gehaald en kennelijk begint Marlene te twijfelen aan wat ze heeft gezien. Marlenes broer (Rolf Becker) en zus (Helga Anders) laten haar op een akkoord aansturen: ze trekt haar klacht tegen Richard in als die stante pede uit het landhuis vertrekt en nooit meer terugkomt.

 

 74. Zeuge Yurowski
Wanneer Karl Yurowski (Bernhard Wicki) 's avonds nog naar zijn kantoor terugkeert om een dringend dossier op te halen, hoort hij hoe op de bovenste verdieping de nachtwaker, Baumbauer (Sepp Wäsche) wordt neergeschoten. Bij de vluchtende daders herkent hij zijn secretaresse, mevrouw Becker (Christiane Krüger). Die spoort hem aan om vooral niet tegen haar te getuigen, of haar twee handlangers zullen zich wreken op Yurowski's familie. Om te tonen dat het menens is, schieten ze alvast ten huize Yurowski het raam aan flarden.

75. Eine umheimlich starke Persönlichkeit

Robert Renz (Siegfried Wischnewski) bedriegt zijn vrouw openlijk met de veel jongere Ursula Momm (Franziska Bronnen), in die mate zelfs dat hij op een officiële receptie met haar loopt te koketteren en zijn vrouw laat stikken. Wanneer hij 's avonds voor de deur van het appartement dat hij voor zijn minnares gekocht heeft, een sigaartje staat te roken, wordt hij neergeschoten. Hij kan zich nog tot op de derde verdieping slepen, maar alle hulp komt te laat. Zijn zoon Erick (Nikolaus Büchel) was nochtans op de noodoproep van zijn moeder toegesneld en is naar München afgezakt. Moederlief doet er echter alles aan om de aanwezigheid van haar zoon in München voor de politie verborgen te houden.

BEELD EN GELUID

De kwaliteit van de boxen blijft natuurlijk getekend door de tand des tijds; video-artefacts en ruis zijn veelvuldig aanwezig, en de kleuren zien er hier en daar wat afgebleekt uit. Toch zijn er lichtpuntjes, want de mankementen worden box na box minder. In Derrick wordt bovendien Hochdeutsch gesproken, wat betekent dat u aan uw cursus Duits via avondschool meer dan genoeg heeft om het wedervaren van de inspecteur te volgen. De dialogen zin goed verstaanbaar, de surroundimpact is met deze 2.0-track nihil, en laten we zeggen dat de geluidseffecten zich beperken tot één of twee schoten per aflevering. Om de Oberinspektor te horen inpraten op de verdachte totdat die van pure miserie bekent hebt u geen vet geluid nodig.

EXTRA'S

Extra's zijn niet aanwezig; er is wel bonusmateriaal gemaakt, maar dat is allemaal opgespaard voor de 19de box uit de reeks.

CONCLUSIE

De vijfde van negentien (!) boxen bevat op mooi uniform vormgegeven wijze weer vijftien uur Derrickplezier. 

 
coverStudio: More Entertainment

Regie: Helmut Ashley, Alfred Vohrer, Erik Ode, Theodor Grädler, Alfred Weidenmann, Zbynek Brynych
Met: Horst Tappert, Fritz Wepper, Willy Schäfer

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1979-1980

Leeftijd:
12

Speelduur:
906 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602032


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij