:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 3
DEXTER - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-06-23
SERIE
Dexter Morgan (Michael C. Hall) heeft in seizoen 2 de verdenking van zich af weten te wentelen dat hij de Bay Harbor Butcher zou zijn (wat hij ook is, doch dit terzijde), en heeft een collega voor zijn daden laten opdraaien. Nu niets hem meer in de weg staat, kan hij weer zijn oude hobby opnemen en criminelen vermoorden dat het een lieve lust is. Met een nieuw doosje voor bloedplaatjes begint hij opnieuw aan een verzameling uitschot dat aan gerechtigheid is ontsnapt. Er is een nieuwe collega aangenomen, Joseph Quinn (Desmond Harrington), die als nieuwe partner voor Dexters zus Debra (Jennifer Carpenter) dient, en Angel Batista (David Zayas) is gepromoveerd tot inspecteur. Debra wordt echter voortdurend benaderd door Yuki Amado (Liza Lapira) van Intern Toezicht, die een onderzoek aan het voeren is naar Quinn, en Debra als informant wil.
Dexter wordt echter van het éne moment op het andere geconfronteerd met het feit dat zijn vriendin Rita (Julie Benz) zwanger is. Alleszins is het vooruitzicht van het getrouwde leven niet zo aanlokkelijk, want Dexter heeft zijn privacy nodig om zijn 'kunsten' in alle beslotenheid uit te kunnen voeren. Tijdens zijn wedervaren kruist zijn pad echter dat van openbaar aanklager Miguel Prado (Jimmy Smits), die achter Dexters geheim komt. In plaats van Dexter aan te geven bij de autoriteiten, wil hij echter dat hij als leermeester fungeert, want een carrière vol frustraties omdat hij criminelen heeft moeten laten lopen, heeft van Miguel een verbitterd man gemaakt, en hij wil ook als vigilante diegenen straffen die door de mazen van het wettelijke net zijn geglipt. Miguel is echter een ongeleid projectiel, en ondanks Dexters pogingen om Miguel de code van zijn vader Harry (James Remar) bij te brengen, begint Miguel buiten de lijntjes te kleuren en moorden te plegen op onschuldigen. Voor de buitenwereld zijn de aanklager en de forensisch expert echter de beste vrienden. Dexter heeft bijgevolg geen andere keuze dan de familie Prado ten gronde te richten, en daarbij moet hij ten stelligste voorkomen dat hij zichzelf ook ten gronde richt. Miami wordt intussen geteisterd door een seriemoordenaar die zijn slachtoffers vilt, en in het onderzoek geraakt Debra intiem bevriend met Anton (David Ramsay), een informant van Quinn.
Op het puntje van je stoel van de spanning. Dat is wat het derde seizoen van Dexter met u doet. In dit derde seizoen staat vooral de eenzaamheid centraal waarmee Dexter in zijn geheime bubbel leeft, die op twee vlakken doorbroken wordt: enerzijds zijn nakende huwelijk met Rita, en anderzijds een schuchtere poging tot vriendschap met openbaar aanklager Miguel Prado, die afweet van Dexters niet alledaagse hobby. De verhaalboog die over de afleveringen loopt is zeer goed geconstrueerd, en net als in de vorige seizoenen loopt Dexter op het scherp van de snee van ontdekt te worden. Het bijzondere gegeven van de seriemoordenaar die een volgeling krijgt in in elk geval weer een nieuw element in de vergelijking, en alhoewel je al vanaf de eerste aflevering weet dat dit gegarandeerd slecht afloopt, is het weer zalig kijken hoe Dexter spartelt als een vis op het droge om toch maar niet ontdekt te worden. Voeg daarbij zeer nette acteerprestaties, een sfeervol en altijd zonnig Miami en smaakvolle cinematografie, en Dexter seizoen 3 is opnieuw een winnaar.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
25. Our Father
Dexter wil achter drugsdealer Fred "Freebo" Bowman (Mike Erwin) aan, omdat hij is weggekomen met een dubbele moord op twee studentes. Terwijl hij bij hem inbreekt, krijgt Dexter het echter aan de stok met iemand die net aan het knokken is met Freebo. Uit zelfverdediging steekt Dexter de onbekende neer. Het blijkt Oscar Prado (Nick Hermz) te zijn, de jongste broer van openbaar aanklager Miguel Prado, een oud lief van Maria (Lauren Velez). Terwijl Dexter zich het hoofd breekt over het feit dat hij Harry's code heeft geschonden, komt Debra met bewijs op de proppen dat Oscar zelf geen onbeschreven blad was. Ze wordt echter van de zaak gehaald en op de zoektocht van een onbekend vermoord hoertje gezet, die een stuk uit haar vel werd gesneden.
26. Finding Freebo
Dexter komt erachter dat Teegan (Jelly Howie), het hoertje waar Debra onderzoek naar doet, het liefje van Freebo was. Alleen kan hij zijn collega's niet op het goede spoor zetten zonder zichzelf te beschuldigen, dus probeert hij om ze een stap voor te blijven. Getroffen door zijn medeleven haalt Miguel bovendien Dexter en Rita aan als vrienden. Wanneer blijkt dat Freebo zich verschanst in het huis van Teegan, gaan de poppen aan het dansen. Debra gebruikt intussen Anton, een informant van Quinn, om aan informatie te geraken over de identiteit van Teegan.

27. The Lion Sleeps Tonight

Nu Dexter Freebo heeft vermoord en Miguel daarvan weet, is die laatste plots zijn beste vriend geworden. Samen zetten ze een plan op om Freebo te laten verdwijnen. De politie van Miami vindt echter opnieuw een half gevild lijk, gedood op dezelfde manier als Teegan, en de politie gaat er nog van uit dat de dader wel Freebo moet zijn. Dexter heeft echter een andere kat te geselen: in de supermarkt merkt hij een man (Jason Kaufman) die wel héél veel interesse toont voor Astor (Christina Robinson), en zijn gevoel bedriegt hem niet: de man is een veroordeelde zedenschenner. Ondanks het feit dat hij geen moord heeft gepleegd, meent Dexter dat hij voldoende redenen heeft om de pedofiel om zeep te helpen.

Disk 2:
28. All In The Family
Miguels broer Ramon (Jason Manuel Olazabal) wordt verteerd door woede omdat de politie van Miami geen stap dichter is bij het arresteren van Freebo. Miguel wil hem geruststellen door hem te laten delen in het geheim dat hij met Dexter heeft. Die laatste ziet dat natuurlijk niet zitten want Ramon is een ongeleid projectiel. Hij bedenkt daarom een plannetje om Ramon over de rooie te laten gaan. De politie krijgt intussen een telefoontje van Fiona Camp (Julie Ann Emery), wier verloofde is doodgeknuppeld met een standbeeld, aannemelijk door de inbreker die de wijk al weken teistert. Debra komt met de doorbraak in de zaak, maar Quinn neemt de eer voor zich, waardoor ze speelt met het idee samen te werken met Intern Toezicht. En Dexter moet tussendoor ook nog eens zien hoe hij het beste Rita ten huwelijk vraagt. Angel contempleert intussen een bezoekje aan de hoeren, maar hij stuit op Barbara Gianna (Kristin Dattilo), een undercoveragente van de Zedenbrigade
29. Turning Biminese
Miguel vertrouwt Dexter toe dat hij Ethan Turner (Larry Sullivan) moet laten lopen, terwijl hij hem ervan verdenkt om tweemaal zijn vrouw te hebben vermoord voor het geld. Bij de laatste moord heeft hij in internationale wateren op een cruise zijn vrouw overboord geduwd, en de federale politie wil hem niet helpen. Dexter besluit het recht in eigen hand te nemen, maar blijkbaar wil Miguel hem testen. Net op dat moment krijgt Rita ei zo na een misval terwijl ze op zoek is naar een groter huis, een idee dat Dexter maar niks vindt. Een rivaliserende politiedienst vindt intussen nog een nieuw slachtoffer van de moordenaar die zijn slachtoffers vilt, en ze stuurt Ramon als verbindingsofficier. Debra probeert de minderjarige loopjongen van Freebo, Wendell Owens (Marc John Jefferies) te ondervragen, maar die heeft Dexter ook gezien... Maria benadert advocate Ellen Wolf (Anne Ramsay) over een zaak waarin Miguel een onschuldige naar de gevangenis heeft gestuurd.

30. Sí Se Puede

Miguel weet de waarheid over Dexter, en sterker nog, hij wil hem helpen bij zijn moordpartijen. Dexters nummer één op zijn verlanglijstje is neonazi Clemson Galt (Blake Gibbons), die door intimidatie van de getuigen nooit is veroordeeld voor het inslaan van het hoofd van zijn vriendin met een hamer. Toch is Dexter niet helemaal op zijn gemak om Miguel bij de zaak te betrekken. Debra is aangedaan door het feit dat de Viller blijkbaar één voor één diegenen uit de weg ruimt die zij heeft ondervraagd. Dan komt er een wild idee bij haar op: zou Ramon Prado iets met de zaak te maken hebben? Met medeweten van Angel begint ze hem te schaduwen, en samen met Quinn ontdekt ze iets. Ze bekent tevens tegen Quinn dat Intern Toezicht achter zijn veren zit; Quinn beweert dat hij en Yuki Amado een verleden hebben. Ellen Wolf gebruikt de informatie van Maria om Miguel zwart te maken, zeer tot Maria's ongenoegen.

Disk 3:
31. Easy As Pie
Ramon moet na beschuldigingen van ontvoering en marteling zijn badge en pistool inleveren. Het is een bijkomende stressfactor voor Miguel, die blijkbaar op gespannen voet leeft met zijn vrouw Syl (Valerie Cruz). Wanneer moordenaar Albert Chung (C.S. Lee) bij een gruwelijke moord een bloedspoor achterlaat, springt Ellen Wolf in de bres voor zijn verdediging. Het is overigens niet de eerste keer dat Wolf Chung uit de brand helpt, en Miguel suggereert aan Dexter om van haar het volgende slachtoffer te maken. Dit vloekt echter met Dexters code, want technisch gesproken is ze geen moordenares, en hij moet dan ook Miguels verzoek afwijzen. De twee vrienden krijgen ruzie. De politie heeft besloten om Anton als lokaas te gebruiken voor de zoektocht naar de Viller. Debra, die gevoelens voor Anton begint te krijgen, wil hem waarschuwen om de plaat te poetsen, nu het nog kan. Dexter krijgt intussen van Camilla (Margo Martindale), een collega die langzaam aan het wegrotten is door terminale kanker, het verzoek om haar uit haar lijden te verlossen.
32. The Damage A Man Can Do
Billy Fleeter (Jeff Chase) is een gokverslaade die als afbetaling voor zijn schulden zo af en toe eens iemand het hoofd inslaat met een baseballknuppel. Miguel wil hem graag uit de weg geruimd zien, maar in plaats van de zaak aan Dexter over te laten, wil hij het zelf doen. Dexter probeert hem zo goed mogelijk in te wijden in de kunst van het seriemoorden, maar hij maakt beginnersfouten. De Viller wordt intussen gezocht in het milieu van de bomentrimmers. Debra ontdekt dat Anton nooit door Quinn officieel ingeschreven is als informant, en zij ontslaat hem van zijn verplichtingen. Kort daarop verdwijnt hij spoorloos van de aardbodem.

33. About Last Night

Een dag na zijn eerste moord blijkt Miguel pas zeer laat naar huis te zijn gegaan. Syl denkt dat hij een buitenechtelijke affaire heeft. Intussen is wel Ellen Wolf verdwenen, en Dexter vermoedt dat Miguel zijn pas verworven kennis in de praktijk heeft gebracht. Wie ook verdwenen is, is Anton, en er zijn sporen genoeg om te besluiten dat hij door de Viller is ontvoerd. Quinn en Debra arresteren de voor de hand liggende verdachte, en uit alles blijkt dat ze de juiste hebben, alleen kunnen ze niks bewijzen. Maria vraagt daarom aan Miguel om de wet een klein beetje om te buigen.

Disk 4:
34. Go Your Own Way
Dexter voelt aan dat hij Miguel niet langer onder controle heeft. Hij zoekt naar een bewijs dat hem linkt met de moord op Ellen Wolf. Nochtans krijgen de Morgans van de Prado's een zeer duur huwelijksgeschenk. Rita meent nog altijd dat Miguel en Syl ruzie hebben omdat Miguel een affaire heeft met Maria LaGuerta. Dat is niet waar, maar wat niet is kan nog komen. Wanneer Miguel ermee dreigt om Debra erbij te lappen omdat ze een verhouding heeft met een informant, wordt de zaak bloedserieus. Angel vraagt Dexter om officieus wat onderzoek te doen naar een man die Barbara in elkaar heeft geslagen.
35. I Had A Dream
Dexter en Miguel draaien rondjes om elkaar heen, en het is maar de vraag wie er wie gaat vermoorden. Miguel verschijnt op Dexters vrijgezellenfeestje en doet nog alsof hij de brokken wil lijmen, maar intussen is Maria hem op het spoor als moordenaar van Ellen Wolf. Ze neemt Dexter in vertrouwen, en wanneer Dexter merkt dat Miguels volgende bedoeld slachtoffer Maria is, moet hij hem een stap voor zien te zijn. Debra vindt na een staaltje van briljant speurwerk de schuilplaats van de Viller, maar de kerel gaat op de loop.

36. Do You Take Dexter Morgan?

Dexter heeft het probleem Miguel afgehandeld en de schuld in de schoenen van de Viller gestoken. Die is echter nog altijd op vrije voeten, en meent nog altijd dat Dexter weet waar Freebo is. Dexter is echter niet de enige op het departement met geheimen. Debra's promotie wordt verhinderd doordat ze met een informant heeft geslapen. Angel heeft geprobeerd de hoeren te bezoeken en Maria weet de waarheid over Miguel. Ramon loopt echter nog altijd als een gewond roofdier rond en heeft het gemunt op Dexter.
BEELD EN GELUID
Met de afleveringen opnieuw over vier disks gespreid in plaats van over drie krijgen we een bijzonder hoog kwalitatief beeld met heldere en bonte kleuren in het zonnige Miami, het contrast op 11, voldoende detaillering in de donkere scènes, en vooral een messcherp gevoel voor detail, dat zich vooral manifesteert in de kristalheldere textuur van huid en kleren. Zo zien we onder meer de vele rimpels en oneffenheden in het gezicht van acteur Jimmy Smits in detail. In Dexter wordt er veel aandacht geschonken aan de visuele details om gruwel als die van een seriemoordenaar zo esthetisch mogelijk weer te geven, en dan is het leuk om weten dat de transfer op niveau is. Wanneer Dexter slachtoffers maakt, ziet het bloed er dieprood uit, terwijl de overige visuals eerder uit vrolijke kleuren bestaan. Er wordt een soort van vaselinefilter gebruikt telkens Dexter in zijn verbeelding met zijn overleden vader spreekt, en ook die scènes zijn esthetisch zeer aangenaam om naar te kijken. De Blu-rays van Dexter worden voorzien van een Dolby True HD 5.1-track, en ook die is zeer helder. De geluidseffecten zijn mooi gescheiden, en telkens er in Miami een feestje losbarst, komen de achterkanalen tot leven en waan je je op de één of andere fiesta. Telkens Dexter in zichzelf hardop denkt, weerklinkt een duidelijk onderscheidbare stem waarvan het geluidskanaal zich niet vermengt met de achtergrondgeluiden. Daarnaast wordt het subwooferkanaal vooral aangesproken op het moment dat Dexter of zijn pupil weer aan het moorden slaan.
EXTRA'S
Dit soort bonusmateriaal doet eerder denken aan het schaarse materiaal dat in de begindagen van de dvd terug te vinden was. Op de tweede schijf staat een vrij idioot kwisje Victim's match, waarbij het de bedoeling is dat je de slachtoffers uit dit seizoen weet te paren met de juiste moordenaar. Het is gek dat deze featurette hier al te vinden is, want deze bevat redelijk wat spoilers voor de rest van de schijven. Miami's finest bevat vijf statische pagina's met informatie over vijf van de hoofdpersonages - waarom die en de andere niet - en er is ook nog een fotogalerij. De vierde schijf bevat tenminste nog 6 cast interviews (23:02) met de zes voornaamste acteurs Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, C.S. Lee, Lauren Vélez en David Zayas. We krijgen tenminste méér dan de Amerikanen, want die krijgen qua extra's deze keer niks.

CONCLUSIE

De sympathiekste aller seriemoordenaars biedt weer twaalf afleveringen lang pervers vertier voor jong en ou... ik bedoel, alleen voor 18+. De schijven van Paramount zijn van zeer goede kwaliteit, en vooral de beeldkwaliteit steekt er naar boven toe uit.coverStudio: Paramount

Regie: Keith Gordon, Marcos Siega, John Dahl, Ernest R. Dickerson, Steve Shill, Tim Hunter
Met: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Lauren Velez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Desmond Harrington, Christina Robinson, Preston Bailey, Jimmy Smits, David Ramsey, Valerie Cruz, Anne Ramsey, Liza Lapira, Jason Manuel Olazabal

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
18

Speelduur:
630 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051368237534


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Japans, Engels CC
Extra's:
• Quiz "Victim's match"
• Interactieve featurette "Miami's finest"
• Fotogalerij
• 6 cast interviews

Andere recente releases van deze maatschappij