:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> APOCALYPSE NOW
APOCALYPSE NOW
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2000-11-06
FILM
In Apocalypse Now gunt Francis Ford Coppola ons een blik in het donkere hart van een man die op zijn eigen manier probeert om de waanzin van de Vietnamoorlog te overleven. De film is gebaseerd op de novelle Heart of Darkness van Joseph Conrad, waarin een man (wiens persoonlijkheid gebaseerd is op Conrads eigen avonturen in Afrika) de Kongo-rivier afvaart in het Belgisch handelsvaartuig Nellie, slechts om zichzelf geprojecteerd te zien tegen de hoogst verwerpelijke gevolgen van de economische, sociale en politieke exploitatie van zowel de Europese als de Afrikaanse maatschappij, waarbij Conrad ook aandacht besteedt aan de gevolgen die zo'n situatie heeft op het gedrag van sommige individuen.

In plaats van de Afrikaanse Kongo-rivier bevaren kapitein Willard (Martin Sheen - die deze rol zowat per abuis in de schoot geworpen kreeg na een ontmoeting met Francis Ford Copolla op de luchthaven van Los Angeles) en zijn mannen de Nung-rivier en penetreren diep in het hart van de Vietnamese en Cambodjaanse jungle op zoek naar de voortvluchtige kolonel Walter Kurtz (Marlon Brando).

Vanaf de briljante openingsscène (napalmaanval op de Vietnamese kustlijn) die voorzien is van een stukje Jim Morrison (The End)… This is the end, beautiful friend … en de beklijvende introductie van kapitein Willard die ergens in een grauwe hotelkamer in de Vietnamese hoofdstad Saigon op bed ligt … "Saigon. Shit. I'm still only in Saigon. Every time I think I'm gonna wake up back in the jungle" … tot de briefing op het hoofdkwartier … "Exactly -- you'll go up the Nung River in a Navy P.B.R. -- appear at Nu Mung Ba as if by accident, re-establish your acquaintance with Colonel Kurtz, find out what's happened - and why. Then terminate his command … over de mysterieuze reis door de jungle langs de Nung-rivier, eerst nog geëscorteerd door de First Air Cavalry, een helikoptereenheid, geleid door de onprettig gestoorde luitenant-kolonel Willaim Kilgore (Robert Duvall), een wauwelende gek compleet met historische cavaleriehoed en met een paar klassieke dialooglijnen… "Napalm, boy -- nothing else in the world smells like that -- I love the smell of napalm in the morning" … en dan uiteindelijk tot de ontmoeting met de godachtige kolonel Kurtz in wie Coppola een verbijsterende reflectie heeft gelegd over wat de waanzin van de oorlog kan doen met een man die een beetje teveel aan zijn eigen principes tracht vast te houden, grijpt deze film de kijker vanaf de eerste minuut naar de keel om pas los te laten als het hele scherm donker wordt, een beetje zoals een hart … vol duisternis.

BEELD EN GELUID
De film opent prompt met het beklemmende The End van The Doors en meteen wordt je kamer gevuld door deze fantastische song. Ondertussen vliegen de helikopters in het rond en hier al kunnen we genieten van de Dolby Digital 5.1-audiotrack die de kanalen perfect weet te benutten. In de loop van de film valt ons op dat de geluidstransfer opmerkelijk goed is, gezien de leeftijd van de film is dat zeker een pluspunt. De film won indertijd dan ook de Oscar voor beste geluid.
De beeldtransfer is eveneens buitengewoon goed voor een film van meer dan 20 jaar oud, alhoewel je duidelijk filmgrain opmerkt. Voorts zijn kleuren en contrast meer dan behoorlijk. De film heeft een anamorf 2.00:1-beeldformaat. Wat ons betreft alvast een geslaagde beeldtransfer.

EXTRAS
Tijdens de opbouw van de eindlocatie, het junglekamp van Kolonel Kurtz, kreeg Francis Ford Coppola van de plaatselijke autoriteiten te horen dat ze na het beëindigen van de filmopnamen het hele bouwsel opnieuw wensten te zien verdwijnen. Coppola besloot dan maar het hele geval te voorzien van de nodige camera's en het geheel op te blazen. Op die manier slaagde Coppola erin ons op deze dvd een kunstig stukje psychedelica aan te bieden dat het bekijken meer dan waard is. Toch één opmerking over deze extra: Coppola wenste in zijn commentaar op deze beelden duidelijk te stellen dat dit werkstukje absoluut niet mag worden gezien als een alternatief einde voor Apocalypse Now, een vergissing die volgens hem al te vaak is gemaakt en die hem er tevens van weerhield deze beelden als eindgeneriek te gebruiken. Met de vernietiging van het kamp en zijn bewoners zou immers meteen ook elk sprankeltje hoop worden weggeveegd, een boodschap die Coppola ons absoluut niet wenst mee te geven.

Oorspronkelijk werd Apocalyse Now in de bioscoop vertoond zonder begin- of eindgeneriek en die waren ter vervanging voorzien in een boekje dat de bioscoopgangers toegestopt kregen bij het binnengaan van de zaal. Deze schijf bevat een aantal uittreksels uit dit bioscoopprogramma. Ten slotte is er de bioscooptrailer. Geen enkele extra is Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Apocalypse Now is een magistrale film die op dvd de verwachtingen zeker inlost. Enkele extra's meer had wel gemogen, maar daar gaan we deze keer niet moeilijk over doen. Rep je alvast naar de winkel want deze dvd mag zeker niet ontbreken in je collectie.


cover
Studio: Paramount

Regie: Francis Ford Coppola
Met: Sam Bottoms, Marlon Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Frederic Forrest, Albert Hall, Dennis Hopper, Martin Sheen

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
146 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555385


Beeldformaat:
2.00:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Vernietiging Kurz Compound
• Tekst originele bioscoopprogramma

Andere recente releases van deze maatschappij