:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SYSTRAR 1968 (SISTERS 1968)
SYSTRAR 1968 (SISTERS 1968)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-08
SERIE
Lumière kennen we hoofdzakelijk van de misdaadseries, en dan vooral degene die uit Scandinavische oorden komen. Voor Sisters 1968 (oftewel Systrar 1968 als u dat mooier vindt) zocht men wederom de Zweedse lucht op, maar qua onderwerp is het toch iets anders geworden. Een feel-goodkomedie met een sterk feministische inslag. 180 minuten opgedeeld in drie keer zestig minuten. Een serie die we niet meteen als baanbrekend brandmerken, maar de liefhebber van het genre toch drie uur lang kan blijven boeien.




De titel duidt op twee belangrijke elementen. Het gaat om twee zussen en alles speelt zich af in 1968. Een belangrijk jaar vol veranderingen. Over de plas wordt Martin Luther King in Memphis vermoord en dichter bij huis, breken er in Parijs grootschalige stakingen en studentenbetogingen uit. Achteraf bekeken was het niet meer dan een storm in een glas, want Black Lives Matters en de Me Too-bewegingen hebben duidelijk aangetoond dat er in vijftig jaar (slik) weinig of niks is veranderd, maar de overgeromantiseerde periode van mei 1968 liet wel zien dat de jeugd het gehad had met de oude, conservatieve maatschappij. Weliswaar om in een mum van tijd zelf die verzuurde maatschappij te worden...

Het straatgeweld van de Franse salonsocialisten drong ook door naar andere landen. Rijkeluiskinderen die op de universiteit hun broek versleten verbroederden zich met het proletariaat en het was hip om een sticker van Che Guevara op je boekentas te plakken zonder echt te weten waar de man voor vocht. En er was voor het eerst het besef dat mannen niet per se beter of slechter waren dan de vrouwen. Geen pijprokende dominerende dame zoals in de avonturen van Nero & Co, wel een journaliste Karin (Mikaela Knapp) die een Zweeds boerengehucht de kast opjaagt door in een lokale gazet de huisvrouwen door haar schrijfsels weet om te toveren tot revolterende dolle mina’s.




Karin is als journaliste pas afgestudeerd. Net zoals haar universiteitsvriendjes is ze politiek geëngageerd en droomt ze ervan om bij de grote Stockholmse kranten aan de slag te kunnen. Ze weet wel alles af van de situatie in Rhodesië of Viëtnam, maar als vrouw komt ze niet verder dan een dank-je-wel voor de aangeboden diensten. Tegen haar zin neemt ze een vakantiebaan aan bij een plaatselijk krantje in Ystad. Het soort van gehucht waar de lokale pattatenboer de lokale held is en de vrouw vrede moet nemen met een gedacht te hebben over de palingrecepten. Niets voor Karin die samen met haar zus Lottie (Maja Rung) vindt dat het tijd is om de Zweedse huisvrouwen eens goed wakker te schudden. Het hoeft niemand te verbazen dat de mannen hier niet mee gediend zijn...

Een onderwerp waar je alle kanten mee op kan, maar regisseuse Kristina Humle die ook het tweede seizoen van Real Humans (de Zweedse Westworld zeg maar) en de krimiserie Before We Die voor haar rekening nam, kiest voluit de charmante weg. Er worden wel wat issues losgepeuterd, maar verder dan de clichés geraken we niet waardoor Sisters 1968 eerder feelgood-vertier wordt met een licht verteerbare feministische boodschap. Het personage van de betweterige Karin is bij momenten vrij irritant, vooral omdat ze zich steeds laat voelen als iemand die beter is dan de rest, en laat dat nou net hetgene zij wat ze bestrijdt. De verhaallijn is klassiek en uiterst voorspelbaar, maar wie zin heeft in Zweeds feministisch vertier van de oude stempel die degelijk gemaakt is, zal niet onmiddellijk klagen.




BEELD EN GELUID
Lumière slaagt er wederom in om via dvd een meer dan puike transfer af te leveren. De kleuren zijn weliswaar zeer artificieel, maar passen perfect binnen het 60’s-kader. Van technische mankementen is er geen sprake. De dialogen zijn Zweeds en het zijn vooral deze die je aantreft op de geluidsband, afgewisseld met een (here we go again, cliché) song uit de 60’s.

EXTRA'S
Op deze release zijn geen extra’s te vinden. 

CONCLUSIE
Sisters 1968 is een onderhoudende, maar veel te brave driedelige Zweedse miniserie over het opkomende feminisme in 1968. Vakkundige feelgood, maar helaas met een tamelijk irritant hoofdpersonage. 



cover




Studio: Lumière

Regie: Kristina Humle
Met: Camilla Larsson, Hannes Fohlin, Jens Hultén, Kim Sulocki, Livia Millhagen, Lo Kauppi, Maja Rung, Mikaela Knapp, Sunjatha Conta

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5407003482355


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij