:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLINTSTONES, THE - PRIME-TIME SPECIALS COLLECTION VOLUME 1
FLINTSTONES, THE - PRIME-TIME SPECIALS COLLECTION VOLUME 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-10-26
INLEIDING
De reguliere reeks van The Flintstones liep van 1960 tot 1966. Daarna volgden de langspeelfilm The Man Called Flintstone, een spinoff rond Pebbles en Bamm-Bamm, links en rechts een kerstspecial, maar in 1978 werd besloten om de familie uit het stenen tijdperk een éénmalige comeback in primetime te gunnen. Hiervoor werden zes afleveringen waarvan twee van dubbele lengte gemaakt, waarvan op deze schijf de twee eerste staan. Warner heeft al behoorlijk wat werk verricht om de deuren van hun archieven te openen voor het nageslacht, en deze release moet gezien worden als een zoveelste aanvulling aan het Flintstones-canon. De schijf wordt echter in het Warner Archive-label uitgebracht, wat betekent dat de films niet op schijf geperst zijn, maar op een DVD-R staan. Desondanks gaat het om een perfect legale release die via de geijkte kanalen te krijgen is.
Wat meteen opvalt is dat de animatie in het twaalfjarige hiatus een stuk vlotter is geworden. Wie de originele Flintstones gewoon is, weet dat het gros van de animatie zo statisch mogelijk wordt gehouden, en alleen cellen met onder meer mondbewegingen worden gebruikt om de personages tot leven te brengen. Kennelijk is er twaalf jaar later meer mogelijk, zowel technisch als financieel, want de animatie ziet er een stuk soepeler uit, en aan decors en diens meer wordt er meer aandacht besteed. Grote gemis is dat maar de helft van de originele stemmencast present tekent. Alan Reed (Fred Flintstone) is het jaar daarvoor overleden, en vervangen door Henry Corden. Het dient gezegd te worden dat je al over een zeer geoefend gehoor moet beschikken om het verschil te horen. Bea Benaderet als Betty Rubble is tijdens de reguliere reeks al vervangen geweest door Gerry Johnson, en voor deze revival is de rol vervolgens overgegaan naar Gay Autterson, en is daarmee de castwissel die het meest in het oog (of beter, in het oor) springt. Een ander opmerkelijk feit is dat men geen gebruik maakt van een statische tijdlijn: Pebbles en Bamm-Bamm zijn in deze incarnatie (of toch in het tweede filmpje, want in het eerste spelen ze niet mee) tieners geworden, en bieden daarmee een nieuwe dynamiek tussen de personages. De stem van Pebbles wordt verzorgd door ene Pamela Anderson, en vooraleer u hitsig wordt: het is niét de blonde stoot uit Baywatch, maar een naamgenote.
Beschouw dus deze zes éénmalige afleveringen van The Flintstones als een mooie toegift. Op het volwassen worden van de kinderen na is er inhoudelijk niet veel aan de formule gesleuteld: Fred is nog altijd de nurkse loudmouth die zich doorgaans gedraagt als een klein nukkig kind, en vervolgens met hangende pootjes terug moet komen nadat hij het deksel op zijn neus heeft gekregen. Barney is nog altijd de wise cracking dommige buurman die emotioneel een stuk stabieler is, en Wilma probeert de familie te behoeden voor verdere ongelukken. Kan het nog authentieker?

AFLEVERINGEN

The Flintstones Meet Rockula And Frankenstone
Na hun deelname aan de dubieuze spelshow "Make A Deal Or Not" laten Fred (Henry Corden) en Barney (Mel Blanc) de prijs van 1000 dollar schieten ten voordele van een reis naar Rocksylvania, waarin in het authentieke kasteel van graaf Rockula horrorparty's worden gegeven met een vampierenthema. Wanneer het duo per ongeluk in het laboratorium van de vampier doorstoten, brengen ze graaf Rockula (John Stephenson) en het monster van Frankenstone (Ted Cassidy) weer tot leven na 500 jaar. De vampier en het dinges jagen de gasten én de staf uit het kasteel, behalve natuurlijk ons olijk viertal. Die moeten zien te ontsnappen nadat de graaf zijn zinnen heeft gezet om van Wilma (Jean Vander Pyl) de nieuwe gravin Rockula te maken.
Flintstones Little Big League
Fred is strontjaloers op het best wel goed presterende baseballteam van Barney, en ergert zich aan het feit dat zijn buurman geen tijd meer heeft om met hem te gaan bowlen. Zijn baas Mr. Slate (John Stephenson) wil echter ook een baseballteam sponsoren, en hij heeft Fred op het oog als coach. Alleen bestaat zijn team uit alleen maar lulletjes rozenwater: de zoon van rechter Shale (Herb Vigran) lijdt aan narcolepsie, en een politieagent (Ted Cassidy) is bereid om twee bekeuringen van Fred in stukken te scheuren op voorwaarde dat zijn zoontje een primaire positie krijgt - maar zoonlief kan de bal amper een meter ver gooien, en dan nog met moeite. Bovendien laat Mr. Slate uitschijnen dat Freds job op de firma in het gedrang komt als hij niét wint tegen Barney. Een laatste redmiddel zou zijn om Pebbles (Pamela Anderson) in het veld te zetten, maar Fred vindt baseball geen sport voor meisjes...
BEELD EN GELUID
Deze regio 1-dvd is dus zoals gezegd op een DVD-R gebrand, alhoewel het een officieel gelicensed product betreft. Wat opvalt is dat de beeldkwaliteit - in NTSC - een stuk beter is dan de voorgaande Flintstones-releases, iets waar het twaalfjarige hiaat ongetwijfeld voor iets tussenzit. De kleuren zijn levendig en fris, zelfs al speelt de eerste aflevering zich grotendeels af in een spookkasteel, en er zitten opvallend weinig printbeschadigingen op het materiaal. De enige aanwezige geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0 en breekt niet dadelijk potten, maar is wel goed verstaanbaar, wat mooi meegenomen is voor een release die geen ondertitels bevat.

EXTRA'S

De schijf bevat geen extra's.

CONCLUSIE

Beschouw de Flintstones Prime-Time Specials als een éénmalige terugkeer van de familie naar het kleine scherm met zes afleveringen, die tot de betere van de reeks horen. Naar een release op de Benelux zitten we al te wachten sinds het stenen tijdperk, dus die zal er niet komen.coverStudio: Warner

Regie: Ray Patterson
Met: Henry Corden, Mel Blanc, Jean Vander Pyl, Gay Autterson, Pamela Anderson, Frank Welker

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1978-1979

Leeftijd:
NR

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
883316651155


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surrund 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij