:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADDAMS FAMILY, THE
ADDAMS FAMILY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-11-15
FILM 
Het was in 1938 dat de wereld (zeg maar Amerika) voor het eerst kennis kon maken met de excentrieke Addams Family. Gomez en Morticia Addams en hun gekke kroost werden bedacht door cartoonist Charles Addams. Het verhaal van een welgestelde aristocratische familie die een vreemde interesse heeft voor het macabere en daarmee de buitenwereld de schrik van hun leven bezorgde. Cartoongewijs waren het niet meer dan 150 mini-verhaaltjes die elk uit één panel bestonden en één voor één in The New Yorker gepubliceerd werden, maar vanaf 1964 gooide ook de televisiewereld zich op deze rare kwieten en verscheen er via ABC de live-action televisieserie met John Astin en Carolyn Jones die twee seizoenen liep en goed was voor 64 afleveringen die elk een dertigtal minuten duurden. Je zou denken dat The New Yorker daarmee opgezet zou zijn, maar het was net het succes van de reeks dat er voor zorgde dat de cartoons niet meer in de krant kwamen, want serieuze media en platvloerse televisie gaat nu eenmaal niet samen, of dat was ten minste wat The New Yorker-hoofdredacteur William Shawn dacht.

Het zou overigens meer dan twintig jaar duren vooraleer The New Yorker opnieuw de cartoonreeks zou publiceren. Na jaren stilte kwam in het begin van de jaren de Addams Family via animatie eens om de hoek piepen bij Scooby Doo en kregen ze een jaar later van Hanna-Barbera hun eigen tekenfilmreeks met de toen 11-jarige Jodie Foster die de stem van Pugsley Addams vertolkte. Nadien ging de familie voor lange tijd op retraite tot ze eigenlijk geheel onverwacht in de jaren negentig in de cinema een nieuw leven kregen met The Addams Family uit 1991 en twee jaar later met Addams Family Values. Voor Anjelica Huston goed om als Morticia twee keer genominneerd te raken voor de Golden Globe Award als Beste Actrice. Na de dood van Raul Juliá verscheen in 1988 Addams Family Reunion met Tim Curry en Daryl Hannah in de hoofdrollen wat in feite een pilot was voor The New Addams Family, een sitcom die twee jaar liep en wederom goed was voor vijfenzestig afleveringen, maar met een heel andere cast dan de pilot. Nadien had Tim Burton plannen om er een ​​stop-motion animatiefilm rond te maken, maar dat kwam nooit van de grond. Het laatste wat we van de Addams Family vernamen was een animatiefilm uit 2019 van Conrad Vernon en Greg Tiernan met o.a. de stemmen van Oscar Isaac, Charlize Theron en Snoop Dogg. Maar wij hebben het nu over de film uit 1991.

Het was ene Scott Rudin die op het einde van de jaren '80 zijn werkgever 20th Century Fox erop wees dat een nieuwe filmadaptie van The Addams Family wel eens zeer goed zou kunnen scoren. De studio vond dat ook, maar de rechten lagen bij Orion Pictures, en die waren niet van plan om die zo maar te gaan verkopen. Een bijkomend probleem voor Fox was dat ook de weduwe van bedenker Charles Addams nog heel wat auteursrechten in handen had. Uiteindelijk kon Orion Pictures (wat tot de MGM-groep behoorde) aan de slag, maar ook dat verliep niet bijster goed. De film werd voortdurend herschreven waardoor de productiekosten een paar miljoenen de hoogte ingingen en de studio was zo bang voor een nieuwe flop dat ze de film deels aan Paramount en Columbia Pictures verkochten. Allemaal zorgen voor niets, want de film scoorde zo goed dat er twee jaar met Addams Family Values een vervolg kwam.

Voor de producers was het een uitgemaakte zaak dat Tim Burton de film zou regisseren, maar die bleek daar geen zin in te hebben en die koos voor Batman Returns, het vervolg op zijn Batman uit 1989. Geheel onverwacht belandde Barry Sonnenfeld in de regiestoel. Een vreemde keuze, want hoewel Sonnenfeld die nota bene in de porno-industrie begon, en als DOP'er reeds had samengewerkt met Joel Coen en Ethan Coen voor Blood Simple, Raising Arizona en Miller's Crossing zou The Addams Family zijn regiedebuut worden. Voor Sonnenfeld die later o.a. de Men In Black-trilogie zou filmen was het één en al stress. Niet alleen Sonnenfelds vrouw werd ernstig ziek maar ook kreeg Raul Juliá een wonde in zijn oog waardoor de productie voor een tijdje werd stopgezet.

In de eerste film zien we hoe Gomez Addams (Raul Juliá) na 25 jaar nog altijd treurt om zijn verdwenen broer Fester, die verdween nadat de twee ruzie hadden gehad. Gomez' advocaat Tully Alford (Dan Hedaya) is een louche figuur die geld verschuldigd is aan de oplichtster Dr Greta Pinder Schloss (Elizabeth Wilson). Plotseling merkt Tully hoe sterk haar geadopteerde zoon Gordon (Christopher Lloyd) op Fester lijkt en die stelt haar voor dat de kluns zich voordoet als Fester. Het plan is dat hij bij de Addams infiltreert om zo de verborgen kluis te vinden. Dr. Greta komt bij de familie aankloppen met de mededeling dat ze de verloren zoon gevonden heeft in de Bermudadriehoek in een paar tonijnnetten. Maar de Addamsen ruiken onraad...

De film werkt op alle fronten. Een pienter scenario en een ontzettend grappige film met fantastische vondsten die zich vaak in de buurt van de slapstick bevindt. De casting kan niet beter. Anjelica Huston die haar rol baseerde op de excentrieke Jerry Hall (ooit de vrouw van Mick Jagger), ook al ging iedereen ervan uit dat deze rol naar Cher zou gaan. Christina Ricci die perfect gecast is als duivelskind (en dat imago nog een paar jaar zou verder zetten) en die trouwens met diezelfde Cher in 1990 haar debuut maakte in Mermaids. Voor Raul Juliá die op vroege leeftijd aan maagkanker stierf, werd de rol als Gomez Addams één van zijn meest iconische, ook al herinneren de critici hem vooral voor Kiss Of The Spider Woman waar hij een Oscarnominatie voor kreeg. Christopher Lloyd toonde met bravoure dat er leven was na Dr. Emmett "Doc" Brown (zijn iconische rol uit de Back To The Future-trilogie) en ook Elizabeth Wilson is hilarisch. Een woord dat je trouwens voor zo goed als de hele cast kan gebruiken, net als voor de film.

BEELD EN GELUID
Een klassieker die zeker de aanschaf op blu-ray waard is. Dankzij de digitale restauratie zijn alle details vrij duidelijk en dat is bij zo'n visueel festijn meer dan welkom. Opmerkelijk is ook dat deze film uit 1991, die weliswaar een '50's-tintje heeft, toch zeer actueel oogt en geen verouderde indruk nalaat zoals heel wat andere films uit deze periode. De geluidsband is een energieke DTS-HD MA 5.1 die vol leuke schrikeffecten staat en eveneens een heerlijke soundtrack van Marc Shaiman heeft.

EXTRA'S
Het is een beetje vreemd om vast te stellen, maar deze blu-ray gaat zonder enige extra door het leven. 

CONCLUSIE
Haal gerust The Addams Family maar eens van onder het stof, een stijlvolle horror-classic met een zeer hoog family entertainment-niveau die geen beetje gedateerd is!coverStudio: MGM

Regie: Barry Sonnenfeld
Met: Raul Juliá, Anjelica Huston, Christopher Lloyd, Christina Ricci, Dan Hedaya, Elizabeth Wilson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626045168


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 2.0 Stereo

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij