:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 6
DEXTER - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-11-20
SERIE
In dit zesde seizoen van Dexter wordt onze antiheld (Michael C. Hall) ondergedompeld in een religieus bad. Na seizoen 5 is het stof gaan liggen, en weet Dexter een nieuw evenwicht in zijn leven te vinden. De zus van Angel (David Zayas), Jamie (Aimee Garcia), is in het appartement naast Dexter komen wonen, en vermits ze altijd wel een zakcentje kan gebruiken, fungeert ze meer dan eens als babysitter voor Harrison (Evan George en Luke Andrew Kruntchev) wanneer Dexter er zo nodig weer eens op uit moet om zijn moordlust te bevredigen. Binnenkort moet Harrison overigens naar de kleuterschool, en de meest kwalitatieve school in de buurt blijkt bij de katholieke nonnetjes te zijn. Moederoverste blijkt echter geschokt wanneer Dexter ronduit bekent dat hij atheïst is, en dat hij niet over het minste greintje religieus gevoel beschikt. Zelfs zijn zus Debra (Jennifer Carpenter) staat versteld van de geestelijke leegte waarin Dexter zich bevindt.
Niet dat de man van slechte wil is. Hij probeert zich zo goed mogelijk in te leven in de religieuze traditie, en sluit zelfs vriendschap met een bekeerde ex-gevangene, Samuel "Brother Sam" Wright (Mos Def), die een garage openhoudt waar ex-gedetineerden een stiel kunnen leren om zo weer op het rechte pad te geraken. Het brengt allemaal echter geen zoden aan de dijk: Dexter is een atheïst en blijft een atheïst.

En net nu komt een beetje bijbelkennis van pas: een seriemoordenaar de in de pers al snel wordt gelabeld als de Doomsday Killer, vermoordt mensen om ze vervlogens tentoon te stellen in een 'tableau', een uitbeelding van diverse scènes uit het bijbelboek Apocalyps. De sporen wijzen al snel in de richting van de voormalige professor James Gellar (Edward James Olmos), die een website beheert waarin hij profetieën over het Laatste Oordeel onderzocht. Verleden tijd, want voor drie jaar is de professor ondergedoken, en niemand heeft meer een spoor van hem gezien. Hij heeft wel een hele schare volgelingen die zijn knettergekke complottheorieën bijtreden, waaronder Travis Marshall (Colin Hanks), die mogelijk nog zotter is dan de professor zelf.
Bovendien is er aan de top van de politie van Miami een machtsstrijd aan de gang. Maria LaGuerta (Lauren Velez) wordt bevorderd, niet omdat ze zoveel verdienste heeft, maar omdat ze in het bezit is van een USB-stick waar beelden op staan die bewijzen dat hoofdcommissaris Tom Matthews (Geoff Pierson) een bordeel bezoekt. Alhoewel ze intussen van hem gescheiden is, is het voor Maria duidelijk dat Angel Batista haar plaats als commissaris op het bureau moet innemen. Matthews grijpt echter in, en zet niet Angel, maar Debra aan het hoofd van de eenheid. Debra worstelt zodanig met haar nieuwe verantwoordelijkheden, zeker nu er een seriemoordenaar rondloopt, dat ze haar toevlucht neemt tot een psychiater. Die graaft in haar psyche, en Debra komt tot de conclusie dat eigenlijk haar enige steun en toeverlaat, én de reden waarom ze altijd de foute mannen datet, Dexter is. Debra heeft Quinn (Desmond Harrington) bovendien buitengeflikkerd vanaf het moment dat die op zijn knie ging met een huwelijksaanzoek inclusief ring, en de man moet nu naar een nieuw evenwicht zoeken als nieuwe partner van Angel, waarbij "dienstverzuim", "nalatigheid" en "ladderzat" waarschijnlijk de meest voorkomende sleutelwoorden zijn in zijn op stapel staande evaluatierapport.

Het zesde seizoen van Dexter is wederom mooi opgebouwd rond een thema, in dit geval de godsdienstige ingesteldheid of het gebrek daaraan van Dex, die botst met een seriemoordenaar die doordrongen is van einde-van-de-wereldretoriek. Het seizoen is echter niet zo sterk als het voorgaande, mee omdat er in de negende aflevering een M. Night Shyamalan-achtige plottwist in het verhaal zit die geoefende kijkers wellicht al zagen aankomen, maar die niet dadelijk bijdraagt tot de originaliteit. Nochtans wordt voor de rest het scenario netjes bijgeknipt waar nodig, zodat weer alle details netjes in elkaar passen, er geen ruimte is voor losse eindjes, en er een knoert van een cliffhanger wordt geboden die er wellicht voor zorgt dat de volgende seizoenen van Dexter er nooit meer zullen uitzien als de voorgaande. Op het moment van schrijven is er sprake van een doorstart van de reeks, en waar we dachten dat alles na acht seizoenen wel stevig zou afgerond zijn, worden er voorbereidingen getroffen voor een negende deel. Om maar te zeggen: onkruid vergaat niet.
De manier waarop tegen religie wordt aangekeken is in dit zesde seizoen van Dexter echter wel flink door een Amerikaanse bril. In een land waarin atheïsten nog net een stapje lager op de maatschappelijke ladder worden geplaatst dan seriemoordenaars, is het enerzijds lovenswaardig dat de makers tenminste de discussie over moraliteit van niet-gelovigen op gang trachten te trekken, maar ook dan nog wordt er vooral in termen van clichés gedacht. Men wil Dexter per se een gelovig kantje aanpraten, in de trant van dat zelfs een seriemoordenaar nog een beetje moraal dient te hebben, en dat die moraal alleen maar heilzaam kan zijn als die van de één of andere god komt. Michael C. Hall weet zijn personage duidelijk te laten laveren tussen het goedlachse kneusje dat Dex voor de buitenwereld is en zijn dark passenger. De waanzin van godsdienst wordt dan weer in de verf gezet door Edward James Olmos, in mijn ogen toch nog altijd onsterfelijk als admiraal William Adama in Battlestar Galactica, en Colin Hanks, broer van je-weet-wel-wie, die aantoont dat acteertalent in de familie zit, en een gevaarlijke sociopaat gestalte geeft. Toch grossiert het duo vooral in stereotiepe seriemoordenaartrekjes die helaas hier en daar wat voorspelbaar zijn. Het meeste credibiliteit verdient in dit seizoen echter Jennifer Carpenter, die veel nuance meegeeft aan haar personage Debra, waar toch ook een hoekje af blijkt te zijn.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
61. Those Kinds Of Things
Dexter woont de reünie van zijn middelbare school bij, maar hij heeft het vooral gemunt op voormalige jock Joe Walker (John Brotherton). Zijn vrouw Janet, zijn liefje van op school, is namelijk om het leven gekomen in wat een knullig geënsceneerde zelfmoord was. Om echter zeker te zijn van Joes schuld moet Dexter een bloedstaal nemen, en dat loopt niet van een leien dakje. Intussen wordt op een strand een fruitverkoper met een machete gedood, van zijn ingewanden ontdaan, en een paar dagen later spoelt zijn lijk aan op het strand, met allemaal slangen in zijn dichtgenaaide buik. Quinn wil Debra ten huwelijk vragen, maar de bar die hij voor de gelegenheid heeft uitgekozen, wordt plots het middelpunt van een schietpartij.
62. Once Upon A Time...
Samuel Wright is vrijgesproken voor moord door een procedurefout. Een kolfje naar de hand van Dexter? Alleen: hij heeft in de cel god ontmoet, en beweert dat hij zijn leven gebeterd heeft. Als Brother Sam runt hij een garage waar ex-gedetineerden aan de slag kunnen. Net wanneer Dexter wil toeslaan, gebeuren er enkele feiten die Sam in een heel ander daglicht plaatsen. Tom Matthews heeft om Maria LaGuerta te jennen, besloten om niet Angel Batista als nieuwe inspecteur te benoemen in plaats van Maria, maar Debra. Die is intussen een internethit geworden doordat er een filmpje is gepubliceerd hoe ze in de bar de schutter heeft overmeesterd.

63. Smokey And The Bandit

Wanneer de politie van Miami een lijk van een prostituée vindt met een half uitgetrokken tand, herkent Dexter de modus operandi van de Tooth Fairy, een seriemoordenaar die 25 jaar geleden in Oregon toesloeg, maar die nooit gepakt werd. Wanneer hij in een lokaal bejaardenhome Walter Kenney (Ronny Cox) leert kennen, ook van Oregon, vraagt hij zich af of de man niet de seriemoordenaar is die zijn rustige ouwe dag is komen slijten in de Sunshine State, en zijn vroegere hobby weer heeft opgenomen. Debra daarentegen moet zich op haar eerste dag als commissaris de bemoeienissen van Maria LaGuerta laten welgevallen, terwijl ze nog niet helemaal klaar is met Quinn. Travis bereidt intussen zijn tweede slachtoffer voor.

Disk 2:
64. A Horse Of A Different Color
Iemand heeft vier paarden in de stad losgelaten, net als de vier ruiters van de Apocalyps, met dezelfde alfa en omega als bij de eerste moord. Op de rug van de paarden vindt de politie een combinatie van mannequinpoppen en afgehakte lichaamsdelen. Dexter vermoedt dat er twee daders zijn, en Quinn en Batista hebben een spoor gevonden dat leidt naar professor James Gellar, een expert in de Dag des Oordeels, die van de aardbodem schijnt verdwenen te zijn wanneer de moorden begonnen zijn. Dexter heeft echter zijn handen vol aan zijn zoon Harrison die een ontstoken appendix heeft. Brother Sam biedt Dexter geestelijk comfort, in die mate zelfs dat Dexter voor de eerste keer in zijn leven tot een god bidt. Mazuka's assistente Ryan (Brea Grant) heeft een souvenier van de Ice Truck Killer gestolen en op een veilingsite gezet omdat ze in geldnood zit.
65. The Angel Of Death
In de nasleep van de recentste moord zoeken Gellar en Travis naar een volgend slachtoffer dat de "hoer van Babylon" moet voorstellen. Gellars foto staat intussen echter in alle kranten, en hij moet noodgedwongen van de radar verdwijnen. Travis moet daarom alleen op zoek naar een slachtoffer - en dat loopt falikant af. Dexter is hem op het spoor en weet hem zelfs te klissen, maar hij laat hem weer vrij omdat hem vermoorden niet strookt met de code van Harry; immer Gellar is de moordenaar. Angel en Quinn hebben intussen op de universiteit een afspraak met professor Porter (Mariana Klaveno), de vroegere assistente van Gellar. Terwijl Quinn met haar in bed duikt, vindt Angel een interessant spoor dat Gellar schuld pas helemaal onderstreept.

66. Just Let Go

Brother Sam is neergeschoten, en verdachte nummer één is Leo Hernandez (Neto DePaula Pimenta). Vooraleer Dexter met hem kan afrekenen, is agent Anderson (Billy Brown) hem al op het spoor, en Leo wordt gedood in een vuurgevecht. Dexter komt echter te weten dat ze de verkeerde man hebben. Op Travis heeft Dexter intussen zodanig ingepraat dat die begint te twijfelen aan de goddelijke missie die Gellar voor hem heeft voorbestemd. Debra komt te weten dat Quinn met een kroongetuige tegen Gellar naar bed is geweest.

Disk 3:
67. Nebraska
Nadat hij heeft afgerekend met de moordenaar van Brother Sam, krijgt Dexter weer waanvoorstellingen over zijn broer Brian (Christian Camargo). Dan komt Debra met het bericht da de Trinity Killer kennelijk heeft toegeslagen en zijn vrouw en dochter heeft vermoord, terwijl zijn zoon Jonah (Brando Eaton) hem heeft betrapt. Dexter weet uiteraard dat dit een leugen is, want hij heeft zelf met de Trinity Killer afgerekend, wat betekent dat Jonah de moord op zijn zus en moeder zélf heeft uitgevoerd. De waarheid is echter iets meer genuanceerd dan dat. Travis probeert intussen om onder de invloed van de professor uit te geraken.
68. Sin Of Omission
Gellar heeft Travis' zus (Molly Parker) uitverkoren om als hoer van Babylon te fungeren. Travis is in alle staten, en de professor moet hem bewusteloos slaan en vastketenen. Bij het nieuwe tableau vindt Dexter echter een aanwijzing die hem naar de schuilplaats van Gellar leidt. Intussen onderzoeken hij en Masuka de dood van Rebecca Morris, een prostituée die een overdosis heroïne heeft genomen: Dexter deduceert dat iemand haar nog in laatste instantie hartmassage heeft proberen te geven.

69. Get Gellar

Dexter heeft Travis ondergebracht in een hotel, en in plaats de aanwijzingen over de vindplaats van Gellar over te dragen aan de politie, wil hij hem zelf te grazen nemen. Het volgende slachtoffer op Gellars kill list is professor Trent Casey (Alex Hyde-White), een expert in thermodynamica en notoir atheïst. Debra krijgt intussen de vader van Jessica Morris (J. Downing) over de vloer, die haar bijna op zijn blote knieën smeekt om de zaak weer te heropenen. Er blijkt inderdaad iemand geweest te zijn die haar hartmassage heeft proberen te geven - en het is een oude bekende.

Disk 4:
70. Ricochet Rabbit
De Doomsday Killer rekruteert een nieuwe volgeling. Twee zelfs: internetvolgeling "Doomsday Adam" Steve Dorsey (Kyle Davis) en zijn vrouw Beth (Jordana Spiro). De Killer wil een fout rechtzetten die hij door Dexters toedoen heeft gemaakt, en broeit op een formule om een hoop slachtoffers te maken met gifgas. Debra vindt intussen de identiteit van de persoon die bij de dood van Jessica Morris was, en die ontdekking zou de hele Miami Metropolitan Police op zijn grondvesten doen kunnen schudden.
71. Talk To The Hand
Dexter kan net op het nippertje voorkomen dat Beth Dorsey een gifgasaanval uitvoert op het politiebureau. Het enige slachtoffer is Beth zelf. Officieel is de daad een terreuraanslag, dus Homeland Security neemt het onderzoek over. Dexter besluit de Doomsday Killer een koekje van eigen deeg te geven en zelf een tableau op te stellen om hem te lokken. Maar of dat zo'n verstandig idee is? Debra beseft da ze in de zaak Morris een speelbal is geworden waarmee oude rekeningen worden vereffend.

72. This Is The Way The World Ends

Nu de Doomsday Killer denkt dat Dexter dood is, bereidt hij zijn finale slag voor. Dexter is de enige die weet hoe hij hem kan stoppen, en de persoonlijke inzet is voor Dexter zeer groot. Alleen eindigt de confrontatie op een dramatische onthulling...

BEELD EN GELUID

We krijgen weer een betere behandeling dan Dex krijgt in de Verenigde Staten: in plaats van drie schijven met elk vier afleveringen, worden hier de afleveringen gespreid over vier schijven met elk drie afleveringen. De beeldkwaliteit scheert daardoor weer hoge toppen, met mooie contrasten tussen het duistere en het donkere van de verlaten kerk waar de Doomsday Killer zijn plannen voorbereidt, en het zonnige Miami waar iedereen in een Hawaii-hemd rondloopt onder een stralende zon. De kleuren zijn vibrant en helder, de bloedspatten akelig realistisch, de huidtinten zitten vol detail en textuur en de shots van het uitgaansleven in Florida voelen haast aan als een zomervakantie. De aflijning is scherp, het zwartniveau diep en artefacts hebben we niet gezien. De geluiskwaliteit is net als de vorige seizoenen afgewerkt in een levendige Dolby TrueHD 5.1, waarbij er vooral veel ambiënte geluiden door de achterste speakers stromen, en er af en toe leuke surprisemomenten te beleven zijn, zoals een scène waarin Dexter opzettelijk een vuilniscontainer aanrijdt. De subwoofer schiet voortdurend in actie, en de muziek klinkt heerlijk verweven in het geheel.

EXTRA'S

Een grootse pest aan de Amerikaanse schijven is dat er geen bonusmateriaal op staat, en u dit moet downloaden via een actieve internetverbinding, een constructie die zeker en vast niet duurzaam is. De Europese versie bevat echter gelukkig al het materiaal op de schijven, ook al een mogelijkheid die is ontstaan doordat men voor vier in plaats van voor drie schijven heeft geopteerd. Ik heb voor het zesde seizoen geopteerd voor de Franse versie, waarbij ik als kanttekening wil stellen dat de UK-versie meer interviews bevat.

Desbetreffende 3 cast interviews (13:07) staan op de eerste schijf, en bevat een praatje met Michael C. Hall, Jennifer Carpenter en voornaamste antagonist Colin Hanks. Onder meer komt de spraakmakende cliffhanger aan bod, wat maakt dat u deze best niet bekijkt vooraleer u de afleveringen zelf tot u hebt genomen. De tweede schijf vant aan met Guest Stars (4:11), zijnde een open doekje voor Edward James Olmos, Colin Hanks, Mos Def en Aimée Garcia. Dissecting Dexter (4:02) toont ons de decors van Dexters kill rooms, waarin wordt gefilmd met een handcamera om de claustrofobische sfeer nog wat te onderlijnen. H.R. Nightmare (2:26) is tenslotte een filmpje over de bizarre seksuele gedachtenwereld van Vince Masuka.
Op disk 3 krijgen we de korte documentaire The Consultants (7:26), waarin politieadviseur Walter Sawall en forensisch expert Kimerlee Guluzian aan het woord komen, twee technici die erover waken dat de in de serie getoonde handelingen van de labotechniekers in de realiteit geworteld blijven. Het filmpje mocht wat ons betreft wat langer en diepgaander geweest zijn. Foul play (7:22) is een soortgelijk onderhoud met stuntcoördinator Wally Crowder, geassisteerd door zijn zoon. Dan is er nog op schijf vier en collectie van acht filmpjes DDK's Art Gallery: interview with artist David Lebow waarin de schilder eerst een zelfportret (2:42) toont, en vervolgens de zeven schilderijen met beelden uit de Apocalyps die een cruciale rol spelen in de reeks: The Seven-Headed Serpent (1:30), The Four Horsemen (1:49), The Angel of Death (1:41), The Whore of Babylon (1:19), The Seven Bowls of Wrath (1:33), Wormwood (1:20) en The Beast (1:28). Eindigen doen we met een spelletje Photo match dat u wellicht na 3 3/4 seconde beu bent.

CONCLUSIE

In het zesde seizoen van Dexter wordt het religieuze gehalte van onze favoriete seriemoordenaar uitgevleesd. Je voelt echter met de cliffhanger dat de reeks op zijn laatste benen begint te lopen. Beeld en geluid zijn dik in orde, en je krijgt een kleine maar fijne selectie bonusmateriaal.coverStudio: Paramount

Regie: John Dahl, S.J. Clarkson, Stefan Schwartz, Romeo Tirone, Ernest R. Dickerson, Seith Mann, Michael Lehmann
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Velez, David Zayas, James Remar, Geoff Pierson, C.S. Lee, Edward James Olmos, Colin Hanks, Mos Def

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2011

Leeftijd:
AP

Speelduur:
619 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333973175602


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• 3 cast interviews
• Documentaire "Guest stars"
• Documentaire "Dissecting Dexter"
• Documentaire "H.R. Nightmare"
• Documentaire "The Consultants"
• Documentaire "Foul play"
• Gallerij "DDK's Art Gallery: interview with artist David Lebow"
- Dave Lebow Self Portrait
- The Seven-Headed Serpent
- The Four Horsemen
- The Angel of Death
- The Whore of Babylon
- The Seven Bowls of Wrath
- Wormwood
- The Beast
• Spelletje "Photo match"

Andere recente releases van deze maatschappij