:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HABLE CON ELLA
HABLE CON ELLA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-05-13
FILM
De succesvolle Spaanse regisseur Pedro Almodóvar, die enkele jaren geleden veel lof oogstte met Todo Sobre Mi Madre, wist met Hable Con Ella opnieuw een Oscarnominatie te verzilveren: zijn film Hable Con Ella werd bekroond met een Oscar voor beste originele script. De prent opent met een moderne dansvoorstelling waarin Benigno en Marco naast elkaar zitten, ze kennen elkaar niet, maar door een tragisch toeval komen ze met elkaar in contact en worden ze de beste vrienden. Benigno is verpleger in een privéziekenhuis en ontfermt zich over zijn grote liefde Alicia, een jonge balletdanseres die sinds een ongeluk in coma ligt. Marco is een auteur die reisromans schrijft en die gefascineerd raakt door Lydia, een vrouwelijke torero die heel wat aanzien geniet,maar die het onderwerp is van roddels. Marco benadert haar en beiden raken gaandeweg intiem bevriend. Wanneer Lydia tijdens een stierengevecht ernstig gewond wordt, eidingt ook zij in coma. Marco maakt in het ziekenhuis pas voor het eerst kennis met Benigno die hem aanmaant om met Lydia te praten, net zoals hij doet met Alicia. De twee vrouwen bepalen het noodlot van de mannen en zijn onbewust verantwoordelijk voor hun intense vriendschap.

Hable Con Ella bevat niet de levendigheid en de humor zan Todo Sobre Mi Madre, want daarvoor verschillen het verhaal en de personages te veel van elkaar. Toch weet de film voldoende te boeien. Af en toe dreigt het ietwat saai te worden, maar desalniettemin verslapt de aandacht van de kijker niet omdat Almodóvar als acteursregisseur moeiteloos de emoties en droefheid van de karakters op een ingetogen en serene manier naar het witte doek weet te projecteren. En dat is ook de verdienste van z'n acteurs die prima werk afleveren.

BEELD EN GELUID
Het valt onmiddellijk op dat er met het beeldformaat geknoeid is. De kadrering oogt niet zo mooi en de gezichten vallen half uit beeld. Een snelle controle op IMDB leert ons dat het oorspronkelijke beeldformaat 2.35:1 is, maar op deze release is het teruggeknipt tot 1.78:1, wat vanzelfsprekend punten kost in onze beoordeling. Enkel de begin- en eind generiek staan in het oorspronkelijke 2.35:1-formaat en dat is bijzonder jammer. De beeldkwaliteit is behoorlijk goed met mooie, warme en rijke kleuren en ze bevat over het algemeen voldoende detail en scherpte (al mocht het in sommige scènes wel wat meer zijn) en ten slotte is het contrast vrij correct geregeld. Omdat dit veeleer een dialooggedreven film is, moet je niet te veel verwachten van de Spaanse Dolby Digital 5.1-track. De dialogen klinken helder en verstaanbaar zonder meer. Waar nodig worden de beschikbare kanalen optimaal aangesproken, doch dergelijke scènes zijn eerder zeldzaam.

EXTRA’S
Enkele cross-promotional trailers en een bioscooptrailer zijn de enige extra’s. Een woordje uitleg van Pedro Almodóvar in de vorm van een audiocommentaar of een making of was welkom geweest.

CONCLUSIE
Hable Con Ella is wat ons betreft niet Almodóvars allerbeste film tot op heden, maar hij komt aardig in de buurt. De technische presentatie is jammer genoeg niet over de hele lijn goed en aan de extra’s kunnen we ook niet veel woorden vuil maken. Fans van Spaanse cinema halen dit kleinnood zonder twijfel in huis, al doe je er misschien best aan te vergelijken met de de dvd uit andere regio’s.cover
Studio: A-Film

Regie: Pedro Almodóvar
Met: Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores, Geraldine Chaplin, Mariola Fuentes, Roberto Álvarez

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777038796


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij