:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EMMET OTTER'S JUG-BAND CHRISTMAS
EMMET OTTER'S JUG-BAND CHRISTMAS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-12-23
FILM
De familie Otter heeft het niet breed sinds vader er niet meer is. Moeder (Marilyn Sokol) doet voor de andere dieren de was, en zoon Emmet (Jerry Nelson) probeert links en rechts wat te klussen. Toch zijn ze blij met wat ze (niet) hebben. Wanneer er op kerstavond een lokale talentenshow wordt gehouden, waarbij de winnaar 50 dollar op zak kan steken, doen zowel Jerry met zijn drie maten als Ma mee, onafhankelijk van elkaar. Jerry moet voor het maken van zijn zelfgemaakt instrument wel de wastobbe van Ma stukmaken, en Ma moet om in een ietwat deftige jurk op te kunnen treden, de gereedschapskist verpanden. Hun goedbedoeld initiatief  - Emmet wil met het geld voor Ma een piano kopen, Ma voor Emmet een gitaar - dreigt echter teloor te gaan omdat ook de Riverbottom Nightmare Band meedoet, een bende nozems uit een naburig dorp die niets of niemand ontzien.


Emmet Otter's Jug-Band Christmas was een ideetje uit de Jim Henson-stal om het boek van Lillian en Russell Hoban te verfilmen en er een typische Muppet-draai aan te geven. Het verhaal wordt ons zogezegd verteld door onze oude welbekende vriend Kermit (Jim Henson zelf); de tocht naar een home theatre-release van deze kerstklassieker is echter een hobbelig pad geweest. Met name de acte de présence van Zijne Groenigheid zorgde voor een hoop rechtenkwesties, waardoor er een hoop dvd-releases waren waarin Kermie is weggesneden. En dat niet alleen: ook enkele andere scènes zijn in de loop der jaren verdwenen, weer bijgevoegd, terug verdwenen, enzovoort, totdat het een onoverzichtelijk kluwen is geworden. Deze Blu-ray herstelt echter de meeste van die cuts, alhoewel Kermits voice-over beperkt is gebleven tot opening-en slotscène, waar er blijkbaar versies zijn waarin hij tijdens de film ook nog als verteller fungeert, maar dat is bijzaak. Deze Blu-ray is de meest volledige versie die u zal vinden.
Het verhaal is een beetje melig, en sommige van de liedjes worden net een strofe te lang uitgesponnen zodat het tempo wat wordt gebroken. Ik herinner me nog dat ik als kind nog dagenlang heb nagehuiverd van het optreden van de Riverbottom Nightmare Band. Emmet Otter is echter vintage Henson van een goed jaar, waarbij uit een simpel gegeven het maximale wordt gehaald. Met de personages sympathiseer je al na het eerste liedje, en je hebt echt niet veel inlevingsvermogen nodig om de precaire financiële situatie van de familie Otter te onderschrijven. D'r is bovendien tastbare liefde tussen moeder en zoon, die allebei erop gebrand zijn om voor één keer de ander een memorabele kerst te bezorgen. Natuurlijk is de boodschap dat de geest van Kerstmis het materiële dient te overstijgen, en het bitterzoete einde wrijft dat ons nog eens in ons gezicht. Het is overigens verwonderlijk dat ondanks de technische merites die recente films van de 21ste eeuw hebben ondergaan, deze prent met vrij doorzichtig poppenspel toch nog altijd beter de goede emotionele snaar weet te raken. Hoe dan ook: een (ietwat korte) kerstklassieker.

BEELD EN GELUID

Deze schijf bevat zowel de originele 1.33:1-presentatie als een bijgesneden, schermvullende presentatie op 1.78:1, waarbij de artistieke compositie compleet naar de vaantjes wordt geholpen. Tenminste geeft Sony ons de keuze, en voor mij is dat uiteraard het origineel. De transfer naar HD is echter netjes gedaan, alhoewel zelfs deze Blu-ray niet kan verhullen dat de originele film in standaarddefinitie werd gefilmd. Er zijn artefacts in overvloed met colour bleeding, gekartelde randen en gebrek aan fijn detail, maar u moet vooral deze Blu-ray in huis halen omdat het de meest volledige versie is die u van Emmet Otter's Jug-Band Christmas zal aantreffen. Dat deze prent uit 1977 überhaupt nog op HD wordt uitgebracht, mag op zich al een klein kerstwonder heten, dus we zullen maar niet te hard vitten. De DTS-HD MA 5.1-track is ook een product van zijn generatie: de actie wordt strikt voorbehouden voor de frontkanalen, en alhoewel het een propere mix is waarbij de muziek netjes in evenwicht is met de dialogen, breekt de track geen potten. Alhoewel de dialogen goed verstaanbaar zijn, kan u daarenboven ook nog gebruik maken van een Engelse CC-ondertiteltrack.
EXTRA'S
Emmet Otter's Jug-Band Christmas bevat verrassend veel bonusmateriaal. Eerst is er de retrospectieve documentaire Memories of the Jug-Band (10:53) waarin zoveel jaren na datum nog eens terug wordt geblikt op de productie, de muziek en de erfenis van Jim Henson. Behind the Scenes in Frogtown Hollow (59:44) is een uitstekende documentaire die deze productie precies weet te plaatsen in het oeuvre van Henson, en alle stadia van het productieproces belicht. Er zijn dan nog een paar verwijderde en alternatieve scènes (7:54) die duidelijk uit de (zeer) oude doos komen, een verwijderd liedje "Born in a Trunk" (2:19) - ik ga de woordspeling niet uitleggen - en enkele outtakes (7:59). De speelduur van de extra's overstijgt flink de lengte van de film zelf.

CONCLUSIE

Emmet Otter's Jug-Band Christmas behoort net als The Sound Of Music, alle mogelijke verfilmingen van A Christmas Carol van Dickens en een gevulde kerstkalkoen ontegensprekelijk tot het kerstcanon, alhoewel Emmet vooral in de Angelsaksische landen te zien is, en bij mijn weten hier maar één keer is uitgezonden geweest, en dan nog in de jaren '70. Deze Blu-ray biedt technisch de best mogelijke en meest volledige presentatie die u überhaupt zal vinden. Zalig kerstfeest namens de DVDInfo-redactie.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Jim Henson
Met: Jerry Nelson, Frank Oz, Marilyn Sokol, Dave Goelz, Richard Hunt, Eren Ozker, Jim Henson

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
X

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1977

Leeftijd:
NR

Speelduur:
53 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
043396553231


Beeldformaat:
1.33:1 en 1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Memories of the Jug-Band"
• Documentaire "Behind the Scenes in Frogtown Hollow"
• Verwijderde en alternatieve scènes
• Lost Song "Born in a Trunk"
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij