:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ACTION JACKSON
ACTION JACKSON (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-16
FILM 
Soms zegt een affiche genoeg, en in het geval van Action Jackson weet je zelfs meteen waar het schoentje wringt. Op de oorspronkelijke poster zie je Carl Weathers (in ware Bond-stijl dan nog) en Vanity afgebeeld. Twee gewezen sterren uit de jaren '80 die bij de meesten die hun gezicht nog kennen louter nog nostalgische gevoelens oproepen, maar als je de cover van de Blu-ray ziet, dan merk je dat één vrouw het hoesje volledig heeft ingepalmd: Sharon Stone. Op zich een klein beetje normaal, want Sharon was door King Solomon’s Mines en Allan Quatermain And The Lost City Of Gold in 1988 niet meer dan een bekend snoetje van videofilm-hits. Daar zou het jaar na Action Jackson grondig verandering in komen, want Paul Verhoeven gaf haar in 1989 de rol van leading lady in Total Recall. Hadden de producers het op voorhand geweten, kon je er zeker van zijn dat Vanity de bijrol zou krijgen en niet Sharon. Zeker als je weet dat Vanity ook genomineerd werd voor een Golden Raspberry Award als slechtste actrice. Niet dat het arme kind die onder de vleugels van Prince de wereld veroverde met de erotische en toch wel zeer uitdagende song Nasty Girl dit verdiende. Ze kan best wel acteren, maar de producers hadden alleen maar oog voor haar blote borsten. Iets waar ze zich later over schaamde, want toen ze opgenomen werd in een hospitaal voor nierfalen door druggebruik verscheen Jezus aan haar bed en die beloofde haar te redden als ze de wereld zou laten verstaan dat ze spijt had van haar vroegere imago. Vanity werd van heet seksymbool een saaie non. De belofte had Jezus wel niet gehouden, want ze stierf uiteindelijk vijf jaar later door de zieke nieren.

En wie die Carl Weathers dan wel mag wezen, vragen bepaalde lezers zich af. Wel deze gewezen American football-speler kent iedereen als Apollo Creed uit de Rocky-films. Nadien speelde hij nog wel in Predator, maar toen was het afgelopen met de pret, hoewel hij tegenwoordig opnieuw te zien is als Greef Karga in de Star Wars-serie The Mandalorian. Het verval heeft iets te maken met Action Jackson. Het idee rond de film ontstond tijdens de opnames van Predator en wel door sterproducer Joel Silver die met Action Jackson de blaxploitation-films nieuw leven wilde inblazen. De film werd weliswaar een hit, maar de recensies waren ronduit vernietigend. Niet alleen Vanity kreeg het hard te verduren, maar ook Carl Weathers kon niet rekenen op een positieve pen. Terecht, want hoewel deze film best wel leuk is, merk je al na een paar minuten dat Weathers alleen maar op het witte doek plakt als je hem in een boksring stopt.

Jericho Jackson (Carl Weathers) is de brokkenpiloot bij de politie van Detroit en door zijn kordate aanpak (zeg maar eerder falikant over the top) staat hij in de stad bekend als "Action Jackson". Ooit was hij een alom gerespecteerde luitenant, maar door toedoen van de succesvolle, maar malafide zakenman Peter Anthony Dellaplane (Craig T. Nelson) werd hij gedegradeerd. Zijn huwelijk liep stuk, en dag in dag uit heeft hij het aan de stok met zijn commandant (Bill Duke). Jaren na de feiten wordt Detroit opgeschrikt door vermoorde vakbondsleden die bij de autofabriek van Dellaplane actief zijn. Action Jackson is er heilig van overtuigd dat zijn aartsvijand daar voor iets tussen zit. Goed voor 90 minuten hersenloos actievertier en onderwijl komt de flik ook nog eens Sharon Stone (als kersverse echtgenote van Dellaplane) en Vanity (de maitresse van Dellaplane) tegen.

De maker van deze ongein is ene Craig Redding Baxley. In totaal maakte hij vier films waaronder ook de tweede Sniper, maar deze Amerikaan was vooral een veel gevraagde stuntcoördinator die bijvoorbeeld instond voor de waaghalzerij van The Dukes Of Hazzard en The A-Team. Dat merk je in Action Jackson maar al te goed want soms lijkt de film simpelweg op een waanzinnige collage van ver doorgedreven stunts. Een man die al lopend een taxi kan inhalen of een Ferrari die over de trappen van een villa schuurt (u leest het goed), het kan allemaal in deze film.

De film is wel entertainend, maar ook ridicuul en soms wel zo ridicuul dat je de neiging hebt om te denken dat men de kijker niet serieus neemt. Iets wat zich meteen vertaalt in het slappe verhaal dat aan haken en ogen aan elkaar hangt. Het zijn vooral de vrouwen die deze film redden. Carl Weathers lijkt een cartoon van zichzelf en Craig T. Nelson overtuigt geen seconde als slechterik. Vanity is echt niet het probleem. Je kan wel stellen dat het voor haar niet zo moeilijk was om een junk te vertolken, maar ze doet dit eigenlijk prima en qua looks is en blijft ze Vanity. Over Sharon Stone is nog het laatste woord op DVDInfo niet geschreven en ook hier toont de actrice zich van haar beste kant. Voor de snoepers, zowel letterlijk als figuurlijk. Action Jackson is zeker niet de film die je moet gezien hebben, maar absoluut aan te raden voor wie gek is op '80's-Actiefilms en waarin ook nog eens twee beeldschone vrouwen zitten.

BEELD EN GELUID
Action Jackson is verkrijgbaar in de VS via de Warner Archive Collection, maar is peperduur. Gelukkig is er ook een Duitse transfer die voorzien is van Engelse subtitels, maar wel niet de originele filmaffiche heeft. Hoewel verzorgd heb je maar zelden de indruk dat je een Blu-ray in de lader hebt. De scherpe kleuren heb je wel bijv. bij de gele taxi’s, maar bij heel wat scenes merk je nauwelijks het verschil in beeldkwaliteit. Er is regelmatig grain te zien, en heel wat scenes lijden aan overbelichting. Al bij al genietbaar, zeker als je voor de veel goedkopere Duitse versie kiest. De geluidsband is een DTS-HD MA 2.0 die veel energie mist en geen geluidslagen bevat, wat toch storend werkt bij de vele explosies. Fans van Prince (of van Vanity) zullen blij zijn met de paar nummers die de dame brengt, en de score zelf is van Herbie Hancock en Michael Kamen, wat nu ook weer niet de eerste de beste zijn.

EXTRA'S
Hoe jammer het ook is, er is zelfs geen trailer als extra te bespeuren.

CONCLUSIE
Action Jackson is een actiefilm die uitblinkt in over the top-scenes en twee moordgrieten. Het zijn dan ook Vanity en vooral Sharon Stone die deze hersenloze actiekomedie weten te redden. Goed wordt het nooit, maar slecht ook niet. Kortom, het is een typische '80’s-actiefilm...coverStudio: Warner

Regie: Craig R. Baxley
Met: Carl Weathers, Craig T. Nelson, Vanity, Sharon Stone, Thomas F. Wilson, Bill Duke

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051890154552


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Duits, Spaans, Frans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij