:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARMED - SEIZOEN 1
CHARMED - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-03-28
SERIE
De zussen Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) en Phoebe (Alyssa Milano) Halliwell hebben naast een kast van een oud huis van hun grootmoeder ook bovennatuurlijke krachten geërfd. Prue beschikt over telekinetische gave, Piper kan de tijd laten bevriezen, en Phoebe krijgt willekeurige toekomstvoorspellingen. Op zolder vinden ze bovendien een Book of Shadows, waaruit moet blijken dat ze telgen zijn uit een geslacht heksen dat teruggaat tot de heksenprocessen van Salem. Ze vinden al snel uit dat het hun levensmissie is om mensen in nood te helpen met hun gaven, die ze bovendien niet voor hun eigen voordeel kunnen gebruiken. De wereld in het algemeen en San Francisco in het bijzonder blijkt intussen vergeven te zijn van wezens uit de onderwereld die het op het heksentrio gemunt heeft.
Desondanks proberen ze een zo normaal mogelijk leven te leiden. Prue werkt als historica als experte bij Buckland, een veilinghuis, waar ze historische voorwerpen moet klasseren, en daarbij komt er al eens hier en daar een magisch artefact boven water. Piper werkt als gerante in een restaurant, Quake, en ze gebruikt occasioneel haar gave om ongelukjes in de keuken te vermijden. Phoebe, die een tijd in New York heeft gewoond, is een onverbeterlijke losbol van het soort van twaalf stielen en dertien ongelukken, die er een indrukwekkende lijst ex-vriendjes op nahoudt. Prue daarentegen heeft een knipperlichtrelatie met Andy Trudeau (T.W. King), een politieinspecteur, die ze liefst in het ongewisse houdt over haar paranormale gave, omdat ze weet dat Andy hierop afwijzend zal reageren. Het aantal dossiers op Andy's bureau waarbij de zusjes Halliwell betrokken zijn, neemt intussen gigantische proporties aan, en het moment waarop hij achter hun geheim zal komen, nadert met rasse schreden...

Charmed
heeft na al die jaren nog steeds een loyale fanbasis. Bedenkster Constance M. Burge en producent Aaron Spelling hadden een behoorlijke hit te pakken, alhoewel de reeks vanaf het begin uitgejouwd werd door christelijk rechts, dat het niet vond kunnen dat personages die hekserij plegen als heldinnen konden worden afgeschilderd. Hetzelfde soort creeps dat Harry Potter-boekverbrandingen houdt, dus. Kennelijk konden echter nogal wat jonge meisjes zich identificeren met de liefdevolle beslommeringen van de zussen. Achter de schermen ging het er echter minder vriendelijk aan toe. Actrices Shannen Doherty, door Spelling opgevist uit Beverly Hills 90210, en Alyssa Milano konden op het einde van het derde seizoen niet meer samen door één deur. Uiteindelijk verloor Doherty het pleit, en ze werd uit de reeks geschreven (maar daarover later meer). In 2018 werd een reboot gelanceerd, maar die kenden toch niet het succes van het origineel, alhoewel bijvoorbeeld de special effects in deze reeks er bij momenten knullig uitzien, en ze er in de latere seizoenen niet beter op werden toen de schaar in het budget gezet werd.
Fans hopen nog altijd op een reünie met de originele cast, maar zeer veel hoop kunnen we hen niet geen. Shannen Doherty lijdt intussen op het moment van schrijven aan uitgezaaide borstkanker, en als we de vakliteratuur mogen geloven is er geen schijn van kans meer dat ze de acteerdraad ooit weer gaat oppikken, hoe zeer we het ook anders zouden wensen. De meeste afleveringen draaien rond de demon-van-de-week die moet bestreden worden, en de serie is misschien nét iets te platgeproduced. Zo krijgen we steevast elke aflevering de eerste minuut na de opening credits een paar panoramische shots van San Francisco (alhoewel de reeks in Los Angeles is opgenomen), vergezeld van een popdeuntje-van-de-week van een artiest die zonodig geplugd moet worden, of er nu een verband is met de aflevering of niet. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat de samenstellers onder meer artiesten als Merril Bainbridge een open doekje geven, en persoonlijk bevalt de muziekkeuze me wel, zelfs al neemt het wat de vaart uit het verhaal.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Something Wicca This Way Comes
Inspecteur Andy Trudeau speurt naar een moordenaar die het gemunt heeft op zelfverklaarde heksen, alhoewel zijn partner Darryl Morris (Dorian Gregory) hem voor gek verklaart. Pipers vriendje Jeremy Burns (Eric Scott Woods) blijkt achter de moorden te zitten, en de Halliwell-zusjes zijn zijn volgende beoogde slachtoffers.
2. I've Got You Under My Skin
Wanneer Brittany Reynolds (Cynthia King), een vriendin van de zussen, verdwijnt, lijkt het erop dat fotograaf Stefan (Michael Philip) feitelijk een demon is die haar jeugd uit haar lichaam heeft uitgezogen. De demon, die Javna heet, heeft ook zijn oog op Phoebe laten vallen.

3. Thank You For Not Morphing

Victor Bennett (Tony Denison), de verloren gewaande vader duikt plots op na jaren van de radar verdwenen te zijn. Phoebe staat in beate bewondering voor hem, maar Prue is niet vergeten dat hij hun moeder in de steek heeft gelaten. Zijn bezoek is echter geen toeval, want samen met de nieuwe demonische buren probeert hij het Book of Shadows te stelen. Het boek kan echter het huis niet uit zonder dat één van de zussen het meeneemt.

4. Dead Man Dating

Piper en Phoebe proberen wanhopig een verrassingsfeestje te organiseren voor de verjaardag van Prue. Om een kadootje te kopen, klust Phoebe in een hotel bij als medium. Daar ontmoet ze Mark Chao (John Cho), een Chinese student die blijkbaar alleen kan gezien worden door de drie zusjes. Mark is vermoord, en hij roept de hulp van de zussen in om ervoor te zorgen dat zijn lichaam een deftige begrafenis krijgt vooraleer Yama, de geest van de onderwereld, hem meeneemt naar de hel. Triadebaas Tony Wong (Joe Hoe) heeft er echter alles aan gedaan om het verbrande lijk van Mark op hem te doen lijken, zodat de politie denkt dat hij dood is.
Disk 2:
5. Dream Sorcerer
Whitaker Berman (Matt Schulze) werkt aan een machine waarmee hij in andermans dromen kan binnendringen. Hij heeft het vooral gemunt op vrouwen die hem hebben afgewezen, die hij dan in hun droom vermoordt, waardoor ze ook in het echt sterven. Wanneer Prue in het restaurant een glas van hem niet aanneemt omdat ze al een vriend heeft, is zij het volgende beoogde slachtoffer. Niemand verdenkt echter Berman, omdat hij in een rolstoel zit. De twee andere zusjes hebben intussen een spreuk uitgeprobeerd waardoor alle mannen voor hen vallen.

6. The Wedding From Hell

Allison Michaels (Christie Lynn Smith) wordt vlak voor haar huwelijk met de rijke Elliot Spencer (Todd Cattell) aan de deur gezet. Elliots dominante moeder Grace (Barbara Stock) heeft namelijk een pact gesloten met twee duivelinnen waarvan er één, Jade D'Mon (Sarah Peterson), met Elliot wil paren om zo een stuk duivelsgebroed op de wereld te zetten. Piper, die net de catering van het huwelijk moet voorzien, ziet hoe een priester, father Trask (Jeffrey Hutchinson), probeert de demon te doden met een rituele dolk.

7. The Fourth Sister
De door Wicca bezeten Aviva (Danielle Harris), van wie de moeder in een ontwenningskliniek zit en die opgevoed wordt door haar tante Jackie (Rebecca Balding), doet er alles voor om vriendschap te sluiten met de gezusters Halliwell. Ze beschikt ook over heksenkrachten, en Phoebe vindt het idee aanlokkelijk om eindelijk eens met een lotgenote te kunnen praten. Aviva wordt echter aangespoord door de demon Kali (Rebekah Carlton) die het op de krachten van de zussen voorzien heeft. De zussen hebben intussen klusjesman Leo Wyatt (Brian Krause) in huis genomen om hier en daar wat reparaties uit te voeren.
8. The Truth Is Out There And It Hurts
Omdat Prue wil weten hoe Andy zou reageren als hij zou weten dat ze een heks is, probeert ze een waarheidsspreuk uit waardoor zowel zij als haar gesprekspartners niet anders kunnen dan de waarheid te spreken, en bovendien vergeten de deelnemers achteraf de conversatie. Spijtig genoeg zijn Piper en Phoebe ook in huis als ze de spreuk uitspreekt. Piper en Phoebe nemen het intussen op tegen een tovenaar die uit de toekomst gezonden is om het ongeboren kind van koffiedame Tanya Parker (Michelle Brookhurst) te doden.

Disk 3:
9. The Witch Is Back
Melinda Warren (Tyler Layton), de voorouder van de Halliwells, die in 1692 is verbrand bij de heksenvervolgingen in Salem, heeft als laatste daad haar minnaar, Matthew Tate (Billy Wirth), die uit was op haar krachten, in een medaillon opgesloten. Driehonderd jaar later opent Prue per ongeluk het medaillon en de tovenaar wordt bevrijd. Hij wil de drie zussen één voor één van hun rachten beroven, en krijgt daarbij de hulp van Rex Buckland (Neil Roberts) en Hannah Webster (Leigh-Allyn Baker). Phoebe en Piper blijven intussen vechten om Leo's aandacht.

10. Wicca Envy

Rex probeert Prue uit haar schulp te lokken door haar valselijk te laten opdraaien voor de diefstal van een waardevol diadeem. Wanneer hij haar ook nog de moord op een nachtwaker , Jaime (Al Rodrigo), in de schoenen schuift, chanteert hij de zussen: hij wil dat ze hun krachten aan hem geven. Zonder medeweten van de zussen probeert Leo Wyatt (Brian Krause) het plan te verijdelen.
11. Feats Of Clay
Clay (Victor Browne), het ex-vriendje dat Phoebe over heeft gehouden aan haar tijd in New York, bezoekt de zusters met het verzoek of Prue een antieke Egyptische vaas kan verkopen die hij op een markt in Caïro heeft gekocht. Dit laatste is echter een leugen, want hij heeft de vaas met twee maten gestolen, en als klap op de vuurpijl blijkt er een vloek op de vaas te rusten. Zijn twee kompanen zijn al vermoord door een geest die zich de Guardian of the Urn (Stacy Haiduk) noemt. De bank heeft intussen Claire Pryce (Cristine Rose) gestuurd om van het veilinghuis Buckland te redden wat er te redden valt.

12. The Wendigo

Wanneer Piper 's nachts op een afgelegen weg een platte band krijgt, wordt ze aangevallen door een Wendigo. De Wendigo maakt krassen op haar arm, waardoor ze langzaam zelf in één verandert. De Wendigo heeft het op personen voorzien met bloedgroep AB negatief, en het FBI heeft agente Ashley Fallon (Jocelyn Seagrave) uitgestuurd om het ding te vangen. Phoebe ontdekt intussen in het veilinghuis een hangertje dat mogelijk een centrale rol speelt in een ontvoering in een voogdijzaak van een tiental jaren geleden. Claire Pryce dringt er echter op aan dat het ding verkocht wordt.

Disk 4:
13. From Fear To Eternity
Om de 1300 jaar komt op vrijdag de 13de de demon Barbas (Billy Drago) naar de aarde, om zich te voeden met de angsten van heksen. Als hij er in slaagt om 13 heksen te doen sterven van angst, wordt hij uit de onderwereld vrijgelaten. Inspecteur Andy volgt - zo denkt hij - een seriemoordenaar die het op liefhebbers van wicca gemunt heeft. Prue, die een panische angst heeft om te verdrinken, is zijn volgend slachtoffer. Phoebe heeft intussen een baantje bij een immobiliënmakelaar, Susan Warner (Dailyn Matthews), die kennelijk verlangt dat ze voor hem liegt tegen haar man Richard (Evan O'Meara) telkens ze er met haar minnaar uittrekt.
14. Secrets And Guys
Max Franklin (David Netter) is een jonge tovenaar die van op afstand electronica kan ontregelen. Twee gangsters hebben hem ontvoerd opdat hij het alarmsysteem van een bank zou lamleggen. Prue krijgt echter via het ouija-bord een kreet voor help, en bemoeit zich met de zaak. Phoebe ontdekt intussen dat Leo een Whitelighter, een Lichtgids is, een soort van beschermengel voor heksen. Lichtgidsen mogen echter niet op heksen verliefd worden, en daar wringt het schoentje wat betreft zijn gevoelens voor Piper.

15. Is There A Woogy In The House?

Als kind was Phoebe altijd bang voor de "woeman" in de kelder. Na een aardbeving ontsnapt er echter een kwade entiteit, die bezit neemt van Phoebe en tracht de zussen het huis uit te werken, net op het ogenblik dat Prue gastvrouw is voor een belangrijk zakendiner.

16. Which Prue Is It Anyway?

Demon Gabriel Statler (Alex McArthur) bezit een magisch zwaard dat hem beschermt tegen menselijke wapens. Omdat Brianna, een voorvader van de Halliwell-zussen het ooit van hem heeft afgepakt, wil hij de oudste zus, Prue, doden. Prue probeert een spreuk uit om haar kracht met drie te vermenigvuldigen, maar in de plaats daarvan staan er plots drie Prues in huis.
Disk 5:
17. That 70's Episode
Nicholas (Andrew Jackson), een tovenaar die het op de krachten van de zussen gemunt heeft, bezit een ring waardoor hij immuun is voor hun toverkunsten, een reliek dat hij heeft overgehouden aan een pact dat hij met Patty (Finola Hughes), de moeder van Prue, Piper en Phoebe, heeft gesloten. De zussen keren met behulp van een toverspreuk 24 jaar in de tijd terug om het pact ongedaan te maken. Vooral voor Phoebe, die haar moeder nooit actief gekend heeft, is dit een zware dobber.

18. When Bad Warlocks Turn Good

Brendan Rowe (Michael Weatherly) is een halfbloed-zwarte magiër die door zijn broers Greg (Nick Kokotakis) en Paul (David Kriegel) wordt belaagd om te kiezen voor het kwade. Brendan zelf heeft besloten om priester te worden, omdat hij dan voorgoed magiër-af is. Prue probeert hem te helpen de cruciale uren voor zijn priesterwijding uit de invloedssfeer van zijn broers te houden. Phoebe probeert intussen Piper te koppelen aan Josh (Shawn Christian), maar Piper heeft een verleden met de verkeerde vriendjes.

19. Out Of Sight

Een Grimlock probeert David (Scott Terra), het zoontje van een vriendin van de Halliwells, te ontvoeren in het park. Prue probeert hem tegen te houden met haar krachten, maar journalist Eric Lohman (Scott Plank), die net aan het joggen is, is er getuige van hoe haar krachten zich manifesteren. De persmuskiet ruikt een scoop, net op het ogenblik dat de zusjes Halliwell er alles aan doen om de ontvoerde kinderen op te sporen.
20. The Power Of Two
Piper is naar een "congres" op Hawaii, en ze heeft schrik dat Prue en Phoebe elkaar naar de strot gaan grijpen. Phoebe laat de huishoudelijke klusjes een dag voor wat ze zijn, en ze maakt een toeristische uitstap naar Alcatraz. Daar is ze er getuige van hoe seriemoordenaar Jackson Ward (Jeff Kober), die nog in de gevangenis spookt 34 jaar nadat hij geëxecuteerd is, van het eiland ontsnapt, en onder meer de aanklager en de rechter in zijn proces vermoordt. Andy, die nu op de hoogte is van de gaven van de Halliwells, weet dat er een bovennatuurlijke moord plaatsvindt, maar hij trekt daarmee alleen maar de aandacht van Intern Toezicht.

Disk 6:
21. Love Hurts
Leo probeert een zekere Daisy (Lisa Robin Kelly) te beschermen, een kandidaat-Whitelighter die door de Darklighter Alec (Michael Trucco) gestalkt wordt. Aangezien hij getroffen is door een giftige pijl, moet hij de hulp van de zussen inschakelen om zijn taak over te nemen. Piper krijgt zo te horen dat Leo niet menselijk is. Met Interne Zaken op de hielen neemt Andy intussen ontslag uit het korps, in een poging om Prue te beschermen

22. Deja Vu All Over Again

Phoebe heeft een visioen waarin ze Andy ziet sterven, en dit door toedoen van agent Rodriguez (Carlos Gómez), die het eigenlijk gemunt heeft op de drie zussen. Rodriguez wordt bijgestaan door de tijdmagiër Tempus (David Carradine), die de dag telkens opnieuw laat herbeginnen als Rodriguez niét in zijn opdracht geslaagd is. Vroeg of laat moet Rodriguez de zussen toch kunnen vermoorden, of niet?
BEELD EN GELUID
Van Charmed zijn er intussen al twee seizoenen op Blu-ray verschenen waarbij het beeldformaat aangepast is naar 1.78:1, via een open matte, dus niet bijgesneden, hetzelfde als wat men met The X-Files heeft gedaan. Perfect zijn die 1.78:1-versies niet, want er lopen blijkbaar al eens wat crewleden voor de lens, en hier en daar kan de opmerkzame kijker precies zien waar het decor eindigt. Van die versie blijven we echter in de Benelux verstoken, en dus hebben we geopteerd voor de UK-versie, die ook Nederlands ondertiteld is. Deze blijkt zowat identiek aan de Benelux-dvd. Hierdoor kunnen we onbeschaamd wat uit de bespreking van Steve gaan pikken: het 1.33:1 beeld is niet altijd even scherp, maar scoort over de grote lijn voldoende. De kleuren ogen natuurlijk, doch soms wat flets. Het zwartniveau is bevredigend, met een redelijk schaduwdetail. Diepte van het beeld is eerder matig. Het beeld oogt proper, met een enkel digitaal compressiefoutje. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt prima, met goed verstaanbare dialogen. Buiten soms wat lichte ruis zijn ons geen oneffenheden opgevallen.

EXTRA'S

Géén lap! Wat gezien de grote fanbase van Charmed een pijnlijke gemiste kans is.

CONCLUSIE

Voor wie niet te graag veel nadenkt is Charmed een vlotte, luchtige en vooral brave serie, ondanks wat de vele religieuze pilaarbijters u willen doen geloven, waarbij de moraal er soms iets te nadrukkelijk bovenop ligt. Toch staat Charmed garant voor 22 afleveringen amusement zonder pretentie. Maar die Blu-ray, die zou toch wel eens onze kant op mogen komen!coverStudio: Paramount

Regie: John T. Kretchmer, Bruce Seth Green, Ellen Pressman, Richard Compton, Nick Marck, R.W. Ginty, Gil Adler, Jim Contner, Richard Denault, Mel Damski, Kevin Inch, James L. Conway, Les Sheldon, John Behring, Craig Zisk, Elodie Keene, James Whitmore Jr.
Met: Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano, T.W. King, Dorian Gregory, Brian Krause

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
1998-1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
934 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014437869234


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors., Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij