:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 7
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-04-10
SERIE
In deze zevende Collector's Box van Ein Fall Für Zwei wordt de historische kaap van de honderd afleveringen gerond. Detective Josef Matula (Claus Theo Gärtner) beleeft zijn tweede periode, die met advocaat Rainer Franck (Rainer Hunold), de man die steevast vergezeld wordt door zijn golden retriever Umba. De scenario's draaien een beetje op routine: in 99 % van de gevallen moet Matula onderzoek doen om een onschuldige, die steevast door Franck verdedigd wordt tegen alle schijn in, uit de gevangenis te houden. Dat er na honderd afleveringen een beetje sleet op de formule zit, is dan ook onvermijdelijk, want je krijgt meer dan eens de indruk dat je de plot al eens in een vorige aflevering gezien hebt. De schelmenstreken die Matula uithaalt om zijn doel te bereiken, blijven echter nog even fris. Deze collectie bevat onder meer de uitstekende afleveringen Feiglingen töten nicht, waarin de detective alles uit de kast moet halen om in de gevangenis te vliegen! Na honderd afleveringen zijn de running jokes ook genoegzaam bekend: ongeveer om de andere aflevering wordt Matula in elkaar geslagen, en in de andere afleveringen probeert de detective voortdurend om de hond van de advocaat vol te stoppen met junk food.
De reeks is met zijn 300 afleveringen netjes in 20 porties van 15 afleveringen onderverdeeld (op één kleine afwijking rond de 150ste aflevering na, maar daarover later meer), waardoor elke box een periode van een dik jaar overbrugt. We zitten in deze box in de periode 1991-1993, en naast de detectiveverhaaltjes is de reeks heerlijke nostalgie om de tijdsgeest van toen nog eens te kunnen herbezoeken. Van gsm's was er nog geen sprake, een computermonitor had nog ongeveer de grootte van een aquarium en in alle cafés en restaurants, tot op het politiebureau toe, rookten alle aanwezigen nog als Turken. Uw appreciatie voor deze reeks zal dus voor een groot deel afhangen van de nostalgische factor.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
91. Blattschuß
Industrieel Düllmann (Rolf Becker) wordt 's nachts wakker door gestommel in zijn woonkamer. Hij betrapt er een inbreker die net probeert zijn safe te kraken, en hij schiet hem precies tussen de ogen. De inbreker is Seiffert, een hovenier in de golfclub die Düllmann een keer of twee per jaar frequenteerde. Düllmann pleit wettige zelfverdediging, want hij heeft in het duister de boor die Seiffert in handen had, aanzien voor een wapen. De weduwe Seiffert (Monika Baumgartner) kan er echter met haar verstand niet bij dat haar door-en-doorbrave man zonder enige vorm van strafblad plots inbreker is geworden. Bovendien probeert Düllmann zijn geweten te paaien, want hij biedt de weduwe een riante cheque aan als ze zich niet langer burgerlijke partij stelt.
92. Tod frei Haus
Thomas Spengler (Eberhard Feik) wordt gearresteerd op verdenking van het chanteren van de Maxi-supermarkt. Hij zou namelijk de supermarkt hebben afgeperst voor twee en een half miljoen Mark, anders zou hij een pot groenten met arsenicum in tussen de waren zetten. Hij zou zijn dreigement ook hebben uitgevoerd, want een klante van de supermarkt is dodelijk vergiftigd. Spengler werd gearresteerd terwijl hij het geld ophaalde; alleen komt hij met het zéér onwaarschijnlijke verhaal af dat hij dit deed in dienst van een man die hij toevallig op straat tegenkwam. Dr. Franck hecht echter geloof aan die denkpiste, want Spengler is al geruime tijd werkloos en kon met de opdracht 500 Mark verdienen.

93. Filmriß

Anita Wilhelms (Sabine von Maydell) heeft Matula onder de arm genomen om te bewijzen te zoeken dat haar man vreemdgaat. Matula komt inderdaad met foto's over de brug die niets aan de verbeelding overlaten. Anita besluit om haar man een koekje van eigen deeg te geven en ze besluit in de koffer te duiken met Sascha Rentrop (Christoph M. Orht), een fotograaf die een paar keer een modereportage heeft geschoten in opdracht van haar man. 's Anderendaags ligt Sascha echter neergeslagen op de grond. Anita kan zich niets meer herinneren omdat ze zichzelf strontlazarus heeft gezopen en slecht tegen de drank kan. Desondanks wordt ze gearresteerd, want haar vingerafdrukken staan op het moordwapen, een trofee die Sascha heeft gewonnen.
Disk 2:
94. Schweigen ist Geld
Dr. Franck verdedigt Hanno Bremer (Ben Becker), die de filiaalleider van een supermarkt zou hebben doodgeslagen toen die homoseksuele avances maakte. Hanno geeft de daad ook toe, maar wanneer op het proces de aanklacht plots verandert van doodslag naar moord, geeft hij plots een heel andere versie van de feiten. Hij zou een kwart miljoen Mark betaald worden door zijn oud-leraar wetenschappen Martin Kepich (Horst Bollmann) om de schuld van de moord op zich te nemen. Maar zijn verhaal is niet erg geloofwaardig: Kepich moet voortdurend voor zijn doodzieke vrouw Waltraut (Hannelore Cremer) zorgen, heeft daardoor geen rooie cent over, én hij heeft een waterdicht alibi met ongeveer 300 getuigen die hem op het tijdstip van de moord op een conferentie in Hamburg aan het werk hebben gezien.

95. Härter als Glas

Schrijnwerker Karl Lohse (Karl Merkatz) heeft bij de politie verklaard dat hij de vriend van zijn dochter Karla, Klaus Hencke (Klaus J. Behrent), haar huis uit heeft zien lopen vlak nadat ze vermoord was. Hencke, die een takelbedrijfje heeft, wordt echter vrijgelaten omdat hij een waterdicht alibi heeft: op het moment van de moord was hij mevrouw Ilse Ruppert (Ilse Neubauer), die hij anders van haar noch pluim kent, aan het takelen na een ongeval. Omdat Hencke blijkbaar goede maatjes is met de politie, besluit Lohse het recht in eigen handen te nemen, en gewapend met een karabijn dat nog de oorlog heeft meegemaakt, is hij vastbesloten Hencke af te knallen.
96. Todesspiel
Anke Bruck (Ursula Heyer) heeft Matula geëngageerd om te bewijzen dat haar man Thomas (Rudiger Kirschstein) haar bedriegt met een oude vlam, Lore Renders (Jutta Speidel), en ze dreigt de geldkraan van zijn theater dicht te draaien. Wanneer er in de garage een aanslag op haar gepleegd wordt met een rookbom, vraagt ze Matula om als lijfwacht op te treden. De detective wordt echter op een avond met een smoes naar buiten gelokt, in de gracht gereden, en terwijl hij buiten westen is, wordt Anke gewurgd. Thomas is verdachte nummer één, maar zijn vriendin Lore voorziet hem van een alibi. Wanneer blijkt dat Thomas echter óók een relatie heeft met haar dochter Gaby (Tushka Bergen), trekt ze haar getuigenverklaring weer in.

Disk 3:

97. Geld verjährt nicht
Kleine garnaal Damaschke (August Zirner) pleegt samen met de twee geharde criminelen Faust (Erich Bar) en Lotze (Michael Brandner) een homejacking op een bankfiliaalleider, Tenberg (Dietrich Hollinderbäumer). Alleen hij wordt opgepakt, en wanneer hij zes jaar later vrijkomt, durft hij de namen van zijn medeplichtigen nog altijd niet noemen, omdat hij angst heeft voor represailles. Hij moet zelfs zijn deel van de buit, 2,2 miljoen Mark, niet hebben. De twee medeplichtigen zijn er echter van overtuigd dat híj het geld heeft.
98. Lebenszeichen
Vier jaar geleden heeft mijnheer Sieburg zijn firma, die op het randje van het faillissement stond, in de steek gelaten en hij is met de kas gaan lopen. Wanneer zijn vrouw (Heidelinde Weis) in een juwelierszaak een medaillon aantreft dat hem toebehoorde, meent ze dat hij terug in het land is en het medaillon verpand heeft voor geld. Aangezien hij eertijds met meer dan een miljoen is gaan lopen, is die piste niet erg waarschijnlijk. Bovendien vindt Matula in het medaillon een foto van zijn voormalige secretaresse Evelyn (Constanze Engelbrecht), die toegeeft dat Sieburg met haar naar het buitenland wilde trekken om een nieuw leven te beginnen, maar haar zwanger en wel te elfder ure in de steek heeft gelaten. Sieburgs voormalige boekhouder Thomas Kallway (Michael Kausch) is met Evelyn getrouwd en heeft het kind van Sieburg als het zijne erkend, en hij is er niet happig op dat Matula in het verleden ligt te graven. Sieburgs moeder (Gisela Uhlen) beweert echter dat haar zoon haar nog regelmatig schrijft, maar ze heeft de brieven verbrand opdat de politie hem niet op het spoor zou komen.

99. Scheine spielen schwarz

Marion Schultheiss (Christiane Kruger) verzoekt dr. Franck om haar man Gerd (Hans-Peter Korff) op te sporen, die het huis is uitgetrokken na een zoveelste conflict over zijn gokverslaving. Matula vindt hem in de rosse buurt, en de zaak is nog erger dan gedacht: hij frequenteert een illegaal speelhol, en wordt daarvoor gefinancierd door zijn dochter Lissy (Nele Mueller-Stöfen) die zich is beginnen te prostitueren. Zelfs dan reikt het bedrag niet om de schulden te delgen die Gerd maakt, en Lissy's pooier Heinz Kottke (Heinz Hoenig) laat hem zijn schulden in schijven van 10.000 Mark afbetalen door ritjes te maken naar Nederland, waar hij een lading cocaïne moet halen. Gerd heeft er echter genoeg van, en ladderzat schiet hij Kottke neer. Alhoewel het maar een schampschot is, heeft iemand vlak daarna de job afgemaakt en Kottke gedood; het wapen ligt twee straten verder in een vuilbak. Onmogelijk dat Gerd, die niet meer op zijn benen kon staan en ter plekke zijn roes heeft uitgeslapen, tot daar is gesukkeld om zich van het wapen te ontdoen. Of toch?
Disk 4:
100. Käufliche Herren
Sylvia Beckmann (Ulrike Kriener) wendt zich tot dr. Franck wanneer de politie de verdwijning van haar man Klaus niet ernstig neemt. Klaus werkte aan een reportage over de verwevenheid van het drugsmilieu met de haute finance, en hij was op die avond op weg om een informant te ontmoeten. Wanneer 's anderendaags het lijk wordt gevonden, gewikkeld in een plasticfolie van het soort dat mevrouw Beckmann gebruikt in haar kunstatelier, valt de verdenking op haar. Er ontbreekt echter ook maar het minste motief, en de onderzoeksrechter kan niets anders doen dan haar vrijlaten. Maar ze heeft wel slapende honden wakker gemaakt...

101. Gier

Sonja Winkler (Angelika Bartsch) gaat zich eindelijk van haar man Friedrich (Vadim Glowna) laten scheiden. Friedrich is een schotelvod die jarenlang niet heeft ingegrepen toen zijn familie zijn vrouw zwartmaakte, en Sonja is vastberaden om hem en bij uitbreiding de familie te pluimen. Sonja's stiefzoon Norbert (Marco Hofschneider) wil er nog een schepje bovenop doen en biedt Sonja documenten aan waaruit moet blijken dat de familie Winkler in de loop der jaren voor miljoenen belastingen heeft ontdoken. Hoteluitbaters vinden echter Friedrich in de kamer van Sonja terug, naast haar lijk. Friedrich wil bevestigen noch ontkennen dat hij de moord gepleegd heeft, en hij klapt dicht. Prompt daarop begint iemand de familie Winkler te chanteren met de belastende documenten, die ze voor een vriendenprijsje van 1 miljoen Mark mogen terugkopen...
102. Das Attentat
Filmregisseur Karl Liebeck (Robert Giggenbach) heeft een sappig boek geschreven met anekdotes die hij in de filmwereld heeft opgedaan. Wie daar niet zo blij mee is, is zangeres Catarina May (Despina Pajanou), die volgens Liebeck in een pornofilm heeft meegespeeld. Catarina, die dit stellig ontkent, neemt dr. Franck onder de arm om de publicatie van het boek te verbieden. De uitgever van Liebeck heeft daarentegen Matula in dienst genomen om de schrijver bij de vernissage van het boek te beschermen. Tijdens de voorstelling wordt er vanuit een gebouw aan de andere kant met een scherpschuttersgeweer op Liebeck geschoten. Matula heeft op de voorstelling een collega zien rondsnuffelen...

Disk 5:

103. Feiglinge töten nicht
Bij een roofoverval wordt een bankbediende doodgeschoten; de enige van de drie overvallers die de politie te pakken krijgt is Olaf Beier, de man met de vluchtauto. Dr. Franck verdedigt hem, en wanneer Olaf te horen krijgt dat hem levenslang boven het hoofd hangt, vraagt hij een nachtje bedenktijd of hij toch niet beter zijn twee kompanen verlinkt. Die nacht pleegt Olaf echter zelfmoord in de cel. De politie wil niet dat dr. Franck zich nog verder met het onderzoek bemoeit. Om binnen in de gevangenis een kijkje te kunnen nemen en om Olafs celgenoot Alain Pailleur (Claude-Olivier Rudolph) aan de tand te kunnen voelen, laat Matula zich in de gevangenis opsluiten voor flessentrekkerij.
104. Eifersucht
Het echtpaar Weber (Jürgen Schornagel en Astrid Meyer-Gossler) laat Matula de gangen nagaan van hun dochter Britta (Katja Studt). Die zeventienjarige blijkt een relatie te hebben met wiskundeleraar Peter Baum, wat een geheel nieuwe dimensie verschaft aan het begrip "bijles". Mijnheer Weber is van plan om Baum eens goed in te peperen dat hij van zijn dochter moet blijven. Naar eigen zeggen is de leraar bereid om de relatie te beëindigen; toch wordt hij bij een muziekavond teruggevonden met het hoofd met een microfoonstaaf ingeslagen. Weber wordt gearresteerd, en wanneer Britta hoort wat er gebeurd is, onderneemt ze een zelfmoordpoging. Toch is er meer aan de hand op de school, want klusjesman Knobloch (Heinz Werner Kraehkamp) zwemt plots in het geld, dat hij er met zijn gokverslaving prompt weer doordraait. Knobloch is echter de volgende op de lijst doden...

105. Eine mörderisch gute Idee

Wanneer het restaurant van dr. Simons (Vadim Glowna) afbrandt, komt de kok, Stefan, om het leven. Dr. Simons gelooft in de theorie dat de maffia hier achterzit omdat hij geen protection money betaalt. Het restaurant van Karin Winter (Brigitte Janner) is volgens hem de oorzaak, want haar nieuwe vriend Mario Ciapella (Guido Gagliardo) is uit Palermo moeten vluchten omdat de grond er hem te heet onder de voeten werd. De zaak van Karin is tevens het stamcafé van Matula, en tegen de zin van dr. Franck in blijft de detective de zaak onderzoeken. Dan wordt ook Karin vermoord, net op het moment dat blijkt dat ze plots over geld beschikte om haar torenhoge schulden af te betalen.
BEELD EN GELUID
Voetje voor voetje wordt de beeldkwaliteit van deze releases beter, alhoewel je toch duidelijk naar een reeks uit de jaren '90 aan het kijken bent, die redelijk wat video-artefacts bevat, en hier en daar niet al te beste compressie heeft. Het geheel zal echter niet moeten onderdoen voor de kwaliteit waarmee de reeks oorspronkelijk werd uitgezonden. De beeldband is redelijk korzelig, en de kleuren zien er niet bepaald diep geprononceerd uit, maar bekijkbaar is het geheel alleszins wel. De Dolby Surround 2.0-track is uitsluitend in het Duits te beluisteren en ondertitels zijn er niet. Het Hessische dialect is echter hetgeen u het meest gewoon bent als u al eens een Duits televisieprogramma tot u neemt, want dat is zowat het Duitse equivalent van FC De Kampioenen-Vlaams.
EXTRA'S
Extra's? U mag al blij zijn dat u niet onterecht achter de tralies vliegt!

CONCLUSIE

More Entertainment heeft intussen al een paar zeer mooie boxsetreeksen op de markt gebracht met Duitse krimi's, uniform vormgegeven en kwalitatief redelijk egaal. Blijf echter met uw poten van de Rainer Hunold-box af, en koop de losse releases, want de box staat stijf van de technische problemen.

 
coverStudio: More Entertainment

Regie: Michael Mackenroth, Kaspar Heidelbach, Erwin Keusch, Michael Gutmann, Hajo Gies, Wolfgang F. Henschel, Michael Meyer, Gabriela Zerhau, Michael Lähn, Frank Strecker, Jörg Grünler
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1991-1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
882 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602803


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij