:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 7
DEXTER - SEIZOEN 7 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-03-22
SERIE
De wereld van Debra Morgan (Jennifer Carpenter) stort in wanneer ze ziet hoe haar pleegbroer Dexter (Michael C. Hall) de Doomsday Killer, Travis Marshall, een mes door het hart steekt. Dexter kan geen goede uitleg geven voor de situatie waarin Debra hem betrapt heeft, en het duurt dan ook niet lang vooraleer Debra te weten komt dat hij een seriemoordenaar is. Ze heeft echter meegewerkt aan het verdoezelen van het bewijs van de moord op Travis, wat haar tot een medeplichtige maakt. Ze verplicht daarom Dexter min of meer om een soort van zelfgemaakte therapie te volgen die hem van zijn dark passenger moet verlossen. Om het echter met een flauwe woordspeling te zeggen: het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en al snel moet Debra van het 'genezingsproces' afzien.
Net op dat moment staat het politiekorps op stelten wanneer het ontzielde lichaam van agent Mike Anderson (Billy Brown) aangetroffen wordt. Dexter heeft al snel de moordenaar in het vizier, en het gaat om Viktor Baskov (Enver Gjokaj), een ongeleid projectiel in dienst van de Koshka, de Oekraïense maffia, die in Miami een nachtclub uitbaat die als dekmantel dient om drugs te verschepen. Nog voor de politie het minste spoor te pakken krijgt, heeft Dexter het probleem al op de ons welbekende manier 'opgelost', maar daarmee haalt hij zich de woede op de hals van maffiabaas Isaak Sirko (Ray Stevenson), die overigens de homoseksuele partner van Viktor was, maar dat mag door de stoere, homo-onvriendelijke bazen in Kiev niet geweten zijn. Viktor neemt Dexter in zijn vizier, en het is maar de vraag wie van de twee de andere het eerste om zeep helpt. De Oekraïeners hebben bovendien de politie in de tang, want Joey Quinn (Desmond Harrington) is verliefd geworden op één van hun danseresjes, en met het dreigement om haar te verschepen naar een seksclub in Dubai is Joey de facto hun loopjongen geworden.

Debra heeft Dexter intussen veroordeeld tot een bureaujob, en de eerstvolgende gelegenheid om eens in open lucht te zijn, neemt Dexter te baat. Die gelegenheid doet zich voor wanneer hij mee de lijken moet opgraven van veroordeelde seriemoordenaar Wayne Randall (Daniel Buran), die in ruil voor een gunstiger gevangenisregime bereid is om enkele graven bloot te leggen die de politie niet gevonden heeft. Wayne is echter het gevangenisleven beu, en neemt de gelegenheid te baat om zichzelf onder een vrachtwagen te gooien. Toen jaren geleden Wayne zijn daden pleegde, werd hij daarbij geassisteerd door zijn toenmalige vriendin Hannah McKay (Yvonne Strahovski), die daarvoor nooit veroordeeld is geweest omdat ze toen minderjarig was. Hannah heeft het moorden echter niet afgeleerd, en heeft zich toegelegd op gifmoorden. De vorige eigenares van haar winkel én haar man zijn allebei omgekomen door een verdacht hartfalen, en Debra vraagt eigenlijk aan Dexter, omdat ze zelf geen harde bewijzen heeft, zijn ding te doen en Hannah om zeep te helpen. Dexter wordt echter verliefd op haar, en eens ze elkaars geheimen kennen, lijkt het er niet op dat ze het volgende lijk in Dexters plasticfolie wordt.
Maar Dexter laat zijn achtzaamheid varen. Nadat in de afgebrande kerk waar Travis Marshall werd vermoord, een bloedplaatje wordt gevonden, begint Maria LaGuerta (Lauren Velez) te vermoeden dat de eertijds omgekomen agent Eric Doakes toch niet de Bay Harbor Butcher was, en meer en meer gaan haar verdenkingen uit naar Dexter. Omdat Debra intussen ook medeplichtig is bij het verdoezelen van Dexters misdaden, dreigen ze allebei de rekening gepresenteerd te krijgen, en er moet een mirakel gebeuren om Maria de andere kant te laten opkijken...

Het voorlaatste seizoen van Dexter verandert één en ander aan het paradigma. Nu Debra op de hoogte is van Dexters bijbaantje als seriemoordenaar, verandert de dynamiek. Dexter komt voor existentiële vragen te staan, zoals de vraag of zijn dark passenger nu écht bestaat, of maar zijn eigen op hol geslagen verbeelding is. Voor de verandering moet onze protagonist het eens niet opnemen tegen een andere seriemoordenaar, maar krijgt hij dit keer de Oekraïense maffia, een killer-vriendin én een incestcomplex van zijn zuster te verwerken. Dexter stapt ook voor het eerst af van de code die wijlen zijn vader Harry (James Remar) hem gegeven heeft, en wanneer Hannah bedreigd wordt door haar chanterende vader, doodt hij voor het eerst ook iemand die niét schuldig is aan moord (een spijtige vergissing in seizoen 4 misschien uitgezonderd). Het is alleszins het seizoen waarin onze sympathieke knol het dichtste bij een betrapping staat, en dat de twist waarbij Debra achter de waarheid komt maar toch als politiecommissaris de lippen stijf op elkaar houdt, geloofwaardig wordt gebracht, is volledig op het conto te schrijven van actrice Jennifer Carpenter, die vooral in de aflevering Argentina een masterclass in acteren geeft.
Ondanks alle bochten waarin het scenario zich wringt, blijft Dexter ongemeen boeiend. We hebben nog één seizoen te gaan, maar op het moment van schrijven zijn er blijkbaar plannen van Showtime om een negende seizoen uit te brengen. Als de reeks kwalitatief even goed blijft, dan lijkt ons dat een goede keuze.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
73. Are You...?
Debra heeft geen tijd om lang te blijven stilstaan bij Dexters daden:de Oekraïense gangster Viktor Baskov vermoordt agent Mike Anderson wanneer die hem betrapt met het lijk van Naja, een stripper in de koffer. Ondanks het feit dat hij betrapt is, komt bij Dexter de drang naar boven om Viktor te vermoorden. Maria LaGuerta heeft in de uitgebrande kerk waar het lijk van Travis lag, een bloedplaatje gevonden van dezelfde soort als die Eric Doakes zogezegd gebruikte, wat erop zou kunnen wijzen dat hij niét de Bay Harbor Butcher was.

74. Sunshine And Frosty Swirl
Debra besluit na de vondst van Dexters geheime opslagplaats dat hij bij haar moet komen inwonen, zodat ze hem dag en nacht in het oog kan houden. Dexter wil echter Louis Greene (Josh Cooke) te grazen nemen, omdat die hem de hand van de Ice Truck Killer heeft gestuurd. Dex krijgt een gelegenheid wanneer hij moet assisteren bij de opgravingen van mogelijk drie nieuwe slachtoffers van Wayne Randall, een seriemoordenaar die net als Dexter berouw toont. Quinn en Batista onderwerpen de nachtclub van George Novikov (Jason Gedrick) aan regelmatige controles, en komen zo op het spoor van buitenwipper Tony Rush (Wil Traval), die net ontslag heeft genomen. Maria LaGuerta heeft intussen het bloedplaatje laten analyseren dat ze in de kerk gevonden heeft.
Disk 2:
75. Buck The System
Dexter voelt weer de neiging tot moorden, en hij neemt Ray Speltzer (Matt Gerald) in het vizier. De man heeft al twee moorden op zijn geweten, maar de politie had onvoldoende bewijs. Debra probeert hem te overtuigen zijn moordinstinct niet te volgen, en ze gaat zelf op onderzoek uit... maar ze kan niet verhinderen dat er nog een slachtoffer valt. George stuurt het hoertje Nadia (Katia Winter) op Quinn af, met de bedoeling hem uit te horen hoe ver de politie met haar onderzoek staat. Grote baas Isaak Sirko meent echter dat Viktor dood is, en zijn onderzoek leidt hem naar Dexters boot. Daar treft hij Louis aan, die net Dexter een toer wil lappen omdat hij door zijn toedoen ontslagen is. Dexter moet een DNA-staal gaan afnemen bij Hannah McKay, de ex-vriendin van Wayne Randall.

76. Run
De politie arresteert Speltzer, maar tot Debra's grote frustratie moeten ze hem weer laten gaan omdat hij zijn rechten niet volgens de regels van de kunst voorgelezen heeft gekregen. Dexter wil de man te grazen nemen, maar hij wordt zelf in zijn labyrint opgesloten, en kan maar ternauwernood ontsnappen. Sirko laat intussen zijn barman Alex (Ludwig Manukian), een doodbrave huisvader, opdraaien voor de moord op Mike en Naja, maar Angel Batista (David Zayas) gelooft niet dat de zaak zo eenvoudig is. Debra dringt erop aan dat Harrison (Evan George en Luke Andrew Kruntchev) een tijdje naar zijn grootouders verhuist.

Disk 3:
77. Swim Deep
Isaak Sirko zit achter Dexter aan, en zit zelfs klaar in zijn appartement om hem te vermoorden. Hij heeft het bovendien niet alleen op hem gemunt, maar op het hele korps van Miami, inclusief Debra. Dexter probeert daarom de Koshka tegen hun Colombiaanse concurrenten uit te spelen, maar dat plan mislukt. LaGuerta neemt Debra in vertrouwen dat ze dieper graaft in de Bay Harbor Butcher-zaak, en Debra kan op het laatste nippertje voorkomen dat een foto met Dexter op gevonden wordt in de verdwijning van één van zijn slachtoffers, een huwelijksfotograaf die vrouwen martelde. Dexter krijgt er lucht van dat in de zaak Wayne Hannah niet zo onschuldig is als ze doet uitschijnen. George probeert intussen Quinn om te kopen.
78. Do The Wrong Thing
Dexter voelt weer de neiging tot moorden, en hij richt zijn energie op Hannah McKay, die volgens zijn onderzoek samen met Wayne heeft gemoord, en daarna ook nog haar man én de vorige eigenares van haar bloemenzaak heeft vergiftigd. Dexter ontwikkelt echter een ongezonde seksuele obsessie voor haar, die hem belemmert te moorden. Vanuit de gevangenis probeert Sirko Quinn te chanteren om het forensisch bewijs tegen hem te laten verdwijnen, en hij is bereid om Nadia als pasmunt te gebruiken. Omdat Debra het onderzoek naar Mike Anderson niet meer wil heropenen, overweegt Batista zijn pensioen aan te vragen.

Disk 4:
79. Chemistry
Dexter heeft de vergissing begaan om met Hannah in de koffer te duiken, en misdaadjournalist Sal Price (Santiago Cabrera) heeft hen beiden samen gezien. Dexter probeert zijn naam uit het dossier te houden in ruil voor de laatste woorden van Wayne Randall, maar Debra, die intussen een date heeft gehad met Sal, probeert het net rond Hannah te sluiten. Sirko is intussen uit de gevangenis gekomen nadat een cruciaal stuk bewijs uit de bewijskamer verdwenen is, en dit door ingrijpen van Quinn.

80. Argentina
Debra vraagt aan Dexter om Hannah te vermoorden, maar nu hij haar minnaar is, is dat niet langer evident. Het brengt Debra tot een behoorlijke dosis zelfreflectie aangaande haar relatie met Dexter. Sirko probeert Dexter in een donutshop neer te schieten, ondanks het feit dat hij voortdurend onder politiebewaking staat. Wanneer Dexter in zijn appartement binnendringt om hem te vermoorden, blijken er nog mensen te zijn die hem naar het leven staan. Sirko is intussen de steun van de Koshka kwijt omdat hij een ongeleid projectiel is, en Dexter komt achter het geheim van zijn verbeten haat tegen hem. Net op dat moment krijgt Dexter het bericht dat de vader van Rita aan zijn nieren moet worden geopereerd, en dat Astor (Christina Robinson), Cody (Preston Bailey) en Harrison naar Miami zullen afzakken.
Disk 5:
81. Helter Skelter
Isaak klopt aan bij Dexter om hem om hulp te vragen: de Koshka heeft twee huurmoordenaars op hem afgestuurd, en hij is bereid om de spons te vegen over zijn verleden met Dexter als die hem kan beschermen. Dexter voelt er niets voor, maar om zich van zijn medewerking te verzekeren heeft hij Hannah gegijzeld. Dexter moet noodgedwongen Debra's hulp inroepen. Intussen teistert een nieuwe seriemoordenaar Miami, één die zijn slachtoffers levend verbrandt. Maria zoekt contact met Tom Matthews (Geoff Pierson) om haar te helpen bij de zoektocht naar de échte Bay Harbor Butcher, maar Tom stelt zijn prijs.

82. The Dark... Whatever
Door onwettig verkregen bewijsmateriaal komt Dexter achter de identiteit van Jensen (Mike Foy), de pyromaan die nu al zeven mensen levend heeft verbrand met kerosine. Hij heeft echter aan Debra beloofd om niet tussen te komen in het onderzoek. Hannah krijgt bezoek van haar abusieve vader Clint (Jim Beaver), die haar wil afpersen om zijn gokschulden te delgen. Clint beschikt over informatie die Hannah achter de tralies zou kunnen krijgen, en wanneer ze niet betaalt, klopt hij aan bij Dexter. Wanneer George dreigt om Nadia naar een seksclub in Dubai te sturen, kogelt Quinn hem neer, en hij probeert het op wettige zelfverdediging te laten lijken. Tom en Maria vinden een concrete aanwijzing dat Dexter de Bay Harbor Butcher zou zijn, maar Tom wil het, in tegenstelling tot Maria, niet geloven.

Disk 6:
83. Do You See What I See?
Tom heeft toegezegd om Dexter aan de tand te voelen over het feit dat hij de Bay Harbor Butcher zou zijn. Dexter beseft dat hij bijkomend bewijs moet planten dat naar Doakes leidt. Intussen komt Hector Estrada (Nestor Serrano) vrij, de moordenaar van Dexters moeder, en Dexter wil zijn ultieme kill plannen. Debra is van plan Arlene Schram (as Nicole Laliberte) te ondervragen, een vrouw die gezien zou hebben hoe Hannah een oppasser in de jeugddeliquentencentrum heeft vergiftigd met rattenvergif. Op weg naar Arlene krijgt Debra echter een auto-ongeluk, en Dexter kan niet helemaal uitsluiten dat Hannah er de hand in heeft gehad.
84. Surprise, Motherfucker!
LaGuerta arresteert Dexter op verdenking van de moord op Estrada. De bewijslast lijkt zodanig zwak dat het meer en meer lijkt alsof LaGuerta een ziekelijke obsessie voor Dexter heeft aangekweekt, en ze wordt op een zijspoor gezet. Ze vindt echter bewijs van Debra's betrokkenheid bij de dood van Travis Marshall. Hannah McKay zit intussen in de gevangenis voor de moord op Sal Price, maar ze heeft een spectaculair ontsnappingsplan achter de hand. Net wanneer Angel in zijn restaurant zijn laatste dag dienst viert, lopen de zaken dramatisch af.

BEELD EN GELUID
De Blu-rayreleases van Dexter zijn zoals steeds puntgaaf, met een beeldtransfer om duimen en vingers bij af te likken. Eén kleine aardigheid is echter dat men is afgestapt van vier schijven met elk drie afleveringen, en we in de plaats daarvan zes schijven met telkens twee afleveringen krijgen, wat voor de rest een luxeprobleem is. Het zonnige Florida ziet er weer op zijn best uit, en de kleuren bij de nachtelijke feestjes in het restaurant dat Angel heeft gekocht en de nachtclub van de Oekraïeners falen niet. Misschien is de reeks íets donkerder van tint, al was het maar om de duistere twist te symboliseren waar het geheel in de laatste aflevering naartoe gaat. Qua geluid maken we een klein voorbehoud bij de derde aflevering, waar het geluid een fractie van een seconde asynchroon lijkt te lopen. Daarbuiten echter is de Dolby TrueHD-track weer zeer gedetailleerd en ruimtelijk flink uitgespreid. Veel achtergrondgeluiden, van het klotsen van de golven tegen Dexters boot tot meeuwen op het strand en ambiance in de seksclub van de Oekraïeners. Overal pret verzekerd!
EXTRA'S
De Amerikanen kunnen met hun release van Dexter seizoen 7 extragewijs op hun kin kloppen; wij krijgen iets meer, maar een grote oogst is het netto bekeken niet. Eerst en vooral zijn er twee features Behind episode 701 (2:37) en Behind episode 702 (2:47) die de afleveringen omvatten waarin Debra in het bizarre dubbelleven van Dexter wordt meegezogen. Dissecting a scene: The mighty pen (2:07) is een ontleding van een bijkomende scène, en Becoming Ray Speltzer (6:09) is een snelle voorstelling van de seriemoordenaar naar wie de featurette genoemd is. Er zijn zeven documentaires "Writers Roundtable" (16:46) waarin producer Scott Buck en de schrijvers Manny Coto, Tim Schlattmann, Wendy West, Jace Richdale, Lauren Gussis, Scott Reynolds, Arika Lisanne Mittman en Karen Campbell samenzitten, en om af te sluiten zijn van de slotaflevering vier scènes met optioneel commentaar van Jennifer Carpenter te bekijken, horend bij deze knoert van een cliffhanger.

CONCLUSIE
Alhoewel Dexter op zijn einde loopt en het paradigma van de eenzaam opererende seriemoordenaar in dit seizoen flink onderuit gehaald wordt, zitten er voldoende frisse ideeën om Dexter nog een seizoentje langer te laten draaien. Meer moet dat niet zijn.


coverStudio: Paramount

Regie: John Dahl, Steve Shill, Stefan Schwartz, Ernest R. Dickerson, Alik Sakharov, Holly Dale, Romeo Tirone, Michael Lehmann
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, Lauren Velez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Ray Stevenson, Yvonne Strahovski

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
635 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582955187


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Behind episode 701"
• Documentaire "Behind episode 702"
• Documentaire "Dissecting a scene: The mighty pen"
• Documentaire "Becoming Ray Speltzer"
• 7 documentaires "Writers Roundtable"
• 4 scènes met optioneel commentaar van aflevering 712

Andere recente releases van deze maatschappij