:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN HUGHES 5-MOVIE COLLECTION
JOHN HUGHES 5-MOVIE COLLECTION (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-05
FILMS
John Hughes is zonder twijfel één van de cineasten die een grote invloed had op de jaren '80, zowel in het genre van de coming-of-age film als de komedie. Onlangs verscheen in Amerika op Paramount een Blu-ray box met daarin 5 films van de man. De schijfjes zijn regiovrij.

Na zijn studies belandde Hughes in de wereld van de tv-commercials, maar hij wist als geen ander dat hij het begrip komedie onder de knie had en hij begon dan ook met succes zijn grappen door te verkopen aan stand-up-comedians zoals Rodney Dangerfield die later in de filmwereld zou doorbreken in Caddyshack. De grote ommekeer kwam voor Hughes toen hij aan de slag mocht als schrijver bij National Lampoon Magazine. Meteen viel op dat Hughes in tegenstelling tot vele andere schrijvers weinig of geen tijd nodig had om de juiste grappen te bedenken, en National Lampoon vroeg hem dan ook om scenario's voor hun films te bedenken nadat Animal House een gigantisch succes werd. Dat resulteerde in Class Reunion, maar deze film die niet meer was dan een mislukte poging om het trucje met Animal House over te doen, liep voor geen meter. Toch bleef het vertrouwen behouden en werd Hughes gevraagd om mee te werken aan de eerste drie National Lampoon Vacation- films met Chevy Chase. Toen hij in datzelfde jaar ook het script schreef voor de Michael Keaton-hit Mr. Mom wist Universal dat ze Hughes in hun rangen moesten opnemen en kreeg de man een contract aangeboden.

Zijn debuut Sixteen Candles zette meteen de toon voor de evolutie van de teen movies de komende jaren. Films met jongeren waren dankzij Hughes niet langer slapstick-sekskomedies maar films waar kon gepraat worden over serieuze issues. Zijn grootste hits waren The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off. Hughes werd het gouden haantje van Hollywood, maar hij had ook nog een andere droom: het schrijven van de ultieme komedie met John Candy als ideale partner, getuige de zo goed als perfecte Planes, Trains & Automobiles. Hij bleef nog teen comedies schrijven maar die werden uitbesteed aan andere regisseurs, bijv. aan Howard Deutch in Pretty In Pink en Some Kind Of Wonderful. Hoewel Hughes de man van de '90's was, werd zijn grootste commerciële succes de drie Home Alone-films en werd Chris Columbus op de regiestoel geroepen. Maar op de Beethoven-films na, verlies Hughes gaandeweg zijn greep op Hollywood en had hij steeds minder te zeggen en verliet hij de filmindustrie om zich terug te trekken op zijn ranch in zijn thuisstad Chicago. John Hughes overleed onverwachts op 59-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De recensies en weetjes over de achtergrond over de films vind je terug in de individuele artikels waarvan je hieronder de linkjes terug kan vinden.

Planes, Trains And Automobiles (9/10)
Planes, Trains And Automobiles is een heerlijke komedie en met een John Candy, Steve Martin en John Hughes op hun best. Lachen en gieren zonder dat het ook maar één seconde boertig wordt, dat is komedie!

Klik hier voor de volledige bespreking. 
 
Ferris Bueller's Day Off (9,5/10)
Niet dat we het van plan waren, maar over Ferris Bueller's Day Off valt geen slecht woord te vertellen. Dit is gewoon de perfecte coming-of-age '80’s-film met een perfect verhaal vol komische vondsten en memorabele vertolkingen.

Klik hier voor de volledige bespreking.

She's Having A Baby (7/10)
Voor She's Having A Baby kiest John Hughes voor een drama. Dat levert wel een genietbare film op, maar het blijft één van de minste uit de carrière van de man, ook al heeft hij dat nooit willen horen.

Klik hier voor de volledige bespreking.

Pretty In Pink (8/10)
Een simpeler verhaal dan dat van Pretty In Pink is moeilijk denkbaar. Arm meisje wordt verliefd op rijke jongen en dat heeft zo zijn vervelende gevolgen. Maar het werkt allemaal prima en hoewel deze film op en top eighties (van verhaal tot look) werkt hij veertig jaar na datum nog even goed.

Klik hier voor de volledige bespreking.

Some Kind Of Wonderful (8/10)
Hoewel je er zeker van kan zijn dat Some Kind Of Wonderful voor John Hughes niet meer dan een vluggertje was, blijft het een 80’s-classic pur sang. Het verhaal ligt in het verlengde van Pretty In Pink, maar ook al zit er maar een jaar verschil tussen, is deze net iets minder gedateerd hoewel hier de versheidsdatum van de muziek wat is verlopen. Desalniettemin een must-see, al was het maar voor Mary Stuart Masterson. 

Klik hier voor de volledige bespreking.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit verschilt van disk tot disk en kan je lezen op de individuele bespreking.

EXTRA'S
De extra’s worden uitvoerig besproken op de individuele bespreking waarvan je de desbetreffende link bovenaan kan vinden.

CONCLUSIE
Deze Blu-raybox (Amerikaans, maar universeel afspeelbaar) biedt vijf films van John Hughes die een ontzettend belangrijke rol hebben gespeeld op de pop culture van de eighties en die jaren na datum maar in één categorie horen: die van de eeuwige classics!coverStudio: Paramount

Regie: John Hughes, Howard Deutch
Met: Molly Ringwald, John Candy, Steve Martin, Elizabeth McGovern, Mary Stuart Masterson, Matthew Broderick, Lea Thompson

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2021

Leeftijd:
13

Speelduur:
489 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
032429351351388


Beeldformaat:
Zie individuele besprekingen HD

Geluid:
Zie individuele besprekingen

Ondertitels:
Zie individuele besprekingen
Extra's:
• De extra's per disk vind je terug bij de individuele bespreking.


Andere recente releases van deze maatschappij