:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARMED - SEIZOEN 2
CHARMED - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-05-28
SERIE
Het sophomoric season van Charmed vangt aan na de dood van Andy in seizoen 1. Kwatongen beweren overigens dat zijn exit het gevolg was van het feit dat hij en Shannen Doherty niet door één deur konden, anderen houden het op een bravere uitleg dat zijn personage niet langer bedoeld was dan één seizoen te duren. Hoe dan ook waren er ook plannen om van Andy een nieuwe white lighter te maken, een beschermengel van de heksen, maar de scenaristen vonden dat met de analoge rol van Leo (Brian Krause) er te veel in herhaling zou gevallen worden, en ze kozen om de rol van Leo op te waarderen - hij is in de tweede helft van dit seizoen gecrediteerd als vaste cast. Als gevolg wordt hierdoor zijn partner Darryl Morris (Dorian Gregory) meer naar voren geschoven. De zusjes kunnen uiteindelijk niet anders dan hun heksenkrachten tegen hem opbiechten, wanneer hun naam in zowat elk onopgelost dossier in San Francisco verschijnt, en voor de verhaallijnen is dat alvast een goede zet.
De zussen Halliwell wisselen dit seizoen ook allemaal van job. Piper (Holly Marie Combs) heeft er genoeg van om haar spreekwoordelijke kloten af te draaien in een restaurant waar alleen de baas rijk wordt, en ze koopt een nachtclub. Dit is tegelijkertijd voor de scenaristen hét gedroomde alibi om enkele bekende (de Cranberries en de Goo Goo Dolls) en minder bekende (who the fuck is Dishwalla?) bands een gastoptreden in de reeks te laten vertolken. Haar liefdesleven staat op zijn kop wanneer ook de nieuwbakken buurman Dan (Greg Vaughan) romantische interesse voor zijn nieuwbakken buurvrouw betoont. Die laatste maakt zelf een moeilijke tijd door met Leo, omdat die alleen maar een relatie met Piper zou kunnen beginnen als hij zijn onsterfelijke engelenstatus zou opgeven. Wanneer hij dit ook daadwerkelijk besluit te doen, is Piper al diep gelieerd met Dan, en zal één en ander uiteindelijk betekenen dat ze moet kiezen en één van haar aanbidders de bons zal moeten geven.

De carrière van Prue (Shannen Doherty) bij het veilinghuis Buckland loopt op haar laatste benen. Het nieuwe management heeft het wel gehad met haar frequente afwezigheden wegens familiale omstandigheden, en nadat ze een tijdje rondhangt in de werkloosheid, besluit ze fotografe te worden voor een magazine. Eeuwige werkloze Phoebe (Alyssa Milano) daarentegen beseft dat haar leven, dat aan elkaar hangt van de McJobs, zo niet verder kan, gaat psychologie studeren op de universiteit, wat scenariogewijs weer mogelijkheden biedt om nieuwe verhaallijnen aan te boren.
Duidelijk wordt ook meer dan in het eerste seizoen de seksualiteit van de drie hoofdrolspelers naar voren geschoven. Het leven dat de zussen leiden is allerminst celibatair te noemen - in het geval van Phoebe is het verwonderlijk dat ze nog niet betiteld wordt als de matras van dienst - en één en ander gaat dan ook gepaard met een garderobe waarbij er meer en meer bezuinigd wordt op de stof. Na de opening credits wordt nog altijd steevast de artiest van de week in de etalage gezet, en het moet gezegd worden dat de muziekkeuze verdedigbaar is. Een aflevering waarin Prue per ongeluk weer een tiener wordt, wordt bijvoorbeeld vergezeld van het nummer 17 Again van de Eurythmics. Meer dan eens is het echter wel een overduidelijke plug voor een artiest die dringend gelanceerd moet worden.


AFLEVERINGEN
Disk 1:
23. Witch Trial
Op de herfstequinox vieren de zussen dat ze een jaar geleden heksen zijn geworden. De demon Abraxas (Walter Phelan) opent op die dag echter een portaal naar een andere dimensie en steelt het Book Of Shadows. Door de incantaties achterstevoren te lezen, maakt hij de betoveringen van de Halliwells daarom ongedaan, en één voor één verschijnen de demonen die de zussen vorig seizoen verslagen hebben, weer in levenden - nu ja - lijve voor hen.
24. Morality Bites
Phoebe heeft een visioen waarin ze tien jaar in de toekomst op de brandstapel belandt. De zussen reizen naar de toekomst om uit te zoeken hoe dat mogelijk is, en ze komen te weten dat Phoebe ter dood is veroordeeld omdat ze haar heksenkrachten heeft gebruikt om iemand te vermoorden. Openbaar aanklager Nathaniel Pratt (Pat Skipper) heeft daarop de gelegenheid te baat genomen om letterlijk een heksenjacht te voeren tegen al wie over magische krachten beschikt, of waar alleen al maar dat vermoeden bestaat.

25. The Painted World
Prue krijgt op het veilinghuis een schilderij aangeboden dat ze zo snel mogelijk moet verkopen. Ze merkt echter dat er een man in het schilderij gevangen zit, die nog net een kreet om hulp op de ramen heeft kunnen schilderen. Voor ze het weet wordt ze in het schilderij gezogen, en maakt daar kennis met Malcolm (Paul Kersey), die zeventig jaar geleden door een heks in het schilderij is opgesloten en er maar wat graag uit wil. Phoebe heeft intussen met Prue's auto tegen een paaltje gereden, en ze zoekt een job om de schade te betalen. Omdat ze echter afgaat als een gieter op de sollicitatietest, probeert ze een spreuk uit waardoor ze 24 uur lang superslim wordt.

26. The Devil's Music
De P3-club zit in de rode cijfers. Prue heeft weliswaar een aanbidder, Chris Barker (David Haydn-Jones), die de zussen een renteloze lening wil verschaffen, maar het is maar wat duidelijk dat hij eerder achter Prue aanzit. Dan krijgt Piper de kans om de band Dishwalla in haar club te laten optreden. In het kielzog van hun manager, Jeff Carlton (Larry Holden), reist er echter ook de demon Masselin (Chris Nelson) mee, die zich voedt met de zielen van groupies.
Disk 2:
27. She's A Man, Baby, A Man!
Phoebe heeft voor de vierde nacht op rij dromen waarin ze seks heeft met telkens een andere man, om die dan daarna te vermoorden. Wanneer Darryl Morris met foto's voor de dag komt waaruit blijkt dat de mannen in kwestie wel degelijk bestaan en vermoord zijn, meent Phoebe dat ze geestelijk is verbonden met een succubus, een demone die zich voedt met mannelijk testosteron. Om de demone in de val te lokken, spreekt Prue een toverspreuk over zichzelf uit, waardoor ze in een man verandert.

28. That Old Black Magic
Twee niet al te snuggere archeologen bevrijden per ongeluk de heks Tuatha (Brigid Brannagh), die tweehonderd jaar geleden in een grot werd opgesloten. Om de volle potentie van haar krachten terug te krijgen heeft die echter haar toverstaf nodig, en die wordt net bij Buckland geveild. De zussen proberen de heks zelf aan te pakken, maar volgens Leo (Brian Krause) moet de zevende zoon van zeven zonen als uitverkorene de heks verslaan. De gelukkige is de onzekere tiener Kyle Gwideon (Jay Michael Ferguson). Bovendien botert het net niet tussen Piper en Leo, omwille van Dan.

29. They're Everywhere
Eric Bragg (Misha Collins) zoekt in navolging van zijn vader (Jim Antonio) de kocatie van het boek van Akashi, waarin de toekomst in detail omschreven staat. Twee tovenaars die bekend staan als de Collectors (Dean Norris en Edouard Saad) en die over het vermogen beschikken om de gedachten van iemand leeg te zuigen, hebben het op Eric gemunt, die niet alleen de steen met de locatie van het boek heeft gememoriseerd, maar ook de sleutel heeft ontdekt om die te ontcijferen. Prue en Piper proberen intussen een spreuk uit die hen in staat stelt om gedachten te lezen, omdat ze willen weten of hun respectievelijke vriendjes al dan niet tovenaars zijn. Prue komt zo tot een verbazende onthulling over Jack Sheridan (Lochlyn Munro).
30. P3 H2O
Prue bezoekt de camping waar moeder Patty Halliwell (Finola Hughes) twintig jaar geleden is verdronken. Er huist nog steeds een waterdemon in het meer, en nu de camping weer opent voor het publiek, lopen de badgasten gevaar. De vreemde Sam (Scott Jaeck) die rond het kamp sluipt, blijkt de vroegere Lichtgids van Patty geweest te zijn, die zich schuldig voelt omdat hij haar had afgeleid terwijl ze de demon het hoofd bood, met fatale gevolgen. Sam is echter altijd verliefd geweest op Patty, zodanig zelfs dat hij er zijn sterfelijkheid heeft voor opgegeven, en terwijl Prue de taak van haar moeder moet afmaken, dient Piper zich te beraden over haar toekomst met Leo samen.

Disk 3:
31. Ms. Hellfire
Op vrijdag de 13de worden de zusters beschoten door een huurmoordenares, Miss Hellfire (Wendi Bromley). Ze hebben geen andere keuze dan aan Darryl opbiechten dat ze heksen zijn. Om de opdrachtgever te achterhalen, doet Prue alsof zíj de huurmoordenares is, en komt zo op het spoor van onderwereldbaas Bane Jessup (Antonio Sabato Jr.), die in opdracht van de demon Barbas (Billy Drago) dertien heksen vermoordt, zodat die terug uit het vagevuur kan ontsnappen. Prue ontdekt van zichzelf een nieuwe bovennatuurlijke gave, en intussen hangt ook nog eens haar job bij Buckland aan een zijden draadjel, tenzij ze binnen de 24 uur voor 100.000 dollar spullen kan veilen.

32. Heartbreak City
De engel Cupido (Michael Reilly Burke) roept de hulp in van de zussen Halliwell. Een demon die Drazi (Clayton Rohner) heet, heeft zijn ring gestolen, en gebruikt de kracht ervan om de koppels die Cupido bij elkaar heeft gebracht, weer uit elkaar te trekken. Na een mislukte poging om Drazi te verslaan, keert de demon zich tegen hen, en de relatie van Prue met Jack en die van Piper met Dan lopen op de klippen.
33. Reckless Abandon
Op het politiebureau wordt een te vondeling gelegde baby achtergelaten. Phoebe ontfermt zich over het hummeltje, en ziet in een visioen dat zijn vader hem heeft trachten te beschermen tegen een demon. De kleine blijkt Matthew Van Lewen te heten, en hij is een mannelijke telg uit een rijke kunstverzamelaarsfamilie. Bijna de laatste mannelijke telg, ook, want in het huis van de Van Lewens huist een spook, Elias Lundy (J. Kenneth Campbell), dat zich tot doel heeft gesteld alle mannelijke nazaten van de familie te vermoorden.

34. Awakened
Piper heeft een stuk tropisch fruit voor in een cocktail de club ingesmokkeld. Het ding had normaal gezien in quarantaine moeten blijven, en nu dat niet gebeurd is, heeft Piper een tropische, levensbedreigende ziekte opgelopen. Wanneer ze op sterven ligt, roepen Prue en Piper een levensreddende voodoo-spreuk over haar af. Piper wordt er weliswaar door genezen, maar de ziekte begint in de kliniek om zich heen te grijpen. Prue moet intussen bij Buckland een Monet authenticeren waarvan ze zeker weet dat die maar door een leerling van Monet is geschilderd. Ze kan dat niet met haar geweten in overeenstemming brengen, dus neemt ze ontslag.

Disk 4:
35. Animal Pragmatism
Het is Valentijn. Terwijl Piper zowel de nodige aandacht krijgt van Leo als van Dan, zitten drie studiegenoten van Phoebe om dates verlegen. Ze hebben er niet beter op gevonden dan met een amateur-spreukenboek respectievelijk een varken, een konijn en een slang om te toveren tot mannen. Tot hun eigen grote verbazing blijkt de spreuk te werken; alleen richt het drietal een ravage aan op de campus.
36. Pardon My Past
Phoebe krijgt herinneringen uit een vorig leven, waarin ze kwaadaardig was, en een demon genaamd Anton (Tyler Christopher) haar een amulet had gegeven waardoor ze beschermd was tegen de goede incarnatie van haar twee nichten, Prue en Phoebe. Ze probeert een spreuk uit om haar vorig leven te herbeleven, en komt te weten dat, tenzij ze het amulet vindt vóór middernacht, zal sterven. Dan is intussen aan het graven in het verleden van Leo, en vindt tot zijn eigen verbazing geen enkel spoor terug.

37. Give Me A Sign
Bane Jessup ontsnapt uit de gevangenis nadat twee valse bewakers probeerden om hem ei zo na te vermoorden. Hij ontvoert Prue, maar smeekt haar eigenlijk om hem te helpen te beschermen tegen de demon Litvack (Steve Railsback). Litvack doet hem echter het voorstel om hem te sparen als Bane de drie zussen aan hem uitlevert. Intussen is er echter iets moois aan het bloeien tussen Bane en Prue.

38. Murphy's Luck
Prue krijgt de opdracht een fotoreportage te maken over Maggie Murphy (Amy Adams), een vrouw die ongeluk schijnt aan te trekken als een magneet. Toeval is het niet, want een Darklighter (Arnold Vosloo) is haar aan het influisteren om zelfmoord te plegen door van een gebouw te springen. Prue kan nog net de wanhoopsdaad verijdelen, en spreekt een spreuk uit waardoor Maggie's geluk keert. De Darklighter is zodanig pissed dat hij de ongeluksspreuk over Prue uitspreekt. Leo zou eventueel de man kunnen verslaan, maar dan moet hij zijn sterfelijkheid weer opgeven.
Disk 5:
39. How to Make A Quilt Out Of Americans
"Tante" Gail (Anne Haney), een oude bekende vn grootmoeder Halliwell, heeft een verbond gesloten met de demon Cryto (Cameron Bancroft), die haar en haar twee coven-genoten opnieuw hun jeugd wil schenken in ruil voor de gaven van de drie zussen. Gail lokt het drietal met een smoes naar haar huis, en Cryto pikt hun gaven in. Maar de demon wil meer, en Prue, Piper en Phoebe zullen het tegen hem moeten opnemen zonder hun speciale talenten. Piper zoekt intussen naar een galante manier om het uit te maken met Dan.

40. Chick Flick
Phoebe en Prue nemen het op tegen een demon (Robin Atkin Downes) die in en uit films kan treden, en daarenboven personages uit de films naar de echte wereld kan transporteren. Uit de film Kill It Before It Dies brengt hij per ongeluk het personage Billy (Chris Payne Gilbert) mee, op wie Phoebe al van kindsbeen af smoorverliefd was. De demon heeft echter het plan opgevat om de wereld te overspoelen met tot leven gewekte seriemoordenaars, allemaal enge mijnheren met bijlen en dames met een wit gezicht die met een mes zwaaien. Prue krijgt dan weer de kans om fotograaf Finley Beck (Mark Lindsay Chapman) te ontmoeten, haar grote idool, maar de man is een eikel eerste klas.

41. Ex Libris
Phoebe maakt kennis met Charlene (Rebecca Cross), een studente die op het punt staat te bewijzen dat demonen echt bestaan. Ze wordt echter onthoofd door de demon Libris (Scott Lincoln). Haar geest is echter nog niet klaar om te accepteren dat ze dood is. Dan is te weten gekomen dat Leo jaren geleden al eens getrouwd is geweest. Prue trekt zich het lot aan van Cleavant Wilson (Cleavant Derricks), een man die al een half jaar op zoek is naar getuigen die kunnen bevestigen dat pandjesbaas Gibbs (Jeremy Roberts) zijn dochter Tyra heeft vermoord. Om hem te motiveren om te bekennen vraagt Prue aan Charlene om wat in het pandjeshuis van Gibbs rond te gaan spoken.
42. Astral Monkey
Dokter Williamson (Matthew Glave), de dokter die Piper heeft trachten te genezen van het Oryoa-virus, heeft het bloed van de drie zussen geïnjecteerd in drie apen, die dezelfde krachten blijken te krijgen als de zussen zelf. Wanneer hij per ongeluk zélf het bloed geïnjecteerd krijgt, beschikt hij zelf over de gaven. Hij ontpopt zich als een crimineel die organen gaat stelen van misdadigers die na een vormfout zijn vrijgekomen. Deze keer kunnen de zussen echter het onschuldige slachtoffer misschien niet redden. Prue moet intussen een fotoshoot maken van de martial arts-acteur Evan Stone (Jim Davidson), maar ze wordt zelf het mikpunt van de roddelpers wanneer een paparazzo een foto neemt van haar en de acteur die voor misinterpretatie vatbaar kan zijn.

Disk 6:
43. Apocalypse Not
Op de vooravond van het moment waarop de vier ruiters van de Apocalyps de wereld in oorlog willen storten, wordt de aandacht van de Halliwells getrokken door de toenemende golf aan agressiegevallen. Bij één van de gevallen van verkeersagressie ziet Piper een man (Brian Thompson) die ongevoelig is voor het stilzetten van de tijd; wanneer de zussen een spreuk uitspreken om hem te verslaan, worden zowel de man als Prue naar een andere dimensie gezogen. De overige drie ruiters dringen aan op een verbond met de twee overige zussen om hun respectievelijke medestanders terug te halen, maar één en ander zou betekenen dat het viertal weer volledig is om het Laatste Oordeel uit te lokken.

44. Be Careful What You Witch For
De krachten van het kwade sturen een geest in een fles (French Stewart) naar de zussen, in de hoop dat ze kwetsbaar zullen worden door de neveneffecten van de drie wensen die ze mogen doen. Als gevolg van haar wens wordt Prue terug een tiener van 17, en heeft ze haar krachten niet langer. Phoebe, die een actieve kracht wil, kan plots vliegen, maar ze heeft dit talent gestolen van een boosaardige tovenaar (Marcus Graham). En Piper wenst dat Dan vooruit kan gaan in het leven, zonder haar, maar Dan begint onverklaarbaar snel te verouderen.
BEELD EN GELUID
Het tweede seizoen van Charmed is qua technische specificaties volledig vergelijkbaar met het eerste. Het 1.33:1-beeld is aanvaardbaar voor een reeks die intussen een jaar of twintig oud is, maar de herwerkte 1.78:1-Blurayversie geraakt vooralsnog niet tot in de Benelux. De scherpte is niet altijd optimaal, en een beetje grain, zeker in de donkere scènes waarin de demonen naar hartelust ronddwalen, is onvermijdelijk. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, en alhoewel de dialogen netjes verstaanbaar zijn, had er zeker voor een reeks die zo hard inzet op contemporaine muziek, qua dynamiek meer ingezeten.

EXTRA'S
De eerste zeven seizoenen van Charmed bevatten geen bonusmateriaal. Er is wel een giftset die vormgegeven is als het Book of Shadows, maar die is intussen hopeloos out of print, en kost een arm en een been.

CONCLUSIE
Charmed is een late uitloper van de nineties, met weinig echte uitschieters in de hoogte, maar perfect braaf vulsel voor een regenachtige avond, liefst als het buiten ook nog een beetje wil onweren, alleen al om in de sfeer te komen. De hekserijstrapatsen van de Halliwells kunnen ons bekoren, maar als ze een toverspreuk zouden kennen om dvd's om te toveren in Blu-rays, zouden we nog gelukkiger zijn.coverStudio: Paramount

Regie: John Kretchmer, Ellen S. Pressman, Richard Compton, Nick Marck, Robert Ginty, Gilbert Adler, James A. Contner, Mel Damski, Kevin Inch, James L. Conway, Lee Sheldon
Met: Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Greg Vaughan, Karis Paige Bryant, Dorian Gregory, Brian Krause

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
1999-2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
919 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014437869333


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors., Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij