:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREQUENCY
FREQUENCY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-07-19
FILM
John Sullivan (Jim Caviezel) is een flik met een nogal ongeordend leven. Op een avond activeert hij uit nostalgie de oude amateur-radiozender-ontvanger van zijn overleden vader Frank (Dennis Quaid), een brandweerman die in een pakhuisbrand omkwam. Tot zijn grote verbazing blijkt hij met hem te kunnen spreken; een hoge zonneactiviteit en een aanwezigheid van de aurora borealis maakt het mogelijk dat ze over een tijdsspan van dertig jaar met elkaar in verbinding komen. Vader Sullivan kan zijn oren eerst niet geloven, maar wanneer de aanwijzingen van zijn zoon hem van het fatale ongeluk bij de brand behoeden, is ook hij overtuigd van de werkelijkheid van het vreemd fysisch verschijnsel.
Alleen hebben ze, doordat Frank in de brand niet is omgekomen, de toekomst veranderd. Johns moeder, een verpleegster, heeft, doordat ze niet van haar taak is weggeroepen op de avond van de fatale brand, het leven kunnen redden van een patiënt. En dat had ze beter niet gedaan, want achteraf blijkt die een gevaarlijke en tot op heden nog steeds niet geïdentificeerde seriemoordenaar, die de "Nightingale Murderer" wordt genoemd omdat hij verpleegsters vermoordt. En doordat die niet in het ziekenbed is overleden heeft hij in Johns heden niet drie, maar tien moorden op zijn geweten, waaronder Johns moeder zelf. De enige manier om de toekomst terug te veranderen bestaat erin dat John via de radio zijn vader Frank in kennis stelt van elementen van het dossier, waardoor die de moorden van de Nightingale Murderer probeert te voorkomen. Hierdoor trekt Frank ongewild de aandacht van de politie, die menen dat hij tenminste medeplichtig is aan de moorden. En dat is nog niet zo erg, maar de moordenaar heeft ook door dat Frank meer weet dan gezond voor hem is.

Frequency pretendeert een soort van kruising te zijn tussen Back To The Future en Se7en, en wie het gegeven de eerste keer leest, kan de hele opzet misschien bijzonder vergezocht vinden. Dat dit geen belemmering hoeft te zijn voor een goede film, wordt hier ten volle bewezen. Films over tijdreizen en dat soort aanverwanten lopen altijd het gevaar om te verzanden in onwaarschijnlijke plotwendingen om tijdparadoxen en dergelijke te voorkomen - u weet wel, "wat zou er gebeuren als je in het verleden je eigen vader vermoordt". En er zitten inderdaad wat hiaten in het scenario, zoals in veel goeie SF-films, maar regisseur Gregory Hoblit, die voor 2000 vooral zijn sporen had verdiend met Amerikaanse cop-shows zoals L.A. Law en NYPD Blue - het is te merken in zijn thematiek en stijl - walst daar elegant omheen. Het verhaal wordt, ondanks het voortdurend heen-en-weergespring tussen 1969 en 1999 toch redelijk lineair opgebouwd, en het voortdurende veranderende verleden voor John Sullivan wordt netjes opgevangen doordat hij op gegeven moment verklaart dat zijn verschillende herinneringen aan de parallelle verledens voor hem moeilijk te onderscheiden zijn, als waren die allemaal slechts een droom. Een mooi en elegant afgewerkt scenario dus, op typisch Amerikaanse wijze gekruid met wat sentimentele jeugdelijke baseballherinneringen, die gelukkig voor ons Europeanen niet de spuigaten uitlopen, en daarenboven zelfs nog redelijk functioneel in het verhaal worden ingepast.
Waar de film het eerste half uur redelijk braafjes is, slaat, eens de Nightingale Murderer ten tonele wordt gevoerd, de sfeer drastisch om, en wordt het een meeslepende en soms grillige thriller, netjes volgens de klassieke regels uitgewerkt maar die toch allerminst te lijden heeft onder voorspelbaarheid. De acteerprestaties zijn beter dan gemiddeld, vooral Dennis Quaid als Frank Sullivan en Shawn Doyle als de Nightingale Murderer zijn voortreffelijk gecast. Frequency mikte niet echt op het grote publiek, maar werd desondanks in de bioscoop eertijds een onverwachte hit én één van de publiekslievelingen. De dvd is nooit op Blu-ray uitgebracht en intussen overal uitverkocht. Wie met een Engels ondertiteld exemplaar voldoende heeft, kan naar deze regiovrije versie van New Line Cinema uitwijken als alternatief.
BEELD EN GELUID
De disk krijgt een mooie Engelse DTS-HD MA 7.1-track mee die de ietwat slecht afgemixte track van de dvd doet vergeten. De surrounds zijn nog steeds redelijk dun gespreid: wanneer de brandweerwagens uitrukken, wordt natuurlijk al het geweld bovengehaald, maar het gros van deze film bestaat uit introspectieve mijmeringen van de hoofdpersonages, en conversaties over een radio met bedenkelijke geluidskwaliteit. Laat dit echter vooral de pret niet drukken, en de soundtrack van Michael Kamen krijgt in deze track ook waar die recht op heeft. De beeldkwaliteit is verbeterd ten opzichte van de dvd, en ondanks het feit dat de film zich voor een groot deel 's nachts afspeelt, of in slechtverlichte bars, is het beeld vrij scherp. Effecten zoals het noorderlicht worden netjes gerenderd maar zien er uiteraard wat kunstmatig uit - het noorderlicht laat zich niet filmen op commando. Problemen met compressie of artefacts zijn er nauwelijks, en de kleuren zijn donker en somber, waarmee het palet mooi aansluit bij de soms groezelige sfeer van de film - het gaat tenslotte nog altijd om een prent over een seriemoordenaar.
EXTRA'S
Deze buitenlandse uitgave bevat een flink pakket bonusmateriaal. De schijf bevat om te beginnen niet één, maar twee audiocommentaartracks, ééntje ingesproken door regisseur Gregory Hoblit en ééntje door de broers Toby en Noah Emmerich. De eerste is de scenarist van deze prent, de tweede speelt hier een bijrol en kent u waarschijnlijk als de incompetente agent Beeman uit The Americans. In deze film week zijn haarlijn overigens nog niet zo ver terug. De meest waardevolle extra is ongetwijfeld de bijna 40 minuten durende, vijfdelige documentaire The Science behind Frequency, waarin ook de visie van de makers inzake de theorieën aangaande tijdreizen wordt toegelicht, en voorgelegd aan enkele ernstige wetenschappers. Ook wordt er dieper ingegaan op het verschijnsel van "ham radio's", waarvan in het post-Internettijdperk moeilijk nog te vatten is wat hun mysterieuze aantrekkingskracht was. De segmenten hebben als titels Solar science (6:48), Ham radios (8:37), Time travel & theoretical physics (8:36), Fighting fires (7:54) en Creating natural phenomena for film (6:04). Waar er op de dvd een multi angle-featurette stond, waarin de verschillende lagen van de computer-geanimeerde openingsscène werden uitgevleesd, zijn deze vier filmpjes nu naast elkaar gemonteerd als Conceptual & solar galleries (0:31) in vier varianten: Rough 3D animation, Animation with lightning, Complex animation en Final film. De disk bevat ook nog vier verwijderde scènes (5:37), die netjes van dezelfde graad van afwerking zijn als de film zelf, een trailer (2:29) en een music-only track.

CONCLUSIE
Frequency is waardig ouder geworden, en blijft nog steeds een onderhoudende en intelligente thriller, overgoten met een emotionele saus waarin ons wordt opgelepeld hoe belangrijk familiebanden wel zijn. Het is mooi om deze nog eens op Blu-ray terug te kunnen kijken.


coverStudio: Warner

Regie: Gregory Hoblit
Met: Dennis Quaid, Jim Caviezel, Shawn Doyle, Elisabeth Mitchell, Andre Braugher, Noah Emmerich

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
794043156175


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Tsjechisch, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• 5 documentaires "The science behind Frequency"
- Solar science
- Ham radios
- Time travel & theoretical physics
- Fighting fires
- Creating natural phenomena for film
• Rough 3D animation: Conceptual & solar galleries
• Animation with lightning: Conceptual & solar galleries
• Complex animation: Conceptual & solar galleries
• Final film: Conceptual & solar galleries
• 4 verwijderde scènes
• Trailer
• Music-only track

Andere recente releases van deze maatschappij