:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRANDVIEW U.S.A.
GRANDVIEW U.S.A. (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-07-20
FILM 
"Pain don't hurt." (Patrick Swayze)

Verloren films uit de '80's. Je kan er boeken mee vullen, en wie weet zullen we dat ooit wel eens doen, maar voor deze keer houden we het op Grandview U.S.A. uit 1984. Een titel met een topcast, want zeg zelf: Jamie Lee Curtis, Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh en zelfs kleine rolletjes van de toen beginnende John en Joan Cusack. Maar het mocht allemaal niet baten, want de film scoorde alleen maar in Amerika en daarbuiten weet niemand (of toch in ieder geval niet veel mensen) het bestaan er van af.

Nog meer bizar wordt het als je de naam van de regisseur ziet: Randal Kleiser. Geen klinkende naam, maar wel de man die in 1978 het gigantische succes van Grease op zijn naam staan had. Daarna kwam het in feite nooit meer goed. Wel waren het films die over de lippen gingen wegens de zeer gedurfde casting (kijk naar wat hij in 1980 deed met Brooke Shields in The Blue Lagoon) of films die vaak gaan over relaties tussen jonge en oudere mensen om het beleefd uit te drukken. In Summer Lovers mocht Peter Gallagher tegelijkertijd het bed in met de toen veel jongere Daryl Hannah en Valerie Quennessen, en ook in Grandview, U.S.A. wordt dit thema aangesneden want de gescheiden, en veel oudere Jamie Lee Curtis papt hier aan met een tiener. Voor de fans van Jamie Lee Curtis kunnen we alvast kwijt dat ze hun idool op een manier kunnen bewonderen die je niet vaak ziet van haar, maar het wordt nooit vulgair en het blijft netjes. Meer zelfs, Grandview, U.S.A. bezit een zekere John Hughes-flair. Een luchtige film die toch de grote onderwerpen aankaart, en natuurlijk gaat het over de kern van alles: die prille liefde.

Tim Pearson (C. Thomas Howell) is 18 en wat je noemt een rolmodel. De jongeman is net afgestudeerd aan de Grandview High School en het is zijn droom om in Florida oceanografie te gaan studeren. Deze plannen worden grondig in de war gestuurd wanneer zijn vader hem zijn gloednieuwe Cadillac leent zodat hij met zijn vriendinnetje Bonnie (Kemberly Wenger) naar het studentenbal kan gaan. Tijdens het flikflooien loopt het mis, want de auto glijdt pardoes in een beek af. De enige manier om daaruit te geraken is een takelwagen in de buurt zien te vinden, en die diensten worden geleverd door Michelle "Mike" Cody (Jamie Lee Curtis) die de opdracht geeft aan haar goede vriend de sloopderbyrijder Ernie "Slam" Webster (Patrick Swayze) om de jongen uit de penarie te halen. En tja, als je één keer in de ogen van Jamie Lee Curtis hebt gekeken...

Aanvankelijk zou het een heel andere film worden want de rol van C. Thomas Howell (na E.T. en The Outsiders is dit zijn echte eerste hoofdrol) zou gespeeld worden door Kevin Costner, maar dat plan ging niet door. Jamie Lee Curtis wilde dan weer van haar rol als scream queen af en was in dat jaar in drie films te zien: deze Grandview U.S.A., het bij ons compleet onbekende Love Letters en natuurlijk haar toch wel ophefmakende verschijning in Trading Places. Ook Patrick Swayze stond op dat moment aan het begin van zijn carrière en was één van de vele opkomende sterren uit The Outsiders. Grappig is dat hij het nummer She's Like The Wind, dat door hem geschreven was, al wilde gebruiken voor Grandview U.S.A., maar toen deze romantische film een meer en meer komisch tintje kreeg, werd de song geschrapt maar het zou drie jaar later via Dirty Dancing een gigantische hit worden. 

Laten we niet flauw doen, dit is een heerlijk (bij momenten fout, maar tevens charmant) '80's-filmpje dat nu door woke en andere organisaties die alle pret uit het leven willen schrappen, niet meer zou kunnen. Wij vinden van wel en kronen daarom Grandview U.S.A. met plezier als een verloren '80's-classic.

BEELD EN GELUID
Grandview U.S.A. is uitgebracht op Kino Lorber en is alleen maar afspeelbaar op een regiovrije speler. Het gaat om een zeer mooie transfer, ook al lijken de kleuren niet echt natuurlijk genoeg dat merk je bijv. eens men de natuur ingaat en de bomen wel zeer felle groene kleuren krijgen. Voor de rest hoor je ons hier niet klagen, want beter dan dit zul je deze vergeten '80's-parel nooit kunnen zien. De detailuitvoering is mooi en op de soundtrack en de kapsels na heb je nooit het gevoel dat je naar een film van bijna veertig jaar zit te kijken. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 die op het einde wel een echo-effect vertoont in de dialogen. Voor de rest moet het geluid vooral komen van de stockcar races en een een popsoundtrack waarop je o.a. Falco aantreft.

EXTRA'S
Op dit schijfje vind je dus geen enkele extra.

CONCLUSIE
Grandview U.S.A. is een film die compleet in de vergetelheid geraakt is. Het verhaal mag dan wel wat vreemd en typisch '80's zijn (een gescheiden vrouw duikt in bed met tienerjongen), maar toch is dit een heerlijke film die perfect aansluit bij de John Hughes-classics. Wij noemen dit een vergeten klassieker...coverStudio: Kino Lorber

Regie: Randal Kleiser
Met: Jamie Lee Curtis, C. Thomas Howell, Patrick Swayze, Troy Donahue, Jennifer Jason Leigh, William Windom

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1984

Leeftijd:
R

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329206369


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij