:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 8
DEXTER - SEIZOEN 8 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-07-31
SERIE
Zes maanden na de moord op LaGuerta heeft Debra Morgan (Jennifer Carpenter) de politie verlaten, en ze werkt als privédetective voor Jacob Elway (Sean Patrick Flanery). Uiteraard leeft ze na het gebeurde op gespannen voet met Dexter (Michael C. Hall), die nog gewoon als vanouds bloedspatten analyseert voor de Miami Metropolitan Police, alsof er niets gebeurd is. Alhoewel. Angel (David Zayas) is uit pensionering teruggekeerd om het korps te leiden, en zelfs Tom Matthews (Geoff Pierson) staat het korps bij. Joey Quinn (Desmond Harrington) is een relatie begonnen met Angels zus Jamie (Aimée Garcia), en Angel dringt er nogal nadrukkelijk op aan dat Quinn eindelijk zijn examen voor brigadier zou afleggen.
Wanneer een seriemoordenaar toeslaat die al snel de Brain Surgeon wordt genoemd omdat hij bij zijn slachtoffers een welbepaald stukje van de hersens verwijdert dat verantwoordelijk is voor psychoses, wordt experte dr. Evelyn Vogel (Charlotte Rampling) erbij gehaald. Vogel openbaart zich nogal snel aan Dexter als een oude bekende van zijn vader Harry (James Remar), volgt het reilen en zeilen van Dexter als psychopaat al van in het prille begin, en stond zelfs mee aan de wieg van de code waarmee Dexter geprogrammeerd is om enkel maar misdadigers af te slachten. Voor haar is het geval Dexter een case study die nog altijd lopende is, en de experimenten die ze op psychopaten uitvoert, zijn alleszins van de gevaarlijkere soort. Aangezien de Brain Surgeon de uitgesneden hersenstukjes steevast aan haar bezorgt, meent ze dat de dader één van haar voormalige patiënten moet zijn, en ze vraagt aan Dexter hulp om de man uit te schakelen vooraleer zijzelf onder zijn mes belandt. Intussen doet ze verwoede pogingen om Dexter en Debra weer bij elkaar te brengen. Laten we het erop houden dat het éne plezier het andere waard is.

De zaken nemen plots een andere wending aan wanneer Hannah McKay (Yvonne Strahovski), weliswaar onder een andere identiteit, Miami bezoekt en opnieuw contact zoekt met Dexter om haar te verlossen van haar tirannieke nieuwe echtgenoot, zonder evenwel de verdenking op zich af te wenden. Haar nieuwe man is namelijk voorzien van een vrij omvangrijke chequeboek, en die wil ze natuurlijk niet kwijt. Dexter moet de onmogelijke spagaat maken tussen zijn leven als seriemoordenaar en zijn verlangen naar een normaal leven met Hannah. En hij begint voor het eerst in zijn carrière als seriemoordenaar fouten te maken, fouten die hij duur zal betalen...
Hét keerpunt in de reeks Dexter zit tussen het zesde en het zevende seizoen, toen de scenaristen besloten om Debra deelachtig te maken aan Dexters grote geheim. Vanaf dan werd duidelijk dat de reeks op haar laatste benen liep, en ook dit seizoen wordt er nog eens alles uit de kast gehaald. In tegenstelling tot vorig seizoen is er weer één antagonistische seriemoordenaar die het geheel domineert, dit keer de zogenaamde Brain Surgeon. Dexters aandacht is eigenlijk verdeeld tussen zijn slachtoffer en zijn nakende vlucht naar het buitenland met zijn geliefde. Daarnaast wordt hem door dr. Vogel gevraagd om een pupil op te leiden, een taak waar Dexter niet op te wachten zit. Hierdoor begint hij fouten te maken, en de afloop is dan ook dramatisch. De makers hielden zich alleszins niet in, en alhoewel niet iedereen even opgezet was met het eindresultaat, kent het laatste seizoen van Dexter toch een logisch einde, waarbij de seriemoordenaar eindelijk met zijn eigen beperkingen geconfronteerd wordt. Nochtans gaat Dexter dit seizoen zelfs zo ver dat hij een koelbloedige moord pleegt onder de neus van zijn collega's, en er nog mee wegkomt ook. Als zijn moorden een kunstvorm zijn, dan heeft hij toch wel de perfectie bereikt.
Terugkijkend op deze acht seizoenen Dexter moeten we toch concluderen dat het een sterke reeks is, met veel hoogtepunten en bijzonder weinig laagtepunten. De personages zijn innemend, niet in het minst heeft Dexter ons geleerd om te sympathiseren met een seriemoordenaar die uitzonderlijk over een geweten beschikt. Het verhaal blijkt intussen niet af, want Showtime heeft een nieuw seizoen besteld, zij het één van maar tien afleveringen in plaats van de gebruikelijke twaalf.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
85. A Beautiful Day
Dexter probeert wanhopig Debra te contacteren. Die zit deep undercover waar ze zich voordoet als het liefje van gangster Andrew Briggs (Rhys Coiro). Die heeft een half miljoen aan juwelen gestolen, en is op zoek naar een heler, maar hij weet niet dat de juwelen feitelijk het bezit van de maffia waren en dat die een huurmoordenaar op hem hebben afgestuurd. De Miami Metropolitan Police buigt zich intussen over een zaak waarbij een moordenaar een stukje van de hersens van zijn slachtoffer heeft weggenomen. Chef Matthews heeft er een experte bijgehaald, doctor Evelyn Vogel, een experte op het gebied van psychopaten.

86. Every Silver Lining...

Dr. Vogel roept de hulp van Dexter in, omdaat de Brain Surgeon de ontbrekende stukjes hersens op haar drempel achterlaat. Wanneer er een tweede slachtoffer wordt gevonden, kan Dexter van een plastic zak de vingerafdruk van een zekere Sussman (Scott Michael Morgan) halen. Zijn veronderstelling dat Sussman de Brain Surgeon is, blijkt echter fout. Debra is intussen op zoek naar de vermiste juwelen, en net op het ogenblik dat zij ze gevonden heeft, wordt ze in elkaar geslagen door El Sapo (Nick Gomez). Even later wordt El Sapo neergeschoten in zijn wagen teruggevonden, en Dexter vindt een bloedspoor van Debra op de plaats van het delict.
Disk 2:
87. What's Eating Dexter Morgan?
Na de schijnbare zelfmoord van Sussman sluit de politie het onderzoek naar de Brain Surgeon af. De echte Brain Surgeon bezorgt echter twee nieuwe stukjes hersenen op de dorpel van dr. Vogel. Dexter krijgt Ron Galuzzo (Andrew Elvis Miller) in het vizier, een voormalige patiënt van dr. Vogel, die zich tegenwoordig onledig houdt met het verkopen van fitnesstoestellen. Galuzzo is echter niet wie hij meent te zijn. Nadat Debra dronken van de weg wordt geplukt na het aanrijden van een parkeermeter, en Quinn ervoor zorgt dat ze niet in de dronkemanscel terechtkomt, drinkt ze zich opnieuw moed in en stapt ze het politiebureau binnen, klaar om de moord op LaGuerta te bekennen.

88. Scar Tissue

Dexter komt op het spoor van A.J. Yates (Aaron McCusker), een voormalige geweldenaar die kennelijk zelf hersenchirurgie heeft ondergaan. Hij blijkt over de dossiers van Vogel te beschikken, en Dexter vindt één van zijn slachtoffers in zijn woning. Dr. Vogel probeert intussen Debra door haar posttraumatisch stressyndroom te helpen. Quinn is geslaagd voor het examen van brigadier, maar er is iemand anders die een hogere score heeft gehaald. Wanneer hij aan het vieren is in het restaurant, gaat hij op de vuist met iemand die een denigrerende opmerking over Debra maakt. Vince krijgt een dame op bezoek, Niki Walters (Dora Madison Burge), die beweert dat ze zijn dochter is.

Disk 3:
89. This Little Piggy
Debra en Dexter gaan in therapie bij dr. Vogel nadat Deb haar broer heeft proberen te verdrinken. Net wanneer de politie van Miami op het spoor komt van Yates, ontvoert die dr. Vogel, en zijn de twee gedwongen om samen te werken als ze - geheel onder de radar - dr. Vogel levend willen recupereren. In de zaak van de vermoorde poetsvrouw Norma Rivera blijkt dat ze nog voor haar dood seks heeft gehad, waarschijnlijk met haar werkgever, Ed Hamilton (John D'Aquino). Matthews (Geoff Pierson) wil echter dat de zaak discreet wordt onderzocht, omdat Hamilton op een goed blaadje staat bij de politie, en hij laat verstaan dat Quinns promotie hier mogelijk van afhangt. Quinn vindt echter een getuige die Eds zoon Zach (Sam Underwood) op de plek van de misdaad heeft gezien - maar de getuige trekt zijn verklaring weer in.
90. A Little Reflection
Zach Hamilton duikt als volleerde ramptoerist op, overal waar er bloed aan te pas komt. Hij daagt zelfs op bij een crime scene waar Dexter het forensisch onderzoek voert. Wanneer Dexter hem volgt, blijkt dat hij in therapie is bij dr. Vogel. Die suggereert om Zach als nieuw proefkonijn de code van Harry aan te leren. Dexter vindt bij zijn onderzoek onomstotelijk bewijs dat Zach de moordenaar van Norma Rivera is. Debra gaat undercover om de minnaar van de zus van haar baas Elway te betrappen, en meent dat haar baas gevoelens voor haar heeft. Angel laat uitschijnen dat hij Angie Miller (Dana L. Wilson) als brigadier verkiest boven Quinn, na licht aandringen van Matthews

Disk 4:
91. Dress Code
Hannah McKay is weer in Miami, alleen heet ze nu Maggie Castner, en ze is getrouwd met de rijke casinomogul Miles Castner (Julian Sands). Die is stikjaloers wanneer Dexter weer op de radar verschijnt, en hij schijnt bovendien alles te weten over Hannahs criminele verleden. De reden waarom Hannah Dexter heeft benaderd is dan ook niet min. Vooraleer Dexter iets kan doen, wordt hij door een knokploeg van Miles in elkaar geslagen. Hij is bovendien zo bezig met Hannah dat zijn aandacht tegenover Zach verslapt, en die laatste voelt weer de neiging opborrelen om te moorden. Vince ontdekt dat zijn dochter een wel heel onorthodoxe manier van geld verdienen hanteert om haar schulden af te betalen.

92. Are We There Yet?

Dexter probeert aan valse papieren te geraken om Hannah het land uit te smokkelen. Tegelijkertijd jaagt hij op Zach, die hij verdenkt van de moord op Cassie (Bethany Joy Lenz). Zach heeft echter net de code onder de knie gekregen, en is naar Florida Keys gereisd om een voormalige klasgenoot om zeep te helpen, die een moordenaar is. Wanneer Debra hoort dat er 250.000 dollar op het hoofd van Hannah McKay staat, achtervolgt ze Dexter en zijn vlam om haar aan te kunnen geven. Net wanneer het stof gaat liggen, slaat de Brain Surgeon in alle hevigheid toe.
Disk 5:
93. Make Your Own Kind Of Music
Hannah neemt een risico door toch niet uit Miami te vertrekken en bij Dexter te blijven. Elway heeft haar potentiële aanwezigheid overgebrieft aan een US Marshal, Clayton (Kenny Johnson). Die stelt voor om Dexter permanent te bewaken, voor het geval dat Hannah contact opneemt. De vriend van Cassie, Oliver Saxon (Darri Ingolfsson), komt weer in het vizier van de politie, zeker wanneer Debra en Quinn hem op leugens betrappen. Maar er is daarnaast ook een bizarre band tussen Saxon en dr. Vogel. Dexter maakt intussen plannen om samen met Hannah en zijn zoon definitief uit Miami te verhuizen. Debra aan de andere kant overweegt om terug bij de politie te gaan.

94. Goodbye Miami

Dexter geeft zijn ontslag, en wil met Hannah en Harrison naar Argentinië verhuizen, maar eerst wil hij nog met Saxon afrekenen. Evelyn Vogel vraagt Dexter echter om hem te sparen, maar ze begeeft zich op glad ijs. Quinn breekt met Jamie, omdat hij nog altijd gevoelens heeft voor Debra, zeker wanneer ze terug bij de politie komt. Terwijl Clayton nog steeds rondsnuffelt, moet Hannah haar schuilplaats verlaten wanneer Harrison een ongelukje heeft op de loopband van Debra.

Disk 6:
95. Monkey In A Box
Nadat Saxon iemand heeft vermoord die Dexter zeer na stond, wil die laatste alleszins nog vóór zijn vertrek naar Argentinië de Brain Surgeon te grazen nemen. Saxon komt echter zelfs tot op het bureau om Dexter op zijn laatste werkdag uit te dagen. Elway en Clayton vermoeden na Hannah's onvoorzichtigheid in het ziekenhuis dat zij ondergedoken zit bij Debra, en ze zijn van plan haar te betrappen zodra ze het land wil verlaten. Om Saxon te lokken, stuurt Dexter een video met één van zijn moorden naar de lokale televisie. Dexter lokt hem in de val, en wil voor één keer hem niet doden, maar de eer voor de arrestatie aan Debra overlaten. Een kapitale vergissing...
96. Remember The Monsters?
Debra is neergeschoten door Saxon, en Dexter, die net op de luchthaven Elway moet zien af te schudden, laat Hannah en Harrison achter om achter Saxon aan te gaan. Die is zelf gewond, en moet op zoek naar een dierenarts om zich weer in elkaar te laten naaien. Intussen dreigt de tropische cycloon Laura toe te slaan op de kust van Miami, waardoor alle vluchten naar het buitenland worden afgelast.

BEELD EN GELUID
Ook deze laatste Blu-ray is weer, net als het vorige seizoen, één waarbij de twaalf afleveringen over zes schijven worden verdeeld, in tegenstelling tot de vier schijven waarmee seizoenen 1 tot en met 6 telkens mee behept waren. Dexter is opnieuw voorzien van een zeer mooie beeldtransfer met heldere, warme kleuren die u zo doen dromen van een vakantie in Miami, mooi contrast - zelfs in de scènes waarin een tropische storm Miami geselt - en details zoals de stoppelbaard van Dexter of het oneven gebit van Debra die netjes worden weergegeven in al hun glorie. De kleuren zijn een beetje getweakt om de boel, zelfs met al het bloedgespetter, nog aangenaam te maken om zien. Voor Dexter werd vanaf het begin geopteerd voor een Dolby TrueHD 5.1-track in plaats van DTS-HD MA, en deze hele reeks bewijst dat een dergelijke track zeker niet minderwaardig is. De creepy scènes met de Brain Surgeon en de dynamische sfeer bij de tropische cycloon zijn maar enkele van de hoogtepunten die we op deze schijf beleven. De dialogen zijn daarenboven fijn gescheiden en zeer helder.
EXTRA'S
De extra's verschillen weer wat van de Amerikaanse versie, alhoewel die er deze keer minder bekaaid vanaf komen dan gewoonlijk, want meestal zijn op de US-schijven de extra's download only. Episode 802, directed by Michael C. Hall (2:18) licht het feit toe dat Dexter himself ook eens achter de camera mocht staan, The code (7:27) gaat wat dieper in over het concept achter de erecode die Dexters vader hem heeft trachten bij te brengen, From cop to killer (3:17) bespreekt de evolutie van Debra's personage, en The evolution of Dexter Morgan (6:29) doet hetzelfde voor het hoofdpersonage. Er bestaat ook nog een giftset in de vorm van Dexters doos met bloedplaatjes die een extra bonusdisk bevat, maar be prepared to pay up to your butt daarvoor, gesteld dat u hem nog kan vinden...

CONCLUSIE

Het einde van Dexter is er één in stijl, en wie niet tevreden is met de afloop, krijgt binnenkort van Showtime een herkansing. Zeer aanbevelenswaardige serie!coverStudio: Paramount

Regie: Keith Gordon, Michael C. Hall, Ernest R. Dickerson, Stefan Schwartz, Romeo Tirone, John Dahl, Alik Sakharov, Holly Dale, Steve Shill
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, David Zayas, Aimee Garcia, James Remar, Sean Patrick Flanery, Yvonne Strahovski, Charlotte Rampling

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
2013

Leeftijd:
18

Speelduur:
672 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4010884288155


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Episode 802, directed by Michael C. Hall"
• Documentaire "The code"
• Documentaire "From cop to killer"
• Documentaire "The evolution of Dexter Morgan"

Andere recente releases van deze maatschappij