:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NACHTRIT
NACHTRIT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-07-26
FILM
Wie graag grasduint in oude dvd-titels komt vaak heel wat Nederlandse releases tegen die bij ons nauwelijks bekend zijn. De reden is natuurlijk dat destijds de Belgische dvd-markt voor een groot deel werd aangevoerd door zowel A-Film als Dutch FilmWorks. Een van die Nederlandse films die je steevast in iedere curverbak op de rommelmarkt ziet glunderen, is die van Nachtrit. Wij pikten deze film uit 2006 nog eventjes op. De reden? Hoofdrolspeler Frank Lammers die sinds zijn briljante rol van gangsterbaas Ferry in Undercover ook bij ons een bekende kop is geworden.

Het lijkt allemaal moeilijk om te geloven, maar hoe zeer het ook van de pot gerukt lijkt te zijn is het verhaal van Nachtrit wel degelijk gebaseerd op deels waargebeurde feiten. Of ten minste toch de achtergrond ervan: de Amsterdamse taxi-oorlog die de Nederlandse stad in 2000 in de ban hield. De Nederlandse regering besloot om de taxiwereld te liberaliseren en dat leidde tot massale vechtpartijen tussen de gevestigde chauffeurs en de nieuwkomers. Het lijkt op het eerste gezicht op iets wat een sensatiefilm à la Dick Maas had kunnen worden, maar de regisseuse van dienst is uit een heel ander soort hout gesneden. Dana Nechushtan is de naam, een Israëlische die opgroeide in een kibboets en die door haar bewondering voor Greta Garbo en Marlene Dietrich besloot om zelf films te gaan maken. De Hoer Van Babylon en Nachtrit zijn haar bekendste films, naast een hoop televisieseries maakt ze ook een paar clips voor Anouk.

Centraal staat Dennis van der Horst (Frank Lammers). Een zielepoot met een klein hartje. Hij droomt ervan om samen met zijn broer Marco (Fedja van Huêt) een limousinebedrijf te beginnen, maar daar heb je natuurlijk wel poen voor nodig en die is er niet. Het soort jongen dat alsmaar van de regen in de drup geraakt en in het geniep ook nog eens geregeld met zijn schoonzus (Peggy Jane de Schepper) het bed induikt. ’s Nachts rijdt hij met zijn taxi rond in Amsterdam, maar niemand die in zijn wagen stapt. Dat hoeft je niet te verwonderen, niet alleen ziet Dennis er ronduit gevaarlijk uit, maar is zijn Amerikaanse slee rijp voor het stort. Hij laat zich overtuigen om met de taxi-guru Ome Jan in zee te gaan zodat hij een taxivergunning kan krijgen waarbij hij zijn hele hebben en houden in de weegschaal moet leggen. Wat Dennis niet weet is dat op dat moment de Nederlandse regering bezig is aan het goedkeuren van een wet waardoor iedereen taxi mag spelen en daardoor is zijn peperdure vergunning geen stuiver meer waard, maar hij moet wel nog zijn torenhoge schuldenberg aan de taximaffia afbetalen.

Nachtrit is zeker geen slechte film maar er zitten wel wat minpuntjes in. In de allereerste plaats is het een ontzettend racistische film en is het bijvoorbeeld niet bij te houden hoeveel keer het woord “kamelenneuker” valt. Een tweede aspect is dat het allemaal net iets te Hollands is. Niet qua sfeerschepping, maar wie een broertje dood heeft aan smartlappen zal geregeld vloeken, want de film zit er vol van. Het einde slaat nergens op, maar daar tussen zie je wel een prima acterende Frank Lammers en heeft het hoge geweld wat weg van Matroesjka’s. Zeker eens meepikken als je hem voor een euro vindt.

BEELD EN GELUID
Nachtrit verscheen op het ondertussen al lang ter ziele gegane A-Film. Een Nederlandse filmmaatschappij die, il faut le dire, in tegenstelling tot Dutch FilmWorks voor genietbare (en zeer goedkope) schijfjes zorgde. Bij een film die zo goed als volledig 's nachts is opgenomen vrees je uiteraard het ergste, maar ook al heb je af en toe wel eens een korrelig beeld is deze dvd van een meer dan aardig niveau. Veel kleur komt hier niet aan te pas, want alles is net als het verhaal donker. De geluidstrack is een Dolby Digital 5.1 die zijn effecten zoekt in gierende banden en brullende motoren. De soundtrack bestaat uit een vreemde combinatie van André Hazes-achtige smartlappen en de afgrijselijke grunge van de Nederlandse groep Intwine. De film is voorzien van Nederlandse ondertiteling, en dat is voor de Vlaamse kijkers een verademing!

EXTRA'S
A-Film was altijd karig met bonusmateriaal, maar bij een release als deze waren ze wel verplicht om het Nederlandse publiek waar voor hun geld te geven en naast een trailer tref je hier drie bonusfilmpjes aan.Er is een Making Of van net geen half uurtje. Veel moet je er niet van verwachten. We zien fragmenten en interviews waarin iedereen om de beurt vertelt welke rol hij in de film vertolkt. Schijfvulling noemen ze zoiets beleefd. Een groot deel van deze film is 's nachts opgenomen en dat daar heel wat komt bij kijken zie je in het kwartier durend Nachtwerk waarin we de opnames van een scène op het Rembrandtplein in Amsterdam zien. Ten slotte is er nog Nachtrit op het Nederlands Filmfestival in Utrecht in september 2006 waarin we beelden zien van de afterparty, interviews en de uitreiking van het Gouden Kalf aan Frank Lammers.

CONCLUSIE
Nachtrit is een racistische, hondsbrutale maar best aardige film over het taxileven in Amsterdam ten tijde van de oorlog die er toen woedde tussen de chauffeurs. En dat met een prima Frank Lammers.cover
Studio: A-Film

Regie: Dana Nechushtan
Met: Fedja van HuÍt, Frank Lammers, Hans Kesting, Henk Poort, Mohammed Chaara, Peggy-Jane de Schepper

Film:
5,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Nederland

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777059548


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Making Of
• Nachtwerk
• Nachtrit op het Nederlands Filmfestival


Andere recente releases van deze maatschappij