:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RETURN TO MACON COUNTY
RETURN TO MACON COUNTY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-08
FILM
"Two guys, a chick and the hottest '57 Chevy on the road!"
(De tagline van de filmposter van Return To Macon County)

Vroeger is altijd beter. Of dat is ten minste toch het gevoel dat men probeert te creëren. Net zoals men nu met plezier naar de eighties teruggrijpt (hoewel de '90's-revival al in volle bloei is), had je in de jaren '70 een nostalgisch heimwee naar de fifties. Het allerbekendste voorbeeld is natuurlijk de populaire tv-reeks Happy Days, en op het grote doek was er American Graffiti van George Lucas, ook al speelde die zich af in het begin van de jaren '60.

Vetkuiven die dwepen met ronkende motoren en op deze manier de meisjes proberen te versieren. Voorbeelden genoeg hiervan, en perfect geschikt om te draaien in de drive-ins. Een film die het in dat opzicht fantastisch deed was Macon County Line uit 1974 van Richard Compton waarin een sheriff op een groep zwervers jaagt die zijn vrouw heeft vermoord. Het grappige is dat deze lowbudgetfilm die gedraaid werd voor 225.000 dollar een wereldwijde recette van 30 miljoen dollar had en daarmee de meest winstgevende film van 1974 werd. Met zo’n opbrengst kon een sequel dan ook niet uitblijven, en een jaar later bedacht Richard Compton Return To Macon County. Hoewel het woord sequel echt wel een groot woord is, want het enige wat de twee films gemeenschappelijk hebben is de tijdsetting en dat alles zich afspeelt in Macon County, een plaatsje in Georgia met 15.000 inwoners.

Het budget werd deze keer wel verviervoudigd, maar dat merkte je niet aan de namen. De film heeft wel Nick Nolte en Don Johnson op de affiche staan (en wellicht was dat ook de reden waarom hij in de jaren '90 via Orion Picture een re-release kreeg), maar deze twee mannen betekenden in 1975 niks. Meer zelfs, voor Nick Nolte was Return To Macon County zijn filmdebuut en Don Johnsons carrière stelde in de jaren '70 niets voor. Johnson hinkelde toen van de ene televisiefilm naar de andere, en het zou uiteindelijk tot 1984 duren vooraleer hij via Sonny Crockett in Miami Vice een megaster zou worden. Een grappig detail is dat na de Macon County-films regisseur Richard Compton ook vrij vlug in de televisiewereld belandde en o.a. ook acht afleveringen van Miami Vice voor zijn rekening zou nemen.

Het verhaal stelt bitter weinig voor en qua stijl zit je tussen een Bonnie & Clyde-achtig concept en een hillibilly action flick zoals White Lightning met Burt Reynolds, of Smokey And The Bandit. We gaan op stap met twee jonge kerels wier droom het is om het te maken in Californië en dat via hun opgefokte Chevy. Bo (Nick Nolte) is de chauffeur en Harley (Don Johnson) is de monteur. De twee amuseren zich met te speedracen langs de highway en het liefst van al spelen ze een kat-en-muisspel met de politie van wie ze natuurlijk altijd winnen. Alles verandert wanneer ze stoppen bij een wegrestaurant en daar Junell (Robin Mattson) ontmoeten. Na een harde woordenwisseling met een klant, wordt ze gered door Bo en Harley en zonder al te veel poespas besluit de dienster om met de twee jongens mee te reizen naar Californië, maar Junell blijkt een vreemd kantje te hebben waardoor de twee jongens het doelwit van de politie worden.

De makers ondernemen nooit een poging om de film meer te doen lijken dan wat hij is, en dat loont. Een onderhoudende B-film met snelle wagens, wat wilde achtervolgingen, wat humor en mooie meiden, een flinke portie actie en een karrevracht aan door en door gekende jukeboxhits. Opvallend is wel hoe goed zowel Nolte als Johnson spelen. Twee mannen waarvan je na het zien van deze film begrijpt waarom ze groot geworden zijn.

BEELD EN GELUID
We hebben het de laatste weken al meerdere keren aangehaald, en we zweren op ons heilig communiezieltje dat we er geen smeergeld voor krijgen, maar het Amerikaanse Kino Lorber is een schatkist voor de cinefiel. Het aantal obscure titels dat er maandelijks op verschijnt is waanzinnig zot en het gaat steeds om de best denkbare transfers. Ook bij deze heb je een prachtig kleurenpallet (felrood dat uiteraard typeert naar James Dean) en fantastische details, en allemaal rekening houdend met het feit dat dit al bij al een goedkope grindhouse-titel is. Zelfs de bioscoopgangers uit de jaren '70 hebben deze film niet gezien zoals wij dat nu op ons televisiescherm kunnen bewonderen. De geluidsband is een krachtige DTS-HD MA 2.0 die voorzien is van Engelse ondertitels en boordevol rock ’n roll-hits zit, van Fats Domino tot The Ventures.

EXTRA'S
Qua bonusmateriaal moet je je tevreden stellen met een trailer en een tv-spot.

CONCLUSIE
Return To Macon County is een onderhoudend, lekker wegkijkend B-filmpje dat zich afspeelt in de fifties met snelle wagens, mooie (maar gekke) vrouwen, actie en humor. En natuurlijk, want daar draait het hier anno 2021 om, met Nick Nolte en Don Johnson in hun prille acteerdagen.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Richard Compton
Met: Nick Nolte, Don Johnson, Robin Mattson, Robert Viharo, Devon Ericson, Elliot Schick

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1975

Leeftijd:
PG

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329240387


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Trailer
• TV-spot


Andere recente releases van deze maatschappij