:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIDER
SPIDER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-06-07
FILM
Na twintig jaar opsluiting wordt Dennis Cleg (Ralph Fiennes) uit een gesloten instelling voor psychiatrisch gestoorde patiënten vrijgelaten, als kleine jongen door zijn moeder ‘Spider’ genoemd. De inmiddels volwassen Spider neemt zijn intrek in een aftands pension niet ver uit de buurt van zijn ouderlijke huis. Spider sleept een trauma uit zijn jeugd mee en is vastberaden om dit voor eens en altijd op te helderen. Hij mompelt voortdurend, neemt uitgebreid nota’s in een boekje en bezoekt enkele cruciale plaatsen uit zijn jeugd. Als kleine jongen was hij altijd al wereldvreemd en had hij geen vriendjes. Zijn vader Bill (Gabriel Byrne) was een arbeider die dikwijls in de pub rondhing, zijn moeder huisvrouw. De volwassen Spider herbeleeft deze scènes en samen met hem zijn we getuige van een groot aantal taferelen uit zijn jeugd. De vraag luidt of deze waarnemingen realiteit of fictief zijn want dat er in Spider’s bovenkamer iets niet pluis is, staat als een paal boven water. Waarom heeft de drommel in hemelsnaam 20 jaar in een instelling doorgebracht? De puzzelstukjes vallen uiteraard in de finale scènes op hun plaats. Want als kijker kom je tijdens de film nog niet heel veel te weten. Ralph Fiennes zet een sterke Dennis ‘Spider’ Creg neer, het is dan ook zijn verdienste dat we de film hebben kunnen uitkijken, want eerlijk gezegd, de film heeft zo zijn merites, maar enige vorm van spanning ontbreekt toch wel. Men zou haast vergeten dat dit een David Cronenberg-film is die in een vorig leven kwistig met bloederige en andere horrortaferelen goochelde. De laatste jaren is hij een andere weg ingeslagen, zijn film zijn iets gecontroleerder, maar dat neemt niet weg dat deze Spider toch wel enkele minpunten vertoont.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit oogt heel behoorlijk, bevat voldoende detail en scherpte. Het contrastniveau is eveneens goed geregeld wat maakt dat de vele donkerdere scènes in de film goed te volgen zijn. Het kleurenpalet is eerder sober doch vrij sterk, wat een zekere emotie opwekt die het verhaal waar nodig sfeervol ondersteunt. Zowel de Dolby Digital 5.1- als de DTS 5.1-tracks springen er nooit echt uit vanwege het veeleer dialooggedreven karakter van de film. Gedurende enkele scènes mogen we toch de kracht van deze tracks aanhoren, al is het dan eerder van korte duur.

EXTRA’S
De extra’s zijn niet dik bezaaid op deze release: een fotogalerij, een bioscooptrailer, cross-promotional trailers, een nietszeggende B-Roll (14 min.) met enkel beelden tijdens de opnames en interviews met cast en crew. Gelukkig weten zowel regisseur David Cronenberg, de scenarist, producent als de acteurs voldoende interessante informatie te vertellen zodat de pijn wat verzacht wordt.

CONCLUSIE
Spider is een tot op zekere hoogte redelijk geslaagde psychologische thriller/drama die jammer genoeg nergens echt spannend wordt. De technische presentatie is prima, de extra’s eerder summier. Wat ons betreft, een interessante huurtip.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: David Cronenberg
Met: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave, John Neville

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664014219


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
• Fotogalerij
• B-Roll
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij