:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 8
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 8
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-09-12
SERIE
We zijn in de reeks Ein Fall Für Zwei met deze achtste box in 1993-1994 beland. Josef Matula (Claus Theo Gärtner) en Rainer Franck (Rainer Hunold) zijn nog altijd dé referentie als u onschuldig van moord wordt beticht, en als u zich Matula's honorarium van 500 Mark pro Tag, plus Speisen kan veroorloven bent u in no time weer een vrij man of vrije vrouw. De reeks biedt een venster op de jaren '90 en overspant 15 maanden van de maandelijkse crimi op vrijdagavond op ZDF, een slot dat destijds werd afgewisseld met onder meer Der Alte en Derrick. In vergelijking met de twee voornoemde krimiklassiekers is Ein Fall Für Zwei beslist de luchtigere, zeker niet zo zweverig als Derrick, alhoewel de plots vaak verder gezocht zijn.
Ein Fall Für Zwei is bovendien uitermate geschikt om een drinkspelletje mee te doen. Drink een glas bier of schnapps als (1) er een onschuldige de gevangenis vliegt, (2) Matula in elkaar geramd wordt, (3) Umba de hond een ongezonde frituursnack gevoerd wordt, (4) Matula zich uitgeeft voor iemand anders, (5) Matula en dr. Franck ruzie maken over de restaurantrekening, (6) Matula bij een auto-achtervolging betrokken is, (7) er iemand zonder afspraak dr. Francks kantoor binnenvalt, (8) Matula en dr. Franck achter dezelfde vrouw aanzitten, (9) iemand de (vermeende) dader een vals alibi verschaft, en (10) Matula op café een biertje bestelt en het vervolgens niet uitdrinkt. In een gemiddelde aflevering moet u toch in staat zijn om zeven op tien te scoren. Succes!

AFLEVERINGEN

Disk 1:
106. Rache
Dr. Franck verdedigt Werner Huber (Volker Lechtenbrink) die beschuldigd wordt van een vluchtsmisdrijf, waarbij hij Arno (Jörg Schüttauf) en Peter (Marek Harloff) van de baan zou hebben gereden, zodat die laatste kreupel is voor zijn leven. Huber beweert dat zijn auto gestolen was en hij een alibi had: hij was op het moment van de aanrijding bij architect Ringwald (Peter Schuster). Franck krijgt de vrijspraak over de hele lijn. Kort daarna wordt Hubers vrouw (Jenny Gröllmann) in elkaar geslagen, en vermoedt Huber dat de broers wraak hebben willen nemen. Kort daarop wordt Ringwald vermoord, nota bene in een liefdesnestje dat hij gebruikte voor zijn buitenechtelijke affaire met mevrouw Huber.
107. Mann hinter Vorhang
Julia Lohring (Jeanette Becker) vraagt aan dr. Franck om de handel en wandel na te laten gaan van Stefan Reichner (Christoph M. Ohrt), de verloofde van haar dochter Christine (Kerstin Presber). Dochterlief heeft namelijk de helft van het fortuin van haar vader geërfd, en moeder, die de andere helft heeft, is bezorgd dat Reichner een parasiet is, die het fortuin op zijn eigen bil wil slaan. Er bestaat zelfs een liefdesbrief van een zekere Angela Winter (Katja Rupé), een bediende in het bedrijf van de Lohrings, die beweert dat ze een relatie heeft met Reichner. Matula gaat daarom de gangen van Angela na, en die vertelt aan hem dat ze zich bedreigd voelt door een overbuur, Rudolf Wagner (Christian Redl), die haar regelmatig begluurt. Dan maakt Angela een fatale val uit het raam...

108. Eine seltsame Zeugin

Mevrouw Klose (Renate Geißler), de cafetariadame in het gerechtsgebouw, heeft een zoon, Jürgen, die al eens in aanraking is geweest met het gerecht, maar door dr. Franck weer op het rechte pad is gezet. Op een avond probeert die in een afgelegen straat in de wagen van Heike Landers (Susanne Lüning) in te stappen, terwijl achter hem een man opdoemt, de crimineel Watschek (Uli Krohm), die hem neerschiet. Een verdwaalde kogel raakt Heike, en die wordt door een letsel aan haar wervel verlamd. Terwijl mevrouw Klose in alle staten is dat haar zoon weer het verkeerde pad is op gegaan, lijkt het er hoe langer hoe meer op dat de kogel voor Heike bestemd was.
Disk 2:
109. Tod im Fahrstuhl
Na een avondlijk bezoek aan een belastingsconsulent vindt dr. Franck een lijk in de lift. Tegen dat hij de hulpdiensten heeft verwittigd, is het lijk alweer verdwenen. Een oplettende vagebond heeft die avond nog licht zien branden op de verdieping van Bialas Electronics, het bedrijf van Christian Bialas (Hans Peter Hallwachs). Wanneer het lijk op de dakverdieping opduikt, blijkt er een stukje stof van de kleding van Bialas' ondergeschikte, Matthias Altmann (Hansa Czypionka), te zitten. Die beweert echter een alibi te hebben, alleen is dat alibi een beetje controversieel: hij was die avond bij Sylvia Bialas (Mijou Kovacs), de vrouw van Christian, want hij is haar minnaar. Sylvia verklaart echter voor de politie dat haar man de hele avond bij haar was. Tegen dat de rijpe zweer openbarst, deint de zaak uit naar een zwendel met illegale uitvoerlicenties voor wapenleveringen aan terreurstaten.

110. Gelegenheit macht Mörder

Mijnheer Kleinert (Dietrich Mattausch) wordt ontvoerd door twee niet al te snuggere amateurs, die een miljoen van de familie willen aftroggelen. Er is echter haast bij, want Kleinert lijdt aan suikerziekte, en de geldoverdracht moet zo snel mogelijk geschieden, want bij het geld zitten ook insulinespuitjes. De familie vraagt aan dr. Franck om de geldoverdracht te regelen; zonder zijn medeweten heeft Matula echter beslist om op eigen houtje de geldkoerier te schaduwen, en kennelijk springt die wel zéér nonchalant om met het geldkoffertje...
111. Ticket zum Himmel
Herbert Sprenger (Peter J. Schmitz) is toegetreden tot een sekte, die van haar volgelingen verlangt dat ze hun fortuin omzetten in goud, en vervolgens aan de Meester overhandigen. Wanneer hij onder verdachte omstandigheden overlijdt, komt zijn dochter Marianne (Gudrun Landgrebe) over vanuit Sicilië, waar ze haar dagen slijt met schilderen. Sprengers schaakvriend Till Münzer (Christian Kohlund) is belast met het uit de voeten doen van de erfenis. Het goud dat Sprenger had gekocht met zijn vermogen, is echter spoorloos verdwenen uit de safe.

Disk 3:

112. Martins Tod
De jeugdige Martin Biller (Sven Greßelmeier) heeft constant geldgebrek. Zijn grootvader Max Wölke (Peter Ehrlich) wil hem de rammeling van zijn leven geven wanneer blijkt dat de jongen zijn kassa heeft leeggestolen. Zijn kameraad Petti (Oliver Hasenfratz) heeft gezien hoe de opa zijn kleinzoon achterna zat met een ijzeren staaf. Wanneer de jongen neergeslagen wordt teruggevonden en even later aan zijn verwondingen overlijdt, is Max de eerste verdachte. De bewijslast reikt echter nog niet tot aan zijn enkels, en de man wordt vrijgelaten. Martins vader, de delinquent Jochen Biller (Wolfgang Müller), is er nochtans van overtuigd dat zijn schoonvader de dader is, en hij maakt misbruik van zijn penitentiair verlof om te ontsnappen en achter de man aan te gaan.
113. Böses Erwachen
Na een 25-jarige klasreünie waarop de alcohol rijkelijk vloeit, besluiten Egon Manz (Tilo Prückner) en Reinholt Beckert (Walter Kreye) om eens ladderzat naar de hoeren te gaan, iets wat ze 25 jaar geleden ook al eens hadden gedaan. Wanneer Egon ontwaakt, ligt naast hem in bed prostituée Angelika Bader (Ruth Kähler), het hoofd ingeslagen met een champagnefles. Vooraleer de politie te verwittigen heeft Beckert de tegenwoordigheid van geest om dr. Franck te verwittigen. Die kan uiteraard niet verhinderen dat Egon gearresteerd wordt, alhoewel hij een zodanig grote kater heeft dat hij zich van de avond ervoor niets herinnert.

114. Wer die Treue bricht

Manfred (Justus Fritzsche), de man van Ingrid Seefeld (Uta Schorn), bedriegt zijn vrouw openlijk met haar vroegere schoolvriendin Lore Potofsky (Silvia Reize). Ze besluit hem neer te schieten, en doet al het mogelijke om bewijzen te planten die in de richting van Lore wijzen. Ze is zelfs zo doortrapt dat ze dr. Franck en Matula voor haar karretje tracht te spannen.
Disk 4:
115. Der wahre Reichtum
Taxichauffeur Martin Sutter (Klaus J. Behrendt) wordt ervan beschuldigd de bank te hebben overvallen. De motorhelm en de leren vest die bij de overval gebruikt werden, zitten namelijk in zijn vuilnisbak. Martins levensgezellin Susanne Böhm (Katrin Saß) meent echter dat haar familie, die het nooit heeft kunnen verkroppen dat zij omwille van Martin haar man heeft verlaten, er toe in staat is om de overval in zijn schoenen te schuiven. De bankbediende herkent hem echter formeel bij de tegenoverstelling, en Martin besluit de benen te nemen, zodat hij de handen vrij heeft om zijn onschuld te kunnen bewijzen.

116. Tod eines Künstlers

Kunstenaar Rainer Maria Hagen (Jürgen Haug) is feitelijk een bedrieger die aan een Fransman een spijkerbed verkocht krijgt voor één miljoen. Als mens heeft hij een onmogelijk karakter. Hij wordt neergeschoten met het pistool van galerijhouder Karl März (Peter Fitz). Die beweert echter dat zijn pistool gestolen is, en dat hij zelf geen enkele reden heeft om Hagen dood te schieten. Hagen heeft nochtans op een feestje gesuggereerd dat März in zijn galerij gestolen kunst verkoopt, maar zoals aan de meeste zattepraat van Hagen heeft niemand daar geloof aan gehecht. Toch zou die piste wel eens waar kunnen zijn...
117. Der Gewinner
Een jaar geleden heeft Paul Weller (Max Volkert Martens) zijn vriend Georg Meininger gedood. De politie en het gerecht hebben eertijds besloten dat het om een spijtig ongeval en een geval van zelfverdediging ging, en ze hebben Weller vrijgesproken. Nu ligt het lijk van Georgs zoon Daniel in Wellers atelier. Weller is maar wat bereid de schuld op zich te nemen, al was het alleen al omdat hij daardoor 'gestraft' zou worden voor de dood van Georg eertijds. Er loopt echter ook voor de deur van het ateliet een bloedspoor, en Weller herinnert zich niets van de moord want hij had zich ladderzat gedronken. Een andere interessante piste is echter die van Klaus Tessman (Günter Mack), de vader van Daniels vriendin Rita (Kerstin Presber). Die handelt namelijk in verboden wapentuig aan buitenlandse terreurregimes, en Daniel had een manier gevonden om hem af te persen en te dreigen er met Rita én zijn geld vandoor te gaan.

Disk 5:

118. Tödlicher Gewinn
Bruni Trapp (Magdalena Ritter) meent dat haar verdediger, dr. Dieter Winter (Volker Brandt), haar niet goed verdedigt, en ze klampt in de rechtbank totaal at random dr. Franck aan om de verdediging over te nemen. Ze wordt beschuldigd van de moord op haar vriend Herbert Meyer, die zijn vrouw en zijn dochter in de steek heeft gelaten voor Bruni toen hij twee miljoen won met de lotto. Dochter Sabrina (Susanna Simon) beweert dat haar vader kort voor zijn dood met haar heeft gebeld om te zeggen dat hij terug naar zijn oude gezin zou terugkeren, en de redial-toets van zijn telefoontoestel schijnt die bewering te staven. Eens Matula echter begint te graven, stoot hij op een frappant geval van belangenvermenging.
119. Das fremde Herz
Matula en dr. Franck zijn er in het restaurant getuige van hoe de bekende toneelspeelster Ellen Schäfer (Christine Buchegger) nogal bits reageert wanneer haar minnaar, dr. Milan (Werner Kließ), haar de bons geeft. Milan is een gerenommeerde chirurg die Ellen een ruilhart heeft gegeven. Hij heeft echter nu een jongere minnares, en Ellen kan dat niet verkroppen. Wanneer Milan voor zijn huis wordt doodgeschoten, is zij dan ook verdachte nummer één. Ze herinnert zich echter niets meer van de daad, en haar psychologe, dr. Andrea Wilms (Judy Winter), bevestigt dat ze als gevolg van de operatie lijdt aan vlagen van geheugenverlies. Wel koestert Ellen een ziekelijke obsessie voor kelner Achim Opitz (Christopher Buchholz), de broer van de vrouw van wie ze het ruilhart heeft gekregen.

120. Schuß ins Herz

Politieinspeceurs Keller (Christian Hoening) en Lebus (Till Krabbe) treffen in de dokken een gestolen taxi aan. Wanneer ze een verdachte man, Kurt Scharnak (Rüdiger Vogler), achtervolgen, wordt Lebus doodgeschoten. Scharnak kijkt tegen levenslang aan, en heeft bovendien geen goede verklaring voor zijn aanwezigheid in de dokken. Hij bekent tegen dr. Franck dat hij een kwart miljoen afpersingsgeld kwam overhandigen aan iemand die kan bewijzen dat zijn zoon Christian (Zacharias Preen) zijn voormalige vriendin heeft neergestoken. Hij kan die bewering echter niet tegen de politie herhalen zonder zijn zoon in nauwe schoentjes te brengen.
BEELD EN GELUID
Ook deze reeks is duidelijk op video geschoten, wat onmiddellijk verraden wordt door de video-artefacts. De kleuren zijn echter nog redelijk stabiel, en worden box na box beter, alhoewel ze nog steeds op verkeerde temperatuur in de wasmachine hebben gezeten. Wie afknapt op grain zal allicht ook van deze release een punthoofd krijgen, alhoewel in de meeste moderne TV's beeldverbeteraars wonderen kunnen doen. Om de reeks te volgen moet u een aardig mondje Duits kunnen, want de Dolby Surround 2.0-track is weliswaar helder genoeg, maar er zijn geen ondertitels voorzien. Wel mooi is dat de volledige reeks gespreid over 20 boxen mooi uniform is afgewerkt, dus als u de vorige boxen al bekeken hebt, dan weet u op voorhand waar u zich aan mag verwachten.

EXTRA'S

Er had op zijn minst een bon voor een Bitburger in de dichtstbijzijnde Kneipe mogen inzitten. Niet dus.
CONCLUSIE
Wie al eens graag ziet hoe een privédetective afgerost wordt, kan ik Ein Fall Für Zwei van harte aanraden. Wat het era van Rainer Hunold betreft, koopt u zoals in vorige besprekingen reeds aangegeven beter de losse releases dan de boxset met 90 afleveringen, want die hangt aan elkaar van de productiefouten.


coverStudio: More Entertainment

Regie: Helmut Krätzig, Peter Adam, Michael Lähn, Bernhard Stephan, Michael Mackenroth, Michael Gutmann, Beat Lottaz, Dagmar Damek, Charly Weller
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1993-1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
871 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602988


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij