:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST IN AMERICA
LOST IN AMERICA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-29
FILM
"As the boldest experiment in advertising history, you give us our money back." (Albert Brooks als David Howard)

Als men het over '80's-komedies heeft dan zijn het altijd dezelfde namen die men aanhaalt. Je kent ze wel: Ghostbusters, Beetlejuice, Beverly Hills Cop, Ferris Bueller's Day Off of Police Academy. Nooit zal iemand komen opdraven met een titel als Lost In America. Laten we niet flauw of snobistisch doen, dit is ook niet meer dan normaal want al bij al is het een titel die zo ondergesneeuwd is dat niemand nog er het bestaan van afweet. Maar wie weet komt daar verandering in door deze Criterion-release. Of wie weet door de woorden van Nicolas Winding Refn die zo'n grote liefde voor deze film heeft dat hij er alles aan deed om Albert Brooks in Drive te laten spelen.

De film wordt vaak een beetje gezien als de Easy Rider van de yuppies. En dat is ook wel zo. Een koppel dat geen klagen heeft over het spaarbedrag op de bankrekening, maar toch wil gaan voor de geneugten van de vrijheid door alles overhoop te gaan gooien. Een mens leeft maar één keer. David (Albert Brooks) en Linda Howard (Julie Hagerty) wonen in Los Angeles. David werkt in een reclamebureau en Linda voor een warenhuis. Nadat David niet de verwachte promotie heeft gekregen, maar zich tevreden moet stellen met een simpele transfer naar het kantoor in New York, ontstaat er een hevige ruzie tussen hem en zijn baas. Het woordengevecht (een fantastische scène overigens) eindigt in het ontslag. David ziet hierdoor het licht en hij haalt zijn vrouw over om ook haar baan op te zeggen en samen een nieuw avontuur te beginnen. De twee verkopen hun huis en en al hun bezittingen en net zoals in Easy Rider willen ze doorheen Amerika reizen. Niet met een moto, maar met een camper. Helaas is de eerste plek op hun route Las Vegas.

Eigenlijk wilde Albert Brooks alleen maar de film regisseren en zag hij in Bill Murray de geschikte kandidaat voor de hoofdrol. Murray was wel weg van het script, maar de vraag kwam tijdens Ghostbusters en Murray was zo populair dat Brooks drie jaar zou moeten wachten vooraleer hij een vrije plaats had in zijn agenda waardoor Albert Brooks dan maar besloot om zelf de rol te gaan spelen. Lost In America is ontzettend grappig, maar is tegelijkertijd ook een keiharde satire. Een roadmovie die het mooiste van Amerika toont (van Las Vegas tot de Hoover-dam), maar ook het lelijkste blootlegt als er geen geld meer op de tafel komt. Niemand die nog naar je omkijkt en je moet dan maar proberen om je brood te zien verdienen door de ergste jobs die je je inbeelden kan.

Een ontzettend pienter scenario en een film die als een sneltrein aan je voorbij raast. Iedere scène is hilarisch grappig en dat komt niet alleen door de fantastische grappen, maar ook door de uitstekende vertolkingen. Soms vond Brooks deze mensen per toeval, zoals de man uit het uitzendbureau. Albert Brooks is tamelijk fantastisch en ook Julie Hagerty (die je ongetwijfeld wel kent uit Airplane! als de stewardess die de automatische piloot moet "opblazen") speelt hier de pannen van het dak. Een vrouw die de meest desastreuse en meest onnozele beslissingen neemt, maar waar je onmogelijk boos op kan zijn. Ook al is dit niet onmiddellijk de goedkoopste Blu-rayrelease die er is, gun Lost In America absoluut zijn kans als je van geniale '80's-komedies houdt.

BEELD EN GELUID
Lost In America verscheen via Criterion UK, wat dus inhoudt dat dit een release is die je ook op niet-regiovrije Blu-rayspelers kan afspelen. Nodeloos om te zeggen dat het hier om een puike restauratie gaat, hoewel er in de binnenopnames wat filmgrain te zien is. Niet dat het storend is, maar van een Criterion-releae verwacht je net dat tikkeltje meer (zeker als je het prijskaartje, gemiddeld zo'n 25 euro, in achting neemt). De geluidsband is een Engels LPCM mono die voorzien is van Engelse ondertitels. Veel moet je hier niet van verwachten, behalve dat het technisch op en top is, want naast Born To Be Wild van Steppenwolf hoor je hier vooral veel dialogen.

EXTRA'S
Net zoals bij iedere Criterion-release zit er via het essay The $100,000 Box van Scott Tobias ook bij deze uitgave een zeer interessant boekje die je alle achtergronden vertelt over deze film. Naast een trailer bestaan de extra's uit interviews. Wel zeer interessante, dus geen voorgekauwde promotalk. Er is er één met Julie Hagerty die het vooral heeft over hoe Albert Brooks te werk gaat. Er is ook een interview met naamgenoot James L. Brooks (de regisseur van Terms Of Endearment en één van de mannen achter The Simpsons) die het heeft over zijn professionele relatie met Albert. Tenslotte zijn er nog twee gesprekken met Albert Brooks zelf. In Albert First gaat Herb Nanas (de manager van Albert Brooks) in gesprek met hem en ten slotte is er ook nog een interview dat werd afgenomen door collega-regisseur Robert Weide die je misschien wel kent van How To Lose Friends & Alienate People.

CONCLUSIE
Lost In America is een '80's-komedie waar men het nooit over heeft. Best jammer, want deze film van Albert Brooks bevat alles wat een komedie moet hebben. Wie weet krijgt de film door deze Criterion-release hierdoor alsnog een herwaardering.coverStudio: Criterion Collection

Regie: Albert Brooks
Met: Albert Brooks, Julie Hagerty, Maggie Roswell, Michael Greene, Garry Marshall, Donald Gibb

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050629203530


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Boekje
• Interview met Julie Hagerty
• "Albert First" - In Interview with Herb Nanas
• Interview met James L. Brooks
• Albert Brooks and Robert Weide
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij