:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVIATOR, THE
AVIATOR, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-06
FILM
Bij The Aviator denk je natuurlijk aan de film van Martin Scorsese, maar in 1985 was er ook al een film met zo'n titel, maar dan met Christopher Reeve. Niemand die dat zich nu nog herinnert, en ook destijds ging de film compleet onopgemerkt voorbij. Later zou Reeve in zijn biografie Still Me beweren dat het mislukken van deze film, samen met Street Smart, Switching Channels en Superman IV: The Quest for Peace de oorzaak was waarom hij van de A-lijst van de acteurs werd gedonderd. Of dat nu waar is of niet zal niemand weten, feit was wel dat Reeve daarna opnieuw auditie moest doen om belangrijke rollen te veroveren.

Christopher Reeve had er in ieder geval veel zin in. Hij was een gekwalificeerde piloot met ongeveer 2.000 vlieguren op zak. En sinds Superman was vliegen sowieso met zijn naam verbonden. De acteur wilde weten wat hij speelde en daarom verdiepte hij zich volop in de geschiedenis van de postvlucht van de late jaren '20. Dat waren destijds echte waaghalzen die vaak met de dood speelden om met hun vliegtuig in de meest barre omstandigheden de post van her naar der te krijgen. We zien het onze vrienden van Bpost vandaag nog niet zo gauw te doen!

Edgar Anscombe (Christopher Reeve) is zo'n kerel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hij instructeur bij een vliegschool van het US Army Air Corps maar bij een landingspoging stort zijn vliegtuig neer en komt zijn jonge co-piloot om het leven. Edgar kan het vliegen niet laten en tien jaar later is hij alweer een piloot bij de US Air Mail die dagelijks van Nevada naar Washington vliegt. Op een dag wordt hem gevraagd om de jonge en rebelse Tillie Hansen (Rosanna Arquette) mee te nemen als passagier. Edgar wil dat niet, maar omdat ze de dochter is van de bankier van de luchtvaartmaatschappij heeft hij geen keuze. Tijdens een tussenstop verandert Edgars collega Jerry Stiller (Scott Wilson) de olieleidingen van de motor, maar doordat er net een telefoontje voor hem binnenkomt vergeet hij zijn werk nadien te inspecteren. Eens terug in de lucht verliest het vliegtuig oliedruk waardoor Edgar en Tillie neerstorten.

Wat daarna volgt is een soort van survivaldrama waarin drie elementen zich manifesteren. Er is het onophoudelijk gekibbel tussen Reeve en Arquette die elkaar niet kunnen luchten (en neen, dat houdt op een bepaald moment op), er zijn bloeddorstige wolven die op de loer liggen en er is ook nog een zoektocht naar de twee. Drie compleet verschillende facetten, maar geen enkel die fatsoenlijk werkt.

Rosanna Arquette die na de fifties-romcom Baby, It's You hiermee één van haar eerste hoofdrollen beet had, werkt aardig op de zenuwen en ook Reeve toont niet de minste emoties en is hier een verschrikkelijk slechte acteur. En met zo'n koppel wordt 90 minuten natuurlijk wel een vrij lange zit, zeker omdat regisseur George Miller (niet de man van Mad Max, wel degene van The Man From Snowy River) er niet voor terug deinst om de allergrootste clichés boven te halen. Roger Ebert vond de film hyperdwaas, en zijn collega Siskel voegde er aan toe dat geen enkele scène in deze film goed was en dat The Aviator gewoon verschrikkelijk saai is. Dan weet je hoe laat het is, en dat wist ook vrij vroeg de crew want deze weinig interessante film werd wereldwijd een grandioze flop.

BEELD EN GELUID
The Aviator kwam destijds uit bij MGM en omdat Christopher Reeve toch nog altijd Superman is, vind je deze titel wel geregeld voor een prikje op de rommelmarkt. Meer geld is hij niet waard. Niet alleen omdat de film zeer matig is, maar ook omdat de beeldkwaliteit weliswaar nooit slecht is, maar veel te weinig detailvoering bevat en dat is voor een film die zich grotendeels in de natuur afspeelt niet bepaald een meerwaarde. De film heeft een Dolby Digital 5.1, maar behalve een sputterende motor en de score van ene Dominic Frontiere moet je hier niet te veel van verwachten.

EXTRA'S

Er staat geen enkele extra op deze disk.

CONCLUSIE
The Aviator is een vrij saai overlevingsdrama van een piloot die neerstort in het Amerikaanse hooggebergte en om de miserie nog wat erger te maken, opgescheept zit met een kibbelende jongedame.cover
Studio: MGM

Regie: George Miller
Met: Christopher Reeve, Rosanna Arquette, Jack Warden

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626030164


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij