:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCISSORS
SCISSORS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-31
FILM
“Women might be able to fake orgasms. But men can fake whole relationships." (Sharon Stone)

Een jaar voor Basic Instinct, 1991 was dat, zat de carrière van Sharon Stone niet echt in wat je een snelvaart noemt. Tegenwoordig klaagt la Stone (en zij mag dat!) steen en been dat Paul Verhoeven haar vertrouwen heeft misbruikt bij de legendarische slipjesscene, maar je kan je ook afvragen wat er met Stone zou gebeurd zijn mocht de Nederlandse cineast haar na een rol in Total Recall niet opnieuw gevraagd hebben voor de thriller met Douglas. Zeg zelf, in 1991 was Sharon te zien in Where Sleeping Dogs Lie, Diary Of A Hitman en Year Of The Gun. Titels die nu alleen maar herinnerd worden (als dat al het geval is) omdat Sharon erin mee speelde, maar meer niet. Een andere film uit dat jaar is Scissors. Bij de meeste mensen compleet onbekend, maar met verve de meest bizarre film uit de filmografie van de blondine.

De bedenker van dit alles was ene Frank De Felitta. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij als scenarist de kans om iedere week op de radio een aflevering te maken voor de populaire thrillerserie The Whistler. Dat werden later scripts voor de televisie. Een daarvan was Scissors en werd ingediend werd voor een aflevering van Alfred Hitchcock Presents. Het scripte raakte echter nooit verkocht en dus ook nooit gebruikt, maar na zelf een paar televisiefilms te hebben geregisseerd was hij ervan overtuigd dat hij met het Scissors-scenario goud in handen had. De Felitta vond het nodige geld en ging aan de slag. Ofschoon de film gedistribueerd werd door Paramount Pictures was het een flop van jewelste, en werd Scissors dan ook de enige bioscoopfilm in de carrière van Frank De Felitta.

Scissors had niet alleen de uitstraling van een televisiefilm, maar ook niet de minste impact aan de kassa. Na het succes van Basic Instinct kwam de film wel in roulatie via de videomarkt (in Duitsland zelfs onder de titel Final Instinct), maar toch kan je stellen dat Scissors veruit de meest onbekende (en meest vreemde) Sharon Stone-film is die je kan vinden. 

Vanaf het begin merken we dat Angela Anderson (Sharon Stone) ze niet alle vijf op een rijtje heeft. De film begint met de aankoop van een grote schaar die ze nodig heeft voor haar hobby: het oplappen van oude poppen. Op weg naar huis wordt ze in de lift van haar flatgebouw aangerand door een man met een rode baard en je weet onmiddellijk waar de schaar voor gebruikt wordt, want haar belager krijgt een flinke steek in de arm. Angela wordt geholpen door haar buurman Alex (Steve Railsback). De man die zijn kost verdient als soapacteur heeft duidelijk andere bedoelingen dan louter wat helpen en dat tot grote ergernis van zijn tweelingbroer (een dubbelrol van Steve Railsback) die in een rolstoel zit. Naast deze drie is er ook nog de kurkdroge psychiater Stephan Carter (Ronny Cox) die de psychisch gestoorde Angela terug op het juiste pad wil brengen.

Onnodig te zeggen dat alles hier draait rond Sharon Stone. Het is zelfs een film waarin je meer te zien krijgt van de actrice dan in Basic Instinct (we geven het maar mee) en met een rol die je wat kan vergelijken met deze uit Sliver van Phillip Noyce. Wel zit je hier opgescheept met mannelijke acteurs die voor geen meter kunnen acteren. Cox valt wel mee, maar Railsback, die ooit Charles Manson in een televisieserie vertolkte, is een ramp om naar te kijken. En om het allemaal nog erger te maken dan het is, heb je hem in een dubbelrol. We hebben er het raden naar wat la Stone tegenwoordig denkt van deze film, of over deze rol, maar het is er zeker ééntje die de wenkbrauwen doet fronzen. Veel kunnen we niet weggeven zonder ons in spoilerland te begeven, maar feit is wel dat je de actrice nog nooit zo zag zoals hier en het is misschien wel net daarom dat Scissors alles in zich heeft om een culttitel te worden om u tegen te zeggen.

BEELD EN GELUID
Deze titel verscheen op Kino Lorber en dat betekent dus automatisch dat deze regiogebonden is. Bij ons weten is het ook de enige Blu-ray die van deze film bestaat en zelfs het vinden van Scissors op dvd is geen sinecure. Een ander nadeel is ook dat deze Blu-ray vaak in de range van 20 euro vertoeft en als je daar het rijtje taksen nog moet op betalen dan weet je dat er diep er in de buidel moet getast worden. Gelukkig is deze transfer zijn geld waard en hoewel de kleuren en de tint ervan zeer '90's overkomen, gaat het hier om een mooie transfer met heldere details. De geluidsband is een DTS-HD MA 2.0. Er zijn geen ondertitels (ook geen Engelstalige), maar de dialogen zijn zo zuiver dat je alles perfect kan begrijpen.

EXTRA'S
Een duur schijfje dus, en eentje waar je op een paar promotrailers van andere Kino Lorber-releases na, niets terug kan vinden van wat op een bonusfilmpje lijkt.

CONCLUSIE
Scissors is een uiterst bizarre en compleet vergeten thriller met Sharon Stone. Of de film de eerder dure aankoop waard is laten we in het midden, feit is wel dat deze titel heel wat beter verdient dan de vergeetput.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Frank De Felitta
Met: Sharon Stone, Steve Railsback, Ronny Cox, Michelle Phillips, Vicki Frederick, Larry Moss

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
A

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1991

Leeftijd:
R

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329184827


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij