:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA VS. KONG
GODZILLA VS. KONG (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-09-08
FILM
Bij een film als Godzilla Vs. Kong zou u feitelijk niet eens op een korte samenvatting moeten hopen, want de titel zegt feitelijk al genoeg. Maar toch een poging. In Godzilla: King Of The Monsters werd Godzilla nog geprezen als het dier dat de mensheid heeft behoed van de andere Titans zoals Mothra en King Ghidorah. Na drie jaar onder de radar te zijn verdwenen, duikt Godzilla echter op uit de oceaan, en vernietigt in Florida een onderzoekscomplex van het schimmige bedrijf Apex, en de CEO van die laatste, Walter Simmons (Demián Bichir), is not amused. Hij heeft dan ook het plan opgevat om zijn ultieme troefkaart uit te spelen. Op het kunstmatig onder een koepel gehouden Skull Island leeft een andere Titan, Kong (uit de toepasselijk getitelde film Kong: Skull Island), die min of meer in de hand wordt gehouden door dr. Andrews (Rebecca Hall). De aap schijnt bovendien te luisteren naar de kindprotégé van dr. Andrews, het kleine doofstomme meisje Jia (Kaylee Hottle), dat kan communiceren met de aap door gebarentaal.
Simmons doet tevens een beroep op de geroyeerde wetenschapper Nathan Lind (Alexander Skarsgård), die door zijn collega's als pispaal wordt gebruikt omdat hij met een krankzinnige theorie op de proppen is gekomen dat alle Titans eigenlijk afkomstig zijn uit de Hollow Earth, een wereld onder het aardoppervlak, waarbij de makers duidelijk hun mosterd hebben gehaald bij Jules Verne. De theorie van dr. Lind blijkt zo gek nog niet, en Simmons vermoedt dat er onder het aardoppervlak een krachtbron aanwezig moet zijn die Godzilla in toom kan houden. Simmons is er de man niet naar om op maar één paard te wedden, en in het geheim werkt hij aan een mechanische Titan, Mechagodzilla, die de gigantische hagedis in mootjes moet kunnen hakken. Madison Russell (Millie Bobby Brown), de dochter van Godzilla-expert Mark Russell (Kyle Chandler), is fan van de podcast van Bernie Haynes (Brian Tyree Henry), een low level employee bij Apex, die zowat alle samenzweringstheorieën die er maar op de markt te vinden zijn, aanhangt. Samen met Madisons nerdy vriend Josh (Julian Dennison) breekt het drietal in de laboratoria van Apex in Hong Kong binnen, waar ze net getuige zijn van het feit dat Mechagodzilla op tilt slaat. En dan begint de vechtpartij tussen de drie Titans...
Kaiju-films zoals deze blinken niet uit in een goed scenario, dat meestal alleen maar dient om een alibi te verschaffen om de grote monsters een potje te laten knokken, liefst in een dichtbevolkte stad, zodat ze de aaneemersbranche voor jaren werk verschaffen. Godzilla Vs. Kong is in dat opzicht niet anders, maar net als bij Godzilla: King Of The Monsters wordt hier een aardige poging gedaan om eer te betonen aan de Japanse Kaiju-films van weleer, onder meer door dit keer niet alleen de legendarische bout tussen Godzilla en Kong te beloven, maar ook nog eens in extremis er Mechagodzilla tegenaan te gooien. Voor wie geen al te hoge eisen stelt aan de geloofwaardigheid, pakt de mayonaise, en krijgen we een film die gelukkig niet te lang is uitgesponnen om het geheel niet in herhaling te laten vallen. In de film geven de Titans elkaar slechts drie keer uitgebreid partij, wat toch wel echt genoeg is. Puntje van kritiek is ook dat de vernietiging van Hong Kong, waar de Titans lustig op elkaars bek slaan, er wat fake uitziet, en de gebouwen iets te nadrukkelijk een combinatie van slechte CGI en kartonnen huisjes zijn.
Het Kaiju-universum van Warner is met deze Godzilla Vs. Kong intussen aan zijn vierde prent toe, en alhoewel het films met ups en downs zijn, is deze episode best genietbaar. Weliswaar moet u het knullige acteerwerk met bordkartonnen cliché-acteurs er voor lief bij nemen, maar die hebben dan weer het voordeel dat ze compleet inwisselbaar zijn, en als ze iets te hoge eisen stellen aan hun gage, worden ze er in de volgende episode gewoon uitgeschreven. Uit Kong: Skull Island blijft er nagenoeg niemand meer over, en uit Godzilla: King Of The Monsters blijft hoogstens Millie Bobby Brown over, samen met misschien twee shots waarin Kyle Chandler zijn wederintrede in het Kaijuverse maakt. Een acteur als Alexander Skarsgård loopt een beetje verloren in de franchise, en zijn rol staat mijlenver af van de charismatische vampier uit True Blood of de gesjeesde vader uit What Maisie Knew. Feit is dat u dit soort films niet bekijkt voor het Shakespeariaanse acteerwerk, maar voor de rondvliegende brokken.
BEELD EN GELUID
Gek genoeg komt deze versie nu pas in de Benelux uit. De versie die al een tijdje via Franse importkanalen te krijgen is, is identiek aan deze, en sommige versies bij onze zuiderburen bevatten ook nog de 3D-schijf, voor wie daar behoefte aan heeft. We krijgen op deze UHD een zeer mooie transfer waarbij ondanks de donkere scènes - Titans vechten kennelijk graag 's nachts - detail flink overeind blijft. Detaillering zoals de schubben van de éne en de pels van de andere Titan komen goed naar voren, en de mooie en gesatureerde HDR-kleuren zorgen voor die extra laag. Artefacts zijn compleet aanwezig, maar de scherpte van het beeld zorgt er spijtig genoeg wel voor dat de vernietiging van Hong Kongs fijnste torengebouwen er iets te fake naar mijn zin uitziet. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track biedt natuurlijk bij een film als deze flink weerwerk in zowat elke scène waarin de monsters elkaar te lijf gaan. Surrounds zijn alomtegenwoordig, er worden raketten afgevuurd, slagen uitgedeeld, er storten gebouwen in, en de subwoofer gaat in overdrive. Minpunt is echter dat de rest van het geluidslandschap naar de achtergrond wordt gedrukt. Dat zijn dan in mindere mate de dialogen - voor zover een film als Godzilla Vs. Kong natuurlijk behoefte heeft aan een uitvoerige expositie - maar het grootste slachtoffer op dat gebied is de fijne soundtrack van Tom "Junkie XL" Holkenborg, die bij momenten herinneringen oproept aan de soundtracks van Vangelis van weleer. Daarnaast willen we opmerken dat Warner weer de gebruikelijke flater heeft begaan op de gewone Blu-ray om het geluid in een gecomprimeerde Engelse Dolby Digital Plus-Atmostrack te plaatsen, waar er kennelijk wél ruimte is voor een Franse Dolby TrueHD Atmostrack. Ze leren het ook nooit, en de Blu-ray kan ik om die reden alleen maar afraden. Op de UHD hebt u daar echter geen last van.

EXTRA'S

De UHD bevat een audiocommentaar door regisseur Adam Wingard, en het is daarmee de enige feature die zowel op de 4K-schijf als op de gewone Blu-ray staat. Wingard laat geen stiltes in zijn commentaar, en vertelt ons enkele sappige anekdotes over de duidelijke continuïteitsfouten die in de film zitten (zoals het grootteverschil tussen de twee Titans) en het creatief omspringen met een beperkt budget. De rest van de documentaires, terug te vinden op de gewone Blu-ray, is opgedeeld in verschillende secties. In de sectie "The God" krijgen we eerst en vooral Godzilla Attacks (6:25), waarin de regisseur, producent Alex Garcia en acteur Kyle Chandler het hebben over de rol van Godzilla in het Monsterverse. The Phenomenon of Gojira, King of the Monsters (9:52) is meer een nostalgische trip in het verleden met actrice Sally Hawkins, regisseur Gareth Edwards, auteur Zach Shields en Adam Wingard en nog enkele anderen over de historiek van Godzilla in de talloze andere films uit de filmgeschiedenis.
De sectie "The King" belicht op een analoge manier de andere hoofdrolspeler in deze match van de eeuw. Kong Leaves Home (7:56) gaat onder meer over hoe een reuzenaap een connectie tot stand brengt met een doofstom meisje - Kaylee Hottle is in het echte leven ook doof - en over het habitat van de aap. In Kong Discovers Hollow Earth (7:53) vertellen de makers hoe ze inspiratie hebben gevonden in andere films en legendes om de theorie van de Holle Aarde in het verhaal te incorporeren. In Behold Kong's Temple (5:52) vertellen regisseur Adam Wingard en zijn crew over de scène waarin de King op zijn troon gaat zitten. The Evolution of Kong, Eighth Wonder of the World (8:25) vertellen dezelfde cast-en crewleden over hun kijk op de "historische" King Kong doorheen de filmgeschiedenis.

Los van die twee secties hebben we dan nog The Rise of Mechagodzilla (7:06), de derde speler in de knokpartij, die pas laat in de film geïntroduceerd wordt, maar de film tot een nieuwe climax stuurt. De drie vechtpartijen worden nog eens in detal uitgevleesd in "The Battles", waarin we onder meer enkele pre-visualisaties en conceptschetsen te zien krijgen. Er zijn Round One: Battle at Sea (5:06), Round Two: One Will Fall (5:58) en Titan Tag Team: The God and the King (7:59).

CONCLUSIE

De breinen achter het Kaijuverse van Warner benaderen de originele Japanse films met de nodige eerbied, en dat zal vooral de liefhebbers van het genre een plezier doen. Wellicht zal de film minder geschikt zijn voor wie geen boodschap heeft aan reuzenmonsters die the living snot uit elkaar slaan. De UHD-schijf is van goede kwaliteit, maar vermijd de losse Blu-rayrelease, want u wordt daar weer eens mee genaaid!


coverStudio: Warner

Regie: Adam Wingard
Met: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Bryan Tyree Henry, Shun Oguri, Eiza González, Julian Dennison, Kyle Chandler, Demián Bichir

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888250037


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby Digital 5.1
Duits audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Tamil Dolby Digital 5.1
Telugu Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hindoestaans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Adam Wingard
• Documentaires "The God":
- Godzilla Attacks
- The Phenomenon of Gojira, King of the Monsters
• Documentaires "The King":
- Kong Leaves Home
- Kong Discovers Hollow Earth
- Behold Kong's Temple
- The Evolution of Kong, Eighth Wonder of the World
• Documentaire "The Rise of Mechagodzilla"
• Documentaires "The Battles":
- Round One: Battle at Sea
- Round Two: One Will Fall
- Titan Tag Team: The God and the King

Andere recente releases van deze maatschappij