:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPLIT
SPLIT (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-11-12
FILM
De drie meisjes Claire (Haley Lu Richardson), Marcia (Jessica Sula) en Casey (Anya Taylor-Joy) worden na een verjaardagsfeestje ontvoerd door de geschifte maniak Kevin Wendell Crumb (James McAvoy). Kevin lijdt aan een meervoudig persoonlijkheidssyndroom, en telkens hij de meisjes in de kamer waarin ze zijn opgesloten, bezoekt, verandert hij van identiteit: de éne keer is hij de norse Dennis, dan weer de snotneus Hedwig of de vrouw Patricia. Tussendoor brengt hij bezoekjes aan zijn psychiater, dr. Karen Fletcher (Betty Buckley), die als één van de weinigen inderdaad gelooft dat al die persoonlijkheden in zijn psyche wonen. Crumb heeft er zo 23 in zich huizen, maar er dreigt een 24ste, uiterst gewelddadige, naar boven te komen, die de andere 23 persoonlijkheden betitelen als Het Beest. De meisjes doen dappere pogingen om te ontsnappen, maar kunnen niet voorkomen dat het moment waarop Het Beest zal uitbreken, nakende is. Alleen Casey, die in haar jeugd seksueel mishandeld is, heeft genoeg eelt op haar ziel om Crumb het hoofd te bieden.
M. Night Shyamalan is op zijn zachtst gezegd een wisselvallige regisseur. Bejubeld om zijn plot twist-films zoals The Sixth Sense en evengoed verguisd omwille van crap als de abysmale tekenfilmverfilming The Last Airbender is Split een terugkeer naar het universum van Unbreakable, dat zich in dezelfde wereld afspeelt, getuige de cameo van Bruce Willis op het einde. Split is een samenwerking tussen Shyamalans eigen productiehuis Blinding Edge en het horrorlabel Blumhouse; alhoewel de film wel enkele typische horrorclichés bevat, wordt er merkwaardig zuinig omgesprongen met de gore, waardoor Split best nog te omschrijven valt als psychologische thriller. Veel van de typische Shyamalan-kenmerken zijn in deze prent aanwezig, waaronder de obligate cameo van de man zelf, maar de surprise ending is er deze keer niet bij, of u moest de verschijning van David Dunn als dusdanig zien.
Split is in de eerste plaats een volgens de regels van de kunst uitgevoerde thriller waarbij het grootste krediet ongetwijfeld naar James McAvoy gaat; weliswaar zien we hem maar een handjevol van zijn 23 persoonlijkheden spelen - wat niet zo'n slechte keuze is, want anders werd de film compleet onbekijkbaar - maar de man heeft genoeg talent op overschot om zijn schizofrene persoonlijkheden goed uit elkaar te houden. Langs de ene kant houdt Crumb zijn kamers bijvoorbeeld beslist niet op orde, met plak-en stucwerk, maar langs de andere kant wordt bijvoorbeeld de badkamer die hij de ontvoerde meisjes ter beschikking gesteld, zodanig proper gehouden dat je er van de vloer kan eten - een ander aspect van één van zijn 23 persoonlijkheden. Elk van McAvoy's persoonlijkheden heeft diepgang en zijn eigen tics. Toch loopt de film tegen de beperkingen van zijn eigen kader aan: je weet bijvoorbeeld op voorhand dat niet iedereen de film zal overleven, en de nare surroundings - pas op het einde van de film kom je te weten waar Crumb zijn slachtoffers gevangenhoudt - zijn net iets te clichématig om origineel voor de dag te komen. Alle last qua originaliteit valt dus op de schouders van McAvoy. De film is voor de rest een redelijk traag kokende soep die pas op het einde begint te borrelen. Maar M. Night Shyamalan weet als kok zijn ingrediënten deze keer goed te doseren, wat hem weer op het voorplan plaatst op de internationale filmscène.
BEELD EN GELUID
Wat de UHD van Split beter maakt dan de Blu-ray is de onmiskenbaar scherpere beeldkwaliteit. De kleuren zijn geprononceerder en gesatureerder, zeker de eindscènes baden in een bad van ziekelijk oranje, en imperfecties aan de huid, zoals de littekens van Casey, komen duidelijk naar voor. Het contrast is ook opgeschroefd, waardoor er meer detail te zien is in de erbarmelijke onderhoudsverblijven waar Kevin Wendell Crumb zich schuilhoudt. Als er een reden is om uw schijf in te wisselen, dan is het deze wel. Vreemd genoeg heeft Universal niets gedaan met de geluidstrack: we krijgen exact dezelfde track als op de gewone Blu-ray, dus géén Atmos of DTS:X, zoals anders veel Universalreleases. De DTS-HD MA 5.1-track zorgt een paar keer voor een schrikmoment, maar doet vooral zijn best realistisch te klinken in ruimtes van beperkte grootte. De subwoofer wordt hierbij subtiel en naar het einde van de film toe iets minder subtiel uitgespeeld, van zodra er ook een jachtgeweer in de vergelijking wordt gegooid.
EXTRA'S
Zoals vaak bevat de UHD geen bonusmateriaal, maar stopt de maatschappij in de doos de Blu-ray waar al het "oude" bonusmateriaal op te vinden is. Split bevat een alternatief einde dat je zonder (0:32) en met (1:37) inleiding van Shyamalan kan spelen en die vooral hint op een vervolg (dat er ook kwam, daarover later meer), alsook negen verwijderde scènes zonder (14:37) en met (26:37) bijkomende toelichting. Daarnaast bevat de schijf drie korte documentaires. The Making of Split (9:50) is een algemeen stukje waarin Shyamalan vooral zichzelf bewierookt, The Many Faces of James McAvoy (5:38) steekt de loftrompet over onze seriemoordenaar van dienst, en The Filmmaker's Eye: M. Night Shyamalan (3:40) waarin nog eens de regisseur wordt voorgesteld alsof u hem intussen al niet kent. De schijf start overigens op met een cross-promotionele trailer voor het dwaze Tom Cruise-vehikel The Mummy.

CONCLUSIE

Met Split breidt M. Night Shyamalan zijn universum uit zijn vorige films uit, en Universal heeft de film een waardige transfer meegegeven, en James McAvoy acteert gewoon meesterlijk. Tegenover de Blu-ray is vooral de beeldkwaliteit beter, maar het geluid is niet opgewaardeerd.


coverStudio: Universal

Regie: M. Night Shyamalan
Met: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083121174


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Pools DTS 5.1
Tsjechisch DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Tsjechisch, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Alternatief einde
• Alternatief einde met inleiding
• 9 verwijderde scènes
• 9 verwijderde scènes met inleiding
• Documentaire "The Making of Split"
• Documentaire "The Many Faces of James McAvoy"
• Documentaire "The Filmmaker's Eye: M. Night Shyamalan"
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij